10.07.2017

Declaraţii de presă susţinute de premierul Mihai Tudose la Palatul Parlamentului

Întrebare: Ați făcut o primă evaluare?

Mihai Tudose: Da. Hai să stabilim întâi ce s-a întâmplat astăzi. Eu am solicitat și, de asemenea, și partidele din coaliție au solicitat, și domnul președinte Dragnea a solicitat ca între Guvern și Parlament, între Guvern și coaliție să existe un dialog permanent. Am stabilit următorul mod de lucru: săptămânal să fie ședințe de informare cu coaliția despre ceea ce s-a întâmplat în săptămâna trecută și ceea ce ne propunem să facem la Guvern în săptămâna viitoare, iar o dată pe lună să fie o analiză a stadiului îndeplinirii programului de guvernare, plecând de la termeni, implicări și realizări. Atunci va fi acea analiză, o dată pe lună. În rest, în fiecare săptămână am stabilit ca vinerea să închidem raportul de activitate, va fi transmis coaliției, celor două partide, și va fi urcat și pe site-ul Guvernului.

Întrebare: Vorbeați despre îndeplinirea programului de guvernare. În legătură cu măsurile apărute în noul program de guvernare adoptat în Parlament, ați mai primit simulări? Vor fi implementate, sunt analizate?

Mihai Tudose: Simulările pe problemele delicate, cum s-a spus, în ceea ce privește taxa pe impozit și pe cifra de afaceri și pe fum, nu s-a luat nicio decizie, absolut nicio decizie. Sunt simulări în continuare, v-am spus și repet și o să vă repet până când n-o să mai întrebați că nu vom aplica absolut nicio suprataxă, nicio altă taxă pe nimic până când nu va fi dezbatere publică pe așa ceva, nivel de acceptanță ridicat și simulări justificative foarte, foarte solide.

Întrebare: Când vor fi întâlniri cu mediul de afaceri pe această temă?

Mihai Tudose: După ce avem simulările de la Finanțe. Dacă dumneavoastră credeți că la așa nivel simulările se fac în două zile sau în trei zile…

Întrebare: Doamna Vasilescu ne spunea aseară că a trimis la ASF ca să afle niște date concrete. Ce se întâmplă cu pilonul 2 de pensii?

Mihai Tudose: Nu se desființează pilonul 2 de pensii. Ceea ce știu că face doamna ministru este o analiză asupra gestionării acestor bani. Fiindcă tot a ieșit în discuție acest pilon 2, să vedem, el este gestionat într-un fel, să vadă Guvernul, să vadă doamna ministru și noi toți apoi cum este gestionat acest fond, ce se întâmplă cu acei bani, unde sunt investiți, cât costă gestionarea acelor bani. Rezultatele vor fi făcute publice. Tot cu doamna ministru Olguța Vasilescu am vorbit dimineață ca până joi să avem în ședința de Guvern rezolvată problema burselor pentru medicii rezidenți, ca să nu mai existe niciun fel de interpretare asupra acordării sau nu a acestor burse.

Întrebare: În legătură cu rectificarea bugetară, când va avea loc?

Mihai Tudose: Săptămâna viitoare vom avea o primă discuție despre rectificare. Va fi pozitivă, pot să vă spun de-acum.

Întrebare: La Apărare vor merge mai mulți bani?

Mihai Tudose: Dacă e pozitivă, la Apărare sunt 2% deja dați, începând cu administrația locală și terminând cu ministerele, care vin cu justificarea necesității sumelor.

Întrebare: Sunt în acest moment cifrele mulțumitoare la bugetul de stat? Sunteți mulțumit de activitatea ANAF?

Mihai Tudose: Aici discutăm de cel puțin două lucruri. Cifrele arată mai bine ca anul trecut, nu arată, după opinia mea, după opinia noastră, la fel de bine cum ar fi trebuit să arate, dat fiind creșterea economică. Nu se poate să ai creștere economică, să ai consum mai mare și încasări mai puține. Am avut săptămâna trecută două runde de discuții cu ANAF, cu Antifrauda, cu Ministerul de Finanțe. Am identificat un set de soluții care, de altfel, au fost și astăzi discutate în coaliție, urmând ca începând cu săptămâna viitoare ele să fie implementate, începând de la partea de informatizare completă a tot ceea ce înseamnă sistem financiar-fiscal din România, ca toată lumea să știe în timp real ce se întâmplă, și ajungând la măsuri de eficientizare, de la colectare a TVA până la niște măsuri mai stricte în ceea ce privește partea de mărfuri de contrabandă.

Întrebare: Cum credeți că vor crește colectările?

Mihai Tudose: Eu cred că vor crește, aceasta a fost discuția, nu plecăm apriori cu gânduri de dat afară oameni sau de adus alții, ci pur și simplu au primit niște teme, au primit o fișă de parcurs, dacă și-o respectă, toată lumea este mulțumită.

Întrebare: Colectarea este la 85%, din ce am înțeles.

Mihai Tudose: Au în target să intre în cifrele asumate.

Întrebare: Considerați că Bogdan Stan și-a făcut treaba în fruntea ANAF?

Mihai Tudose: Repet, discutăm despre ceea ce au de făcut de-acum încolo. Au acuzat și domniile-lor niște probleme de vid legislativ pe anumite domenii, de lipsă de resurse pe alte domenii. Așa este. Unele dintre ele erau justificate, stăm toți la masă, căutăm să găsim soluții. De asemenea, am văzut pe diverse surse că blocăm toată administrația. Nu. Există un proiect în acel Cod Administrativ care, da, va dori să blocheze ceea ce înseamnă angajări în sectorul de stat, dar cu excepțiile prevăzute în acel proiect, fiind și la înalții funcționari publici, și în anumite zone sensibile și având și posibilitatea ca în orice moment ministrul de profil, pe baza unui memorandum, să poată face angajări, pentru că nu putem bloca orice angajare, în condițiile în care, știu eu, la o stație de pompieri, ca să dau un exemplu, sau la un dispensar sau la o școală se pensionează doi-trei oameni și nu mai angajează. Aceasta are ca scop și eficientizarea actului de administrație publică, o analiză a tot ceea ce înseamnă, fiindcă au crescut structuri și „structulețe” peste tot. Dorim, așa cum am spus, să creăm un stat puternic în slujba cetățeanului și prietenos cu cetățeanul onest.

Întrebare: La rectificare se vor bugeta aceste posturi?

Mihai Tudose: V-am spus că despre rectificare vorbim în două săptămâni, nu vă spun acum ce buget are postul numărul 14 din schema 12.

Întrebare: V-a explicat Bogdan Stan care a fost scopul și rezultatul controalelor făcute în două redacții de știri?

Mihai Tudose: Nu îl întreb nici unde a fost, nici unde o să se ducă, nici de ce a fost, fiindcă acesta este începutul sfârșitului, implicarea politicului, a Guvernului în activitatea unui organism independent. Mă interesează rezultatele, iar cei care se simt, știu eu, agresați sau nedreptățiți de acțiuni au toate pârghiile legale pentru a riposta.

Întrebare: Cât timp are Bogdan Stan la dispoziție pentru a-și dovedi eficiența la ANAF?

Mihai Tudose: Începând cu astăzi, în fiecare zi.

Întrebare: Simțiți și dumneavoastră o presiune externă? Liviu Dragnea vorbea de o presiune externă asupra sa și asupra PSD.

Mihai Tudose: Nu vorbesc de a simți o presiune externă. Sunt lucruri care încep să se vadă și va fi unul dintre punctele pe agenda întâlnirii de mâine, de la Bruxelles, cu tot ceea ce înseamnă partea de fonduri europene, de anumite investigații pe concurență care sunt un pic mai forțate decât credem noi că ar fi normal.

ÎntrebareCredeți că George Soros are interese la noi în țară?

Mihai Tudose: Nu, n-are cum să aibă așa ceva. Dumnezeule! N-are interese nicăieri.

ÎntrebareAveți aceeași părere cu președintele partidului dumneavoastră?

Mihai Tudose: V-am spus: cum să aibă interese aici? Este Crucea Roșie! Nu cred că este vorba despre o persoană neapărat. Domnul Dragnea este președintele partidului. Este evident că destabilizând președintele partidului destabilizezi și partid, și coaliție de guvernare, și Guvern și, evident, țara.

ÎntrebareCu ce l-a deranjat PSD pe domnul Soros?

Mihai Tudose: Eu cred că dacă ne străduim cu toții putem să găsim o cale de comunicare cu acel domn ca să-l întrebați personal.