05.07.2017

Declaraţii de presă susţinute de preşedintele PSD Liviu Dragnea la Palatul Parlamentului

PSD

Întrebare: Ce ați discutat, în primul rând, cu reprezentantul Poloniei?

Liviu Dragnea: A fost o discuție bună, foarte bună din punctul meu de vedere. România și Polonia sunt cei mai importanți, cred, doi piloni din flancul estic al NATO și ceea ce am spus eu și a fost de acord și dumnealui a fost că România și Polonia ar trebui, totuși, să fie mai conștiente de această poziție și de acest rol pe care-l avem aici și poziția noastră în NATO trebuie să fie mai consolidată. De asemenea, noi susținem foarte mult inițiativa celor Trei Mări, cu cele nouă state implicate, pentru că orice inițiativă de acest gen ne consolidează mult mai bine regional și pe noi, și pe polonezi. Și România, și Polonia au oportunități și abordări și probleme relativ asemănătoare, iar o colaborare mai strânsă – avem un nivel de colaborare bună cu Polonia – nu poate să fie decât în avantajul nostru comun. Faptul că România a început să participe, invitată fiind, la Grupul Vișegrad când se discută pe domenii, nu la discuțiile politice, este iar un lucru bun. Există interese comune pe energie care pot fi aranjate, care pot fi organizate. I-am spus că posibila întâlnire dintre cele două guverne, ședința comună de Guvern prognozată undeva în octombrie, poate să fie un bun prilej pentru a defini câteva dosare importante de colaborare care să aibă și urmări eficiente. Am discutat despre colaborarea economică. Am discutat despre Fondul Suveran care în Polonia a fost și este un succes și sperăm ca și la noi din toamnă să înceapă să funcționeze. Avem abordări comune în problema Brexit, în problema migrației și în final am spus că, din punctul nostru de vedere, relația dintre România și Polonia are și trebuie să aibă în continuare o importanță strategică.


 

Întrebare: Aveți abordări similare și în privința impozitului pe cifra de afaceri?

Liviu Dragnea: Aici n-avem același tip de abordare. Și premierul Tudose, și eu am spus chiar în ziua votului de învestitură a Guvernului – mulțumesc pentru întrebare, pentru că am înțeles că a apărut o știre cu scepticismul Comisiei Europene – că există preocupări ale majorităţii parlamentare, ale Guvernului ca toate companiile care lucrează în România să plătească impozitele cinstit şi la nivelul prognozat. Acest lucru nu înseamnă că cele două-trei posibile măsuri nu pot fi discutate. Nu va fi nicio măsură aplicată abrupt, decât după ce se vor face analize şi simulări în detaliu. Dacă printr-o măsură care ar avea în vedere scoaterea la lumină a unor posibile – repet, posibile – transferuri de profit, dacă prin acea măsură firmele care acționează corect ar fi afectate, acea măsură nu se va adopta.


 

Întrebare: Au apărut informații conform cărora premierul Tudose n-ar fi de acord cu aceste modificări ale programului de guvernare, iar președintele spunea ieri după ședința CSAT că premierul s-a arătat sceptic în legătură cu aceste modificări. V-a comunicat și dumneavoastră acest lucru?

Liviu Dragnea: Eu am avut o discuție aplicată cu domnul Mihai Tudose și aseară, în timpul unei recepții importante la Ambasadă și apoi, am mai stat două ore de vorbă, am vorbit și astăzi, premierul nu a spus decât ceea ce a spus și în ziua învestiturii. Și eu am spus același lucru, nu cu scepticism, în ceea ce privește acele măsuri, ci cu foarte mare grijă: dacă ele, printr-un mecanism care poate fi identificat, își ating scopul. Dacă își ating scopul, dar creează defecțiuni în altă parte a economiei, acele măsuri nu vor fi aplicate, indiferent de forma despre care discutăm.


 

Întrebare: Ați făcut niște studii ca să vedeți dacă va fi afectată economia?

Liviu Dragnea: S-a propus această posibilitate. Există o zonă mare din economia românească de 580 de miliarde cifră de afaceri care declară profit 9 miliarde. O altă zonă de aproximativ 550 de miliarde de lei declară profit 27 de miliarde. Vrem să vedem dacă această zonă mare de companii mari din cauza sistemului fiscal din România declară un profit atât de mic. Este greu de crezut că în România au venit doar companiile mari care nu știu să facă profit și atunci s-ar putea să avem o problemă aici care îi deranjează chiar pe ei. Să vedem cum îi putem ajuta pentru ca profitul să fie mai mare.


 

Întrebare: Sunt nemulțumiri și în ALDE legate de impozitul pe cifra de afaceri?

Liviu Dragnea: Am discutat ieri cu domnul președinte Călin Popescu-Tăriceanu în detaliu, am zis că o să discutăm și astăzi, iar punctele de vedere sunt aceleași. Au fost, totuși, niște zile agitate, o zi agitată joi și nici comunicarea noastră publică nu a fost bine făcută, dar lucrurile s-au lămurit. Este aceeași abordare, același lucru pe care vi l-am spus și eu acum l-a spus și domnul Tăriceanu.


 

Întrebare: Îngrijorări au fost și din cauza taxei de solidaritate. Există pericolul ca alianța să scârțâie?

Liviu Dragnea: Nu scârțâie. Și cu taxa de solidaritate va fi făcută o analiză, o simulare, o discuție, dezbateri și, dacă efectul gândit pozitiv în urma aplicării acestei măsuri nu se justifică, nu va fi aplicată.


 

Întrebare: Deci programul de guvernare depus în Parlament nu va fi respectat? Există și posibilitatea aceasta.

Liviu Dragnea: Îmi pare rău că ați înțeles acest lucru. Eu am fost foarte explicit. Spun de zece ori, dacă e nevoie, că sunt obișnuit, sau de opt ori: am spus că este o abordare corectă. Suntem foarte cinstiți și deschiși. Vom face o analiză foarte serioasă. Eu sper să găsim modalitatea prin care toată lumea să aibă de câștigat, toată lumea cinstită, inclusiv bugetul de stat. În primul rând, Guvernul, cu sprijinul Parlamentului, dacă nu vom găsi această modalitate, nu vom aplica măsuri care să facă rău. Cred că am fost destul de clar.


 

Întrebare: Măsurile care au fost votate din programul de guvernare riscă să nu fie aplicate dacă efectul nu este benefic.

Liviu Dragnea: Sincer, a treia oară nu mai pot să spun.


 

Întrebare: Se va discuta și despre cuantumul sumei forfetare?

Liviu Dragnea: Principalul subiect pentru aceste birouri permanente reunite pentru care eu am acceptat să convocăm așa ceva îl reprezintă obligația noastră de a da un punct de vedere la Curtea Constituțională pe sesizarea domnului fost prim-ministru Sorin Grindeanu. În ceea ce privește cuantumul – îmi cer scuze, de trei zile sunt răcit – sumei forfetare, diurne, cazare, transport, eu o să ridic subiectul astăzi în BPR ca să vedem când și care este modalitatea prin care noi să modificăm cât mai rapid statutul, pentru că eu cred că în afară de indemnizații, celelalte sume să rămână la nivelul actual. De exemplu, nu cred că cu mărirea indemnizației s-au mărit și cheltuielile cu cazarea în București.


 

Întrebare: Va exista o modificare și în ceea ce privește votul secret, apropo de sesizarea la Curtea Constituțională?

Liviu Dragnea: Știu, eu am făcut greșeala să răspund la o întrebare.


 

Întrebare: Da, dar luați în considerare să modificați statutul, astfel încât votul să nu mai fie secret?

Liviu Dragnea: O să ne gândim foarte serios și la această întrebare.


 

Întrebare: Dumneavoastră personal credeți că ar trebui să se voteze la vedere?

Liviu Dragnea: Eu cred că, până la urmă, votul secret este o opțiune pe care o folosești sau nu. S-a votat când secret, când la vedere în Parlamentul României. Cred că important este votul. Cred că un om care are personalitate – și au fost oameni cu mare personalitate – au votat invers, tot la vedere.


 

Întrebare: Vă întrebam pentru că Sorin Grindeanu în acea sesizare spune că votul ar trebui reluat.

Liviu Dragnea: Eu n-am pregătirea constituțională a domnului Sorin Grindeanu, drept pentru care am rugat specialiștii în Constituție și în drept din Parlament și ei vor face materialul către Curte.


 

Întrebare: Legat de scandalul de la DNA, ați vorbit în ultimele zile cu ministrul Justiției?

Liviu Dragnea: Nu. N-am avut când.


 

Întrebare: Credeți că este necesară o suspendare a șefei DNA în aceste condiții?

Liviu Dragnea: Cred că ministrul Justiției în perioada următoare va avea o poziție. Este, totuși, o situație fără precedent, cu poziții publice din partea unor magistrați importanți, cu dezvăluiri de-acolo, cu poziții din partea unor procurori, audieri în CSM. Eu cred, părerea mea, cel puțin, că în această ar trebui să fim atenți și în același timp preocupați, dar cred că ministrul Justiției în perioada următoare, habar n-am, nu știu când, în funcție de derularea evenimentelor, va trebui să aibă o poziție, într-un fel sau altul.


 

Întrebare: Președintele Iohannis spunea ieri că este mulțumit de activitatea șefei DNA. Dumneavoastră sunteți?

Liviu Dragnea: N-am numit-o eu, deci nu stă în competența mea să fiu mulțumit sau nemulțumit. Domnul președinte e liber să aibă mulțumirile sau nemulțumirile dumnealui și probabil că se bazează pe ceva. Eu am fost întrebat de Ministerul Justiției și cred că ministrul Justiției, mulțumit sau nemulțumit, la un moment dat trebuie să exprime ceva, poate chiar mulțumirea, dar ceva trebuie să exprime.


 

Întrebare: Considerați că ar trebui să fie rechemată la Comisia de Anchetă?

Liviu Dragnea: Aici, din câte am înțeles de la colegii mei, spunându-mi și despre decizia Curții, cred că doamna nu mai are motiv și nici n-a avut să refuze o discuție în această comisie, atâta timp cât am înțeles că n-are nimic de ascuns în general.


 

Întrebare: Cum afectează țara noastră scandalul din interiorul DNA?

Liviu Dragnea: Fiți mai concretă.


 

Întrebare: Practic, e cea mai lăudată instituție din România de către partenerii internaționali în momentul de față se cutremură un pic!

Liviu Dragnea: Cred că este afectată încrederea nu neapărat în justiție, ci în sistemul judiciar în ansamblu. De aceea cred că, mulțumiri sau nemulțumiri, într-un fel trebuie să se finalizeze cu ceva, nu știu neapărat cu ce, dar este o stare destul de neplăcută, ca să fiu elegant, cu un sistem care, dacă nu se mai bazează pe încredere, atunci nu mai este eficient.


 

Întrebare: Un parlamentar de la PSD protestează în aceste momente în fața DNA, este vorba de Liviu Pleșoianu. Riscă vreo sancțiune? Aveți ceva să-i reproșați?

Liviu Dragnea: Iertați-mă, dau un singur răspuns la cele două-trei întrebări: Liviu Pleșoianu este un parlamentar cu foarte multe inițiative, un om care crede cu tărie în anumite lucruri. Este un coleg care m-a criticat și pe mine de foarte multe ori fără să se ascundă și nu l-am sancționat și nici nu îl voi sancționa niciodată, pentru că este un om care, chiar dacă greșește sau chiar dacă noi avem alt punct de vedere, faptul că își susține cu tărie niște păreri nu cred că trebuie să fie pedepsit. Dacă nu l-am pedepsit sau n-am cerut să primească vreo sancțiune când m-a certat pe mine și nu numai o dată, cum să chem partidul să spun că Liviu își exprimă o nemulțumire?


 

Întrebare: Guvernul va fi evaluat în fiecare săptămână de-acum înainte?

Liviu Dragnea: Cred că acest Guvern va funcționa mai bine și altfel. A început deja de duminică și ieri, și alaltăieri, și astăzi să își facă o evaluare foarte detaliată a situației exacte de la care pleacă. Îmi spunea premierul aseară că au stabilit deja grupuri de lucru foarte bine articulate, cu grafice săptămânale, cu raportări săptămânale, pentru că cel mai eficient mod este ca tu să te autoevaluezi, nu să aștepți să te evalueze cineva. Sigur că vom discuta periodic și la partid și ne vom uita, dar va fi cu totul altceva, pentru că cei mai interesați sunt ei, pentru că ei sunt trimiși de majoritatea parlamentară, deci practic de români prin intermediul nostru, să pună în practică acel program de guvernare și am cea mai mare încredere în ei. Nu este ușor.


 

Întrebare: Despre care program e vorba, primul sau al doilea?

Liviu Dragnea: Acel program care a fost votat în Parlament, stimate domn.


 

Întrebare: În cazul în care nu se va implementa măsura privind impozitul pe cifra de afaceri și nici taxa de solidaritate, înseamnă că programul de guvernare nu a fost implementat, iar Guvernul poate fi sancționat?

Liviu Dragnea: Nu, nu înseamnă acest lucru.


 

Întrebare: V-ați consultat cu mediul de afaceri înainte să puneți aceste măsuri în programul de guvernare? Acum vin multe critici din această parte.

Liviu Dragnea: Noi apreciem foarte mult aceste critici. Sugestia noastră este să aibă răbdare să se întâlnească cu reprezentanții Guvernului, pentru că nu au fost niște măsuri prevăzute acolo care să fie aplicate cu o zi înainte. Deci, eu le sugerez să fie răbdători, pentru că așa cum s-au adoptat toate măsurile în programul electoral, când am avut timp să discutăm cu mediul de afaceri și sunt destul de mulțumiți de măsurile adoptate și de cele pe care le vom lua, așa se va întâmpla și aici. Vor fi discuții deschise, sincere și foarte aplicate. A fost foarte multă nervozitate, o înțelegem, mai sunt niște chestii remanente, am văzut că au început atacuri și pe premierul Tudose. Eu i-am rugat să se preocupe de programul de guvernare și de recuperarea întârzierilor și vor începe discuții cu mediul de afaceri și cu alte structuri din societate pentru orice măsură gândită acolo.


 

Întrebare: Cum au apărut aceste măsuri noi în programul de guvernare?

Liviu Dragnea: O să facem o istorie romanțată a acelor zile. Iertați-mă, nu acum, mergem la Digi odată!


 

Întrebare: Din luna iulie, parlamentarii au salarii duble, dar nu am văzut să se schimbe foarte mult activitatea din Parlament față de legislatura trecută, de exemplu, când spuneați că se va schimba și programul, că veți munci mai mult. Credeți că merită parlamentarii această dublare a salariilor?

Liviu Dragnea: Nu știu, hotărăște poporul. O să îi donăm. Am înțeles, eu sunt vinovatul de serviciu, normal. Am înțeles această temere, din acest motiv eu susțin ca celelalte sume să rămână plafonate.


 

Întrebare: Veți face acele BPN la PSD despre care ați vorbit pe perioada acestei vacanțe?

Liviu Dragnea: Sigur că da. O să facem și în coaliție.


 

Întrebare: Se va discuta inclusiv stadiul implementării programului de guvernare?

Liviu Dragnea: Și acest lucru, sigur. Și salariile parlamentarilor!


 

Întrebare: Cum arată evaluările Guvernului în acest moment?

Liviu Dragnea: Lucrează la ele. Dacă erau pozitive, Guvernul Grindeanu era în continuare în funcție.


 

Întrebare: A rămas aceeași comisie de monitorizare a Guvernului?

Liviu Dragnea: N-a mai rămas aceeași, pentru că o parte sunt în Guvern.


 

Întrebare: Domnul Tudose va face o autoevaluare săptămânală și apoi comisia de la partid va face și ea propria-i evaluare?

Liviu Dragnea: Cred că vom stabili detaliile în zilele următoare. Ei lucrează de dimineață până seara, lucrează chiar în trei schimburi aproape ca să recupereze și după aceste zile o să stabilim și modalitatea pe care, sigur, o să o comunicăm în detaliu.


 

Întrebare: Veți aborda și subiectul unei eventuale reforme în interiorul partidului? Sunt mulți colegi care și-ar dori să se voteze la secret, nu la vedere?

Liviu Dragnea: Sigur, vom discuta. Eu n-am auzit, dar vom discuta și aceste lucruri. Putem să facem și votul prin corespondență, dacă e cazul.


 

Întrebare: Relația cu premierul Tudose este una bună în acest moment?

Liviu Dragnea: Da, din punctul meu de vedere, da.


 

Întrebare: Ieri, la Ambasada Statelor Unite, n-ați comunicat foarte mult.

Liviu Dragnea: Dacă stăteam cu el de braț, spunea că îl sufoc sau invers. Domnul Tudose a fost invitat să stea dincolo de gard. Eu, ca de obicei la zilele naționale, stau după gard, este o tradiție care nu cred că trebuie ruptă. Sigur, stăteam lângă el, nu în spatele lui, ca să văd și eu personajele de pe scenă. Am vorbit cât am putut și eu, și el, am vorbit cu mulți oameni, după care am plecat împreună și cu vicepremierul și am stat împreună două ore.


 

Întrebare: La ședința CSAT de ieri, unul dintre subiecte era bugetul Apărării și achizițiile care ar trebui făcute. Acel subiect a fost scos de pe ordinea de zi, planul de înzestrare. Știți de ce acest lucru?

Liviu Dragnea: Nu, să vă răspundă cei de la Guvern. Eu nu am fost acolo. Nu sunt membru în CSAT, deci nu pot fi nici sursa voastră din CSAT.


 

Întrebare: Ați vorbit cu domnul Țuțuianu?

Liviu Dragnea: N-am avut când. E de-abia miercuri dimineață.


 

Întrebare: Nu ar fi fost respectați cei 2% din PIB pentru Apărare în planul de înzestrare prezentat de domnul Țuțuianu ieri.

Liviu Dragnea: Chiar nu știu, sincer!


 

Întrebare: Domnul Țuțuianu rămâne și la Comisia SRI?

Liviu Dragnea: N-are cum, nici Fifor n-are cum.


 

Întrebare: Cu cine vă gândiți să îi înlocuiți?

Liviu Dragnea: În zilele următoare o să decidem.


 

Întrebare: Unde mergeți în vacanță?

Liviu Dragnea: În București. Deocamdată în București.


 

Întrebare: Dar la pescuit mai mergeți? Cu domnul Tudose, eventual?

Liviu Dragnea: O să cer la Curtea Constituțională sau la Parchetul General, să văd dacă eu am voie să fac lucrurile pe care alții le pot face, ca de exemplu excursiile din Brazilia. Apropo, să știți că am notificat autoritățile federale din Brazilia, prin Ambasada Braziliei de aici, pentru ceea ce a apărut pe un anumit site, pentru că n-am reacționat până acum, în ultimele luni de zile, dar deja sunt foarte multe legi încălcate și faptul că unui turist român – eu n-am virat bani în Brazilia, n-am afaceri în Brazilia, n-am spălat bani în Brazilia sau în altă țară sau în România –, iar faptul că niște date strict personale au fost puse la dispoziția unor așa-ziși jurnaliști sau anchetatori civili sau așa spun ei, încălcându-se niște legi, cred că ar trebui să primească niște explicații și aștept să le primesc. Vreau să vedem dacă acele date personale au fost date oficial de către o instituție federală din Brazilia sau au fost obținute prin mijloace nelegale, atât! Am făcut-o ca președinte al Camerei Deputaților.


 

Întrebare: E posibil să existe un conflict?

Liviu Dragnea: Tocmai pentru că n-am utilizat o procedură diplomatică, am făcut-o doar către Ambasadă pentru a primi aceste explicații, pentru că eu cred că nici autoritățile federale nu știu despre acest lucru și cred că e bine ca aceste lucruri să se limpezească.


 

Întrebare: Îi acuzați de ceva și aici, în țară? Aveți vreo pârghie legală?

Liviu Dragnea: O să studiem. Eu cred că e bine să le dăm posibilitatea să aibă mai mult spațiu la dispoziție să se exprime, să spună mai multe lucruri.


 

Întrebare: Au scris că există o anchetă a procurorilor din Brazilia. Este adevărat?

Liviu Dragnea: Nu există așa ceva și din câte mi-aduc aminte nu sunt nici urmărit internațional, n-am nici mandat de arestare internațională, nu sunt nici urmărit de Interpol și nu sunt de acord ca un așa-zis investigator, pentru niște investigații pe care se cheltuiesc mulți bani și, dacă tot sunt cinstiți, să publice toate sursele de finanțare acest mare grup cinstit de investigații, spune minciuni, drept pentru care eu cred că cel mai bine este ca într-un cadru instituțional să le spună, să le detalieze, să răspundă la niște întrebări.

Vă mulțumesc!

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații.ÎNCHIDE