31.10.2017

Declarații de presă susținute de președintele PSD Liviu Dragnea la Palatul Parlamentului

PSD

Întrebare: Ce conține acest proiect? Ce amendamente aduce PSD?

Liviu Dragnea: Acum s-au votat niște amendamente pe care le-am depus săptămâna trecută. Era o lege nedreaptă, cum, din păcate, mai sunt multe alte legi și cred că ar fi bine să vorbesc cu colegii mei, poate un grup, o comisie, poate și împreună cu reprezentanții unor ministere, să înceapă să evalueze toate nedreptățile care mai sunt încă în legi și pe care nu le știm, pentru că sunt mii de legi. Cred că aceasta este o informație importantă pentru cei cărora li se adresează.


 

Întrebare: Ce amendamente aduce Partidul Social Democrat proiectului legilor justiției, care tocmai a fost depus la Parlament, la Cameră?

Liviu Dragnea: De-abia a fost depus la comisia specială. Am înțeles că membrii comisiei speciale au redactat împreună un proiect comun și încep dezbaterile în acea comisie pe acel proiect de lege.


 

Întrebare: Nu v-a informat domnul Iordache cu privire la modificările aduse la draftul deja elaborat și prezentat de domnul Toader?

Liviu Dragnea: Eu i-am spus domnului Iordache să țină, totuși, cont de pozițiile mele publice în legătură cu procedura de numire a procurorilor-șefi. I-am rugat să încerce să țină cont de poziția mea publică, pentru că, așa cum am spus mereu, n-au apărut până acum pentru mine argumente serioase ca să se schimbe actuala procedură.


 

Întrebare: Ați discutat cu domnul Tăriceanu această decizie?

Liviu Dragnea: Încă n-am vorbit.


 

Întrebare: Cum va fi Inspecția Judiciară?

Liviu Dragnea: Cu domnul Iordache ați vorbit? Vorbiți cu președintele comisiei. Este un proiect de lege pe care l-au gândit ei, l-au redactat ei, l-au depus ei și e bine să luați informațiile de-acolo.


 

Întrebare: Inspecția Judiciară trebuie să treacă în subordinea Ministerului Justiției sau să rămână autonomă?

Liviu Dragnea: Nu cred că este bine să treacă în subordinea Ministerului Justiției. Se pare că nici actuala formă nu este cea mai bună. Cred că trebuie să se gândească un sistem, un mecanism, o structură, o instituționalizare care să facă din Inspecția Judiciară o instituție autonomă. Cred că își dorește acest lucru toată lumea. Cum? Este rolul lor să găsească forma.


 

Întrebare: Premierul Tudose vorbea despre evaluarea posturilor din aparatul de stat. În ultimele discuții din coaliție ați avut în vedere și acest subiect?

Liviu Dragnea: Sunt două chestiuni diferite. Nu vă referiți la evaluarea secretarilor de stat? Am înțeles că evaluările au început să vină. Unii miniștri au făcut evaluări serioase, alții mai superficiale. Explicați puțin întrebarea, ca să înțeleagă toată lumea!


 

Întrebare: Domnul Tăriceanu vorbea de un audit al aparatului bugetar, s-ar putea să fie în unele locuri mai mulți angajați decât e necesar.

Liviu Dragnea: Eu n-am auzit să spună acest lucru domnul Tăriceanu, dar nu-mi permit să vă contrazic. Ceea ce se discută, îmi pare rău, întrebați-i pe dumnealor, nu mă faceți comentatorul colegilor mei! Vreau să vă spun ceva: în ceea ce privește sistemul public, adică personalul angajat, plătit din buget, personalul bugetar, în permanență trebuie realizată o analiză, în fiecare an trebuie să fie realizată o analiză, pentru că nicăieri în lume și nici în România nu s-a ajuns ca sistemul bugetar să funcționeze perfect, ceea ce înseamnă că anumite reașezări în cadrul sistemului, anumite schimbări de competențe, de atribuții, schimbări instituționale, poate chiar de structură, sunt necesare în fiecare an și este nevoie de o analiză. Nu s-a discutat în coaliție, n-am auzit nici din partea Guvernului să se discute de o reducere de personal și nu știu dacă e cazul. În schimb, s-a discutat și s-a decis la începutul guvernării din ianuarie și se continuă această abordare ca 2018 să fie un an în care să fie o reducere a cheltuielilor materiale cu cel puțin 10%, pentru că încă se cheltuie mai mult decât ar trebui. Nu vorbim de disponibilizări de personal.


 

Întrebare: Există o cifră în legătură cu personalul din aceste instituții subordonate aparatului guvernamental?

Liviu Dragnea: Tocmai spuneam că nu s-a discutat despre reduceri de personal. Înghețare nu înseamnă reduceri.


 

Întrebare: Dar în cazul secretarilor de stat?

Liviu Dragnea: Vorbim de doi-trei miniștri, am exagerat eu, poate. S-ar fi așteptat premierul să fie o analiză mai serioasă, dar au făcut totuși o analiză. În ceea ce privește evaluarea secretarilor de stat, ea trebuie să cuprindă și o discuție despre numărul secretarilor de stat: este mic, este mare, este suficient? Trebuie discutat și acest lucru, pentru că, exact ce vorbeam mai devreme, să vedem câte atribuții poate să gestioneze o persoană publică: are prea multe, are prea puține?


 

Întrebare: În opinia dumneavoastră, avem un număr ridicat?

Liviu Dragnea: Eu n-am primit date, datele sunt la prim-ministru. Poate sunt unii care sunt foarte buni în alte locuri și pierd timpul acolo unde sunt.


 

Întrebare: Inițial s-a stabilit înghețarea posturilor la bugetari doar pentru 2017. De ce se extinde această măsură și pentru anul viitor?

Liviu Dragnea: Pentru că se pare că e o măsură bună.


 

Întrebare: Impozitul pe venit pentru administrațiile locale mai crește, așa cum scrie în programul de guvernare?

Liviu Dragnea: Vorbim de sumele defalcate care trebuie să meargă la administrația locală? Vom discuta când vor veni cu proiectul de buget.


 

Întrebare: Ați spus aseară că ați vorbit cu premierul și i-ați cerut să prelungească plata tratamentelor…

Liviu Dragnea: Este vorba de tratamentele care se efectuează în România.


 

Întrebare: Nu era deja adoptată de Parlament?

Liviu Dragnea: Nu există, pentru străinătate.


 

Întrebare: Era vorba despre instituțiile care se află în subordinea aparatului guvernamental.

Liviu Dragnea: Ah, e altă întrebare! E vorba despre analiza care trebuie să fie realizată, care a început, dar nu e o analiză foarte ușoară, în primul rând, despre numărul de agenții guvernamentale și despre o comasare, o reorganizare a unor ministere care au avut înainte o singură direcție județeană, gen Direcția Muncii, și acum au mai multe, neavând atribuții în plus față de ce aveau înainte. Direcțiile agricole, de exemplu, era o singură Direcție Agricolă și acum sunt mai multe, ceea ce nu înseamnă că trebuie să plece oameni, dar e vorba de a nu mai plimba cetățenii, fermierii, pensionarii la mai multe clădiri, când pot merge într-un singur loc, unde instituția să poată să le rezolve problema și să nu mai piardă atât de mult timp. Cred că vă refereați la acest lucru și e un proces care e în derulare.


 

Întrebare: Ce s-a întâmplat în decembrie 2013, în acea întâlnire în care s-a tăiat și porcul? Care este versiunea dumneavoastră?

Liviu Dragnea: Eu n-am fost în decembrie 2013 la nicio întâlnire de acest gen, dar dacă este adevărată povestea cu porcul, eu cred că acel porc este un nesimțit și chiar un penal și ar trebui să verifice foarte atent această situație. Trei: eu zic că aceasta este o perioadă în care trebuie să vorbească niște oameni care încă sunt în funcții, niște oameni care au fost în funcții și care să vorbească despre lucruri serioase. Se discută în ultima perioadă despre sistem, despre posibile defecțiuni ale sistemului, posibile acțiuni ilegale, posibile colaborări ilegale între anumite instituții. Nu cred că discutăm acum de povestea porcului. Dumneavoastră aveți o problemă cu porcul. E ok! Eu am o problemă cu oaia. Vorbeam de niște chestiuni serioase. Despre genul acesta de informații care apar din partea diverselor persoane fizice sau juridice nu înseamnă că nu vom vorbi odată, dar nu acum este momentul. Acum trebuie să vorbească alții.


 

Întrebare: Doamna Kövesi a mâncat șorici? Ați participat la evenimente private alături de doamna Kövesi sau domnul Coldea?

Liviu Dragnea: Dacă o să fiu vreodată chemat la vreo comisie, o să spun.


 

Întrebare: E o informație care îi poate privi și pe români…

Liviu Dragnea: Și la comisie sunt informații care îi privesc pe români și cred că informațiile care se dau acolo și cuvintele care se spun acolo sunt cele mai grele.


 

Întrebare: Atunci de ce evitați să spuneți în fața presei acest lucru?

Liviu Dragnea: Ca să nu se piardă interesul comisiei și să nu mă mai invite!


 

Întrebare: Vă puneți la dispoziția comisiei?

Liviu Dragnea: Putem să închidem povestea porcului, totuși?


 

Întrebare: Pilonul II de pensii a fost redus la 3,7%. De ce această reducere?

Liviu Dragnea: Vă rog să îi întrebați pe cei de la Guvern, pentru că au toate informațiile și au toate explicațiile. După ce le vor da, noi o să venim cu susținerea.


 

Întrebare: Domnul Darius Vâlcov are vreun rol în această politică fiscală a Guvernului?

Liviu Dragnea: Cum să nu? Contribuie și el.


 

Întrebare: E angajat la Guvern?

Liviu Dragnea: Se pare că da. La Parlament sigur e angajat. Mai suntem oameni în Parlament care colaborăm cu Guvernul, cred că încă nu e penal. Deocamdată!


 

Întrebare: Cine este penalul despre care vorbeați mai devreme?

Liviu Dragnea: Porcul! N-ați fost atent. Eu am spus, dumneavoastră înțelegeți ce vreți!

Vă mulțumesc mult și vă doresc o zi bună!

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații.ÎNCHIDE