13.03.2017

Declaraţii de presă susţinute de premierul Sorin Grindeanu după reuniunea Asociației Municipiilor din România

Întrebare: Domnule premier, ați discutat cu ministrul Justiției? Aseară spunea, la o televiziune, că va discuta asupra demisiei Laurei Codruța Kövesi și a procurorului general Augustin Lazăr.

Sorin Grindeanu:  Nu am avut o discuție cu domnul ministru. Pot să vă spun, din punctul meu de vedere, am văzut, am auzit de decizia Curții Constituționale, nu am citit-o și nu cred că e treaba mea. Eu cred că e treaba Ministerului Public. Nu vreau să intru în detalii de acest tip și nici nu o să intru pentru că e un domeniu în care cei, cred, care trebuie să aplice, până la urmă decizia Curții Constituționale, trebuie să respecte legea. Repet, nu e o chestiune care să țină de prim-ministru.

Întrebare: De ce credeți că e nevoie de o astfel de evaluare a activității procurorului-șef?

Sorin Grindeanu: Nu știu, n-am văzut să existe, aceasta a fost declarația domnului ministru? O să am o discuție, o să-l întreb. Am avut o discuție cu domnul ministru săptămâna trecută, înainte de decizia Curții Constituționale legată, de exemplu, de ceea ce trebuie făcut pe problema penitenciarelor, nu doar legea grațierii, ci întregul pachet de care am mai discutat și am vrut să văd care e viziunea dânsului. Dar pe acest subiect nu am avut o discuție. Și vă repet și vă subliniez, cred că e, mai degrabă, rolul Ministerului Public de a aplica această decizie a Curții Constituționale, pentru că este obligatorie. Cât despre discuțiile legate de ceea ce a spus domnul Tudorel Toader, vreau, prima oară să mă informez de la dânsul, dincolo de declarații.

Întrebare: Domnule premier, dar ar trebui schimbați în acest moment procurorul general și șefa DNA? Se impune acest lucru?

Sorin Grindeanu: Eu cred că v-am răspuns. Nu cred că e treaba mea să fac astfel de evaluări și nici nu o să o fac. Nu e treaba prim-ministrului să facă evaluări de activitate la procurorul general sau la structuri de acest tip și nici nu o să mă vedeți să fac așa ceva.

Întrebare: În privința încasărilor la buget, dumneavoastră sunteți mulțumit de primele două luni?

Sorin Grindeanu: Eu le-am cerut, şi am mai declarat lucrul acesta, le-am cerut colegilor mei să îmi prezinte şi mi-au prezentat un plan de măsuri legate de reformarea a ceea ce înseamnă ANAF, astfel încât tot ceea ce ne-am propus ca şi ţinte să fie atinse. Au termene, mi-au propus 14 măsuri până la jumătatea lunii aprilie. Haideţi să vedem cum se închid pe martie. Au început să aplice o parte dintre ele, haideţi să vedem cum se vor închide pe martie, să vedem, dincolo de cifrele seci, efectele acestor măsuri.

Întrebare: Domnule prim-ministru, domnul Tăriceanu a afirmat în sală că, în acest moment, primarii nu au curaj să semneze documente.

Sorin Grindeanu: Provenind din administraţia publică locală, eu chiar ştiu anumite lucruri care provoacă un anumit blocaj în administraţie. Cred că la asta s-a referit domnul Tăriceanu. Vă repet şi vă subliniez ce v-am spus la început, n-am apucat să citesc în detaliu decizia Curţii Constituţionale, am văzut doar în mare ceea ce aţi transmis dumneavoastră, este ca ceea ce înseamnă decizie de oportunitate, fie că vorbim de administraţie centrală sau de administraţie locală, să fie o decizie care să nu fie supusă anumitor, să spunem, cercetări. Cred că acest lucru a vrut să spună domnul Tăriceanu, oportunitatea este o chestiune care ţine de o decizie a celor care au fost aleşi pentru a lua decizii. Legalitatea, sigur că da, poate să fie tot timpul şi rămâne a fi, bineînţeles, şi subliniez lucrul acesta, a fi cercetată.

Întrebare: De ce s-a instalat această teamă în a mai semna documente? De ce credeţi că s-a ajuns aici?

Sorin Grindeanu: Pot să vă dau un exemplu. E cel mai bun: cel legat de finanţarea sportului. Există speţe similare în ţară, tocmai din acest punct de vedere se ajunge la un blocaj. Există speţe similare în ţară. Într-o parte, lucrurile sunt judecate, să spunem, într-un fel, eu nu mă refer la instanţe, la ceilalţi, că vorbim de Curte de Conturi sau de oricine altcineva, în altă parte, la o altă unitate administrativ teritorială, lucrurile sunt judecate în alt fel. Tocmai de aceea, clarificarea acestei legislaţii, dându-vă un exemplu clar, trebuie să vină cât mai repede şi cred că de aici e teama anumitor colegi din administraţia locală de a avea anumite iniţiative sau de a nu avea, mai degrabă, pentru că în momentul în care nu faci nimic, sigur nu greşeşti.

Întrebare: Veţi avea astăzi discuţia cu ministrul Justiţiei despre declaraţia făcută aseară?

Sorin Grindeanu: O să încerc să mă văd, să văd care e şi programul dânsului. Azi mai avem şi Parlamentul.

Întrebare: Domnul Tăriceanu vorbea şi de o ofensivă a instituţiilor de forţă. Dumneavoastră aţi resimţit această ofensivă?

Sorin Grindeanu: Cred că o să îl întrebaţi pe dânsul când iese.

Întrebare: Dar dumneavoastră aţi resimţit-o?

Sorin Grindeanu: Eu, la întrebări de acest tip cred că am răspuns inclusiv astăzi, mai devreme. Încerc să pun în practică ceea ce înseamnă programul de guvernare. Pentru mine, acestea sunt lucrurile importante şi o să le fac în continuare. Avem o evaluare la sfârşitul primului trimestru, o să vedem cum stăm. Cu chestiunea cealaltă vă rog să îi întrebaţi pe cei care fac afirmaţii de acest tip.

Mulţumesc mult!