02.09.2017

Declaraţii de presă susţinute de preşedintele PSD Liviu Dragnea înainte lucrările Delegației permanente și a Biroului Politic central al ALDE

PSD

În primul rând, sunt de acord cu tot ce a spus domnul Călin Popescu-Tăriceanu, dacă tot am fost martor aici. Sunt probleme, în primul rând, de comunicare între Guvern și partide, între partide și Guvern și în cadrul grupurilor parlamentare și între membrii comisiilor permanente, comisiilor de specialitate din Parlament. Am convenit astăzi, este o decizie importantă, să avem un sistem integrat și compact de comunicare, PSD-ALDE-Guvern-Parlament, în așa fel încât măsurile legislative, măsurile guvernamentale care se iau să poată să fie comunicate în timp real sau poate dinainte, de la stadiul de intenție, iar noi să le putem comunica într-un mod coerent, și noi, și colegii noștri care au apariții publice.

De asemenea, este o discuție care trebuie să fie încheiată săptămâna viitoare: vom avea o analiză serioasă asupra responsabilităților care au fost alocate fiecărui secretar de stat și va fi o discuție cinstită și așezată, în funcție de dorințele și capacitățile fiecăruia dintre secretarii de stat, o discuție pe care o vom avea cu miniștrii.

De asemenea, dacă vor apărea probleme la nivel local – deocamdată nu sunt –, am stabilit un sistem de comunicare și de intervenție, în așa fel încât aceste probleme să se regleze.

Pe fond, nu există tensiuni în coaliție. Eu nu vreau să mai abordez acest subiect niciodată, că ne tot dezvinovățim de o vină pe care nu o avem. Relația dintre mine și Călin Popescu-Tăriceanu este una foarte solidă, foarte sinceră și foarte puternică și pe această relație se bazează și relațiile din coaliție, și susținerea majorității parlamentare.


 

Întrebare: Le-ați spus celor de la ALDE că sunteți de acord cu principiile enunțate de ministrul Justiției. Sunteți de acord și cu proiectele pe care acesta le-a propus?

Liviu Dragnea: Vreau să vă spun că îl susțin fără niciun fel de rezerve pe ministrul Tudorel Toader și eu, și PSD, dar și acum s-a discutat și unii colegi de la ALDE au spus, chiar dacă unele dintre prevederi, dintre principii pot fi puțin reglate sau îmbunătățite, pentru că niciun ministru n-a avut pretenția că acele principii sunt sculptate în piatră, dar pe fond ceea ce s-a văzut din acel enunț de principii este susținut de noi. Am văzut că este susținut și de structuri asociative ale magistraților, ale judecătorilor, ceea ce este foarte important. Așteptăm să vină proiectul în Parlament și în această sesiune parlamentară să facem aceste modificări în legi.


 

Întrebare: Sunt foarte multe discuții în zona justiției. Inspecția Judiciară, CSM nu a avut cvorum. Sunt o grămadă de probleme care apar, ies la iveală în această perioadă. Credeți că au legătură și cu aceste proiecte de lege? Se încearcă cumva politizarea Inspecției Judiciare?

Liviu Dragnea: Prin aceste principii? Mi se pare o mare minciună și îți trebuie un mare tupeu să faci asemenea afirmații, în condițiile în care, de exemplu, numirea procurorilor-șefi, pe care, repet, o spun lângă domnul Tăriceanu, eu încă nu sunt convins care este cea mai bună variantă, mi-am și spus poziția în toamna trecută, ceea ce nu înseamnă că nu vom discuta pe argumente, dar am auzit explicații că dacă CSM ar numi procurorii-șefi, ar fi politizare. Este culmea tupeului! Iar în ceea ce privește Inspecția Judiciară, să nu uităm un lucru: Inspecția Judiciară prezintă raportul CSM și sunt rapoarte ale Inspecției Judiciare, din ceea ce am înțeles și am citit în presă, care au fost aprobate și care au fost aruncate la coș. Unde să fie vorba despre politizare aici? Inspecția Judiciară trebuie să fie autonomă.


 

Întrebare: Ați discutat despre acea autoritate de interceptări unică sub controlul Parlamentului?

Liviu Dragnea: Nu am discutat.

La revedere, ne vedem diseară!

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații.ÎNCHIDE