29.06.2017

Declarații de presă susținute de Liviu Dragnea, președintele PSD, și Mihai Tudose, premierul României, la Palatul Parlamentului

PSD

Întrebare: Au fost cu 20 de voturi mai puține decât numărul de voturi cu care a fost învestit Guvernul Grindeanu. Ați pierdut 20 de voturi în aceste șase luni?

Liviu Dragnea: Sincer, mă pierdeți în aceste calcule aritmetice. Credeam că discutăm lucruri mai serioase. 275 înseamnă aproape 60% din Parlament. Într-adevăr, este o majoritate foarte mică, o să ne chinuim cu ea.


 

Întrebare: Ce puteți să ne spuneți despre modificări, când au fost operate și dacă au fost discutate cu partenerul de coaliție?

Liviu Dragnea: Da, bineînțeles că da, le-am discutat. Aveți o întrebare punctuală?


 

Întrebare: Despre taxa de solidaritate?

Liviu Dragnea: O va explica Ministerul de Finanțe după ce o să iasă din euforia acestei zile și o să fie atent când primește zece întrebări odată, să știe la care răspunde. Vreau să vă spun încă o dată: comunicarea pe măsurile guvernamentale o vor face miniștrii și, când va fi cazul, cred că le va face prim-ministrul.


 

Întrebare: Știați despre această taxă de solidaritate?

Mihai Tudose: Este scrisă în programul de guvernare și, repet și eu, în perioada următoare, într-o lună-două, Ministerul de Finanțe și ANAF vor face analize, simulări pe baza a tot ce înseamnă cifre pe care le avem de la statistică despre dimensiunea acestei taxe, unde va fi aplicată și în ce cuantum. În programul de guvernare scrie foarte clar că va fi aplicată de la data de 1 ianuarie 2018 și așa vom face.


 

Întrebare: De ce este nevoie de această taxă?

Mihai Tudose: Aș răspunde simplu, pentru solidaritate. Fiindcă anumite cifre astăzi, când vorbim, ne spun că în anumite zone financiar-fiscale există anumite derapaje.


 

Întrebare: Vă încurcă legea salarizării?

Mihai Tudose: Cum să ne-ncurce, Dumnezeule? Păi noi am promovat-o, este în programul de guvernare, cum să ne-ncurce? Ne încurca neaplicarea ei!


 

Întrebare: Este o cotă nediferențiată, până la urmă?

Mihai Tudose: Mai devreme m-ați întrebat chiar dumneavoastră de ce nu explic explicația înainte de a o explica. V-am spus că o să ieșim cu toate explicațiile după ce se face acea simulare.


 

Întrebare: De ce nu ați vorbit despre aceste modificări ale programului după ce partidul a decis că sunteți premierul cu care vine în Parlament?

Mihai Tudose: N-am știut că sunteți aici să vorbim acest lucru. Noi am stabilit acest lucru și vorbim despre acest lucru începând de astăzi, de când acest program nou tocmai a fost votat, fiindcă în fapt s-a votat o structură guvernamentală și aceste modificări pe programul de guvernare.


 

Întrebare: Va fi redus și impozitul pe cifra de afaceri?

Mihai Tudose: Tot pachetul fiscal, noul pachet fiscal cu aceste modificări, repet, după ce se vor face toate simulările, toate calculele, va fi pus în dezbatere publică.

Liviu Dragnea: Doar puțin, să intervin ca observator extern, am o precizare de făcut, că am auzit o întrebare despre impozitul pe cifra de afaceri. Eu am înțeles că Guvernul face o analiză serioasă și obligatorie. Avem niște cifre: companiile mari multinaționale pe care trebuie să le sprijinim în continuare au o cifră de afaceri de vreo 580 de miliarde de lei. Companiile românești au o cifră de afaceri de 550 de miliarde de lei. Cele care au o cifră de afaceri de 580 de miliarde de lei raportează doar 9 miliarde profit impozabil, celelalte românești care au 550 de miliarde de lei cifră de afaceri raportează 27 de miliarde de lei profit impozabil, de trei ori mai mult. În condițiile în care un asemenea grup de companii cu asemenea cifră de afaceri raportează doar atâta profit impozabil, acolo există niște cauze. Cred că Guvernul este obligat să verifice dacă sunt cauze obiective și, dacă sunt, trebuie să fie sprijinite prin alte măsuri acele companii, pentru că nu cred că în România vin doar cei care nu știu să facă afaceri din alte țări, iar dacă sunt cauze subiective trebuie să vedem cum facem ca toate firmele din România să acționeze cinstit, în așa fel încât pe profitul pe care-l fac aici statul român să primească acel impozit, ceea ce înseamnă că se va face o simulare, în așa fel încât toate firmele cinstite să aibă de câștigat. De exemplu, impozitul pe cifra de afaceri la firmele care au cifră de afaceri sub 500 de mii de euro de 1% a fost foarte bine primit și este apreciat în continuare și a generat foarte multe locuri de muncă. Nu zice nimeni că se va pune un impozit pe cifra de afaceri extraordinar de mare. A încercat și premierul să vă spună acest lucru și îl vor face în perioada următoare: analize, simulări, analize, simulări, discuții cu toată lumea, analiză chiar la nivel micro, în așa fel încât să vedem ce se întâmplă acolo, pentru că, vorbind cinstit, nu poate Guvernul să stea indiferent la ceea ce se întâmplă. Așa nu merge, o cauză există și trebuie s-o găsească. Dacă sunt cauze obiective, poate sistemul fiscal din România trebuie să mai sufere modificări și din discuții cu oamenii de afaceri se va interveni.


 

Întrebare: Nu mai e bun programul de guvernare vechi?

Liviu Dragnea: Dar e foarte bun, numai că au venit niște măsuri în plus, e foarte simplu. Aceste modificări pe programul de guvernare au fost făcute joi la ora 13:30, unele vineri la ora 11:20.


 

Întrebare: Cei de la ALDE au știut?

Liviu Dragnea: Am fost împreună la toate aceste discuții și cei de la ALDE, și noi.


 

Întrebare: Această modificare contravine unei directive europene, care spune că pe cifra de afaceri nu se pot aplica deduceri?

Liviu Dragnea: Tocmai avem în vigoare un impozit pe cifra de afaceri de 1% pentru companiile care au cifra de afaceri până la 500 de mii de euro.


 

Întrebare: Este în dezbatere publică proiectul de lege privind impozitarea la sursă care transpune directiva europeană în legislația națională. De ce este nevoie de această modificare?

Liviu Dragnea: Nu credeți că au dreptul, totuși, să lanseze măcar o dezbatere publică, adică măcar să facă o analiză? O analiză nu omoară chiar pe nimeni. De obicei, analizele sunt bune. Citiți cu atenție programul de guvernare și eu am înțeles de la ei că n-au de gând să guverneze doar până mâine seară, deci au în față o perioadă lungă de timp și o să urmărească programul de guvernare pe care să îl pună în practică.


 

Întrebare: Ministrul Finanțelor a început ziua spunând că pilonul II de pensii se va desființa. Acum a revenit asupra acestei declarații, după ce și premierul Tudose a spus că nu este vorba despre așa ceva. Un început cu stângul, putem spune, pentru ministrul Finanțelor?

Liviu Dragnea: Da, a început cu stângul, sper ca de-acum încolo să continue cu dreptul. Am înțeles că, neavând obișnuința să vorbească cu atât de mulți oameni ca dumneavoastră care pun întrebări în același timp, ar fi răspuns la altă întrebare din spate.


 

Întrebare: A dezvoltat răspunsul!

Liviu Dragnea: Deci, voiam să continuu, în programul de guvernare nu este prevăzută desființarea sau naționalizarea pilonului II de pensii. Dacă cineva vrea să facă acest lucru, poate s-o facă, dar din alt guvern, nu cu acesta.


 

Întrebare: Dar de ce a spus asta?

Liviu Dragnea: Întrebați-l pe dumnealui.


 

Întrebare: Deja sunt efecte economice, a căzut bursa!

Liviu Dragnea: A căzut bursa, domnișoară? Serios? Am o întrebare: prim-ministrul, aici de față, a spus că nu au în intenție să facă așa ceva. Eu am spus același lucru. Cine trebuie să mai spună ca să lămurim pe toată lumea că nu se întâmplă, cel puțin cât noi suntem la guvernare? Din punctul meu de vedere, subiectul e închis.


 

Întrebare: Bursa a suferit, leul s-a depreciat în raport cu euro pentru o declarație!

Liviu Dragnea: Să vedem dacă e din această cauză. Eu nu am aceste date, nu că nu vă cred pe cuvânt, dar vreau să verific, ca să nu fac o altă greșeală.


 

Întrebare: Mergeți să-l conduceți pe Mihai Tudose la Guvern, cum ați făcut cu Sorin Grindeanu?

Liviu Dragnea: Poate pe Ionuț Mișa! N-o să merg la Guvern, pentru că nu vreau să am o întâlnire și cu altcineva acolo.


 

Întrebare: Având în vedere efectele pe piețele financiare ale acestei declarații, considerați că ar fi necesară o înlocuire a domnului Mișa?

Liviu Dragnea: Nu eu îmi spun părerea aici, ci prim-ministrul și nu cred că acum.


 

Întrebare: Când o să vă mai vedeți cu Sorin Grindeanu? Ați discutat astăzi?

Mihai Tudose: Astăzi, după jurământ, după Cotroceni, mă voi duce la Palatul Victoria pentru acest act de predare-primire.


 

Întrebare: Când își vor prelua ceilalți miniștri mandatele?

Mihai Tudose: Începând cu această seară până mâine dimineață la ora 9, toată lumea trebuie să fie la muncă.


 

Întrebare: Veți lămuri cu domnul Grindeanu și problema Fondului Suveran?

Mihai Tudose: Ne ducem să preluăm Guvernul, nu să ne certăm sau să ne jucăm.

Liviu Dragnea: Mulțumim, o seară bună, ne revedem la Cotroceni!

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații.ÎNCHIDE