21.11.2017

Declaraţii de presă susţinute de preşedintele Mihai Fifor la Parlament

Întrebare: Cât de mare este importanța adoptării acestui proiect?

Mihai Fifor: Eu cred că este o zi foarte importantă pentru România. Au spus-o foarte mulți, o repet și eu, de astăzi România își întărește capabilitățile de apărare și de descurajare prin achiziția unui sistem de apărare cu rază lungă, mă refer la sistemul Patriot. Prin votul pe care Camera Deputaților l-a dat astăzi, practic, putem semna deja contractul de achiziție a sistemului Patriot. Sperăm ca această lege să fie promulgată foarte curând, astfel încât, poate săptămâna viitoare, să putem semna deja aceste documente cu reprezentanții Guvernului Statelor Unite. De îndată după aceea vom intra în procedura de realizare a plății și vreau să vă spun că în graficul pe care ni l-am propus până în 15 decembrie sperăm să închidem această tranzacție. Arătăm în felul acesta că tot ce-am promis ca parteneri într-un parteneriat strategic cu Statele Unite, dar și ca membri NATO se realizează. Reușim să cheltuim acei 2% pe care Parlamentul României l-a aprobat prin bugetul de stat și, totodată, suntem pregătiți ca anul viitor să continuăm, pe de o parte, cu achiziția celui de-al doilea sistem Patriot, dar și cu mare parte din programele de înzestrare aprobate de CSAT și de Parlamentul României.

Întrebare: Cum vedeți faptul că domnul președinte Dragnea spunea că acea invitație de către SPP la poligonul de tir nu este o coincidență?

Mihai Fifor: Sincer să fiu, eu nu știu ce s-a întâmplat în lunea respectivă. Într-adevăr, la Comitetul Executiv de la Herculane s-a discutat despre acest lucru și colegul meu, domnul senator Bădălău, a făcut această afirmație. Rămâne ca lucrurile acestea să fie analizate. Pentru noi este important că în Comitetul Executiv s-a discutat despre prezența la acest vot. Președintele Dragnea le-a cerut colegilor să nu mai existe astfel de sincope și, iată, repet, astăzi atingem obiectivul pe care ni l-am propus: iese legea din Parlament, zic eu, într-un timp record, ieri la Senat, astăzi la Camera Deputaților. Așteptăm ca președintele Iohannis să promulge legea și să semnăm documentele.

Întrebare: Ca ministru, puteți să faceți ceva, să vorbiți cu cei de la SPP? E foarte grav dacă e o conspirație.

Mihai Fifor: Eu, ca ministru, nu am niciun fel de treabă în acest domeniu, iar ca senator, desigur, am fost interesat ca proiectul de lege să fie aprobat de comisia de specialitate și de plenul Senatului.

Întrebare: Luați în calcul ca în viitorul CSAT să cereți explicații de la SPP? Sunt acuzații voalate sau pe față la adresa directorului serviciului.

Mihai Fifor: Nu văd ce are CSAT cu această chestiune. Sincer să fiu, chiar nu văd. Pentru noi cred că este mult mai important faptul că astăzi atingem un obiectiv important pentru securitatea națională.

Întrebare: Mergeți la recepția de pe 1 decembrie?

Mihai Fifor: Știu sigur că merg la parada de 1 decembrie, pentru că este o paradă pe care o organizează Ministerul Apărării Naționale și este normal să fim acolo, să ne bucurăm de Ziua Națională a României.