12.02.2018

Declarații de presă susținute de premierul Viorica Dăncilă înainate de reuniunea BPN al PSD

Întrebare: Doamna premier, cum a fost întâlnirea cu ambasadorul SUA?

Viorica Dăncilă: O întâlnire foarte aplicată, punctuală.

Întrebare: Veți discuta cu ministrul Justiției sau ați discutat deja?

Viorica Dăncilă: Nu, nu am discutat. După cum a spus domnul președinte, este plecat din țară. Bineînțeles că vom avea o discuție cu domnul ministru al Justiției. Ceea ce am văzut aseară, am văzut și eu, nu am comentat încă acest aspect: este îngrijorător pentru fiecare român. Vă dați seama că și eu, în calitate de prim-ministru, văzând că în discuțiile de aseară se încerca fabricarea probelor chiar pentru prim-ministru, nu sunt într-o situație foarte confortabilă, d-apăi un român care se gândește că trebuie să facă în justiție dreptatea. Nu trebuie, în același timp, să vedem întreaga justiție că ar face lucruri urâte sau că nu ar judeca drept. Nu pot să vă spun la ce măsuri mă aștept, trebuie să avem o discuție pe acest subiect, nu pot să anticipez.

Întrebare: Despre ce ați vorbit cu ambasadorul Americii?

Viorica Dăncilă: Acum am terminat întâlnirea cu domnul ambasador. A fost o întâlnire foarte bună, o întâlnire punctuală. Am ridicat diferite probleme care vizează România. Am vorbit despre OCDE, ca România să fie membru OCDE, despre susținerea Statelor Unite, am vorbit despre viză pentru români, am vorbit despre investitorii americani în România, despre menținerea procentului de 2% pentru Apărare, dar în același timp am pus și problema ca România să devină producător de armament pentru întreaga zonă. În toată discuția am încercat să am o abordare care să susțină România și o colaborare foarte bună pe parteneriatul strategic cu Statele Unite.

Întrebare: Ați ajuns la o decizie în privința domnului Vâlcov?

Viorica Dăncilă: Ce pot să vă spun este că nu am abandonat niciodată un membru al echipei mele care trece printr-un moment dificil. Atunci când vom avea o hotărâre definitivă, abordarea mea probabil va fi alta.

Întrebare: Afectează imaginea Guvernului în acest moment?

Viorica Dăncilă: Am specificat înainte, nu am să abandonez niciodată un membru al echipei mele care trece printr-un moment dificil și cred că răspunsul se înțelege. Eu cred că fiecare dintre cetățenii acestei țări are dreptul la prezumția de nevinovăție până la o hotărâre definitivă și cred că acest lucru ar trebui să se aplice pentru fiecare român, indiferent de locul în care se află. Eu voi merge pe acest lucru, așa cum am menționat la întrebările pe care mi le-ați mai pus. Am votat o directivă europeană care susține prezumția de nevinovăție până la decizia finală, deci nu pot să neg ceva ce am votat.

Întrebare: Riscăm ca domnul Vâlcov, consilier al prim-ministrului, să fie încătușat din Palatul Victoria.

Viorica Dăncilă: V-am spus că abordarea mea va fi alta când va fi hotărârea definitivă.