12.02.2018

Declarații de presă susținute de președintele PSD Liviu Dragnea înainte de reuniunea BPN, la sediul PSD

PSD

Întrebare: Ce ne puteți spune despre dezvăluirile despre acțiunile DNA?

Liviu Dragnea: Eu cred că cel mai important lucru este că Inspecția Judiciară s-a autosesizat. După părerea mea, nu e suficient. Cred că trebuie făcută o anchetă rapid și stabilit dacă probele de aseară, dacă informațiile, dezvăluirile, înregistrările de aseară sunt adevărate. Par adevărate. Trebuie luate măsuri imediat pentru ca astfel de practici să nu se mai întâmple în România. Dacă ceea ce a apărut aseară în spațiul public, dacă ceea ce a mai apărut în lunile trecute și în anii trecuți în spațiul public se dovedește a fi adevărat, noi avem elemente clare de poliție politică în România și părerea mea e că după Inspecția Judiciară nu cred că poate fi vorba doar de abateri disciplinare. Dacă ceea ce a apărut aseară atât în interviul doamnei procuror Iorga, cât și în dezvăluirile, înregistrările, declarațiile de după sunt adevărate, sunt elemente penale foarte serioase.

 

Întrebare: Doamna Iorga spunea că un fost ministru al PSD ar fi urmat să ajungă premier și i s-a cerut să înainteze un dosar pe care îl avea deja în lucru.

Liviu Dragnea: Pe doamna Iorga n-am cunoscut-o, aseară am văzut-o prima dată. Nici nu știu activitatea dumneaei, nu-mi aduc aminte să fi fost foarte mediatizată, dar se pare că are o oarecare credibilitate. Acolo s-a vorbit și despre amenințări din partea unei doamne de la Inspecția Judiciară care a pronunțat un cuvânt, și anume „nu te pune cu sistemul”. Noi am adoptat și o rezoluție în legătură cu statul paralel. Încep să apară din ce în ce mai multe dovezi în sprijinul spuselor noastre și ale presei în ceea ce privește acest sistem, acest stat paralel, această mafie care încearcă și până acum de foarte multe ori a reușit să dețină puterea în România într-un mod nelegitim, adică nu cei care au în spate un vot legitim, ci cei care așteaptă să se termine alegerile, după care preiau controlul în România. În ceea ce privește solicitarea să se grăbească sau să se facă repede un dosar, să se înceapă urmărirea penală împotriva unui om politic, e o imixtiune nelegală, nepermisă și foarte gravă. Sigur, toată lumea se duce cu gândul, „Păi or fi singurele cazuri? Sunt singurele situații?” Bănuiesc, n-am de unde să știu. Mă uitam azi-noapte la emisiune și încercam să-mi aduc aminte cine mai apăruse la televizor, pentru că erau mai multe nume. Am o bănuială.

 

Întrebare: Sevil Shhaideh?

Liviu Dragnea: Nu, nu, nici nu apăruse ca variantă. Cred că era vorba de nominalizarea de după moțiunea împotriva lui Sorin Grindeanu, cred că atunci, doamna n-a spus exact care-i perioada. De asemenea, mie mi s-a părut foarte grav, dincolo de fapta în sine, și motivul pentru care nu trebuia să ajungă premier acela. Mi s-a părut, oricum, fără fundament, pentru că nu premierul singur, de capul lui, numește miniștrii, dar, dincolo de acest lucru, mi-a arătat o atitudine față de o doamnă respectabilă, președinta Uniunii Judecătorilor din România, care în toate prestațiile publice, în toate aparițiile publice, în toate pozițiile exprimate mi s-a părut o doamnă foarte echilibrată și care stăpânește materia foarte bine.

 

Întrebare: Numele acestei doamne a fost luat în calcul pentru Ministerul Justiției?

Liviu Dragnea: Nu. Vă pot spune, însă, că după ce și-a dat demisia Florin Iordache, în februarie 2017, am avut o discuție cu domnul Sorin Grindeanu și l-am rugat să caute niște variante pentru Ministrul Justiției și după ce le găsește să aibă o discuție cu mine și cu domnul Tăriceanu. Mi-a zis că a avut o discuție cu doamna Gârbovan, care a declinat atunci propunerea, nedorind să iasă din magistratură. A fost singura dată. Niciodată după acel episod din februarie nu s-a discutat în partid sau în coaliție despre propunerea doamnei Gârbovan la Justiție, de aceea mi se pare foarte ciudat motivul.

 

Întrebare: Apare și numele dumneavoastră. Doamna Cosma spunea că i s-a cerut de la DNA Ploiești să facă un denunț împotriva dumneavoastră, iar astăzi, într-un comunicat DNA în care au dat și niște stenograme, un interlocutor spunea că „Dragnea o vrea plecată pe Kövesi”.

Liviu Dragnea: A dat DNA stenograme? N-am citit. Eu nu vreau plecat pe nimeni, fiecare să plece când îi vine sorocul. Vreau să vă spun că aici nu se pune problema să plece cineva sau altcineva, problema e mult mai gravă și eu nu mă duc după aceste discuții. Aici nu e vorba despre cine e într-o anumită funcție, e vorba de o practică urâtă, periculoasă, nedemocratică, de poliție politică, ce se întâmplă în România. Că o vreau eu plecată pe Kövesi? Să stea doamna Kövesi cât vrea la DNA!

 

Întrebare: Sunt acuzații din partea fostului premier că ați fi pactizat cu sistemul.

Liviu Dragnea: Nu vreau să mă duc într-o discuție cu domnul Victor Ponta, pentru că subiectul este altul, dar ce vreau să vă spun este că nu o să rămână nelămurite aceste lucruri privind numirea doamnei Kövesi. Până la urmă, n-a numit-o nimeni, adică a apărut așa, pur și simplu! Avem timp să discutăm despre acest lucru. Nu este prima dată când eu aud despre oameni care au fost chemați la DNA în diverse dosare și cărora li s-a cerut în mod expres să spună ceva despre mine, oameni cu care nu vorbisem niciodată, din toată țara, dar este pentru prima dată când cineva își asumă public să spună acest lucru. O să discutăm și despre aceste subiecte mai pe larg, cred, în perioada următoare.

 

Întrebare: Cine ar trebui să facă această anchetă și ce ar trebui să facă ministrul Justiției?

Liviu Dragnea: Cred că primul lucru pe care trebuie să-l facă ministrul Justiției e să se întoarcă în țară! Din Japonia nu poate să ia nicio măsură.

 

Întrebare: De ce nu a luat nicio măsură până acum?

Liviu Dragnea: Întrebați-l pe dumnealui. Sper să vorbim cu el când se întoarce.

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Partidul Social Democrat respectă și aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Înainte de a continua navigarea te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de confidențialitate, prelucrare și protecția datelor cu caracter personal. ÎNCHIDE