05.09.2017

Declaraţii de presă susţinute de premierul Mihai Tudose la Parlament

Am avut două întâlniri importante azi cu Banca Mondială și cu Fondul Monetar Internațional, cu Banca Mondială pentru a ne asigura de o colaborare, dat fiind faptul că s-a schimbat echipa de reprezentare a Băncii Mondiale în România. Avem tot sprijinul, și nu pe partea financiară, ci pe partea de suport tehnic, pentru marile proiecte strategice ale României. De asemenea, am chemat la discuții Fondul Monetar Internațional, nu pentru a lua bani, cum deja am înțeles că a început să se audă, ci pentru a vorbi cu domniile-lor, împreună cu ministrul de Finanțe, să facă o vizită la Ministerul de Finanțe ca să vadă exact cifrele, fiindcă domniile-lor în octombrie fac previziunea de sfârșit de an pe partea financiară a României. Dat fiind faptul că ultimele două le-au cam greșit – România nu a funcționat așa cum a spus FMI, ci un pic mai bine –, să nu mai apară și a treia greșeală care chiar ar putea fi interpretată. Le-am oferit suportul cifrelor oficiale ale României ca să se bazeze pe ele. Atâta tot!

Întrebare: Le-ați reproșat faptul că au fost greșite?

Mihai Tudose: Nu le-am reproșat, le-am atras atenția. Totuși, sunt ditamai organismul și lumea se uită la ceea ce spune Fondul Monetar Internațional. Repet, ultimele două nu prea le-au ieșit. Nu i-am acuzat de rea-voință, dar să fie un pic mai atenți!

Întrebare: Au exprimat îngrijorări cu privire la ceea ce se întâmplă în economia românească?

Mihai Tudose: Nu, nu. Pentru deficit știți că ultima prognoză e cam cum zic ei sau cum cred ei că se închide acest an financiar.

Întrebare: Au avut temeri cu efectele posibile ale legii salarizării?

Mihai Tudose: Nu. Tocmai de aceea, le-am spus „veniți la Ministerul de Finanțe, vedeți toată hârțogăria, toate cifrele, toate previziunile noastre, cum dorim să facem rectificarea și bugetul pe anul viitor, vă puneți la curent și pe baza acestor cifre faceți previziunea”. Rectificarea va fi odată cu proiectul de buget, într-o săptămână și ceva, până la sfârșitul lunii, oricum.

Întrebare: Veți face un împrumut?

Mihai Tudose: Nu. Tocmai v-am spus că n-a fost vorba deloc despre bani, ci doar despre acele previziuni ale lor care aș dori să fie corecte.

Întrebare: Rectificarea va fi una pozitivă?

Mihai Tudose: Mai aveți răbdare o săptămână. Nu negativă!

Întrebare: Ați făcut un calcul cât vă costă referendumul?

Mihai Tudose: Nu.

Întrebare: În legătură cu acciza, spunea Raluca Turcan ieri…

Mihai Tudose: Doamnă, iertați-mă, să-și dea ea demisia! Când vine președinta Comisiei de Cultură să mă întrebe despre economie, iertați-mă…