08.05.2017

Declaraţii de presă susţinute de preşedintele PSD Liviu Dragnea la Palatul Parlamentului

Bună ziua! Am avut o întâlnire oficială cu domnul președinte Al-Jubouri, președintele Consiliului Reprezentanților din Republica Irak. Am discutat despre dorința noastră comună de a dezvolta, de la relansa relațiile de colaborare dintre România și Republica Irak, atât cele de colaborare parlamentară, care-s foarte importante, dar mai ales cele de colaborare economică. România, așa cum mulți dintre dumneavoastră știți, are o experiență bogată în colaborarea cu Irak. Companii românești în anii trecuți au participat la realizarea unor obiective economice extrem de importante în industria chimică și petrochimică, în ceea ce privește rețele de energie electrică, centrale energetice, foraje și alte asemenea lucruri. Deci, pentru România n-ar fi o noutate, ar merge într-o țară pe care o cunoaște. Este foarte importantă perioada de după terorism, când în Irak va trebui să înceapă reconstrucția serioasă. L-am asigurat că România este deschisă să participe la reconstrucția statului irakian atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere administrativ. Am stabilit ca în perioada următoare să fie o comunicare mult mai strânsă și să muncim împreună pentru ca potențialul de dezvoltare economică dintre cele două țări să fie atins, pentru că el este mult mai mare decât nivelul care este în prezent.

Întrebare: Ați vorbit cu Șerban Nicolae? Cum rămâne cu legea grațierii și cu amendamentele controversate pentru care au ieșit oameni în stradă?

Liviu Dragnea: Nu domnul Șerban Nicolae va hotărî cum rămâne cu acest subiect. Eu cred că Comisia Juridică de la Senat a încurcat destul de mult această lege. Cea mai bună variantă pentru moment este ca legea să plece din Senat așa cum a venit de la Guvern, pentru că s-au schimbat de foarte multe ori acolo și eu sunt foarte nemulțumit. Miercuri la ora 10:30 vom avea un Comitet Executiv Național, unde vom discuta și acest subiect, dar și alte subiecte.

Întrebare: Dar din punct de vedere procedural există această posibilitate?

Liviu Dragnea: Se poate întoarce raportul în comisie. Nu numai eu, majoritatea suntem nemulțumiți pentru ceea ce s-a întâmplat acolo.

Întrebare: Ce riscă Șerban Nicolae? Să-și piardă funcțiile din Senat? Să fie exclus din partid? Ce sancțiune veți propune dumneavoastră, ca președinte al partidului?

Liviu Dragnea: Voi spune în CEX.

Întrebare: Când va fi?

Liviu Dragnea: Miercuri la ora 10:30 dimineața, la grupul parlamentar PSD.

Întrebare: Solicitați ca legea să vină prin adoptare tacită la Cameră?

Liviu Dragnea: Aș vrea să nu vină prin adoptare tacită, pentru că ei tocmai au prelungit termenul.

Întrebare: Să voteze exact așa cum a venit proiectul de la Guvern?

Liviu Dragnea: Da. Exact.

Întrebare: Ați discutat cu reprezentanții partidului de la Senat, respectiv cu Șerban Nicolae, el este lider de grup?

Liviu Dragnea: Mai sunt câțiva membri PSD în Senat și am discutat și o să discut în continuare.

Întrebare: Ultima dată când ați spus că nu sunteți de acord cu grațierea corupților senatorii PSD din Comisia Juridică din Senat s-au abținut la vot și nu au respins acele amendamente, așa cum le-ați cerut.

Liviu Dragnea: Dacă nu mai am autoritate în partid, o să văd, o să plec și o să mă apuc de pescuit în mod profesionist! Pe mine m-a interesat ca acele amendamente să nu fie adoptate. Eu am înțeles, dar vreau să discutăm în mod deschis și transparent în CEX acest lucru, că li s-a spus că e-n regulă cu acele amendamente. Când au văzut poziția mea, și-au dat seama că, de fapt, nu era o informație corectă.

Întrebare: La CEX veți căuta și juriști mai buni în PSD, alții decât Șerban Nicolae, Eugen Nicolicea? Dumneavoastră ați spus că aduc deservicii partidului.

Liviu Dragnea: Aici nu e vorba de calitatea unui jurist sau nu, aici e vorba de abordare și de caracter.

Întrebare: Referitor la comisia de anchetă privind prezidențialele din 2009, spuneați că cel mai probabil în această săptămână va începe să lucreze.

Liviu Dragnea: Nu cel mai probabil, mâine va fi adoptată. Mâine, după intervenția președintelui în plenul reunit, se va hotărî înființarea comisiei, componența, obiectivele și modificări la regulamentul comun.

Întrebare: Veți conduce, până la urmă, această comisie?

Liviu Dragnea: Nu știu, nu cred.

Întrebare: De ce v-ați răzgândit?

Liviu Dragnea: Dar n-am fost niciodată hotărât, numai din presă aflam că o să conduc eu comisia!

Întrebare: Comitetul Executiv a fost convocat doar pentru această lege a grațierii?

Liviu Dragnea: Nu numai, o să discutăm, chiar dacă este extrem de importantă, o să discutăm și despre alegerile locale parțiale din 11 iunie, care-s foarte importante.

Întrebare: Șerban Nicolae și ceilalți senatori trebuie sancționați?

Liviu Dragnea: Nu, o să primească fiecare câte un premiu pentru că au promovat din nou PSD!

Întrebare: Veți propune în interiorul Comitetului Executiv Național sancțiuni?

Liviu Dragnea: Da.

Întrebare: Comisia de regulament propune să nu mai existe cvorum în comisiile din Parlament la luarea deciziilor. Sunteți de acord?

Liviu Dragnea: Nu, nu-s de acord cu așa ceva!

Întrebare: Este propunerea domnului Șerban Nicolae!

Liviu Dragnea: Șerban Nicolicea!

Întrebare: Vedem că mai mulți social-democrați iau decizii. Ce se întâmplă în PSD?

Liviu Dragnea: Care sunt aceia? Nu sunt decizii, sunt inițiative. A fost o perioadă în care spuneați că nu se pot exprima. Uite că se exprimă și, dacă se exprimă, fac greșeli!

Întrebare: Inițiativa cu comisia de regulament va ajunge în plen, de aceea vă întreb!

Liviu Dragnea: Nu va trece.

Vă mulțumesc mult, o zi bună!