24.07.2017

Declaraţii de presă susţinute de premierul Mihai Tudose după reuniunea BPN,la sediul PSD

Întrebare: Ce ați discutat astăzi la ședința aceasta?

Mihai Tudose: Tradițional, întâlnirea de luni cu raportul activității Guvernului dat la partid, informare despre ce-am făcut, informare despre ce vrem să facem. În plus, a fost o informare ținută de către doamna viceprim-ministru Sevil Shhaideh în ceea ce privește PNDL 2 și o informare care acum este în curs de desfășurare de la domnul ministru Cuc privind stadiul investițiilor în infrastructura de transport.

Întrebare: Ce urmează să faceți? Ați spus despre planuri de viitor.

Mihai Tudose: Este posibil să avem o sesiune extraordinară, pe baza unei sesiuni extraordinare să avem și noi o ședință de Guvern suprapusă pentru a rezolva situația ELCEN. Trebuie lege pentru așa ceva, o ordonanță de urgență și nu avem abilitarea pentru așa ceva.

Întrebare: Este singurul motiv pentru această sesiune?

Mihai Tudose: S-ar putea să mai fie și altele. Acesta este în mod cert, ca să rezolvăm problema bucureștenilor. Fondul Suveran în septembrie, în Parlament, până atunci așteptăm să ne vină de la Bruxelles toate aprobările posibile, în special de la Eurostat.

Întrebare: Ați cerut această sesiune extraordinară?

Mihai Tudose: Da, am cerut-o pentru a rezolva, repet, problema încălzirii din București, pentru că dacă așteptăm septembrie, s-ar putea să fie târziu pentru bucureșteni și atunci cu cât mai repede, cu atât mai bine.

Întrebare: Ce se întâmplă cu ELCEN?

Mihai Tudose: Să treacă ELCEN la Primărie și noi să fim de acord prin acest proiect de lege. Încercăm săptămâna viitoare.

Întrebare: În contextul polițistului ucis…

Mihai Tudose: Astăzi va avea loc o întâlnire între doamna ministru Olguța Vasilescu și doamna ministru Carmen Dan, împreună cu colegi de la Finanțe, pentru a stabili exact în ce măsură putem rezolva și problema angajărilor în cadrul Poliției. A venit astăzi un sindicat cu o idee foarte bună, ca promoția de la 2018 să poată fi încadrată de acum, găsim o formulă, urmând ca apoi să își termine studiile la anul. Este un prim pas, apoi problemele salariale și să vedem cum putem rezolva sau să începem să rezolvăm dotarea materială la Poliție.

Întrebare: În urma discuțiilor cu sindicatele se vorbea despre un deficit de 20 de mii de polițiști.

Mihai Tudose: Este mai mare. 20 de mii ar trebui să fie acum. Tot sindicatele acuzau și faptul că ei tot timpul sunt numărați ca 80 de mii de polițiști. De fapt, sunt 40 de mii de polițiști și restul sunt servicii suport, începând cu cantina și terminând cu cei de la ansamblurile artistice. Este o problemă pe care am solicitat celor două colege ale mele să o rezolve astăzi.

Întrebare: Îi încadrați deja pe cei care ar termina la anul?

Mihai Tudose: Căutăm o măsură, o soluție ca acea promoție din 2018 să poată fi deja încadrată. Bun, ei acum sunt doar absolvenți de liceu, dar să fie deja încadrați, pentru că plecăm de la premiza că cei care au stat deja doi ani în școală sunt un pic mai bine pregătiți decât cei aduși de pe stradă și băgați în Poliție printr-un curs de pregătire intensivă de câteva luni.

Întrebare: Președintele PSD nu a participat la ședință?

Mihai Tudose: Președintele PSD nu este în țară, înțeleg.

Întrebare: Fostul dumneavoastră coleg Victor Ponta spunea aseară că ați fi un posibil președinte de partid.

Mihai Tudose: Nu, în niciun caz nu mă interesează așa ceva.