13.03.2017

Declaraţii de presă susţinute de premierul Sorin Grindeanu la Parlament

PSD

Întrebare: Cum ați văzut atacul venit din partea Ralucăi Turcan legat de guvernarea Victor Ponta, să vă hotărâți dacă a fost sau nu o guvernare bună și dacă s-au realizat anumite proiecte?

Sorin Grindeanu: Sincer, mi-e greu să înțeleg ceea ce a spus doamna Turcan. E realitatea, vă rog să o verificați. În anul 2012 erau peste 3000, mai exact 3700 de șantiere închise în țara noastră, multe dintre ele acele celebre cazuri cu terenuri de fotbal în pantă, cu tot ceea ce ştiţi. Multe dintre ele lucruri în regulă, dar şantiere deschise şi care, în toată această perioadă 2012-2016, au fost închise şi terminate. Tocmai de aceea este nevoie acum de un program nou, PNDL 2, care se lansează în perioada imediat următoare şi care va finanţa 5000 de proiecte noi, alături de 2500 de creşe şi grădiniţe, 2000 de şcoli şi, bineînţeles, ceea ce spuneam, cele 30 de cămine studenţeşti noi. Despre acest lucru discutăm. Îmi este teamă că nu este foarte clar sau a fost informată greşit doamna preşedinte. Cum? Chiar vreau să-i spun că administraţia publică locală nu înseamnă doar primari şi salariile primarilor sau ale preşedinţilor de consilii judeţene. Ne referim la tot ceea ce înseamnă angajaţi în Administraţia Publică Locală, iar pentru aceştia s-a mărit cu 20% salariul. Sigur este dificil să vezi aceste lucruri, probabil, de la Bucureşti, neluând foarte bine legătura cu administraţiile publice locale.

 

Întrebare: Cum vedeţi declaraţiile primarilor, celor care spuneau astăzi că sunt salarii mai mari şi de 20 de ori în primării şi totuşi ar trebui ca ei să aibă cel mai mare salariu în toată instituţia?

Sorin Grindeanu: Am spus şi în urmă cu două săptămâni, la Asociaţia Comunelor, şi azi, la Asociaţia Municipiilor: provin din administraţia publică locală şi ştiu exact preocupările pe care le au cei din administraţia publică locală. Toate aceste inechităţi vor fi rezolvate prin legea unică a salarizării. Sunt lucruri care vor aşeza – acea piramidă de salarizare – într-o ordine cât se poate de corectă, în funcţie de responsabilităţile pe care le are fiecare.

 

Întrebare: Aţi reuşit să mai vorbiţi, între timp, cu ministrul Justiţiei? Aţi stabilit o discuţie cu el?

Sorin Grindeanu: Am discutat câteva minute cu ministrul Justiţiei. Este cel care gestionează acest minister. Rămâne valabil ceea ce v-am spus azi-dimineaţă. Nu este treaba prim-ministrului să intre şi să gestioneze fiecare minister în parte. Dânsul îşi va face toate lucrurile şi toate evaluările, tot ce are de făcut, conform legii, la ministerul pe care-l conduce.

 

Întrebare: Deci va avea oarecum mână liberă ministrul?

Sorin Grindeanu: Eu am dat mână liberă în a aplica legea şi nu cred că face altceva, sunt convins că lucrul acesta îl va face. Am înţeles că vrea să aibă discuţii în perioada următoare. Este treaba dânsului şi dacă are discuţii, şi dacă nu are, nu este treaba prim-ministrului.

 

Întrebare: În contextul în care Klaus Iohannis va convoca şedinţa CSAT, un subiect de interes până la urmă, ce se întâmplă cu contractul privind corvetele?

Sorin Grindeanu: Joi, abrogăm în şedinţa de Guvern. Sper ca lucrurile să meargă aşa cum am cerut la ultima şedinţă şi joi să abrogăm acea hotărâre de Guvern, cea dată la sfârşitul anului trecut. Să se intre pe un făgaş normal şi anume să se vină la Parlament cu un memorandum, care să fie votat sau nu, şi după aceea să putem discuta despre ceea ce au făcut, sau despre ceea ce vrem să facem. Dar aceştia sunt paşii legali pe care trebuie să-i facă Guvernul. Deci, joi se abrogă.

 

Întrebare: Negocierile pe care le aveţi în vedere, în acest moment, vizează continuarea contractului cu Damen, aşa cum erau discuţiile guvernului trecut?

Sorin Grindeanu: Eu nu vreau să fac speculaţii. Deocamdată, abrogăm şi nu discutăm de contracte, de negocieri şi aşa mai departe, după care vorbim de un memorandum care poate să treacă sau nu în Parlamentul României.

 

Întrebare: Şi abia după memorandum negocieri?

Sorin Grindeanu: Vreau să vă spun că toate lucrurile legate de apărare trebuie să facă parte şi fac parte din ceea ce înseamnă strategia României în acest domeniu. Sunt lucruri care se pun în concordanţă cu partenerii noştri din NATO. Nu este un domeniu foarte simplu, este un domeniu special. Toate lucrurile trebuie făcute în acest mod, iar aceste priorităţi, sigur, se discută, cred eu, cât se poate de transparent, dar respectând legea. Tocmai de aceea ţin să intrăm pe un făgaş normal, şi anume să abrogăm această hotărâre de Guvern, să se vină în Parlament, care aprobă sau nu – rămâne de văzut – şi, după aceea, discutăm de paşii următori.

 

Întrebare: Domnul Liviu Dragnea spunea, astăzi, că a fost anulată o întâlnire care ar fi urmat să aibă loc între dumneavoastră, el şi Victor Ponta. Urmează să vă mai consultaţi cu Victor Ponta după declaraţiile pe care le-a avut în ultima vreme?

Sorin Grindeanu: Nu ştiu la ce vă referiţi. Preocuparea mea este să pun în aplicare programul de guvernare. Discut cu foarte multă lume, fie că face parte din PSD – cu atât mai mult –, fie din alte medii, care să ne ajute şi pe mine, şi pe colegii mei, să implementăm acest program de guvernare. Restul, întâlniri, normal că avem, vorbim cu toată lumea. Nu cred că e neapărat o problemă care să fie de guvernare aceasta, legată de discuţiile pe care le am eu sau domnul Dragnea cu domnul Victor Ponta, care am văzut că are câteodată...

 

Întrebare: E extrem de critic.

Sorin Grindeanu: Extrem de critic... n-aş spune extrem de critic, e critic câteodată, o critică de cele mai multe ori constructivă.

 

Întrebare: Dar aţi vorbit în ultimele zile cu Victor Ponta?

Sorin Grindeanu: Nu.

 

Întrebare: Săptămâna viitoare va fi un CSAT, o să participaţi la această şedinţă? Vă întreb dacă o să propuneţi, cumva, şefului statului să desecretizeze acele protocoale între DNA şi SRI? Deja există mai multe persoane care au solicitat acest lucru în mod public.

Sorin Grindeanu: Nu, avem o ordine de zi pe care o să lucrăm – şi această şedinţă a fost anunţată din timp. Nu se află – din ce-mi aduc aminte, şi-mi aduc aminte bine – pe ordinea de zi aşa ceva.

 

Întrebare: Liviu Dragnea i-a cerut lui Şerban Nicolae să retragă amendamentele la legea graţierii.

Sorin Grindeanu: Eu am spus punctul de vedere al Guvernului. Cred că l-a spus, săptămâna trecută, şi ministrul Justiţiei, şi anume: că nu susţinem acele amendamente din Senat. Guvernul nu susţine.

 

Întrebare: Dar e posibil să retrageţi proiectul, într-o formă sau alta? Pentru că Şerban Nicolae a spus că se ia în calcul inclusiv neadoptarea nici unei legi privind graţierea.

Sorin Grindeanu: Nu vreau să interferez în problemele Parlamentului, ceea ce vreau să vă spun, în schimb...

 

Întrebare: E proiectul de lege al Guvernului!

Sorin Grindeanu: Ştiu, tocmai de aceea îl susţinem în acea formă şi vă spuneam că nu susţinem acele amendamente. Ceea ce vreau să vă spun e alt lucru, şi anume faptul că trebuie pregătit acel pachet. Eu am mai vorbit despre asta, nu doar legea graţierii rezolvă o anumită problemă în acest domeniu. Vorbim şi de alte lucruri, poate de acele măsuri alternative la închisoare. Sunt proiecte de legi în acest moment, indiferent de cine le-a iniţiat în parlament, care pot fi luate în calcul pentru a rezolva aceste lucruri. Nu doar această lege rezolvă problemele pe care le avem în acest sector, ci trebuie privit în ansamblu. Acesta a fost şi rostul unei discuţii pe care am avut-o cu ministrul Justiţiei săptămâna trecută.

 

Întrebare: V-aş mai întreba, dacă îmi permiteţi – pentru că în parlament se discută atât iniţiativa Coaliţiei pentru familie, cât şi proiectul de lege privind parteneriatul civil –, ce părere aveţi despre acest proiect privind parteneriatul civil dumneavoastră, ca premier, dumneavoastră personal?

Sorin Grindeanu: Să ştiţi că am semnat. Sunt între cei trei milioane care au semnat.

 

Întrebare: Nu, nu Coaliţia pentru familie, ci proiectul de lege privind parteneriatul civil referitor la uniunile la notar între persoanele indiferent de sexul sau orientarea sexuală pe care o au.

Sorin Grindeanu: Eu v-am spus, am semnat dincolo.

 

Întrebare: Liberalii, de exemplu, vor să definească separat căsătoria faţă de familie, familia poate să fie şi monoparentală...

Sorin Grindeanu: Aici sunt mai tradiţionalist. Da, e o chestiune care n-aş vrea să inducă, într-o formă sau alta, părerea altora. E o problemă care ţine mai mult de personalitatea fiecăruia.

 

Întrebare: Liviu Dragnea spunea că trebuie găsită o soluţie şi pentru cei care au altă orientare sexuală, chiar săptămâna trecută spunea asta, de aceea vă întrebam.

Sorin Grindeanu: Ok, Parlamentul poate să facă acest lucru.

 

Întrebare: Dacă-mi permiteţi, aş reveni puţin la acest subiect cu corvetele. aveţi în vedere o negociere şi cu alte state? Pentru că la noi doar șantierul de la Galaţi produce...

Sorin Grindeanu: Eu am spus şi cred că am fost cât se poate de clar în ceea ce priveşte acest domeniu: lucrurile trebuie făcute, iarăşi citând din clasici în viaţă, pas cu pas. Şi anume abrogăm această hotărâre de Guvern, venim cu memorandumul, după aceea tot ceea ce înseamnă strategia noastră pe domeniul apărării trebuie să fie discutată absolut transparent, inclusiv cu partenerii noştri din NATO. Ceea ce ne interesează, şi am spus lucrul acesta inclusiv la Legea bugetului: ca acel 2% din PIB, sau mare parte, care va merge pe investiţii – şi e o sumă deloc neglijabilă – să poată să fie cheltuită în România. Sunt lucruri pe care noi le-am spus public. Este normal să încercăm să încurajăm industria naţională de apărare. Nu toate lucrurile se pot face în industria naţională de apărare în acest moment, din păcate, dar trebuie să construim şi să dezvoltăm în timp această industrie.

 

Întrebare: Domnule prim-ministru, de ce abrogaţi acel HG? Aţi găsit şi nereguli acolo sau, pur şi simplu, pentru că au fost întocmite prost documentele şi a fost procedura neconformă?

Sorin Grindeanu: Procedural nu s-a respectat legea. Trebuiau, înainte de HG, să vină în parlament: tot ce este investiţie peste 100 de milioane de euro în acest domeniu trebuie să aibă aprobarea Parlamentului, despre acest lucru este vorba.

 

Întrebare: Domnule prim-ministru, dacă ministrul Justiţiei, în urma acestor evaluări, va veni cu o propunere şi va semnala necesitatea schimbării atât a şefei DNA, cât şi a procurorului general, o veţi susţine? Câtă libertate, practic, îi daţi, din acest punct de vedere?

Sorin Grindeanu: Eu am încredere foarte mare în domnul ministru. Este cel care are o experienţă foarte mare în domeniul acesta, a fost zece ani membru, ca să vă aduc aminte, la Curtea Constituţională, este un om extrem de echilibrat, care în mod sigur va lua decizia corectă şi are din partea mea mână liberă, aşa cum spuneaţi dumneavoastră, în a face lucrurile să funcţioneze aşa cum trebuie în acest domeniu, sau să îndrepte ceea ce i se pare că nu funcţionează cum trebuie. Nu sunt specialist, nu este treaba mea să intru în acest sector şi, cum vă spuneam, am încredere mare în domnul ministru.

 

Întrebare: Cu preşedintele Klaus Iohannis aţi mai vorbit după Consiliu, poate în pregătirea CSAT de săptămâna viitoare?

Sorin Grindeanu: Nu, dar o să încerc în această săptămână să stabilim o întâlnire. E normal.

 

Întrebare: Veţi ţine cont, în decizia pe care o veţi lua în domeniul justiţiei, şi de actorul care s-a născut de la începutul guvernării dumneavoastră, strada?

Sorin Grindeanu: Nu am înţeles foarte bine întrebarea, vă rog.

 

Întrebare: Veţi ţine cont de părerea actorului numit stradă în deciziile pe care le veţi lua în ceea ce înseamnă domeniul justiţiei?

Sorin Grindeanu: Am spus că tot ceea ce va susţine Guvernul şi implicit Ministerul Justiţiei, fie că vorbim de proiecte de legi, fie că vorbim de alte lucruri, trebuie să se întâmple într-o dezbatere cât se poate de largă, care să aibă ca actori, dincolo de instituţiile guvernamentale sau de partidele politice, inclusiv ONG-urile şi pe toţi cei care sunt interesaţi. Asta a fost ceea ce am declarat în urmă cu o lună şi în modul acesta vom lucra în continuare.

 

Întrebare: Şi cu preşedintele Klaus Iohannis veţi discuta despre această posibilitate de demitere?

Sorin Grindeanu: Dar nu a spus nimeni. Eu nu cred că am auzit nici măcar pe ministrul Justiţiei. Eu v-am spus punctul meu de vedere. Eu nu fac şi nu este rolul meu să fac evaluări de acest tip, nici nu-mi doresc şi nici nu este ceea ce trebuie să fac. Domnul ministru, din câte am înţeles, are conform legii în atribuţiuni aceste lucruri, de a avea periodic întâlniri cu cei care conduc instituţii din acest domeniu, nu înseamnă că dânsul face propuneri de tipul celei enunţate de dumneavoastră. Eu nu l-am auzit să spună aşa ceva.

Mulţumesc!

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații.ÎNCHIDE