14.07.2017

Declaraţii de presă susţinute de preşedintele PSD Liviu Dragnea la Palatul Parlamentului

PSD

Am discutat azi despre termocentrala de la Rovinari, hidrocentrala Tarnița-Lăpustești, o hidrocentrală pe Dunăre, două poduri pe Dunăre. De asemenea, s-a discutat despre reluarea cursei București-Beijing, despre organizarea mult mai bună a exporturilor de produse alimentare și nu numai către China. Așa, ca cifră, China are pentru următorii ani un buget de importuri de 8000 de miliarde de dolari și cred că România poate să facă un efort să se organizeze în așa fel încât să se poată vinde în China ceea ce au nevoie. Oricum, nu le putem acoperi noi piața. De asemenea, sunt foarte interesați de investiții serioase în infrastructură, așa cum au mai spus și în perioada trecută, o cale ferată de mare viteză, autostrăzi și alte proiecte de infrastructură mare. Prim-ministrul a decis să înființeze un comitet interministerial, o să stabilească cine îl coordonează, să fie, de asemenea, un consilier al premierului care să fie în legătură permanentă cu Ambasada Chinei pentru a începe să se pună substanță pe această dorință reciprocă de colaborare. Trebuie să se întâmple și fapte concrete care pot aduce o dezvoltare serioasă pentru România și, bineînțeles, pentru români.


 

Întrebare: Se vorbește inclusiv de un canal Dunăre-București.

Liviu Dragnea: Se vorbește acum? Nu, noi n-am vorbit acest lucru acum, se poate vorbi orice, dar este important să începem să finalizăm discuțiile, negocierile pe procedurile pentru proiectele deja discutate în anii trecuți. De asemenea, le-am spus că suntem foarte interesați de parcuri industriale tematice în România. Sunt multe localități din țară care au deja terenuri pregătite pentru parcurile industriale. Este nevoie să fie mai multă coordonare.


 

Întrebare: S-a investit vreun dolar din înțelegerea care a avut loc în urmă cu aproape patru ani? Au fost și atunci delegații întregi.

Liviu Dragnea: Spuneam acest lucru mai devreme, din păcate, nu, pentru că după ce am plecat eu din Guvern, a plecat și Victor Ponta, toate acele proiecte care erau aproape finalizate, Cernavodă, Rovinari, exportul de carne de porc și alte produse de carne către China, după ce s-a terminat guvernarea noastră atunci toate aceste proiecte, dar toate, fără excepție, au fost suspendate, blocate. Eu n-am nicio explicație și nici dumnealor n-au avut nicio explicație. Acum le-am spus că interesul nostru rămâne același și o să se reia proiect cu proiect, exact din faza în care fuseseră duse până atunci.


 

Întrebare: Sunt condiții pe care chinezii le pun?

Liviu Dragnea: Chinezii nu pun condiții. Ei doresc să investească. În alte țări au început să investească în mod serios. Dacă și România vrea să aibă bani de investiții din China, trebuie să se hotărască și să facă legal, respectând și procedurile europene, și legislația europeană. Trebuie să fie hotărâre și coerență.


 

Întrebare: Putem vorbi de un orizont de timp în care putem vedea primele investiții chineze în România?

Liviu Dragnea: Cred că cel mai important lucru este să se restabilească procedura de lucru. În momentul în care s-a restabilit procedura de lucru, din acel moment proiectele încep să se implementeze destul de repede. Nu se ia de la zero, este important. Repet, o să vedem în următoarele două-trei luni de zile cum se mișcă lucrurile.


 

Întrebare: Va fi semnat un memorandum acum?

Liviu Dragnea: Am zis că nu vreau să ne grăbim cu semnarea acestor memorandumuri. Trebuie să se realizeze această comunicare, acest mod de lucru între noi și ei și, după ce se organizează, într-o lună-două maxim cred că pot fi gata și memorandumurile respective ca să fie semnate.


 

Întrebare: Zilele trecute ați avut o deplasare și în Israel. Ați avut o întrevedere cu premierul Netanyahu. Ce ne puteți spune despre discuțiile de acolo? Ce investiții putem atrage din partea israeliană?

Liviu Dragnea: Interesele noastre în relația cu Israelul nu-s necunoscute, numai că trebuie abordate în mod pragmatic, zic eu. Vrem să continuăm colaborarea în ceea ce privește industria de apărare. Israelul este pe un loc de top în ceea ce privește tehnica militară, cu precizarea că am transmis că vrem ca cea mai mare parte din tehnica militară care se va dezvolta împreună cu dumnealor să fie produsă în România, așa cum s-a discutat și cu ceilalți parteneri strategici, pentru că ne interesează să dezvoltăm industria de apărare. De asemenea, în domeniul IT, în domeniul cyber-security, în cercetarea medicală personalizată, am discutat despre realizarea celor opt plus unu spitale. Le-am transmis că mai sunt și alte entități interesate și o să trimită, probabil, în perioada următoare un grup de dezvoltatori și din partea Ministerului Sănătății sau reprezentanți ai unor clinici foarte dezvoltate din Israel, în cercetarea agricolă, căci este foarte importantă pentru noi, și, de asemenea, în realizarea unui proiect pe care ni-l dorim foarte mult, în sectorul 5 – este o discuție avută cu doamna primar general și cu primarul sectorului 5 în jurul laserului de la Măgurele, este o suprafață unde vrem să ne dezvoltăm după modelul Silicon Valley și aici s-au arătat foarte, foarte interesați. Este un proiect care s-ar putea să înceapă să se miște foarte repede, să se deruleze foarte repede.


 

Întrebare: Vă gândiți la un gen de politică externă mai intensă? Aveți aceste priorități în Europa?

Liviu Dragnea: Am spus-o zilele trecute și o spun și acum, politica externă este prin Constituție coordonată de președintele României, de asemenea, Ministerul de Externe, Guvernul României, prim-ministrul, dar este o componentă de diplomație parlamentară care trebuie folosită, care poate fi complementară tuturor acestor acțiuni și nu strică, neavând pretenția nici eu, nici vreun coleg de-al meu că ne ducem în zona de politică externă. Această diplomație parlamentară este foarte importantă. Am avut întâlniri la Knesset cu speakerul Knesset, întâlniri foarte importante care au început să se realizeze acum deja la nivel de comisii. Vor urma întâlniri și în România și este un palier de comunicare și de colaborare care n-a fost exploatat și care va începe să dea rezultate.


 

Întrebare: S-a schimbat în vreun fel relația Guvernului și a coaliției de guvernare cu partenerii europeni? Ne spuneați că veți formula o scrisoare președintelui Juncker. Premierul ne spunea că vor fi întâlniri între comisarii europeni și miniștri. Cum vedeți acum relația cu partenerii europeni?

Liviu Dragnea: O văd ca înainte. Scrisoarea de care vorbeam nu schimba cu nimic relația noastră.


 

Întrebare: Erați nemulțumit atunci.

Liviu Dragnea: Eram nemulțumit de atitudinea unora, dar din câte am înțeles premierul a avut o întâlnire foarte bună cu oficialii europeni, cu președintele Juncker și cu vicepreședintele Timmermans și cred că ceea ce au stabilit, și anume să existe o comunicare mult mai bună, mult mai eficientă și în timp real între membrii Cabinetului și comisar, între premier și președintele Comisiei Europene nu poate decât să ne ajute și pe noi, și pe ei. Orice schimb de informații corect și oficial în timp real nu face decât să ne ajute și pe noi, și pe ei.


 

Întrebare: Premierul anunța că renunță la taxa de solidaritate și la impozitul pe cifra de afaceri. S-a luat vreo decizie în coaliție în acest sens?

Liviu Dragnea: Nu știu ce a declarat premierul și, din moment ce nu știu, nu vreau să comentez, pentru că pot fi nuanțe, dar vom discuta luni în coaliție.


 

Întrebare: Au venit simulări de vreun fel?

Liviu Dragnea: Nu, n-aveam semnal bun în Ierusalim!


 

Întrebare: Despre impozitul pe cifra de afaceri a declarat că este exclus să se mai aplice, pentru că ar fi nedrept să fie afectați cei care sunt de bună-credință prin această taxă.

Liviu Dragnea: Categoric. Să facem, totuși, tot timpul o precizare importantă: la această oră avem impozit pe cifra de afaceri de 1% la afacerile care sunt sub 500 de mii de euro și vreau să le transmit acelor oameni de afaceri că nu se renunță la ea, pentru că au primit-o foarte bine și sunt foarte mulțumiți, pentru că 1% pe cifra de afaceri înseamnă cam 6% impozit pe profit, ceea ce cred că le convine.


 

Întrebare: Ați auzit îngrijorările de la Palatul Cotroceni pe această temă?

Liviu Dragnea: Astăzi n-am avut onoarea să aud, am fost la aceste întâlniri.


 

Întrebare: Se vorbește de o creștere a deficitului bugetar pe tema colectării proaste la bugetul de stat, o colectare cu 6 miliarde de lei mai mică.

Liviu Dragnea: Am înțeles și chiar vă cred, dar ați văzut unde am fost până acum de azi-dimineață. Iertați-mă, nu pot să comentez ce spuneți dumneavoastră. Sunt răspunsuri pe care le pot da și eu, dar după ce le dă Ministerul de Finanțe, premierul și după ce vorbesc și eu cu ei.


 

Întrebare: Sunt justificate aceste îngrijorări?

Liviu Dragnea: N-am auzit aceste declarații, nu le-am văzut. Repet, am fost la alte întâlniri, deci nu pot să comentez. Dar orice îngrijorare care vine de la Cotroceni pentru noi este foarte importantă.


 

Întrebare: Premierul spune că va renunța la impozitul pe cifra de afaceri, dumneavoastră ne spuneți că încă nu s-a luat această decizie și că așteptați simularea făcută la nivelul Ministerului de Finanțe. Corect sau nu?

Liviu Dragnea: Încă o dată spun, pentru cei care au afaceri sub 500 de mii de euro, să nu care cumva, din întrebarea greșit pusă de dumneavoastră, să dau un răspuns greșit: nu se renunță la impozitul pe cifra de afaceri la afacerile sub 500 de mii de euro. Este un bun câștigat de către mediul de afaceri care trebuie păstrat. Nu știu ce a declarat premierul, dar dacă are deja simulări și analize, luni în coaliție ne prezintă și, dacă sunt argumente, le susținem.


 

Întrebare: Dumneavoastră ați cerut aceste simulări?

Liviu Dragnea: Am vorbit public și eu, și premierul Tudose și ne-a spus premierul că atunci când sunt gata ni le prezintă.


 

Întrebare: Vi se pare incorect că premierul a anunțat că renunță la această impozitare înainte ca dumneavoastră să discutați în coaliție?

Liviu Dragnea: Nu se pune problema de corectitudine sau incorectitudine. Mi se pare foarte important că premierul Tudose, când vorbește, cam știe ce vorbește. Dacă face o afirmație, înseamnă că e bazată pe o analiză și în mod firesc cel care trebuie să anunțe primul este prim-ministrul, pentru că el conduce Guvernul și el conduce actul de guvernare.


 

Întrebare: Vreau să vă întreb referitor la ce face DNA în ancheta referitoare la fostul dumneavoastră subaltern, coleg de la Teleorman, domnul Gâdea, care a fost pus sub urmărire penală în cazul Belina.

Liviu Dragnea: Ce să comentez aici?


 

Întrebare: Cum vi se pare această anchetă? Sunteți vizat, aveți vreo legătură?

Liviu Dragnea: Eu înțeleg că am legătură cu tot ce se întâmplă în România, nu numai în Teleorman, în general. Am înțeles că ieri seară sau acum două seri o doamnă la o televiziune mărturisea ce amenințări și ce presiuni ca să spună ceva despre mine, orice, adică înțeleg că așa se fac anchetele în România. Sigur că pare deja o banalitate, nu se mai pune problema de anchete corecte. Am citit și eu, nu eram în țară, și vreau să vă spun că m-am îngrozit. Câți sau câte alte zeci de persoane din această țară au mai fost sau sunt în continuare amenințate să spună ceva despre cineva care a fost stabilit ca țintă judiciară de DNA sau de alte instituții. Am citit comunicatul DNA. Dați-mi voie să vă spun că nu prea înțeleg. E vorba de un teren care a fost transferat la o autoritate publică, pe lângă alte zeci sau sute de transferuri care au avut loc în România. Când se transferă așa ceva, se transferă și cu drepturi, dar și cu obligații. Din moment ce s-a transferat și cu drepturi, și cu obligații, nu înțeleg unde e greșeala lor, dar nu știu ce au scris ei acolo. Nu sunt nici jurist, nici avocat, dar am spus mai devreme un lucru care mi se pare de mare bun-simț: când se transferă ceva, se transferă cu drepturi și cu obligații. Așa scrie în actul normativ și Consiliul Județean se subrogă în drepturi și obligații Apelor Române.


 

Întrebare: Când ați fost la pescuit cu premierul Grindeanu se vehicula în spațiul public că ați fi fost chiar în acel loc.

Liviu Dragnea: Eram chiar subrogați acolo, da!


 

Întrebare: În dosarul care anchetează afacerile Tel Drum vă așteptați să fiți audiat?

Liviu Dragnea: Domnișoară, știți ceva? Mă aștept să fiu audiat de doamna Kövesi pentru orice se întâmplă în această țară, și dacă plouă. Nu cred că mai e vreun secret pentru cineva că sunt ținta acestei doamne de foarte mult timp. N-are nicio legătură cu Tel Drum. Despre Tel Drum se vorbește de 12 ani de zile și nu cred că mai e cineva copil care să creadă că anchetele care au apărut făcute de diverse site-uri au fost ca rezultat al cercetării acelor site-uri. Au fost date informații din interiorul DNA ca să aibă motiv să înceapă aceste anchete. Să le înceapă! Ar fi a zecea, a cincisprezecea, a douăzecea anchetă despre acea societate. N-am nicio legătură cu acea societate, dar m-am cam săturat!


 

Întrebare: Ministrul de Interne spunea că a făcut verificări și nu se regăsesc în structurile din subordinea Ministerului de Interne. Ce veți face dumneavoastră?

Liviu Dragnea: O să văd ce-o să fac, nu o să stau degeaba.


 

Întrebare: Cu fosta soție ați discutat? A fost deja audiată la DNA. Știți cumva în ce calitate și de ce?

Liviu Dragnea: De ce a fost chemată? Pentru că a fost soția mea! Este singura ei vină și n-o să mi-o iert niciodată. Zâmbiți, dar n-o să mi-o iert niciodată. Este trimisă în proces pentru că a fost soția mea și acum este anchetată tot pentru că a fost soția mea și o să spun mai multe lucruri, aștept să se deruleze evenimentele în continuare, pentru că dacă sunt unii care cred, care au ocupat niște funcții în niște structuri de stat sau cine ocupă acum niște funcții care cred că eu sunt amnezic, se înșeală amarnic.


 

Întrebare: Vor reuși să vă scoată din joc? Vă e teamă? Aveți suficiente arme să luptați cu ei?

Liviu Dragnea: Ce arme, că n-am pistoale? N-am decât partidul și Parlamentul, atât!


 

Întrebare: Cum comentați modificările la Codul Administrativ? Vă doriți să fiți premier în cazul unei reabilitări prin această clarificare?

Liviu Dragnea: La care clarificare vă referiți? În mod specific, la care clarificare vă referiți? Știți cum scrie? Cred că ministrul Justiției a explicat foarte bine. Nu se referă la mine, bănuiesc că ați ajuns la această concluzie: dacă va fi aprobat acest proiect care va urma să ajungă, probabil, în Parlament prin toamnă, nu se referă la mine. Nu am niciun fel de reabilitare, deci nu pot să mă calific pentru acest lucru.


 

Întrebare: Dar cui aparține proiectul, fostului sau actualului Guvern?

Liviu Dragnea: A fost pus pe site de Guvernul Cioloș. Or fi fost completări, dar nu în acest caz.


 

Întrebare: Știu că vă place fotbalul…

Liviu Dragnea: Am și jucat fotbal, am fost legitimat, de aceea sunt greu de scos din teren.


 

Întrebare: La Alexandria?

Liviu Dragnea: Nu, la Chimia Turnu Măgurele și la Poli București.


 

Întrebare: 12 milioane de euro pentru stadionul din Alexandria? Cum comentați faptul că ministrul Dezvoltării intenționează să trimită către Alexandria 12 milioane de euro pentru refacerea stadionului sau construirea unuia?

Liviu Dragnea: Eu am înțeles că este vorba despre o inițiativă mai veche. Am înțeles că de doi-trei ani de zile se tot chinuie cu niște documente. Nu știu, nu decid eu, decide Ministerul, decide Compania Națională de Investiții. Ceea ce constat eu, de fapt și de drept, este că în Teleorman nu mai este voie să se facă nicio investiție, absolut niciuna! Le spun celor din Teleorman că nu mai au dreptul la niciun fel de investiție. Și dacă se face un podeț undeva, trebuie să se facă ori o anchetă, ori să fie retrași banii, ori să se facă vreun miting, ceva. În acel județ nu trebuie să se bage bani.


 

Întrebare: Nu e același lucru, pentru că putea fi oricare alt oraș, este o echipă care este de liga a treia cu 5000 de oameni în tribună în cel mai fericit caz, dacă este vreun eveniment politic, că la fotbal nu cred că vin vreodată 5000 de oameni. Bate la ochi, dacă-mi este permis! Consilierul premierului, Eugen Teodorovici, spunea că nu crede că e oportun să fie construit acolo acest stadion.

Liviu Dragnea: Aveți deja răspunsul. Dacă a vorbit ditamai consilierul premierului, cum să-mi mai permit eu să-mi dau cu părerea?


 

Întrebare: Impozitarea afacerilor bisericilor…

Liviu Dragnea: Stați să plec de la Alexandria de pe stadion să venim la biserică!


 

Întrebare: Impozitarea afacerilor bisericilor…

Liviu Dragnea: Afacerilor?


 

Întrebare: Veniturilor.

Liviu Dragnea: Eu zic, totuși, să încercăm să mai păstrăm niște instituții în România, cel puțin să le ajutăm să existe. Nu susțin această variantă, o să se supere unii, dar nu o susțin. Eu știu că nu s-a discutat și nici nu vreau să discut despre acest lucru.


 

Întrebare: De ce a fost amânată plata taxelor online? Nu mă puneți să întreb la Guvern, pentru că e în programul de guvernare.

Liviu Dragnea: Nu vă pun, doar vă rog să întrebați la Guvern, pentru că acolo este locul răspunsului. Programul nu e scris la partid, domnișoară, programul a fost scris în mai multe locuri, prezentat și asumat de către Guvern.


 

Întrebare: Unde vă veți petrece vacanța?

Liviu Dragnea: Să vedem dacă o să fiu lăsat să-mi iau vacanță. Oricum, oriunde mă voi duce în vacanță, și acolo se va descoperi că am vreo casă, vreun hotel sau vreun castel. Nu e prima dată când se întâmplă acest lucru, din 1997 mi s-a întâmplat acest lucru. M-am oprit undeva, eram prefect, m-am oprit la ieșirea din Alexandria să beau un suc și pe malul unui lac cineva construia o mică baracă, un avocat. Cred că și acum mai sunt oameni în Teleorman care zic că e a mea, că a apărut în presă atunci imediat. Omul acela spune de 12 ani, de 20 de ani de zile că e a lui. Nu îl mai crede nimeni. La un moment dat se spunea că am o stradă din Turnu Măgurele, combinatul din Turnu Măgurele, bineînțeles, toate stațiile PECO din județ, probabil că o să am și niște ființe vii în proprietate.


 

Întrebare: De ce nu se mai țin ședințele Biroului Permanent Național, deși înainte se obișnuia ca în fiecare luni să avem o ședință?

Liviu Dragnea: Am mai explicat și explic în continuare cu răbdare și cu foarte mult calm acest lucru: a fost o perioadă în care am convenit cu toți președinții de organizații că este important să ne întâlnim mai des, pentru că o decizie mai largă, o decizie în care sunt implicați toți președinții de organizații are mai multă greutate. Și am făcut Comitete Executive Naționale aproape mai des decât se făceau BPN.


 

Întrebare: Mă scuzați, doar pentru a retrage sprijinul sau pentru a exclude pe cineva din partid!

Liviu Dragnea: Nu vă scuz, pentru că eu chiar am fost la toate ședințele, nu știu dacă dumneavoastră ați fost. Am avut ședințe de Comitet Executiv pentru mult mai multe lucruri.


 

Întrebare: Ne puteți spune cu da sau nu, ați fost cu domnul Grindeanu la pescuit pe lacul Belina?

Liviu Dragnea: Uite, la întrebarea aceasta nu vreau să răspund. Nici nu știți cum se numește acel lac!


 

Întrebare: A fost lansat în spațiul public un mesaj de către liberali, că salariile profesorilor și ale medicilor ar putea fi scăzute, amânată creșterea. Există un asemenea calcul la Ministerul de Finanțe?

Liviu Dragnea: Vă rog să vă răspundă ei, chiar nu pot să răspund la toate prostiile!


 

Întrebare: Nu se pot plăti pensiile speciale ale foștilor aleși, au nevoie de câteva milioane de lei și vor face această cerere la rectificare.

Liviu Dragnea: Dacă se vor găsi bani, se plătesc, dacă nu se vor găsi bani, asta e!


 

Întrebare: De ce nu s-au înghețat pensiile speciale?

Liviu Dragnea: Timpul n-a trecut.


 

Întrebare: Intenționați să lucrați la legea pensiilor speciale?

Liviu Dragnea: Nu, o să vă răspundă doamna Olguța Vasilescu.


 

Întrebare: E o inițiativă a opoziției, să fie interzise societățile cu acțiuni la purtător.

Liviu Dragnea: Perfect. Susțin în totalitate și, mai mult decât atât, toate să fie interzise. Eu n-am nicio problemă să se interzică, este legenda cu acțiuni la purtător care duc la mine. Este o prostie, am mai spus: acțiuni la purtător nu înseamnă că sunt secrete. Am auzit și azi mari analiști pe la televizor, m-am interesat și eu, când se repartizează profitul, se duc banii în contul celor care au acțiunile respective, la ședințele AGA participă cei care au acțiunile respective, la bănci.


 

Întrebare: Puteți să delegați pe cineva.

Liviu Dragnea: Susțin proiectul. Se rezolvă și acest lucru.


 

Întrebare: Centenarul trece la Ministerul Culturii? De ce?

Liviu Dragnea: Acolo e locul lui.

Vă mulțumesc mult!

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații.ÎNCHIDE