06.07.2017

Declaraţii de presă susţinute de preşedintele PSD Liviu Dragnea la Palatul Parlamentului

Întrebare: Ce ați discutat azi cu Hans Klemm și Dean Thompson?

Liviu Dragnea: Am primit de la dumnealor o solicitare zilele trecute să avem o întâlnire, pentru că mâine domnul Dean Thompson părăsește România. A fost o întâlnire bună, o discuție bună, chiar plină. Am avut o colaborare bună de-a lungul timpului cu domnul Dean Thompson. A fost unul dintre membrii Ambasadei Statelor Unite care a contribuit mult la dezvoltarea relațiilor bilaterale, un bun cunoscător al situației interne din țară și un om foarte aplicat. Am discutat, de asemenea, despre noua guvernare, despre noua echipă guvernamentală. Am deschis subiectul referitor la discuțiile care au apărut despre noile prevederi din programul de guvernare și am explicat ceea ce am spus și public și spun și acum și am spus-o și în întâlnirea pe care am avut-o cu domnul ministru de Finanțe Mișa: avem o parte din companiile mari din România care, cu toate că au o cifră de afaceri foarte mare, raportează un profit mic și interesul nostru este să vedem împreună cu aceste companii, din discuții și întâlniri pe care le vor avea factorii guvernamentali, ce se poate face pentru ca și ei să aibă un profit mai mare, și statul român să încaseze, bineînțeles, un impozit pe profit aferent mai mare și împreună să găsească cele mai bune modalități, că poate este nevoie de modificări ale unor norme interne din România sau noi prevederi legislative, dar tot în cadrul unui proces predictibil. Dacă se vor identifica soluții care pot face bine tuturor părților, se vor adopta. Dacă se vor identifica soluții care pot avea efecte secundare asupra mediului de afaceri, nu se vor adopta, ca să limpezim odată acest lucru. De săptămâna viitoare vor avea loc aceste întâlniri organizate de către Guvern, la inițiativa prim-ministrului și a ministrului de Finanțe. Am discutat, de asemenea, despre evenimentul important din toamnă, cel mai mare desant de companii americane care vor veni în România, și vom lucra foarte strâns să pregătim acest eveniment despre despre care am vorbit cu domnul ambasador undeva în luna martie. A fost un prim grup de firme, de companii care au venit, dacă vă aduceți aminte, în primăvară și am pregătit acest mare eveniment care va fi extrem de important pentru noi. De asemenea, am stabilit să avem o comunicare constantă cu Ambasada Statelor Unite, bineînțeles, o avem și cu celelalte ambasade, pentru a avea schimb de informații în timp real pentru o mai mare eficiență a colaborării.

Întrebare: Spuneau Dean Thompson și mai ales Hans Klemm la finalul acestei întrevederi că în acest moment cadrul pentru investitorii americani este unul bun. Și-a exprimat îngrijorări pentru viitor?

Liviu Dragnea: Eu am deschis subiectul, adică n-am vrut să fie doar o vizită de rămas-bun. A fost o întâlnire pe care am convenit-o și sigur că am umplut-o de substanță. Eu am deschis subiectul și am spus că sub nicio formă cadrul fiscal din România nu își va pierde atractivitatea, ba dimpotrivă, dar vrem să vedem cum facem ca cât mai multe companii să devină și mai profitabile. Aceasta este, de fapt, toată discuția.

Întrebare: Au venit cu sugestii?

Liviu Dragnea: Nu, nu. Propunerea mea, adică intenția anunțată sau anunțul făcut referitor la întâlnirile care vor avea loc între factorii guvernamentali și companiile respective și chiar bănci a fost foarte apreciat, așa și trebuie să se întâmple, și am spus acest lucru pentru că am înțeles că a apărut iar un zvon că vor fi controale la bănci. Nu există așa ceva din partea Guvernului. Guvernul va avea o atitudine mult mai activă și mult mai implicată în dialog.

Întrebare: În această dimineață ați avut o întâlnire și cu ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa.

Liviu Dragnea: I-am spus două lucruri: l-am rugat să capete mai repede experiență politică, pentru că este o funcție importantă, pentru că am avut și cu prim-ministrul o discuție, și i-am spus să stabilească un calendar în care să înceapă aceste întâlniri deschise și foarte utile cu companiile și cu băncile pentru a găsi metodele prin care aceste instituții financiare și aceste companii să aibă un profit mai mare.

Întrebare: La ce vă referiți când spuneți să capete experiență politică? La acea declarație?

Liviu Dragnea: A fost prima lui zi ca ministru, emoționat, toată presa, foarte multe întrebări și se întâmplă… Dar e un tânăr în care eu am încredere. Și prim-ministrul are foarte mare încredere.

Întrebare: I-ați făcut o invitație să se înscrie în partid?

Liviu Dragnea: Nu, nu facem invitații, că nu suntem la nuntă. Să își facă treaba acolo, e o echipă care a început să funcționeze foarte bine, au lucrat începând de luni în fiecare zi cu ateliere de lucru. Palatul Victoria a înviat, așa cum a început să se muncească acolo!

Întrebare: Ați discutat și despre rectificarea bugetară?

Liviu Dragnea: Nu discut eu acest lucru cu prim-ministrul. Luni vom avea o coaliție în care va fi invitat prim-ministrul și o serie de membri din Cabinet pe care îi va hotărî domnul Tudose și vom discuta după prima săptămână de guvernare care sunt concluziile lor și care-i calendarul de acțiuni pentru perioada următoare.

Întrebare: Guvernul a decis deja blocarea angajărilor în administrație.

Liviu Dragnea: Centrală, da, pentru că s-au făcut foarte multe angajări, în condițiile în care noi stabiliserăm ca decizie strategică la începutul guvernării, în ianuarie, că vor avea loc diminuări de cheltuieli de 10% din toată natura cheltuielilor publice. Se pare că s-a scăpat robinetul la angajări în administrația centrală și nu e în regulă.

Întrebare: Au apărut informații în spațiul public că pe baza faptului că a fost chemat în repetate rânduri șeful ANAF la discuții ar avea postul pus în pericol.

Liviu Dragnea: Nu, nu. Au foarte mult de recuperat, trebuie să discutăm foarte cinstit, nu ne-am jucat, n-a fost un exercițiu de imagine schimbarea Guvernului. Au foarte mult de recuperat. Nu este pus în pericol postul șefului ANAF. Am avut aseară o întâlnire cu prim-ministrul. Ei au avut ieri, cred, patru-cinci ore discuții și cu Finanțele, și cu ANAF, și cu alți miniștri. Au identificat treizeci și ceva de acțiuni care au în vedere o îmbunătățire a activității ANAF, dar și un pachet serios de acțiuni contra evaziunii fiscale, inclusiv a unor acțiuni din vămi. De aceea au fost chemați acolo, ca să discute serios, nu ca să fie muștruluiți.

Întrebare: Domnul Tudose pleacă luni la Bruxelles. Ați discutat despre o oră luni la coaliție?

Liviu Dragnea: Coaliția va fi în prima parte a zilei și cred că vizita de la Bruxelles – eu i-am sugerat să aibă o echipă puternică, o delegație puternică – este foarte importantă și știu că o pregătește foarte bine.

Întrebare: Ar putea urma o blocare a posturilor și în administrația locală?

Liviu Dragnea: În opinia mea, în administrația locală nu este cazul. Ei vor avea libertate în limitele bugetare pe care le au. Administrația centrală este cu totul și cu totul altceva.

Întrebare: Cum vedeți faptul că premierul a decis să facă o numire la DGIPI, în condițiile în care în Parlament a ieșit o lege care schimbă procedura de numire și care n-a fost promulgată până acum, dar urmează?

Liviu Dragnea: Foarte bine că au făcut-o. Am înțeles că este numit același care era.

Întrebare: Dar este numit de ministrul de Interne, așa cum a plecat legea din Parlament.

Liviu Dragnea: Nu este promulgată. Din câte am înțeles eu, ca observator extern, i se terminase mandatul, acea instituție era fără conducere. Cel care era învestit cu atribuția legală să facă numirea era prim-ministrul. Normal că a fost numirea ministrului de Interne și l-au numit pe același, nu știu cum îl cheamă.

Întrebare: Victor Ponta a anunțat că din septembrie se va înscrie într-un alt partid. Ce simțiți acum? Va fi într-o altă barcă, după atâția ani.

Liviu Dragnea: Vă spun sincer că simt o răceală de câteva zile și fac un tratament. Este exact ceea ce simt acum. Nu vreau să comentez.

Întrebare: Credeți că ar putea pleca membri din PSD în partidul lui Victor Ponta?

Liviu Dragnea: Am mai avut o întâlnire cu ambasadorul Chinei, dacă pot spune câteva lucruri, nu-s la fel de importante ca acel partid…

Întrebare: Ați primit un urs panda?

Liviu Dragnea: Am avut o discuție foarte bună cu ambasadorul Chinei, pentru că săptămâna viitoare va fi o întâlnire extrem de importantă. Va veni în România unul dintre cei șapte membri ai Comitetului Permanent al Biroului Politic al Republicii Populare Chineze, cu o delegație impresionantă, și am discutat despre intenția noastră de a relua discuția despre proiectele mari de investiții care, din păcate, un an și jumătate au fost blocate sau suspendate. Vorbim despre centrala nucleară de la Cernavodă, reactorul 3 și 4, Rovinari, încă o hidrocentrală, câteva poduri, e vorba de autostrăzi și alte proiecte care fuseseră începute atunci și au fost suspendate. Am discutat despre pregătirea acestei întâlniri importante de săptămâna viitoare.

Întrebare: Sunt șanse ca aceste proiecte să fie deblocate?

Liviu Dragnea: Este important, o să am o discuție cu prim-ministrul, sper să aibă același punct de vedere, oricum știe și dumnealui proiectele. Părerea mea este că trebuie reluate discuțiile și este important dacă Guvernul se organizează pentru ca partea chineză să înțeleagă că, totuși, se reia sau reapare dorința de colaborare, pentru că vorbim despre investiții majore. În Cehia, de exemplu, din câte știu eu, au făcut investiții de peste 10 miliarde de dolari și România are nevoie de investiții.

Întrebare: Se vorbește de acel Drum al Mătăsii…

Liviu Dragnea: Este un proiect uriaș în care țările încep deja să se angreneze în mod serios și avem șanse foarte mari ca România să fie o parte importantă a acestui traseu. Este și o parte a discuției pe care am avut-o cu premierul Georgiei când a fost aici, ca un detaliu, să refacem linia de feribot dintre Constanța și Batumi pentru ca România să fie pe acest drum. Este un proiect mare din care nu trebuie să lipsim. Sunt mai multe teme care vor fi discutate săptămâna viitoare, vineri, și pe care le-am antamat și le-am pregătit cu domnul ambasador.

Întrebare: Ați discutat și cu dumnealui despre noul tip de impozitare?

Liviu Dragnea: Nu, mi-a ridicat o problemă care mie mi se pare îndreptățită, și anume timpul foarte lung necesar pentru un om de afaceri din China pentru viză, care vrea să vină în România, peste două luni de zile. Mi-a explicat care sunt procedurile, o să îl informez pe prim-ministru și o să îl rog să vorbească cu ministrul de Externe să vedem dacă, totuși, noi continuăm să avem această atitudine. În alte țări din Europa procedurile sunt mult mai simple și acolo oamenii merg, iar la noi am înțeles că în ultimele șase luni de zile doar 90 de vize au putut fi date de ambasada din Beijing, ceea ce mi se pare exagerat de puțin. De asemenea, noi vorbim de foarte mult timp să aducem în România turiști chinezi. Turiștii chinezi sunt peste tot pe glob și sunt doriți de toate țările. Noi avem o foarte mare problemă, le punem din ce în ce mai multe piedici ca nu cumva să vină aici să ne ia turismul nouă! Sunt foarte multe lucruri de rezolvat, de reluat discuțiile stopate în 2016, pentru că avem un potențial foarte mare pe care vreau să îl folosim.

Întrebare: Cu ambasadorul SUA ați avut vreo discuție legată de justiție?

Liviu Dragnea: Nu, nici eu n-am deschis subiectul, nici dumnealui.

Întrebare: Ați apucat să vorbiți cu ministrul Apărării, domnul Țuțuianu, în legătură cu acea retragere despre ordinea de zi?

Liviu Dragnea: Nu, n-am apucat să vorbesc cu domnul Țuțuianu și, în general, așa am vorbit cu domnul Tudose, vreau să vorbesc cu premierul. Sigur că o să vorbesc și cu miniștrii, dar le-am sugerat tuturor ca în această săptămână să se concentreze la Guvern și împreună să înceapă să-și stabilească sistemul de colaborare. Oricum, este cu totul altceva. Nu știu, n-am vorbit nici cu premierul despre acest lucru.

Întrebare: Președintele spunea că nu au fost alocați 2% din PIB.

Liviu Dragnea: E în buget. N-am onoarea să fiu în CSAT, deci nu știu detaliile. Când le voi ști, știți bine că nu mă feresc.

Întrebare: Va fi o rectificare negativă cumva la Ministerul Apărării? Poate nu pot fi cheltuiți banii până la sfârșitul anului.

Liviu Dragnea: N-am de unde să știu acest lucru, dar, din păcate, în aceste șase luni de zile au fost foarte multe proiecte blocate, proceduri blocate. De exemplu, la Ministerul Transporturilor, foarte multe proceduri blocate care, culmea, de astăzi, după ce s-au văzut ieri, încep să se deblocheze.

Întrebare: Curtea Constituțională a mai dat astăzi o decizie asemănătoare cu cea privind abuzul în serviciu la neglijența în serviciu. Ce se întâmplă cu acea punere în acord?

Liviu Dragnea: Ce se întâmplă cu codurile penale, aceasta-i întrebarea mare! Din ce în ce mai multe articole sunt declarate neconstituționale, sunt enorm de multe, ceea ce înseamnă că atunci când s-au elaborat, s-au elaborat în mod superficial sau nu știu ce să spun. Aștept, totuși, avem un ministru al Justiției care cred că se va uita cu atenție la acest lucru, dar vedeți că tot vin decizii ale Curții Constituționale. Unii sunt supărați, dar e Curtea Constituțională, până la urmă! Eu am înțeles că în toată această vară o să înceapă să fie prezentat pachetul de legi, în așa fel încât la începutul sesiunii din toamnă să intrăm în plin cu el în Parlament.

Întrebare: Dumneavoastră ați văzut vreun draft până acum?

Liviu Dragnea: Nu, nici n-am cerut.

Vă mulțumesc!