17.07.2017

Declaraţii de presă susţinute de premierul Mihai Tudose la Palatul Parlamentului

PSD

Primul punct pe ordinea de zi a fost informare despre vizita la Bruxelles, ceea ce s-a convenit cu Comisia Europeană, cu Consiliul European în ceea ce privește pașii pe care îi are de făcut România pentru a intra la zi cu atragerea de fonduri europene. În pofida a ceea ce s-a mai spus în săptămâna care a trecut, da, cele trei autorități de management despre care am vorbit astăzi sunt autorizate, banii au intrat, celelalte șapte vor fi gata săptămâna aceasta.

S-a stabilit, de asemenea, ca toți membrii Cabinetului care au tangență pe diverse proiecte cu Comisia Europeană cel puțin până la sfârșitul lunii să facă o vizită la omologii lor și dus până la vârf, la președinte sau vicepreședinte, pentru a explica proiectele, pentru a lua chiar și consultanță acolo unde este cazul.

Apoi s-a vorbit despre rectificarea bugetară astăzi, la coaliție. Domnul ministru de Finanțe a prezentat un plan privind relocarea unor sume în cadrul unor ministere, fiindcă, din păcate, avem ministere care au grad de execuție la șase luni 2%. Dau un exemplu: Ministerul Tehnologiei Informației, grad de execuție 2%. Din păcate, anumite proiecte sunt deja ratate și atunci banii respectivi vor fi relocați în cadrul ministerului sau în cadrul altor ministere.


 

Întrebare: La Ministerul Apărării care este gradul de execuție?

Mihai Tudose: La Ministerul Apărării gradul de execuție acum este foarte bun. Nu vorbim încă de grad de execuție pe zona de achiziții, fiindcă, după cum foarte bine știți, n-au trecut decât câteva zile de când Congresul american a mai pus pe masă încă o ofertă de care se ocupă acum cei specializați, Marele Stat Major, să vadă în ce măsură și cum se cuplează pe Strategia Națională de Securitate ultima decizie a Congresului privind posibilitatea achiziției de rachete.


 

Întrebare: Se mai aplică impozitul pe cifra de afaceri?

Mihai Tudose: Nu. Nu aplicăm impozitul pe cifra de afaceri. Aici eu m-am grăbit un pic și v-am spus de la Bruxelles că am văzut simulările și am luat decizia că nu se pot implementa. Eu am luat această decizie pe baza discuției și a materialelor pe care mi le-a dat ministrul de Finanțe, domnul Ionuț Mișa, chiar pe avion am luat decizia, trei ore am vorbit despre acest lucru. Azi am prezentat și coaliției argumentele care au stat la baza acestei decizii și considerați încheiat acest subiect. Dar în programul de guvernare acest lucru a fost spus nu ca scop în sine, ci ca mijloc de a încerca să evităm anumite zone în care anumiți actori economici, pur și simplu, au impresia că sunt mai dibaci ca noi în domeniul acesta. Până acum le-a ieșit, vom avea grijă să nu le mai iasă de-acum încolo. În acest sens, vom implementa și vom fi parte în implementarea directivei europene de anul trecut care prevede un efort conjugat al statelor membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește diminuarea fără temei a bazei de impozitare care prevede în subsidiar ca impozitul să se plătească acolo unde se face profitul. În paralel, am decis de săptămâna trecută cu Ministerul Finanțelor Publice, cu ANAF să facem o integrare completă a tot ce înseamnă sistem financiar fiscal pe o agenție, să știm prin fluxurile informatice în timp real mișcările banilor, cuplând acest lucru și la un sistem european care a început să funcționeze și atunci vom putea urmări cum pleacă banii nejustificat din țară și să găsim o modalitate împreună cu colegii europeni de a impozita acest lucru. În fapt, sunt agenți economici foarte mari, foarte frumoși care trăiesc foarte bine și care de zece ani raportează senin că n-au avut niciun leu profit. Va trebui să avem un tip de comportament față de aceștia.


 

Întrebare: Și în privința taxei de solidaritate s-a luat aceeași decizie?

Mihai Tudose: La taxa de solidaritate încă se întâmplă să se lucreze, sunt simulări. Probabil că va fi cumva, nu am stabilit încă de la ce prag în sus. Taxa de solidaritate nu este o taxă pe persoane juridice, cum am mai auzit, este o taxă care va fi aplicată persoanelor fizice, persoane care câștigă foarte mult, care beneficiază de o grămadă de lucruri din partea statului și care înțelegem că funcționează în toată lumea, să plătească peste un anumit prag valoric o taxă în plus de solidaritate cu statul, care i-a oferit prilejul să câștige atâția bani. Nu știu dacă va intra de anul viitor și nu s-a stabilit încă, sunt simulări care este pragul, care este procentul, de la cât în sus se va aplica. Dacă se va stabili că va fi aplicată de la un anumit prag, cu un anumit procent, iar efectele, impactul va fi foarte mic, n-o vom aplica.


 

Întrebare: Transferul de contribuții de la angajator la angajat se va modifica până la anul?

Mihai Tudose: Din nou, vorbim despre acei 2000 de lei care, de fapt, sunt 1500. Ministerul de Finanțe lucrează la acest lucru. La TVA split încercăm să fie din septembrie, tot ca un mijloc de disciplină financiară, fiindcă trebuie să recuperăm niște întârzieri. Sunt o mulțime de lucruri care parcă au fost încremenite câteva luni. De ce a picat Guvernul? Pentru că nu s-a lucrat mai intens un pic. Încercăm să prindem până în septembrie și să revenim în poziția în care trebuia să fim.


 

Întrebare: Simulările pe taxa de solidaritate de la ce plafon pleacă?

Mihai Tudose: V-am spus că nu sunt gata, sunt mai multe praguri în discuție. Când vor fi gata, vi le vom comunica.


 

Întrebare: Ce înseamnă încasări substanțiale?

Mihai Tudose: Am să vă repet, cu calm: atâta timp cât nu s-au terminat simulările. Se fac simulări pe praguri din 10 în 10 milioane. Nu vă pot spune acum de la cât se pleacă, unde ne oprim, care e procentul, cum se aplică, fiindcă nu am terminat simulările.


 

Întrebare: V-am întrebat cam ce bani ar vrea statul să obțină din această simulare?

Mihai Tudose: Vă repet, că poate n-ați înțeles: în momentul în care terminăm simulările, vedem și cât reiese. Dacă cifra este foarte mică și nu contează, e mai mare efortul decât rezultatul, nu va fi aplicată.


 

Întrebare: Trecerea de la angajator la angajat se va face doar pentru salariul minim?

Mihai Tudose: Începem cu salariul minim, ca să fim siguri, și este la pachet și cu acea măsură de plătit angajatorul contribuțiile pentru salariul minim pentru cei care sunt cu fracție cu acel part-time, cel puțin pe hârtie.


 

Întrebare: De la anul angajatul va plăti impozitul separat, iar angajatorul CAS și CASS?

Mihai Tudose: Da.


 

Întrebare: Domnul Teodorovici cu ce v-a supărat?

Mihai Tudose: Domnul Teodorovici a fost colaboratorul meu și am crezut că putem colabora pe consultanță, dacă doriți, la ceea ce dumnealui se pricepe, pe financiar-fiscal, numai că domnia-sa probabil că a înțeles greșit și s-a transformat într-un purtător de cuvânt, iar eu înțeleg ca ideile pe care domnia-sa le are să le aflu de la el, nu prin intermediul presei, mai ales nefiind de acord cu majoritatea dintre ele. Eu am semnat decizia vineri dimineață.


 

Întrebare: Liberalii spun că ați fost chemați la Bruxelles ca să dați explicații tocmai cu privire la aceste măsuri fiscale noi și dacă ne încadrăm în deficitul de 3%.

Mihai Tudose: De fapt, a spus unul singur că am fost chemat. Eu n-am auzit cum să fii chemat, dacă vedeți declarațiile mele de acolo, au început cu mulțumiri pentru celeritatea cu care m-au primit. Eu am solicitat să fiu primit ca să lămurim niște lucruri. Apoi a fost că am fost singur la o conferință de presă în beci. Cei care ați fost acolo știți că conferința de presă a fost la misiune, culmea, la etaj. Nu știu cine mai trebuia să mai fie cu mine la conferința de presă de la închiderea zilei. Atât înțeleg unii să facă politică. Da, acolo am spus foarte ferm că ținta noastră este să recuperăm niște întârzieri și să stăm în deficitul de 3% sau chiar sub 3% și să ne menținem ritmul de creștere.


 

Întrebare: Dacă de la anul angajatul va trebui să facă un drum în plus la ANAF pentru a-și plăti acest impozit, de ce a fost amânată plata taxelor online?

Mihai Tudose: Nu a fost amânată plata taxelor online. Se lucrează la acest lucru. Este vorba despre infrastructura efectiv tehnică de a face acest lucru cât de repede este posibil. Avem șase luni de întârziere. Încercăm să repunem lucrurile în ordine. Cred că vom reuși. Dacă reușim în septembrie, este o realizare, poate reușim în octombrie.


 

Întrebare: Ne puteți da câteva detalii despre acest mecanism care ar urma să fie implementat din septembrie?

Mihai Tudose: Este foarte simplu. Când dumneavoastră cumpărați ceva, dacă 100 de lei este baza, plătiți 119 lei, comerciantului 100 de lei îi rămân în cont, 19 lei îi pune în contul dumnealui de TVA care rămâne al lui, dar cu parola la stat, dacă vreți. Ceea ce încercăm să evităm este ca acele firme care nu plătesc TVA, apoi ne trezim cu ele în faliment sau, pur și simplu, dispărute. Dacă dispare, dispare cu banii lui, banii statului rămân acolo. Are și efecte benefice, recuperarea TVA se face mult mai simplu, banii sunt, practic, tot în contul lui și vom face un mecanism ca banii să fie returnați în câteva zile.


 

Întrebare: Impozitul pe venit cât ar trebui să fie?

Mihai Tudose: O luăm de la capăt!


 

Întrebare: Același liberal spunea că Guvernul n-ar mai avea bani de salarii din luna octombrie. Cum răspundeți?

Mihai Tudose: Nu va fi așa ceva. Iertați-mă, e o vorbă, răspunzi unui „puncte-puncte” și te trezești în dialog cu el!


 

Întrebare: Președintele anunța că situația financiară nu este tocmai bună.

Mihai Tudose: Nu este foarte bună, tocmai din acest motiv a avut loc schimbarea de Guvern, nu este bună din cauza gradului de execuție, nu au fost puși banii în mișcare, nu se învârt roțile economiei. Deblocăm pe zi ce trece sume, după cum ați văzut cu toții.


 

Întrebare: Care au fost concluziile la simulările la impozitul pe cifra de afaceri, astfel încât să decideți să nu o aplicați?

Mihai Tudose: Pe piața românească, am mai spus-o și o repet, ne-am propus de la începutul guvernării să fie un stat puternic și prietenos cu cetățenii, dar cu cetățenii onești. Numai că aici e ca o coasă acest impozit ca să taie firele de iarbă selectiv, unele bune și unele buruieni. Cu această taxă, practic, îi loveam și pe cei cinstiți și buni plătitori. Vom căuta mijloace ca cei care astăzi sunt mai deștepți ca statul să nu mai fie.


 

Întrebare: Care este punctul dumneavoastră de vedere privind impozitarea bisericii?

Mihai Tudose: Demiterea domnului Teodorovici e punctul meu de vedere.

Vă mulțumesc!

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații.ÎNCHIDE