27.03.2017

Declaraţii de presă susţinute de premierul Sorin Grindeanu la Parlament

PSD

Întrebare: Cum au decurs discuțiile în ceea ce-l privește pe domnul Daniel Constantin?

Sorin Grindeanu: A fost o ședință a coaliției. Așa cum știți, partenerii noștri de coaliție de la ALDE ne-au anunțat decizia politică pe care au luat-o ieri în forul de conducere. Am luat act de decizia politică, fiind un guvern politic. Astăzi o să înaintez către Administrația Prezidențială propunerile făcute de partenerii de la ALDE.

 

Întrebare: Inclusiv cele două nominalizări pentru funcțiile vacante?

Sorin Grindeanu: Da, pentru că sunt nominalizări care și-au primit susținerea politică în forul de conducere de la ALDE.

 

Întrebare: Ați discutat deja cu președintele Iohannis pe această temă?

Sorin Grindeanu: Nu. Am venit la ședința coaliției unde, până acum, erau chestiuni pe care le-am aflat, să spunem, neoficial. Axm luat act de decizia partenerilor de coaliție, așa cum vă spuneam, fiind un guvern politic. Pe de o parte, au retras sprijinul politic domnului Daniel Constantin ca urmare a votului din forul de conducere, pe de altă parte, au nominalizat persoana care-l înlocuiește, ceea ce duce la o reacție în lanț, să spunem, apropo de o nouă nominalizare la Ministerul pentru Relația cu Parlamentul.

 

Întrebare: Dumneavoastră puteați să respingeți propunerea. Cum vi se pare Grațiela Gavrilescu vicepremier?

Sorin Grindeanu: Doamna Gavrilescu a mai fost ministrul Mediului, vă rog să vă aduceți aminte, ceea ce e un lucru foarte bun. Mă gândesc că nu criticați dumneavoastră, o doamnă, faptul că sunt două doamne vicepremier! Structura Guvernului, votată de Parlament, este cea pe care o cunoașteți, și anume ministrul Mediului are și funcția de vicepremier. Aceasta este structura Guvernului. Doamna Gavrilescu are experiență ca ministru al Mediului, a condus un an acest minister, are susținerea politică, așa cum vă spuneam, a partenerilor noștri de la ALDE, ceea ce contează.

 

Întrebare: V-aș întreba despre întâlnirea importantă cu ministrul de Finanțe și cu șeful ANAF pe tema colectărilor la buget. La ce concluzie ați ajuns? Mai avem probleme?

Sorin Grindeanu: E o întâlnire obișnuită de lucru. V-am spus că o să am aceste întâlniri săptămânal pe două domenii, pe ceea ce înseamnă ANAF și Ministerul Finanțelor Publice și pe un alt domeniu, al fondurilor europene, unde monitorizez progresul pe care-l facem. E o întâlnire obișnuită de lucru, m-au informat care e stadiul implementării celor 14 măsuri, termenul e jumătatea lunii aprilie. De asemenea, am discutat despre eventuale propuneri legislative pentru îmbunătățirea activității. E o întâlnire de lucru.

 

Întrebare: Sunteți mulțumit de situație? Au apărut zvonuri că s-ar putea ajunge la schimbarea ministrului de Finanțe din funcție!

Sorin Grindeanu: Nu comentez zvonuri.

 

Întrebare: Urmează să vă întâlniți cu ministrul Justiției pe acea chestiune legată de evaluarea procurorilor-șefi, înainte ca domnia-sa să iasă public să anunțe concluziile?

Sorin Grindeanu: Mă aștept să am această evaluare, ceea ce este normal, fără a interfera în vreun fel, pentru că nu e rostul meu și îmi mențin această linie. Mă aștept, totuși, înainte de a fi făcută public această evaluare să iau act de ea ca șef al Guvernului, repet, fără a interfera în evaluarea respectivă.

 

Întrebare: Președintele Iohannis a spus că dorește să aibă o discuție cu dumneavoastră pe situația fondurilor europene, care pare nesatisfăcătoare. V-a chemat la Cotroceni?

Sorin Grindeanu: Mi-e greu să răspund la această Întrebare, pentru că mă gândesc că domnul președinte Iohannis a avut asemenea întâlniri și cu guvernul trecut. Noi încercăm acum să recuperăm ceea ce nu s-a făcut anul trecut. Am avut întâlniri cu președintele Iohannis, chiar mai multe, pe buget, așa cum știți, vreo trei cred că au fost, unde am spus ceea ce vedem noi ca proiecție pentru anul 2017 din perspectiva fondurilor europene. N-am primit vreo solicitare din acest punct de vedere. O să vedem, dar în linii mari am comunicat atunci și eu, și ministrul Finanțelor ceea ce vrem să facem pentru 2017.

 

Întrebare: Au existat atunci nemulțumiri ale președintelui Iohannis pe aceste planuri pe care i le-ați prezentat?

Sorin Grindeanu: Nemulțumiri? Eu mă gândesc că au existat îngrijorări vizavi de ceea ce s-a întâmplat anul trecut. Eu nu am barometrul stărilor domnului președinte. Noi ne-am propus foarte mult față de ceea ce s-a întâmplat anul trecut, tocmai de aceea am acest plan de a urmări progresul pe care îl facem din punct de vedere al fondurilor europene, un domeniu pe care ne axăm foarte mult. Până la sfârșitul lunii, de exemplu, vor fi lansate patru noi ghiduri. Au fost trimise spre auditare zilele trecute documentațiile pentru trei AM, în aprilie vor fi lansate alte ghiduri, deci sunt progrese pe care le facem. Având în vedere situația de unde am pornit, progresele chiar sunt vizibile și trebuie să continue în același ritm.

 

Întrebare: Ieri cu domnul Dragnea ați pescuit în ape tulburi?

Sorin Grindeanu: Am învățat, e adevărat, că n-am mai pescuit până acum. E un lucru pe care, cum vă spuneam, nu l-am mai făcut, înțeleg că, așa, ca începător, am stat foarte bine!

 

Întrebare: V-ați apropiat mai mult de liderul PSD la o partidă de pescuit?

Sorin Grindeanu: Unii știu să pescuiască din zonele acestea cu specific, în zona de vest nu e o locație potrivită sau un trend. Eu, de exemplu, pot să-l învăț să schieze pe domnul Liviu Dragnea. Înțeleg că nu stă foarte bine în acest domeniu!

 

Întrebare: Nu ați fost foarte clar mai devreme. V-aș întreba, cu subiect și predicat, dacă sunteți mulțumit în momentul de față de activitatea ministrului de Finanțe?

Sorin Grindeanu: O să văd, apropo de măsurile pe care trebuie să le ia nu doar ANAF, ci și Ministerul Finanțelor, facem evaluări. Nu pot să vă spun și să speculez zvonuri. Zvonurile acestea n-au plecat de la Guvern și nici n-o să fac acest lucru, dar fiecare dintre acești miniștri este monitorizat apropo de cum implementează programul de guvernare și o să facem evaluări atunci când va fi cazul.

 

Întrebare: Datele privind colectarea sunt mulțumitoare? Se încheie un trimestru acum.

Sorin Grindeanu: Dacă facem prima jumătate a lunii martie 2017 față de prima jumătate din 2016 pe luna martie, aceste două săptămâni, din ce au putut să îmi prezinte astăzi, lucrurile stau foarte bine. O să vă spună cei de la ANAF, mult peste 1 miliard, 1 miliard jumătate, ceva de acest tip, față de 2016. Hai să tragem linie pe 31 și să vedem cum va fi.

 

Întrebare: Sunteți și vicepreședinte al CSAT. Șefia SIE ar trebui să revină PSD?

Sorin Grindeanu: Nu știu dacă ține neapărat de CSAT, că e membru directorul SIE. Constituțional, se face o propunere de către președinte Parlamentului, Parlamentul votează sau nu. Nu ține de vicepreședinte.

 

Întrebare: Mă gândesc că poate ați discutat până acum și această chestiune.

Sorin Grindeanu: Nu s-a discutat și n-a fost pe ordinea de zi la coaliție.

 

Întrebare: De unde ar trebui să vină șeful SIE? Aseară Liviu Dragnea vorbea despre un echilibru.

Sorin Grindeanu: Sunt de acord cu Liviu Dragnea.

Mulțumesc!

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații.ÎNCHIDE