12.03.2018

Declarații de presă susținute de președintele PSD Liviu Dragnea după ședința informală a noii conduceri aleasă în cadrul Congresului Extraordinar al Partidului Social Democrat

Am avut o primă întâlnire informală cu cei aleși la Congres sâmbătă. Am discutat despre asumarea de responsabilități, despre implicarea fiecăruia dintre ei în a îndeplini obiectivele pe care le-am aprobat la Congres și care sunt susținute de toți colegii noștri, despre dorința mea ca această nouă echipă de conducere să funcționeze într-adevăr ca o echipă. Le-am spus punctul meu de vedere că valoarea fiecăruia va fi în măsura în care se va putea integra în mod serios în această echipă, de modul cum vor relaționa cu colegii din regiunile care i-au ales. De asemenea, am discutat despre un mod de comunicare coerent și eficient.

Acestea au fost, în principiu, primele subiecte discutate astăzi. Această întâlnire mi-a făcut o impresie bună. Sunt foarte doritori să se implice și îmi doresc din toată inima ca această echipă să fie, într-adevăr, o echipă sudată de care și partidul are nevoie, dar și Guvernul, și Parlamentul, și toți membrii noștri de partid și, nu în ultimul rând, cei care ne susțin, cetățenii care ne susțin.

Întrebare: Ați stabilit o serie de responsabilități concrete?

Liviu Dragnea: Nu, urmează. N-aveam când să facem acest lucru. O să fie o discuție cu fiecare dintre ei, ulterior și cu ei în ansamblu și o să stabilim pentru fiecare  un pachet minim de responsabilități, ceea ce nu înseamnă că vor fi exclusive sau restrictive. Toți vor avea o implicare în chestiunile generale, dar vor avea implicare în niște chestiuni specifice, în funcție de dorința și expertiza fiecăruia.

Întrebare: I-ați avertizat să nu aibă un proiect personal de imagine. Au fost aleși pe acest criteriu?

Liviu Dragnea: Nu, nici vorbă. Nu e vorba de avertizare, e vorba exact de acest spirit de echipă și le-am adus aminte tuturor ce a însemnat anul 2016, când tot partidul, conducerea centrală și conducerile județene, a funcționat ca o echipă. Proiectele personale pot fi foarte bine scoase în evidență în cadrul unei echipe, în cadrul unui proiect mare, care este proiectul pentru România, și sunt absolut convins că toți au înțeles acest lucru. Le-am spus, de asemenea, că vreau ca ei să comunice cât mai mult, numai că trebuie să comunice structurat despre ceea ce așteaptă oamenii de la noi, pentru că românii nu sunt interesați de care e mai vocal decât celălalt, care înjură mai mult decât celălalt, ci să afle de la noi ceea ce am făcut și ceea ce avem de gând să facem, care se va măsura imediat ce comunicăm.

Întrebare: S-a vorbit că ați dorit oameni care să nu fie foarte vocali în afara partidului, să nu fie critici la adresa conducerii.

Liviu Dragnea: Eu n-am de gând să mai comentez prostii, nu că sunt prostii ce spuneți dumneavoastră, ci prostii și minciuni care au fost vehiculate și rostogolite în spațiul public, din păcate, chiar de unii dintre colegii noștri. Problema nu se pune care înfruntă pe care în partid, misiunea noastră în conducerea partidului nu este să ne înfruntăm, ci să lucrăm împreună ca să îndeplinim niște obiective pe care oamenii le așteaptă. Fiecare poate să înfrunte pe fiecare, dar nu suntem aici pentru confruntări. Înfruntări, confruntări, competiții sunt atunci când se organizează alegeri și este foarte bine să se întâmple. Noi nu avem alegeri în fiecare zi. Cu câteva excepții, toți membrii de partid își doresc ca acest partid să funcționeze și să ducă la îndeplinire ceea ce ne-am angajat cu toții, nu numai eu, ci cele câteva sute de mii de membri în campania electorală.

Întrebare: Va fi o ședință de evaluare a Guvernului?

Liviu Dragnea: Astăzi o să vorbesc cu domnul Tăriceanu. În această perioadă n-am discutat despre acest subiect. Vreau să-i mulțumesc public domnului Tăriceanu pentru prezența de la Congres și pentru cuvintele spuse acolo, vreau să-i mulțumesc domnului Kelemen Hunor pentru faptul că a fost prezent la Congresul nostru și pentru mesajul pe care ni l-a transmis și, sigur, o să discutăm să vedem când facem o coaliție în perioada următoare, coaliție la care eu aștept să primim de la Ministerul de Externe o analiză din care să înțelegem și noi, în coaliție, și prim-ministrul, ce avantaje a adus statului român fiecare șef de misiune diplomatică sau atașat comercial, pentru că o politică externă care nu poate fi măsurabilă prin efectele pozitive pe care le aduce statului român sau prin dimensiunea economică pe care trebuie să o abordăm cu foarte multă atenție și cu foarte multă determinare, nu este o politică externă eficientă. De asemenea, și eu, și prim-ministrul așteptăm de la Ministerul de Externe cât mai repede propunerea de ambasador pentru Israel. Este mai mult de un an de zile de când România nu are ambasador în Israel și nu este în regulă absolut deloc.

Întrebare: Doamna Păstârnac nu mai este ministru. O puteți susține să devină ambasador?

Liviu Dragnea: Nu știu. Ministrul de Externe trebuie să facă propunerea. Premierul va avea un punct de vedere, sigur că și noi, în coaliție, vom avea un punct de vedere, propunere cu care trebuie să meargă la președinte, dar orice propunere de ambasador se semnează de către președinte și se contrasemnează de prim-ministru. Ca să existe aceste proceduri, trebuie să plece propunerea.

Întrebare: În coaliție veți discuta despre raportul lui Tudorel Toader și despre sesizarea CCR?

Liviu Dragnea: Dacă va fi cazul, vom discuta. Dacă vom avea ce să discutăm sau despre ce să discutăm!

Întrebare: Președintele nu a venit cu niciun răspuns.

Liviu Dragnea: Nu știu dacă a plecat de la CSM, dar când o să avem ceva foarte clar, o să discutăm.

Întrebare: Colegii domnului Tăriceanu l-au promovat drept candidat la alegerile prezidențiale. Spuneau că trebuie să fie anul ALDE 2019 și trebuie să avem primul președinte liberal. Cum vedeți această intenție a celor de la ALDE?

Liviu Dragnea: Eu am spus că nu vreau să discutăm în partid și am convenit cu toții acest lucru despre o propunere de candidat pentru prezidențiale. Din acest motiv, nu vreau să comentez nici propunerile colegilor noștri.

Întrebare: Ce șanse sunt să asistăm la o confruntare între dumneavoastră și Călin Popescu-Tăriceanu pentru funcția de prezidențiabil?

Liviu Dragnea: Tocmai am spus mai devreme că noi încă n-am discutat și nu discutăm.

Întrebare: Liberalii au anunțat că-l susțin pe Klaus Iohannis pentru al doilea mandat.

Liviu Dragnea: Într-adevăr, e o știre importantă, e o mare surpriză!

Întrebare: Traian Băsescu spunea că îl susțineți pentru președinția Consiliului European în locul lui Donald Tusk!

Liviu Dragnea: Să vă lămurească Traian Băsescu! Eu n-am înțeles acest lucru din discursul meu, dar dacă el a tradus așa…

Întrebare: V-ați referit la președinția rotativă care ne va reveni anul viitor.

Liviu Dragnea: Sincer, nu m-am dus nici măcar cu gândul acolo. Eu am vorbit despre președinția Consiliului Uniunii Europene pe care România o va administra și care înseamnă o mare oportunitate pentru noi, la acest lucru m-am referit. Speculațiile să le facă cei care fac speculații!

Întrebare: Se anunță noi proteste ale Sanitas!

Liviu Dragnea: Nu știu, n-am auzit.

Întrebare: Susțin că vor să se facă excepție la acel plafon de 30% pentru sporuri și vor ca o majorare de 25% a salariilor să fie făcută și pentru personalul din sănătate care nu sunt medici și asistente.

Liviu Dragnea: Nu discutăm aici, pe scări! Vreau să vă spun doar un lucru: noi am promis în campania electorală să mărim salariile și pensiile, le-am mărit și le vom mări în continuare. Înțeleg că sunt supărări, de ce nu mai mult sau de ce nu mai devreme?

Întrebare: Spuneați că după Congres veți spune mai multe despre ceea ce transmitea public pe Facebook domnul Gabriel Oprea, acel moment cu vinul din sediul UNPR.

Liviu Dragnea: Sunt multe de spus. Vă promit că o să vă spun, cu o singură condiție: dacă mă întrebați în fiecare zi, n-o să mai spun!

Întrebare: Vă căsătoriți? Doamna Dăncilă se oferă să vă fie nașă!

Liviu Dragnea: Știți ceva? De mult timp am văzut că fiecare vrea să fie nașul meu! E ceva foarte plăcut și despre care voi vorbi cu foarte mult drag când va fi cazul.

La revedere, o zi bună!