17.07.2017

Declaraţii de presă susţinute de preşedintele PSD Liviu Dragnea la Palatul Parlamentului

PSD

Întrebare: Care sunt concluziile celei de-a doua evaluări a Guvernului?

Liviu Dragnea: Am mai spus, nu este o evaluare. Este a doua informare săptămânală pe care o fac premierul și unii membri ai Guvernului. Concluziile nu sunt diferite de informarea trecută, muncesc foarte mult la Guvern. Au de recuperat întârzieri mari. Sunt semne bune, din ceea ce ne spun. Trebuie să mai ia în continuare măsuri și acțiuni. Eu i-am cerut, de exemplu, prim-ministrului să analizeze foarte atent și cu maximă rigoare activitatea ANAF. M-a asigurat și pe mine, și pe colegii din coaliție că se va întâmpla acest lucru în zilele următoare. A făcut o informare despre întâlnirile pe care le-a avut la Bruxelles. În opinia mea, a fost o vizită bună. Am urmărit și eu conferința de presă a dumnealui. Nu a fost chemat acolo, a solicitat să aibă o întâlnire și au fost întâlniri bune. S-a discutat despre impozitul pe cifra de afaceri. Le-a explicat și colegilor din coaliție, mie îmi explicase, că toate analizele și simulările pe care le-au făcut și n-a fost nevoie să dureze mai mult arată că acea măsură ar fi produs efecte bune dintr-o anumită privință, dar ar fi afectat societățile comerciale din România care acționează corect și își plătesc în mod onest datoriile către stat. În schimb, rămân în continuare să analizeze modalități, acțiuni, prevederi prin care dintr-o zonă de mare business statul român să încaseze impozitul pe profit așa cum ar fi normal și înseamnă că vor avea discuții inclusiv cu companiile respective, discuții pentru a vedea ce-ar putea face Guvernul României, statul român pentru ca acele companii să devină mai profitabile, pentru că este interesul comun al nostru și al lor.


 

Întrebare: Domnia-sa a vorbit despre companiile care nu declară profitul real.

Liviu Dragnea: Nu este un subiect nou, se vorbește în spațiul public de foarte mult timp, se vorbește în Europa de foarte mult timp, este și o directivă europeană în acest sens și trebuie văzut cu calm, cu răbdare, dar cu foarte multă fermitate care sunt modalitățile prin care profitul realizat în mod real în România să fie impozitat la același nivel aici, în România.


 

Întrebare: Cum vi se par simulările pe taxa de solidaritate?

Liviu Dragnea: Am discutat și săptămâna trecută. Orice măsură trebuie analizată, pe lângă oportunitate, din punct de vedere al impactului financiar. Dacă impactul financiar pozitiv este unul semnificativ, sigur că măsura urmează să fie implementată, dacă nu produce alte lucruri negative. Dacă impactul financiar este nesemnificativ, n-are rost.


 

Întrebare: De la ce prag ar trebui introdusă această taxă de solidaritate?

Liviu Dragnea: De la pragul semnificativ.


 

Întrebare: Ce înseamnă impact semnificativ?

Liviu Dragnea: Acesta este rolul simulărilor, se fac simulări în detaliu, pentru că e vorba de persoane fizice, e vorba de oameni.


 

Întrebare: Ați discutat și despre creșterea gradului de colectare?

Liviu Dragnea: Categoric, și de creșterea gradului de colectare, și de relația pe care ANAF o are sau trebuie să o aibă cu agenții economici. N-am vrut să intru în detalii, ci doar să fac o analiză foarte serioasă a activității ANAF.


 

Întrebare: Cum stă România la capitolul încasări?

Liviu Dragnea: România nu stă rău, România trebuie să stea mult mai bine. Unul dintre motivele principale pentru care guvernul celălalt a fost schimbat au fost chiar aceste întârzieri cu efecte în demararea unor investiții publice așteptate și foarte necesare, iar al doilea, o creștere a gradului de colectare și o luptă serioasă cu evaziunea fiscală. Acestea ar trebui să fie principalele ținte ale ANAF și implicit ale Direcției de Antifraudă. Premierul s-a angajat că în câteva zile face această analiză și eu i-am spus să ia orice măsură crede de cuviință pentru a îmbunătăți activitatea ANAF.


 

Întrebare: Agenția Fitch a estimat că vom depăși acea țintă de deficit și că va fi de 3,7%.

Liviu Dragnea: Nu știu. Eu mă uit la ce spune premierul, cu foarte mult respect pentru orice fel de agenție. Eu mă uit la ce face premierul, ce spune premierul și la măsurile pe care le are în vedere pentru a nu depăși deficitul de 3%.


 

Întrebare: Premierul v-a spus că ne încadrăm în ținta de deficit și fără cele două măsuri fiscale?

Liviu Dragnea: Nu, lucrează, obiectivul principal este încadrarea în ținta de deficit sub 3%, ceea ce se va obține.


 

Întrebare: Are legătură cu impozitul pe cifra de afaceri?

Liviu Dragnea: Nu, n-are legătură.


 

Întrebare: V-a prezentat ministrul de Finanțe niște cifre în ceea ce privește rectificarea bugetară. Sunteți mulțumit de aceste cifre? Unde vor fi făcute realocări?

Liviu Dragnea: Ministrul de Finanțe n-a prezentat nicio cifră cu privire la rectificarea bugetară, a spus că lucrează și, pe bună dreptate, sunt ministere care au un grad de execuție foarte mic. Ca să înțeleagă toată lumea, gradul de execuție este cât ai cheltuit din bugetul pe care l-ai avut. Un procent de 2-3-5-7% la jumătatea anului este de neacceptat. O să prezinte premierul, sunt mai multe ministere.


 

Întrebare: Sunteți mulțumit de activitatea șefului ANAF?

Liviu Dragnea: Eu evit să spun ce părere personală am despre un membru al Guvernului sau despre un șef de instituție, dar faptul că l-am rugat pe premier să facă această analiză înseamnă că probabil nu sunt foarte, foarte fericit, nu știu.


 

Întrebare: Despre îngrijorările președintelui Iohannis ați discutat?

Liviu Dragnea: Nu, la coaliție nu discutăm despre îngrijorările unor oficiali români, discutăm despre guvernare, cel puțin în aceste întâlniri.


 

Întrebare: Nu se impunea o discuție între premier și președinte?

Liviu Dragnea: N-am eu rolul să intermediez această întâlnire.


 

Întrebare: A existat o discuție despre taxa pe produsele nocive?

Liviu Dragnea: Nu, astăzi nu, dar vreau să fac o precizare, că am văzut, poate nu s-a exprimat bine, eu l-am ascultat și am înțeles, dar nu se pune problema ca vreun cetățean român angajat undeva să meargă să își plătească contribuțiile, CAS și CASS. Tot angajatorul, tot firma va face aceste plăți. Da, le va face în contul angajatului, adică angajatul va avea o contribuție la sănătate și la pensii mai mare, dar nu el va face acest ordin de plată, ci tot firma. A apărut informația că vor merge oamenii la ANAF. Nu e adevărat. S-a spus de la început.


 

Întrebare: Explicați-ne exact sistemul, că nu înțelegem!

Liviu Dragnea: Acum cine plătește? Plătește firma, contabila de la firmă semnează hârtiile și le trimite. Așa se va întâmpla și atunci. Am ascultat conferința de presă, premierul nu a spus așa ceva, l-ați întrebat dacă angajatul va plăti el. Da, va plăti în contul lui, dar operațiunea efectivă o face tot firma, este simplu.


 

Întrebare: Angajatul merge singur și își plătește contribuțiile?

Liviu Dragnea: Nu! Plătește firma contribuția în contul angajatului, pentru că la început se vorbea despre faptul că se mută în sarcina angajatului. Acum, contribuția pentru fondul de pensii și pentru sănătate are niște valori. Ele vor fi mai mari, ceea ce înseamnă că în contul fiecăruia dintre noi, atât la pensii, cât și la sănătate, vor fi sume mai mari pe care le va plăti efectiv, ca operațiune financiară, tot firma, dar în dreptul dumneavoastră, în dreptul meu, în contul nostru, pentru noi. Contribuția la sănătate va merge până la 10%, iar la pensii la 25%.


 

Întrebare: Spuneați că sunteți nemulțumit de activitatea ANAF.

Liviu Dragnea: N-am spus așa ceva, eu chiar am proprietatea vorbelor. Am spus că am cerut o analiză mai riguroasă. Nu înseamnă că nu ești mulțumit, dacă nu ești foarte fericit nu înseamnă că ești nemulțumit. Haideți, vă rog, facem analiză pe text?


 

Întrebare: Cei din ALDE sunt de acord să mergeți mai departe cu taxa de solidaritate?

Liviu Dragnea: Sunt de acord și ei, ca și noi, să meargă mai departe cu aceste simulări și analize. Când vor termina analizele, ne vom întâlni.


 

Întrebare: Declarația de patrimoniu va fi introdusă de la 1 ianuarie 2018?

Liviu Dragnea: Așa ar trebui, dar în această vară o să ne prezinte Guvernul decizia finală.


 

Întrebare: Premierul spunea că nu crede că se va putea implementa acel impozit pe venitul global din 2018?

Liviu Dragnea: E foarte greu, pentru că au fost niște întârzieri. Repet, în această vară, săptămână de săptămână, vor prezenta progresele făcute.


 

Întrebare: Șefa DNA a avut ieri un interviu în care vorbește despre celebrul deja dosar făcut ca urmare a investigațiilor Rise Project. Nu a spus dacă sunteți sau nu implicat. Ați fost chemat până acum la DNA?

Liviu Dragnea: Nu.


 

Întrebare: Au fost chemați alți apropiați în afară de cei pe care i-am văzut deja?

Liviu Dragnea: Pe care i-ați văzut?


 

Întrebare: Fosta nevastă, de exemplu.

Liviu Dragnea: A fost chemată pentru?


 

Întrebare: A fost audiată în calitate de martor.

Liviu Dragnea: Da. Eu n-am fost chemat până acum, dar nu înseamnă că n-o să fiu chemat. După toată această campanie, m-am tot gândit, nu știu dacă a mai fost o asemenea campanie în România, cu niște ciorbe reluate, reîncălzite, puse la congelator și iar încălzite, orice e posibil. Sigur că am niște semne de întrebare pe care o să mi le exprim la un moment dat.


 

Întrebare: Ați interacționat în vreun fel la Ambasada Franței?

Liviu Dragnea: N-am vorbit. Doar prin privire n-am putut să transmit nimic.


 

Întrebare: Credeți că interviul pe care l-a dat ieri procurorul-șef DNA a fost dat pentru cineva, să transmită un semnal?

Liviu Dragnea: Nu știu, că nu fac aceste analize. Mi s-a părut puțin ieșit din comun. În general, știu că nu se folosesc nume în astfel de interviuri. Eu mă așteptam sau mă aștept în continuare să fi văzut ceva reacții de la cei care conduc parchetele în România, nu știu care are competența, după declarațiile doamnei Ana Maria Pătru, în care a vorbit foarte clar și foarte apăsat despre amenințări și șantaj la care a fost supusă ca să spună ceva despre mine. Or, mie mi se pare foarte grav. Am văzut că a trecut, așa, foarte ușor toată lumea peste acest lucru. Așa se fac anchetele în România? Este o practică sau este un caz izolat? Poate cineva ar trebui să se autosesizeze. Dacă nu s-a autosesizat, nu știu, Inspecția Judiciară, procurorul general, eu o să fac o plângere, cu speranța că cineva va da niște răspunsuri. Mie mi se pare foarte grav. Câți or mai fi fost șantajați sau sunt acum ca să spună ceva nu numai despre mine, despre oricine altcineva din această țară? Dacă aceasta este practica în România, este foarte rău.


 

Întrebare: Dar cu ministrul Justiției ați vorbit?

Liviu Dragnea: Nu, n-am avut când să discut, o să discutăm tot ce ține de justiție, dar nu vreau să am o discuție secretă cu domnul ministru. Se întoarce și domnul Tăriceanu, o să ne punem de acord să avem o discuție, poate și cu domnul prim-ministru, pentru că foarte multă lume se întreabă, totuși, de ce se întâmplă astfel de lucruri și de ce nimeni nu intervine. Dacă este o practică, ar trebui să înceteze. O să studiez, nu sunt avocat, dar dacă nu se autosesizează nimeni și probabil că nu se va autosesiza, pentru că este o chestiune neimportantă, față de alte grozăvii umflate, atunci o să fac eu o plângere, nu știu, împotriva procurorului respectiv, habar nu am, o să mă interesez, o să vorbesc cu avocații.


 

Întrebare: Cum apreciați faptul că doamna Kövesi a anunțat că DNA luptă cu mafia, câtă vreme politicienii sunt vizați de anchetele DNA? Politicul egal mafie în România?

Liviu Dragnea: Nu știu ce viziune au procurorii-șefi, doamna Kövesi, domnul Lazăr, domnul de la DIICOT. Sunt mulți oameni care mi-au trimis mesaje în această perioadă: de ce nu se încep anchete față de primii zece-douăzeci de indivizi care scot sume mari din România, indivizi sau firme, și banii pleacă din această țară. Sunt tot felul de informații care au apărut și care pot fi verificate și cercetate. Eu, de exemplu, vorbesc de câțiva ani de zile și am și răgușit despre mafia din cele două domenii, categorii de import, importul de legume și fructe și importul de carne și produse din carne. N-am văzut nimic spectaculos aici. N-am văzut, de exemplu, o cercetare serioasă, o anchetă serioasă cu rezultate serioase pe ceea ce se întâmplă în vămi, ce se întâmplă cu scannerele, de ce cele 14 scannere brusc, imediat după ce au fost instalate, nu mai merg. Cum le reparau, venea camionul și dădea în ele, așa, din greșeală! Picau iar. Ca să ceară piesele de schimb trebuia să aștepte două luni de zile. Stăteau două luni până se hotărau, două sau patru luni până veneau și când le montau, mai intra un tir și le dărâma. În continuare intră în România mărfuri ca nicăieri în lume. Aici cred că ar fi meritat o anchetă. Sigur, nu e o chestiune atât de importantă ca Brazilia! Eu vorbesc de parchet aici, pentru că, totuși, ar trebui ca niște procurori serioși, echipe mixte, nu știu… nu ne interesează? Vorbim de miliarde pe care țara noastră le pierde în fiecare an. Sigur, poate nu-s importante, poate nu-s așa spectaculoase. Dacă aceasta nu e mafie, atunci nu știu care ar fi.


 

Întrebare: La Craiova sunt niște probleme cu acel stadion, s-a remarcat că trebuie făcute foarte multe modificări.

Liviu Dragnea: Haideți, totuși, să rămânem în zona realității… TV! Acel stadion a fost proiectat și începută construcția până să apară noile norme generate de tragedia de la Colectiv. Au apărut niște prevederi legale care trebuie puse în practică. Fiind o investiție foarte mare, nu este suficientă o decizie a dirigintelui de șantier și atunci e nevoie de modificarea unor indicatori tehnico-economici, nu-s probleme în ceea ce privește rezistența. Mi-a zis cineva că s-a spus că nu rezistă la vânt. E o glumă. În același timp, prin această modificare se diminuează și prețul, pentru că prețul inițial s-a diminuat datorită licitației.


 

Întrebare: Despre Rapid ați vorbit cu domnul Tudorache?

Liviu Dragnea: Mi-a zis că vrea să se implice nu ca persoană, ci ca autoritate în clubul Rapid și eu am spus că îl susțin moral. Sunt rapidist de la trei ani și orice pot să fac moral să îl susțin sau să îl încurajez – sper să nu mai fie vreun trafic de influență! – aș vrea să salvăm acel club care este, totuși, un club simbol, o legendă a sportului românesc în general, nu numai a fotbalului. Eu cred că și Primăria Capitalei dorește să se implice, nu știu, eventual printr-un acord, dar cred că împreună pot găsi o soluție bună, poate și Primăria Sectorului 6. Este un club fanion care nu cred că ne poate aduce deservicii, ba dimpotrivă.


 

Întrebare: V-a spus domnul premier de ce a renunțat la serviciile domnului Teodorovici?

Liviu Dragnea: Exact ce v-a spus dumneavoastră ne-a spus și nouă înainte, în coaliție. A fost decizia dumnealui. Nu ne-a întrebat nici pe mine, nici pe altcineva din coaliție când l-a luat consilier, nu ne-a întrebat nici când ne-a demis.


 

Întrebare: Legat de comisia de anchetă, Parchetul General refuză să dea documente, deși a fost închis acel dosar, către comisia de anchetă. Mai are vreun rol această comisie?

Liviu Dragnea: Da, are un rol. Uite, o să stea aici până când o să îi aresteze, eventual! Ce atâta este de ascuns de la acea întâlnire? Eu vă spun sincer, atunci când s-a aprobat această comisie de anchetă nu credeam că este ceva spectaculos. M-a rugat domnul Tăriceanu, am fost de acord cu această inițiativă, o comisie de anchetă unde vin oameni, sunt întrebați. Atâta determinare și atâta rezistență e pe marginea acestui subiect, ca și cum începi să te gândești serios că acolo s-au discutat lucruri. Nu știu, dacă n-a fost nimic ilegal, dacă n-a fost nimic imoral, dacă n-a fost nimic neregulamentar, de ce atâta fereală? Este evident că acea întâlnire a avut loc, au spus prea mulți oameni. Ce ar fi de ascuns să nu răspundă?


 

Întrebare: Cu Gabriel Oprea, cu Onțanu nu ați discutat și dumneavoastră?

Liviu Dragnea: Eu nu sunt angajat de comisie! Nu i-am sunat.


 

Întrebare: CSM a anunțat că doamna Kövesi nu este obligată să participe. Cum comentați?

Liviu Dragnea: Nu știu ce vor face, nu cred că o să își închidă activitatea și nici n-o să plece de acolo, din câte am înțeles eu, chiar dacă domnul Fifor nu mai e la comisie. Am auzit tot felul de păreri. Eu respect tot ce spune CSM, sigur, este o instituție foarte importantă în sistemul de justiție, dar nu uit ce a spus Curtea Constituțională. Atâtea discuții, atâta cerneală vărsată pe marginea acestui subiect, de ce să nu vină, care sunt miile de argumente pentru care nu trebuie să vină… Eu nu o forțez să vină, Doamne ferește!, dar toată lumea începe să își pună întrebarea de ce atâta fereală? Vom vedea.


 

Întrebare: Cei de la UDMR au depus un proiect de lege care prevede tichete de valoare pentru angajați pentru recreere, pentru citit, vacanțe.

Liviu Dragnea: Orice se poate discuta, dar după ce se face un impact bugetar. Până să ajungem l rectificare, până când Ministerul de Finanțe nu va prezenta situația exactă, nivelul la care au ajuns cu recuperarea întârzierilor și prognoza pentru următoarea perioadă a anului nu se poate discuta despre niciun fel de astfel de inițiativă, care ar însemna iar costuri bugetare în plus care n-au fost luate în calcul.


 

Întrebare: Înțelegem că ministrul Muncii lucrează la noua lege a pensiilor. Când o va anunța?

Liviu Dragnea: Lucrează, nu e o lege ușoară, este destul de apropiată ca importanță de legea salarizării unitare și lucrează serios. O să discute cu toți actorii interesați, cu toți partenerii sociali. Este o lege cu foarte multe sensibilități și trebuie ca în perioada următoare să se facă niște întâlniri, după părerea mea, prim-ministrul, ministrul Apărării, ministrul de Interne, poate și alte structuri din sistemul de apărare și ordine publică, ministrul Muncii, pentru a încerca să stopăm plecările din sistem, care sunt generate de prevederile actuale ale legii. A apărut informația că pensiile speciale vor fi diminuate sau, mă rog, pensiile și oamenii se grăbesc să plece din sistem la 45-47 de ani și nu e în regulă, pentru că statul român a investit în acești ofițeri care au experiență foarte bună și de care România are nevoie și eu cred că trebuie să li se spună foarte clar că nu se diminuează pensiile, dar că trebuie făcute discuții în așa fel încât legea pensiilor să fie o lege dreaptă, o lege justă, o lege corectă.


 

Întrebare: Va intra în toamnă în Parlament?

Liviu Dragnea: Posibil sau nu, undeva în octombrie am înțeles că doamna ministru a prognozat că va finaliza proiectul care va intra în Guvern și ulterior să vedem.


 

Întrebare: Ministrul de Finanțe nu a mai lămurit ce se întâmplă cu acest pilon 2 de pensii, spunea că se desființează.

Liviu Dragnea: Pilonul 2 de pensii nu se naționalizează și vă pot spune acest lucru.


 

Întrebare: Salariile vor scădea sau vor avea de suferit?

Liviu Dragnea: Nu. Probabil că ministrul de Finanțe la un moment dat o să prezinte, dar când este tot pachetul finalizat ca mod de prezentare. Acum există trei valori în interiorul unui salariu: salariul net, salariul brut, care e mai mare decât cel net şi peste salariul brut este suma care reprezintă cheltuiala totală a angajatorului. Până la salariul net se plătesc contribuţiile pentru angajat, adică în contul angajatului. Între salariul brut şi cheltuiala totală a angajatorului există contribuţiile pe care le plăteşte firma, dar în contul cui, şi părerea mea, am spus-o şi din campanie, am spus-o şi după alegeri, că aici statul român ne fură. Şi ce este de la salariul brut până la cheltuiala totală a angajatorului, adică acele contribuții, vor fi plătite tot de către firmă, dar în contul angajatului, adică eu care muncesc, dumneavoastră care munciți veți avea începând de la intrarea în vigoare a acestei prevederi contribuții mai mari atât la sănătate, cât și la asigurările sociale. De aceea a apărut discuția că salariul minim va fi nu știu cât. Salariul brut devine egal cu cheltuiala totală a angajatorului.


 

Întrebare: Dar salariul pe care îl ia în mână nu va avea de suferit?

Liviu Dragnea: Categoric nu. Sunt trei plafoane, e salariul minim, care să zicem că e 5 mii de lei, de la el până la salariul brut mai este o sumă, de la salariul brut la cheltuiala totală a angajatorului este altă sumă. Suma de la salariul net până la cheltuiala totală a angajatorului se transformă toată în contribuții pentru angajat, el neavând salariul diminuat. Va avea un mare avantaj: va avea contribuții mai mari.


 

Întrebare: Susțineți o modificare a legii fumatului?

Liviu Dragnea: N-aș susține, că ne-am obișnuit. Aici ar trebui, totuși, să se amenajeze niște locuri pentru fumat. Am vorbit cu Secretariatul General să încerce să găsească, clădirea e foarte mare. Eu am trecut pe alt tip, din acelea care sunt cu aburi!


 

Întrebare: Care este continuatorul Rapidului?

Liviu Dragnea: Nu, nu, nu mă băgați aici!


 

Întrebare: Fostul dumneavoastră prieten Victor Ponta spunea că ați fost în Israel ca să dați Hidroelectrica pe care guvernul domniei-sale a reușit să o facă profitabilă. Ați citit acea postare?

Liviu Dragnea: N-am citit, mi-au spus doi membri ai Guvernului despre această postare. Foarte pe scurt, este o minciună, dar eu regret că Victor a avut această postare care poate avea consecințe foarte urâte pentru statul român. Atât!

Vă mulțumesc mult, o zi bună!

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații.ÎNCHIDE