19.04.2017

Declaraţii de presă susţinute de Lia-Olguţa Vasilescu, Ministrul Muncii și Justiției Sociale, la Palatul Parlamentului

În principiu, nu sunt amendamente care să modifice esența legii. Urmează să le studiez. I-am chemat și pe specialiști astăzi să ne uităm cu mai mare atenție. Mai am și câțiva lideri de sindicate care vor să discute cu mine astăzi și, probabil, mâine. Pe unii dintre ei i-am găsit chiar în fața ministerului, protestând, după care le-am explicat cum este cu vechimea. Au înțeles, în sfârșit, dar au mai vrut o discuție cu mine. Deci, legea este în linie dreaptă, ca să spun așa.

Întrebare: Există un orizont de timp?

Lia Olguța Vasilescu: Orizontul de timp este exact cum scrie în programul de guvernare, de la data de 1 iulie să se aplice. Se va aplica de la data de 1 iulie obligatoriu, pentru că atunci intră administrația publică locală obligatoriu. De la 1 iulie ei trebuie să schimbe sistemul. Oricum, eu n-am niciun stres că ea nu va trece destul de repede de Parlament. Din cauza aceasta am luat și amendamentele care mai sunt depuse de parlamentari, ca să vedem ce mai putem modifica noi direct, atunci când o depunem, să nu mai fie nevoie să stăm foarte mult în dezbaterea parlamentară, cele care sunt pertinente, pentru că sunt și câteva care modifică esența legii și nu suntem de acord cu ele.

Întrebare: Luați în calcul și o cerere de reexaminare a președintelui în acest calendar?

Lia Olguța Vasilescu: Da. Am luat luna iunie ca să fie, eu știu, pentru atacul la Curtea Constituțională sau pentru întoarcerea înapoi a legii, dar noi deja mai avem o lună de zile în care putem să intrăm cu ea în dezbatere și dacă este corectată cu toate amendamentele pe care noi le primim acum, chiar nu credem că va mai fi necesară o dezbatere atât de îndelungată.

Întrebare: Au fost făcute mai multe analize pe lege și, deși inițial s-a vorbit că salariul președintelui trebuie să fie cel mai mare, s-a văzut că de fapt judecătorii, procurorii, prin sporuri și prin ce mai dați, vor avea salarii duble, chiar triple față de președinte. Așa ați dorit?

Lia Olguța Vasilescu: Salariul de bază al președintelui va fi cel mai mare dintre bugetari. Sigur că sunt și alții care vor adăuga sporuri și ca venituri vor fi peste președinte, dar vreau să vă spun că așa sunt și la ora actuală. Noi nu am făcut creșteri foarte mari la procurori și la judecători, pentru că știu că la acest lucru vă referiți. Așa au salariile în plată la ora actuală.

Întrebare: Procurorii sunt supărați. Le mai faceți o concesie?

Lia Olguța Vasilescu: Eu cred că salariile procurorilor și judecătorilor sunt suficiente și nu cred că mai poate fi făcută vreo concesie.

Întrebare: Care este cel mai mare? Noi am văzut varianta de 25000 de lei lunar. Aveți altul și mai mare?

Lia Olguța Vasilescu: Ce ați văzut în grilă exact acelea sunt, dar sigur că vor trebui calculate sporurile pentru fiecare în parte. Aici sunt cazuri și cazuri, unii care au vechime de zece ani, alții de cincisprezece, alții de douăzeci, deci depinde de la caz la caz, dar acestea sunt salariile. Noi am vrut ca niciun salariu să nu treacă peste cel al președintelui și nu trece niciunul, dar ca venituri vor fi bugetari care și la ora actuală sunt ca venituri peste președintele României. Singura variantă era să scădem salariile.

Întrebare: Există un proiect pentru un impozit de 3% pentru moșteniri, donații?

Lia Olguța Vasilescu: Citiți programul de guvernare. Veți găsi acolo absolut totul. Este ca o Biblie pentru noi! Vom aplica exact ce scrie acolo, nimic mai mult. În rest, dacă vreți să discutați despre Codul Fiscal, eu știu că este la ora actuală în lucru și cred că cel mai bine este să-l întrebați pe ministrul de Finanțe, pentru că dumnealui lucrează.

Întrebare: A fost vreo discuție legată de faptul că nu se va mai reține impozitul de 16% de către angajator, ci angajatul va plăti acest impozit?

Lia Olguța Vasilescu: Rugămintea este să vorbiți chiar cu ministrul de Finanțe, pentru că nu știu cum vor să facă modificările în Codul Fiscal. Sunt câteva lucruri foarte clare care sunt în programul de guvernare, dar ce este peste ce scrie în programul de guvernare chiar n-am de unde să știu, pentru că nu particip la aceste discuții.

Întrebare: Sunt probleme cu plata pensiilor? Sunt niște localități lângă Brașov unde nu s-au încasat nici la această oră pensiile.

Lia Olguța Vasilescu: Am auzit și eu acest lucru. Mi-a semnalat cineva acest caz. Noi am făcut toate demersurile ca pensiile și indemnizațiile de șomaj să se plătească cu două zile înainte de Paști. Nu știu de ce s-a întâmplat acest lucru. Mă voi interesa. O să văd despre ce este vorba, unde e greșeala. Sigur nu este de la noi, pentru că banii s-au virat toți în Trezorerie cu mult înainte de Paști. Mai departe, pe drum, ce s-a întâmplat la bănci și ce s-a întâmplat la Poștă nu știu să vă spun, dar mă voi interesa.

Întrebare: Când începeți să lucrați la legea pensiilor?

Lia Olguța Vasilescu: Stați să ieșim întâi din legea salarizării unitare și după aceea vom discuta și despre pensii!

Întrebare: În ce stadiu mai sunteți cu legea privind impozitul pe gospodărie?

Lia Olguța Vasilescu: Este Codul Fiscal. Trebuie să îl întrebați pe domnul ministru de Finanțe. Ați văzut ce am postat eu pe Facebook? Să știți că este luat fix din programul de guvernare. Ce scrie acolo e în program.

Întrebare: A fost o perioadă de depunere a amendamentelor la legea salarizării? A trecut deja perioada? Cum e calendarul?

Lia Olguța Vasilescu: Cred că și dumneavoastră ați precizat aceste lucruri. De o săptămână încoace numai despre acest subiect vorbiți la televiziuni. S-a transmis proiectul de lege către toate grupurile parlamentare. Am spus că, dacă sunt amendamente, le pot trimite pe o adresă de mail către Ministerul Muncii. Desigur că pot să le facă și direct în Parlament, atunci când se va discuta legea.

Întrebare: Ați primit și de la opoziție?

Lia Olguța Vasilescu: Pe câte m-am uitat astăzi, nu văzusem nimic de la opoziție. Am primit de la sindicate, de la oameni simpli, de la parlamentari de-ai noștri, din ce-am apucat să văd. N-aș vrea să vă dau informații greșite, e posibil să fie.

Mulțumesc!