02.10.2017

Declaraţii de presă susţinute de preşedintele PSD Liviu Dragnea la deschiderea anului universitar de la Facultatea de Științe și Inginerie din Alexandria

PSD

Întrebare: Ar fi bine ca Parlamentul să ia în discuție învățământul dual?

Liviu Dragnea: Sunt multe de discutat în ceea ce privește sistemul de educație. În primul rând, încă nu există, nu s-a reușit în această țară să se pună de acord oferta educațională cu solicitările din mediul economic, ceea ce este foarte important. Suntem în situația în care mulți copii termină facultatea, nu sunt pregătiți în domeniile care sunt cerute în economie, cei din business, din mediul de afaceri, cer specialiști în domeniile în care activează și lucrurile sunt interferate, nu reușesc să se pună de acord. E o discuție mult prea serioasă despre sistemul de educație pentru a fi politizată. Noi suntem deschiși la orice fel de discuție. I-am încurajat pe colegii din Guvern și conducerea Ministerului Educației să dea drumul acestor discuții și dezbateri. Sunt unele măsuri care pot fi adoptate într-o perioadă mai scurtă și, sigur, este vorba de o dezbatere amplă pe legea educației în ansamblu, dar o dezbatere amplă care să nu producă efecte care peste un an-doi sunt modificate, pentru că suntem în acest proces de reformă de la Revoluție încoace. Se tot reformează sistemul de educație de la an la an și rezultatele nu-s tocmai bune, dar am deschidere totală pentru orice fel de discuție.


 

Întrebare: Plagiatul mai este considerat o problemă de către Parlament, de către dumneavoastră personal?

Liviu Dragnea: Plagiatul este o problemă, adică cei care plagiază nu sunt în regulă. Soluțiile sunt prezente acum. M-am abținut tot timpul să spun acest lucru, poate că prea mulți au dorit sau a fost o perioadă în care prea mulți și-au dorit să fie doctori de dragul de a fi doctori în ceva anume, nu neapărat în specialitatea lor. Poate este mai multă rigoare atunci când se aleg sau se decid doctoranzii, după părerea mea.


 

Întrebare: În legătură cu creșterea indicelui ROBOR, începe săptămâna la 1,71. Vorbea premierul despre eventuale discuții cu guvernatorul BNR. Știți ceva?

Liviu Dragnea: După părerea mea, trebuie să aibă loc o discuție în care să participăm și noi cu conducerea Băncii Naționale, pentru că este un subiect important și cred că trebuie să aibă loc această discuție și poate nu numai cu Banca Națională, poate și cu reprezentanții celorlalte bănci. Eu cred că o relație corectă cu sistemul bancar, corectă, accentuez acest lucru, este benefică, și o relație corectă și cu Banca Națională, dar trebuie să fie în ambele sensuri, până la urmă.


 

Întrebare: S-a scumpit și electricitatea, carburantul. Undeva există o vină pentru aceste lucruri?

Liviu Dragnea: Cum să nu existe? De acest lucru se va ocupa comisia de anchetă ANRE, ca să vedem cu toții cum s-a întâmplat în România că cresc întruna prețurile. Multă lume spune că au crescut și cresc în continuare nejustificat. Brusc, trebuie să crească prețurile cu 5%, am înțeles, la carburant, la gaze, la energie. De ce? Trebuie să vedem exact de ce. România este țara din Europa care are cel mai mare procent de acceptare a pierderilor nejustificate în preț, 17%. O să vedem de ce, adică cei care distribuie energia electrică câte pierderi au și, dacă au pierderi atât de mari, noi toți trebuie să le suportăm la factură? Cei de la ANRE văd că sunt foarte „români”, adică acceptă aceste lucruri foarte ușor și nu știu dacă sunt foarte bine justificate. Comisia de anchetă va face lumină în acest caz. Da, este o vină, normal!


 

Întrebare: Și prețul la carburant?

Liviu Dragnea: Prețul la carburant l-au scumpit companiile care nu cred că l-au scumpit ca urmare a accizei sau din cauza ei, pentru că atunci când am dat-o jos, când a dat-o jos Guvernul Cioloș, pentru că noi n-am avut șansa să intrăm în decembrie la guvernare, prețurile n-au scăzut, deci se pare că nu acest lucru influențează. Se pare că influențează alte interese, și anume profitul, da?, cu orice preț. O să vedem până la urmă ce se întâmplă și cu aceste prețuri.


 

Întrebare: Va trebui și aici o comisie de anchetă?

Liviu Dragnea: Nu știu. Trebuie să le facem pe rând, pentru că deja este ANRE, SIPA, e și comisia pentru alegerile din 2009, pentru întâmplările din sufragerie. Nu este exclus, pentru că sunt foarte multe lucruri care s-au întâmplat, se întâmplă în continuare, sunt niște oameni care huzuresc, care iau decizii. Să vedem de ce le iau așa, le iau interesat sau pentru că așa au visat. Toți românii suferă și poate încet-încet extragem toate aceste cauze care ne produc atâtea supărări și care nu aduc nici bine în economie.


 

Întrebare: Cu Tudorel Toader ați vorbit despre sesizarea la CCR?

Liviu Dragnea: Nu, n-am avut când. Am plecat dimineață, am venit încoace, dar sper ca astăzi sau cel mai târziu mâine să avem o întâlnire. Poate reușim astăzi, că mâine sunt în Bulgaria cu Guvernul.


 

Întrebare: Revenind la Teleorman…

Liviu Dragnea: Dar nici n-am plecat!


 

Întrebare: Spuneți-ne despre investiția la stadionul municipal. A fost făcut un proiect?

Liviu Dragnea: Eu sper să se facă, pentru că și acest județ are drepturi ca alte județe. Așa cum și în alte părți s-au făcut investiții, sper să se facă și aici, pentru că este și o solicitare a Federației Române pentru stadion aici și la Târgoviște pentru campionatul care urmează. În plus, cât mai multe stadioane în România ajută baza de selecție. Suntem cu toții supărați, pe bună dreptate, că echipa națională nu mai are performanțe de foarte mulți ani, că în alte sporturi nu mai avem foarte multă performanță, dar o susținere pentru sportul de masă nu poți să o faci fără o bază sportivă serioasă. Eu cred că ar fi bine să se facă și sper să se facă. Și poligonul de tir, nu știu dacă, până la urmă, Ministerul Tineretului l-a transferat. Ministerul are o bază materială uriașă, dar care în mare parte este în stare de degradare. Cu cât mai repede le descentralizează, le transferă la autoritățile locale, cu atât mai repede cresc șansele ca acele baze să fie refăcute. Cred că mai țineți minte când eu eram aici că tot făceam solicitări la Ministerul Tineretului pentru acel poligon, în mod special: n-au vrut să ni-l dea. Știm bine că acolo au fost campioni naționali și olimpici și de la noi, din Teleorman.


 

Întrebare: Pe drumul european 70 circulația e destul de mare. Se face ceva?

Liviu Dragnea: Hai să discutăm serios, în București foarte ușor se spune de ce e nevoie de drum expres sau autostradă București-Alexandria-Craiova-Serbia. Să vină să circule o săptămână aici, între București și Alexandria, pentru că traficul de aici e comparabil cu traficul pe DN1, iar în weekend este mai rău, mai grav decât este pe DN1. De ce? Sunt weekenduri în care de la Drăgănești stăm la coadă, deja de la Ghimpați este o obișnuință. Eu sper ca odată cu adoptarea legii parteneriatului public-privat să găsim parteneri, companii private care să dorească să investească în acest drum, care este foarte important. Sunt trei căi importante în România, de la Constanța la București, iar de aici sunt trei căi, în nord, spre Moldova, prin două căi către Transilvania și prin sud. De ce atâta blocaj pentru acest lucru? Nu înțeleg. Sigur că e important și Craiova-Pitești și se va face, și Sibiu-Pitești, dar o autostradă pe câmpie este foarte benefică, pentru că leagă Constanța de Serbia, de toate țările din fosta Iugoslavie și de nordul Italiei. E un traseu mult mai scurt decât cel tradițional prin nord. Eu sper să găsim companii private care să dorească să facă acest drum pentru a nu mai înjura toată lumea care stă la coadă.


 

Întrebare: Asociația Studenților a atras atenția că o treime dintre studenții din România nu termină până la urmă facultatea, abandonul școlar ar fi o mare problemă. S-au făcut studii, aveți cunoștință de eventuale soluții?

Liviu Dragnea: Sunt peste 450 de mii de studenți astăzi în România la stat, 34 de mii sunt la privat. După părerea mea, noi suntem deschiși la orice fel de propunere. De la asociațiile studenților și de la cadrele didactice din universități trebuie să vină propuneri, pentru că ei știu cel mai bine. Sigur, Ministerul Educației este deschis, noi în Parlament suntem dispuși la orice propunere, dar ar trebui ca studenții și cadrele didactice să găsească împreună care sunt cauzele care generează acest fenomen și care sunt propunerile pe care ni le pot face și nu va fi niciun fel de ezitare din partea noastră. Finanțarea este în creștere. Noi am introdus bursa socială, bursa minimă de 600 de lei și sunt burse care ajung până la nivelul salariului minim. Nu sunt sume colosale, dar finanțarea este mai mare decât era înainte. Cred că ar trebui ca studenți și cadre didactice să gândească împreună cum e mai bine să se repartizeze banii în cadrul unei universități, pentru că acolo sunt niște probleme care nu tot timpul se înțeleg. Nu e bine să ne băgăm noi.

Vă mulțumesc mult, o zi bună!

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații.ÎNCHIDE