21.11.2017

Declaraţii de presă susţinute de preşedintele PSD Liviu Dragnea la Palatul Parlamentului

Azi s-au adoptat câteva legi importante: legea prin care s-a aprobat achiziționarea celor șapte sisteme de rachete Patriot mută România într-un alt nivel de dotare militară, ceea ce schimbă profund tot viitorul acestei țări, iar speranța noastră este că-l schimbă în bine, în sensul că vom fi una dintre țările mai bine apărate, ceea ce e important pentru fiecare cetățean. Astăzi, de exemplu, am adoptat în Camera Deputaților înființarea Avocatului Copilului. Este o lege așteptată de foarte mulți ani, vorbim de drepturile copilului. Am adoptat, de asemenea, acea indemnizație pentru mame, 1800 de euro, la nivelul din Germania. Tot astăzi, chiar dacă trebuia să adoptăm legea prevenirii, am discutat înainte de plen cu colegii noștri din Comisia Juridică, care ne-au sesizat un aspect extrem de important și am evitat riscul de a adopta astăzi o lege care putea să devină inaplicabilă, pentru că avea o prevedere prin care prin hotărâre de Guvern să se modifice anexa din lege ulterior. S-a preferat să se întoarcă la comisie, să se amâne o săptămână ca să devină o lege aplicabilă, o lege așteptată de toți oamenii de afaceri.

Acestea au fost, cred eu, lucrurile foarte importante azi în Camera Deputaților pentru care am fost prezenți la vot.

Întrebare: Deși și dumneavoastră, și cei din PSD din Comisia de Apărare au spus că nu a fost vorba despre un boicot al avizului pe rachetele Patriot, secretarul de stat Tillerson l-a întrebat pe domnul Meleșcanu de ce nu s-a dat votul.

Liviu Dragnea: Foarte bine că l-a întrebat și, uite, poate acum se lămurește și domnul Tillerson, poate și Ambasada Americii, cu această mare furtună într-un pahar cu apă. Nouă ne-a spus joi seara la Caraș domnul Bădălău, președintele executiv al partidului și vicepreședinte al Senatului, că membrii din Comisia de Apărare de la Senat au fost invitați exact în acea zi și în acea perioadă să viziteze un poligon de tir. În general, nu prea cred în coincidențe, tocmai în acea zi, tocmai la acea oră, drept pentru care joi seara am discutat, vineri le-am cerut colegilor mei în CEX din Senat ca ieri în jurul orelor 11 să se întrunească Comisia de Apărare ca să dea avizul, seara să se voteze în Senat și astăzi să închidem acest subiect în Camera Deputaților, dar întrebarea rămâne. Sunt curios, ca și colegii mei, ce s-a întâmplat de fapt în Comisia de Apărare marți.

Întrebare: Cine i-a invitat la tir?

Liviu Dragnea: Eu zic să-l întrebați pe domnul Bădălău, că nu vreau să-i iau această plăcere. Eram mai mulți acolo când ne-a spus. Eu nu cred că vicepreședintele Senatului glumește cu noi: eram eu, era premierul, era domnul ministru Fifor, erau mai mulți colegi.

Întrebare: Ne spuneți, practic, de o conspirație?

Liviu Dragnea: Nu spun de nicio conspirație, doar vă spun ce s-a întâmplat acolo.

Întrebare: Lămuriți-ne până la capăt, totuși, se uită oamenii la televizor să îl aștepte pe domnul Bădălău?

Liviu Dragnea: Da, e și el un om important și trebuie să aibă și el o comunicare.

Întrebare: Credeți că a fost un semnal prost pentru cei din America?

Liviu Dragnea: Știți cum e cu semnalul prost? Semnalul prost ar trebui să fie luat în seamă când se întâmplă ceva, nu când apar zvonuri. Dacă Statele Unite își mai fac probleme în ceea ce privește angajamentul României în implicarea în parteneriatul strategic dintre cele două țări, își mai fac probleme după ce în tot acest an s-a produs o deschidere uriașă către colaborarea cu Statele Unite și în domeniul militar, și în domeniul economic, înseamnă că avem o problemă. Eu nu cred că se întâmplă acest lucru. Înseamnă că avem noi o problemă de comunicare. Nu există niciun fel de ezitare, cel puțin în ceea ce ne privește, ca majoritate parlamentară, ca Guvern, în respectarea acestor angajamente și în respectarea tuturor deciziilor care au început să se transpună în niște documente care înseamnă construcție de tehnică militară în România și nu numai, atât cu Statele Unite, cât și cu Germania și cu alte țări din Europa.

Întrebare: Nu ne mai dați niciun indiciu?

Liviu Dragnea: Domnul Bădălău ne-a spus că au fost invitați la poligonul de tir al SPP. De cine, cum, de ce? Sunt întrebări la care trebuie să primim răspunsuri, cu speranța mea foarte mare că domnul Bădălău n-a glumit.

Întrebare: Are legătură cu atacurile dumneavoastră la șeful SPP?

Liviu Dragnea: Nu, n-are legătură.

Întrebare: Mai aveți alte dovezi că domnul Pahonțu se ocupă de racolări pentru partide?

Liviu Dragnea: Sunt spusele unor colegi. E suficient.

Întrebare: Cum vedeți sechestrul pe averea dumneavoastră în dosarul Tel Drum?

Liviu Dragnea: Păi îl văd foarte interesant, în sensul că, sigur, noi încă mai credeam și unii încă mai credem că putem deveni o țară normală, în care nu afli din presă aceste lucruri, informații date pe surse, nu?, pe canale neoficiale și nelegale. Am fost făcut țap ispășitor la referendumul din 2012, pentru că trebuia să se păstreze cinstea obrazului cuiva. De la cele două milioane de voturi fraudate, după ce au votat 7,4 milioane de români și au votat degeaba, s-a ajuns la a fi condamnat pentru că s-au trimis niște SMS de la partid și, de fapt, oamenii au venit la vot. Am fost făcut țintă de câte ori PSD a vrut să facă ceva important pentru România. Acum sunt folosit ca mijloc pentru a bloca legile justiției. De către cine? De către oameni care se ascund. Eu sunt președintele Camerei, dar sunt doar un om. Sunt președintele PSD, dar sunt tot doar un om, dar, totuși, sunt un om cu față, cu vorbe, adică sunt la vedere. Cei care sunt împotriva mea se ascund în spatele unor instituții și crucifică oameni. Așa cum am convenit la Comitetul Executiv Național, am spus colegilor mei să facă abstracție de toate aceste lucruri împotriva mea și să-și urmeze drumul, așa cum am stabilit în campania electorală, pe lângă măsurile economice, și măsurile pentru a face dreptate în țară.

Întrebare: Mergeți la DNA astăzi?

Liviu Dragnea: O să merg ca să iau în primire sechestrul. Urmează, probabil, și sechestrul pe viață!

Întrebare: Vreți să spuneți că sunteți șantajat de DNA pentru a bloca legile justiției?

Liviu Dragnea: N-am cu ce să fiu șantajat, dar despre aceste subiecte o să avem timp să vorbim. Aflați de la DNA, pentru că vă dă toate informațiile!

Întrebare: Spunea domnul premier că în maxim zece zile va fi gata bugetul. Ne puteți spune dacă s-a mai avansat în vreun fel sau altul bugetul pe anul viitor?

Liviu Dragnea: Am vorbit cu colegii din Guvern și în coaliție, ei, practic, au finalizat proiectul de buget. Este o procedură pe care trebuie s-o respecte în ceea ce privește hotărârea privind stabilirea salariului minim, care este în transparență decizională. Se pare că ziua în care se împlinește acest termen și care poate deveni ziua în care se adoptă actele normative necesare, inclusiv proiectul de lege a bugetului, să fie 29 noiembrie.

Întrebare: Un calendar pentru Parlament ați făcut?

Liviu Dragnea: În acest an îmi aduc aminte că am adoptat foarte repede bugetul. Odată venit, o să facem calendarul atunci. Dacă vine pe 29 noiembrie, zilele care vor curge după acea depunere vor fi zile de depunere a amendamentelor, urmând ca săptămâna de după sărbătoarea națională să înceapă discuția în comisie.

Întrebare: Despre moțiunea de cenzură depusă de cei de la PNL?

Liviu Dragnea: Am decis să n-o susținem!

Întrebare: De ce un calendar așa de sărac? Acestea sunt termenele constituționale, e adevărat.

Liviu Dragnea: Și dacă nu încălcăm Constituția înseamnă că avem o problemă!

Întrebare: Care este decizia politică în legătură cu legile justiției?

Liviu Dragnea: Decizia politică este să hotărască comisia, am mai spus de o sută de ori.

Întrebare: Mâine va fi plenul pentru moțiunea de cenzură?

Liviu Dragnea: Mâine e Biroul Permanent Reunit și mâine se va stabili data la care dezbatem moțiunea. Discutăm mâine, dar n-are cum să fie mâine, nici vorbă!

Întrebare: Suspendarea președintelui despre care vorbesc liberalii este un scenariu real?

Liviu Dragnea: Vorbesc ei între ei? Nu s-a discutat la noi așa ceva.

Întrebare: Euro este la un maxim istoric.

Liviu Dragnea: Vă rog, nu sunt nici purtătorul de cuvânt al BNR, nici al Guvernului. Vorbiți acolo.

Întrebare: Domnul Tăriceanu spunea că în spatele statului paralel este președintele Iohannis. Sunteți de aceeași părere?

Liviu Dragnea: Am învățat să nu-l mai contrazic de fiecare dată pe domnul Tăriceanu.

Întrebare: O să mergeți la recepție, domnule Dragnea?

Liviu Dragnea: Nici vorbă.

La revedere, o zi bună!