09.05.2017

Declaraţii de presă susţinute de preşedintele PSD Liviu Dragnea la conferinţa "Viitorul Europei este al nostru" organizată de PES Activists

Întrebare: Președintele Iohannis a ținut un discurs astăzi în Parlament de Ziua Europei, dar a făcut și câteva solicitări față de Parlament. V-a cerut să dați legi astfel încât să vă gândiți și la viitorul României, v-a spus să nu faceți legi partizane.

Liviu Dragnea: Un discurs politic corect din partea președintelui. Orice lege care se adoptă se adoptă pentru viitor, nu pentru trecut. Mi-a creat o impresie bună, în sensul că mi-a creat o oarecare speranță acest discurs. I-am și spus după aceea, încă sper că va avea loc acea întâlnire în care să discutăm chiar despre viitor, adică despre realizarea acelei minime strategii de dezvoltare a României pe termen scurt și mediu și o strategie de dezvoltare pe termen lung, plecând poate chiar de la documentul elaborat de Academia Română, și anume să construim, într-adevăr, viitorul acestei țări, să reușim ca până la finalul anului România să aibă o voce comună și o poziție foarte bine structurată în ceea ce privește punctele noastre de vedere cu privire la temele lansate de președintele Comisiei Europene, cele cinci variante ale Europei, cu mai multe viteze, cu două viteze, o Europă coezivă ș.a.m.d. În acest sens, sper ca la un moment dat să avem acea întâlnire, totuși, într-un timp util, ceea ce nu înseamnă că noi la Parlament n-am început lucrul. Am avut câteva întâlniri, am avut întâlniri cu Guvernul. Îmi doresc foarte mult ca și președintele și președinția să intre în acest proiect, pentru că nu este proiectul nimănui și, ca să aibă greutate, substanță și foarte multe șanse de succes, trebuie să fie un proiect asumat de toți decidenții politici ai momentului.

Întrebare: Veți răspunde invitației președintelui?

Liviu Dragnea: Da, după discursul de azi și după atitudinea de azi, da, pot să spun că voi merge.

Întrebare: Olguța Vasilescu a vorbit astăzi despre plafonarea indemnizațiilor la 8000 de lei. PSD susținea eliminarea plafonului în vara anului trecut. Cum priviți această măsură?

Liviu Dragnea: Eu i-am rugat pe toți să fie puțin mai rezervați cu proiectele sau cu ideile pe care le au până când nu se conturează proiectul complet în ceea ce privește salarizarea și impozitul pe venit. O să răspund la această întrebare când o să finalizăm toate discuțiile. Nu mai răspund la tot felul de idei care vin din partea unor colegi.

Întrebare: Susțineți plafonarea ca principiu?

Liviu Dragnea: Nu.

Întrebare: Ați discutat azi cu Klaus Iohannis și cu Călin Popescu-Tăriceanu. Despre ce ați discutat?

Liviu Dragnea: Am discutat despre prezența domnului Juncker în România, despre modul în care o să ne organizăm în Parlament pentru acest lucru și despre faptul că este, totuși, o vizită importantă pentru noi, e importantă și pentru președintele Comisiei Europene, și despre câteva lucruri pe care vrem să le ridicăm președintelui Comisiei Europene despre care am vorbit și cu doamna Corina Crețu. Este o vizită, o oportunitate pe care trebuie să o folosim. E o vizită bună, dar, dincolo de fotografii, de imagini, de discursuri, este important ca această vizită să ne ajute în ceea ce ne interesează pe noi ca țară. Președintele a fost foarte pozitiv și o să mai vorbim și joi la Cotroceni.

Întrebare: V-a mai spus și altceva? Ați mai stabilit o întâlnire pentru perioada următoare?

Liviu Dragnea: Nu, n-am reușit. Îmi pare rău că nu ne-am văzut. Am ajuns chiar în situația în care Guvernul a trebuit să adopte acea ordonanță cu ANCOM pentru că instituția, practic, nu mai funcționa. Astăzi, de exemplu – îmi pare rău că n-am fost în stare, mă rog, e greșeala noastră că nu s-a putut asigura cvorum astăzi – am înțeles că și unii colegi de-ai noștri au greșit sau un coleg a greșit cu un limbaj sau cu o atitudine pe care eu nu o agreez. La ANCOM chiar e o problemă și pentru faptul că nu am reușit să ne-ntâlnim. Lucrurile trec!

Întrebare: V-a spus ceva președintele? Zilele trecute era foarte nemulțumit de această decizie a Guvernului.

Liviu Dragnea: Nu, nu.

Întrebare: Mâine va fi o întâlnire la care se spune că va urma să aibă loc o sancțiune a felului în care domnul Șerban Nicolae a găsit de cuviință să facă acele amendamente. Confirmați?

Liviu Dragnea: Vă confirm și recunosc că mâine va fi Comitetul Executiv Național. Avem această întâlnire.

Întrebare: Va fi înlocuit din funcția pe care o deține în acea comisie?

Liviu Dragnea: Vom discuta mâine. Am avut deja discuții cu mai mulți colegi și mâine vom lua niște măsuri, pentru că nu e vorba de a face ceva împotriva cuiva, ci de a face ca acțiunea noastră politică și parlamentară să fie coerentă, dincolo de dorințele poate câteodată firești sau legitime ale unuia sau altuia să iasă puțin în evidență. Nu ne permitem!

Întrebare: Dumneavoastră veți propune ca Șerban Nicolae să fie schimbat din funcția de lider de grup și președinte al Comisiei Juridice?

Liviu Dragnea: Tocmai v-am spus că voi discuta mâine cu colegii mei, dar sigur voi propune ceva.

Întrebare: Referitor la CEX de mâine, se va lua în discuție și discursul lui Bacalbașa de astăzi din plenul Parlamentului?

Liviu Dragnea: Da, da. Nu este prima dată. L-am rugat personal, este un om pe care-l respect pentru tot ceea ce a făcut și pentru ceea ce face, dar l-am rugat personal să nu mai aibă astfel de ieșiri, pentru că acolo nu suntem pe persoană fizică. Când am făcut listele, am făcut listele unui partid care a câștigat alegerile cu un scor foarte mare, beneficiind de încrederea tuturor. Nu am câștigat alegerile pe astfel de manifestări și nu am câștigat alegerile pe baza, mă rog, unuia sau altuia, ci ca partid. O să discutăm și acest subiect. Nu e plăcut, dar nu vreau să-l evit. Vom discuta, dar nu este în regulă. Nu este prima dată și nu e în regulă. Am primit foarte multe telefoane de la colegi din țară, nu numai membri de partid, și oameni care ne susțin și nu e-n regulă. De ce trebuie să dăm noi tot felul de astfel de ocazii?

Întrebare: Ați discutat cu domnul Tăriceanu despre schimbarea șefului ASF? Ați ajuns la un consens în coaliție?

Liviu Dragnea: Da, trebuia să se întâmple astăzi, dar din lipsă de cvorum s-a amânat.

Întrebare: Aveți un nume în locul lui Mișu Negrițoiu?

Liviu Dragnea: Da.

Întrebare: Ne puteți spune cine?

Liviu Dragnea: Nu. Deocamdată nu e scaunul liber.

Întrebare: Comisia de anchetă privind prezidențialele din 2009 nu a fost convocată nici astăzi.

Liviu Dragnea: Oricum era programată joi. A fost lipsă de cvorum, adică am fost foarte bine organizați!

Întrebare: Liberalii și cei din PMP spun că e neconstituțională modificarea pe care ați făcut-o referitoare la sancționarea celor care nu se prezintă în fața Comisiei.

Liviu Dragnea: Nu îmi spuneți nimic nou. Ei nu vor să facem comisia.

Întrebare: Deputații au votat pentru redefinirea familiei în Constituție. Cum vedeți această măsură?

Liviu Dragnea: O văd foarte bine, în sensul în care s-a votat.

Întrebare: Cu domnul Tăriceanu ați discutat și despre eliminarea venitului minim garantat?

Liviu Dragnea: Nu încă, dar am avut o întâlnire și ieri după-amiază, și azi, vom avea și în zilele următoare cu colegii din coaliție și cu o parte din membrii Guvernului pe legile care sunt acum în discuție, pe legea salarizării, pe proiectul privind impozitul pe venitul global și pe celelalte subiecte. Nu e o poziție nouă, e o poziție pe care o exprim de ani de zile: ideea de a exista venit minim garantat este în regulă, cu condiția ca el să fie direcționat către cei care chiar nu pot munci, chiar nu pot avea acces la o sursă de venit, iar pentru cei care pot munci să presteze o muncă pentru a primi acei bani. Aceasta este poziția mea și este o poziție social-democrată.

Întrebare: Tot de la ALDE a venit o propunere din partea Noricăi Nicolai ca acei consultanți fiscali să nu fie de la stat, să fie privați. Cum vedeți această abordare?

Liviu Dragnea: Tocmai v-am spus că purtăm discuții în acest sens. Eu nu vin aici să răspund la niște păreri, chiar dacă sunt de la PSD sau ALDE. Avem un grup în care discutăm și vom avea un punct de vedere final care să ne aducă în situația în care să nu mai fim în defensivă pe niște idei nefinalizate.

Întrebare: Sunteți mulțumit de evoluția partidului din ultimele luni?

Liviu Dragnea: Da, dacă mă uit și pe sondajele pe care le-am făcut noi, da, oamenii apreciază. În schimb, am fi putut avea o coerență mai mare atât în comunicare, comunicarea guvernamentală, cât și în activitatea parlamentară, ceea ce, din păcate, nu există.

Întrebare: Referitor la Agenția Medicamentului, să își mute sediul în București, o să aveți o discuție joi?

Liviu Dragnea: Da. Deja Guvernul a adoptat un memorandum, există și un spațiu disponibil pentru acest lucru. Sigur că vom face un lobby puternic. Mi se pare normal. România are tot dreptul să primească această agenție. Sunt doar două țări în Europa care n-au niciun fel de agenție europeană. Nu mi se pare firesc.

Întrebare: Înțelegem că Guvernul i-a solicitat inclusiv președintelui Iohannis să semneze acest memorandum și că dânsul ar fi refuzat. Știți ceva?

Liviu Dragnea: N-am această informație, dar nu-mi dau seama cum să semneze președintele un memorandum. Și eu o să-l susțin, dar nu putem semna un memo din Guvern.

Vă mulțumesc mult, vă doresc o zi bună!