12.11.2017

Declaraţii de presă susţinute de preşedintele PSD Liviu Dragnea înainte de Congresul TSD

Întrebare: Ați fost văzut puțin mai rar în ultima perioadă…

Liviu Dragnea: Nu, am fost văzut prea des înainte! Am citit și eu ba că am fost plecat din țară, ba că n-am ieșit nu știu unde. Miercuri am stabilit cu premierul, vicepremierul și secretarul general ca joi seara să mergem în Constanța, ceea ce s-a și întâmplat, ne-am întors ieri, sâmbătă. În toate zilele de dinaintea ședinței de Guvern de miercuri, în fiecare zi și seară, am lucrat împreună cu colegii din Guvern pentru a finaliza ordonanța privind modificarea Codului Fiscal, care pentru noi este foarte importantă.

Întrebare: Vor fi modificări ale acestei ordonanțe când va ajunge în Parlament? Au fost critici, inclusiv de la Cotroceni.

Liviu Dragnea: Nu. Avem o singură problemă care va fi rezolvată de către Guvern, cu cei care lucrează în IT, care aveau deja impozitul pe venit 0. Sunt mai multe variante pe care colegii din Guvern o să le propună, în așa fel încât firmele din IT să aibă avantaje în continuare. Impozitul 0 rămâne. Salariile oricum nu le scad. Se pune problema dacă firma cheltuiește mai mult. Nu-s probleme.

Întrebare: În momentul în care a fost publicată ordonanța, PNL a anunțat că o va contesta la Curte. Aveți cumva vreo teamă în legătură cu această contestație? Ar putea fi neconstituțională?

Liviu Dragnea: Nu, n-are cum. Vreau să vă spun că s-a lucrat foarte mult la acest act normativ și s-a analizat și cu specialiști în drept constituțional, și specialiști în domeniul fiscalității și în domeniul juridic. Nu văd de ce ar putea să fie neconstituțională o astfel de ordonanță. Aduceți-vă aminte toate criticile că vor scădea salariile. Deja companie după companie anunță că nu se va întâmpla acest lucru, nu poate să fie acesta efectul ordonanței.

Întrebare: Nu s-ar justifica urgența…

Liviu Dragnea: Pentru ei niciodată nu se justifică urgența. Pentru ei se justifică lălăiala!

Întrebare: Publicarea în „Monitorul Oficial” a venit abia la două zile după adoptarea ordonanței în ședința de Guvern.

Liviu Dragnea: Nu știu acest detaliu.

Întrebare: Moțiunea de cenzură a PNL provoacă îngrijorare?

Liviu Dragnea: Nu. Este un gest democratic. Au tot dreptul să-l facă. Și noi am depus moțiuni de cenzură și împotriva altora, și împotriva noastră… e un gest democratic.

Întrebare: Veți discuta cu cei de la UDMR pentru a găsi susținerea coaliției?

Liviu Dragnea: Tot timpul discutăm cu colegii de la UDMR și de la minorități pentru toate proiectele de legi care vin în Parlament sau care se nasc în Parlament. Avem în fiecare săptămână o astfel de discuție și o colaborare foarte bună.

Întrebare: În acest moment, ne dați asigurări că salariații nu vor avea salarii mai mici, iar angajatorii nu vor plăti mai mult?

Liviu Dragnea: Da!

Întrebare: Au existat informații cum că ați fi fost citat vineri la DNA și că v-ați duce mâine.

Liviu Dragnea: Nu este nicio surpriză. Am spus-o de la început că tot acel circ n-ar avea rost dacă eu n-aș fi chemat acolo. O să merg, sigur, mâine.

Întrebare: Ați fost citat și vineri?

Liviu Dragnea: Nu.

Întrebare: Nu știți calitatea din dosarul respectiv?

Liviu Dragnea: La mine cred că se trece direct în faza a doua, nu ne jucăm!

Întrebare: Vă așteptați la o solicitare a DNA trimisă către Parlament?

Liviu Dragnea: S-ar putea să fie cam mult.

Întrebare: Pentru cei care protestează aveți un mesaj? Se anunța că vor merge către sediul PSD.

Liviu Dragnea: Am auzit și eu acest lucru. În ceea ce privește modificările la Codul Fiscal, noi ne urmărim programul de guvernare care a fost susținut de milioane de români. E vorba de un pachet de măsuri care ajută și creșterea veniturilor la bugetul de stat, și stabilitatea fondului de pensii, care simplifică procedurile pentru firme și care, în unele situații, chiar mărește salariile nete pentru salariați, iar firmele nu plătesc mai mult. Din punctul meu de vedere, cred că n-au toate informațiile.

Întrebare: Premierul Tudose a dat vreodată înapoi și nu a vrut să-și asume această ordonanță de urgență?

Liviu Dragnea: Nici vorbă! Am lucrat împreună cu Mihai Tudose în toată această perioadă. N-a fost niciun fel de ezitare. Singurul lucru a fost să facem încă o analiză și încă o analiză și încă o verificare, ca să fim siguri că atunci când e adoptată, nicio critică dintre cele care sunt în spațiul public nu este întemeiată.

Vă mulțumesc mult!