16.01.2017

Declarații de presă susținute de Liviu Dragnea, președintele PSD, la Palatul Parlamentului

PSD

În primul rând, nu pricep de ce e atâta supărare pe marginea acestei invitații. Este un eveniment important la care eu am primit o invitație și am decis să o onorez și eu, și prim-ministrul. A venit invitația, mâine o să plec în Statele Unite, miercuri o să plece prim-ministrul și o să ne și întoarcem înapoi.


 

Întrebare: Administrația Prezidențială a transmis niște precizări, spunând că nu veți reprezenta statul român, având în vedere că nu se fac invitații oficiale. Mergeți acolo în calitate de șef al PSD?

Liviu Dragnea: Eu am primit acea invitație de la comitetul de organizare a acestui eveniment, pentru că, neexistând o administrație în funcțiune în mod oficial, singura structură care face aceste invitații tuturor celor pe care vrea să îi aibă acolo în aceste zile este acest comitet. Am primit de la acest comitet o invitație transmisă de vicepreședintele comitetului respectiv. O să merg. Nu înțeleg de ce e atâta supărare! Am înțeles că nu pot să reprezint statul român. E-n regulă. Dacă cineva o să mă întrebe acolo de vorbă, probabil că o să-mi fac ceva curaj și o să răspund dacă o să mă întrebe ceva despre România. Cred că nu este interzis.


 

Întrebare: Invitația este făcută în nume personal de către un vicepreședinte care personal spune să fiți oaspetele lui la acel eveniment. Este deci o invitație oficială?

Liviu Dragnea: Eu vreau să vă spun ceva încă o dată: este un eveniment important și eu chiar nu vreau să-l duc în derizoriu, indiferent de supărările unuia sau altora. Este o invitație pe care am primit-o și pe care o onorez. Nu vreau să mai comentez acest lucru. Am înțeles ce a spus și Administrația Prezidențială. Cu toate acestea, eu mă încăpățânez să merg.


 

Întrebare: Va fi decontat de Camera Deputaților?

Liviu Dragnea: Eu n-am dat această informație, nici n-aveam de gând să vorbesc în public despre această invitație sau, Doamne-ferește!, să mă laud cu ea. A fost, normal, discutată în Biroul Permanent, a ieșit în presă. A reacționat și Administrația Prezidențială, probabil că și alții. Nu mai vreau să discut.


 

Întrebare: Când ar trebui invitat domnul Hellvig la Comisia SRI?

Liviu Dragnea: Am spus-o public aseară la un post de televiziune și cred că este bine și pentru Serviciul Român de Informații, și pentru Comisia SRI ca, sper, săptămâna aceasta, dacă au posibilitatea să se organizeze și Comisia, să aibă loc o discuție între noua Comisie de Control SRI și conducerea Serviciului Român de Informații față de tot ce a apărut în presă și față de măsurile care au fost luate în interiorul serviciului.


 

Întrebare: Vă referiți și la Florian Coldea?

Liviu Dragnea: Nu eu decid. Comisia SRI are o lege foarte clară, are niște atribuții foarte clare, destul de mari și destul de riguros scrise și ei vor decide pe cine vor chema de-acolo și se vor consulta cu domnul Hellvig. Cred că e mai puțin important. E important să aibă o discuție lămuritoare cu directorul SRI care, sigur, își poate aduce, din punctul meu de vedere, pe cine crede de cuviință.


 

Întrebare: Se vorbește de un proiect al legii amnistiei și grațierii. Are în vedere PSD un astfel de proiect?

Liviu Dragnea: Am întrebat și eu la partid și cei de-acolo nu lucrează. Întrebați la Ministerul Justiției, nu știu.


 

Întrebare: S-a scris că a ajuns azi la minister un proiect de modificare a Codului Penal și a celui de Procedură Penală. Ce modificări sunt?

Liviu Dragnea: PSD nu a lucrat la așa ceva, PSD a lucrat la un program de guvernare public. În ceea ce privește Ministerul Justiției, este numai competența ministrului Justiției. Nu a venit de la PSD nimeni, la PSD oricum nu mai e nimeni de câteva zile.


 

Întrebare: Dacă ministrul Justiției va veni în Parlament cu un proiect al amnistiei, ca președinte al Camerei Deputaților și președinte al PSD, veți susține un astfel de proiect?

Liviu Dragnea: De ce să vorbim despre „dacă”? Eu nu cred că va veni, dar, mă rog…


 

Întrebare: Credeți că se impun modificări la Codul Penal la care trebuie să lucreze exact ministrul Justiției?

Liviu Dragnea: Cred că se impune ca ministrul Justiției să țină cont de toate discuțiile, întâmplările din ultimii ani în acest domeniu. De asemenea, trebuie să se aplece cu atenție asupra tuturor solicitărilor care au venit din partea judecătorilor, în special, în ceea ce privește infrastructura instanțelor judecătorești, salarizarea, eventual, în ceea ce privește alte drepturi și să se gândească la un sistem, la o legislație care să protejeze judecătorii de orice alte influențe, pentru că, n-are rost să ne ascundem, nu putem să nu vorbim de ceea ce se vorbește în spațiul public de o bună perioadă de timp, de anumite, posibile influențe din partea unor instituții asupra judecătorilor și mi se pare foarte grav. Cred că trebuie să fie una dintre țintele principale. De asemenea, cred că va face și acest lucru la un moment dat, să pună în acord deciziile Curții Constituționale cu legislația și orice alte obiective pe care le are, că am înțeles că s-a tot întâlnit cu oameni din structuri din sistemul judiciar și din rândul magistraților.


 

Întrebare: Spuneați că simțiți niște presiuni…

Liviu Dragnea: Presiunile nu le simt, le vedem cu toții la televizor, nu există un prilej în care să nu primesc amenințări din toate zonele. Eram aseară la o emisiune și după ce am spus eu acest lucru, au mai spus și alți oameni din platou că și ei au auzit. De vreo două luni de zile, în ultima lună din ce în ce mai intens, mi se tot spune că o să fiu condamnat cu executare la un moment dat, cât de curând, în această primăvară. Măcar până atunci apuc să pun în practică o mare parte din programul de guvernare pentru ca România să intre pe un curs de pe care să nu mai poată fi schimbată!


 

Întrebare: Cum priviți toate aceste presiuni sau amenințări?

Liviu Dragnea: Sunt generate de o mare supărare a celor care au pierdut alegerile și când spun „cei” mă refer la toți cei care așteptau alt rezultat.


 

Întrebare: Deci interpretați mai degrabă ca o manipulare?

Liviu Dragnea: Eu v-am răspuns, interpretați cuvintele mele cum vreți. Am depășit de mult teama respectivă. Eu am stabilit niște obiective pentru mine ca om politic, ca președinte de partid și ca președinte al Camerei Deputaților și atâta timp cât o să pot să-mi exercit aceste atribuții o să le pun în practică, cu toată supărarea și nervozitatea unora sau altora.


 

Întrebare: Considerați că justiția e independentă în clipa de față sau mai răspunde unor comenzi?

Liviu Dragnea: Cred că încă sunt presiuni asupra justiției, cred că încă sunt presiuni și n-am simțit, n-am văzut în ultima perioadă ceva care să mă facă să spun că au fost presiuni din partea vreunui partid politic, indiferent cine a fost la putere. Un partid politic nu poate face presiuni asupra justiției, doar anumite instituții sau anumite persoane care au niște funcții foarte importante în statul român. Poate da, poate nu, dar, ca și dumneavoastră, lucrez și eu cu informațiile publice și cu ceea ce se spune în public, pentru că n-am acces la informații clasificate sau neclasificate, dar reale și oculte.


 

Întrebare: Credeți că se mai iau decizii într-un birou de președinte, chiar dacă s-a schimbat președintele? Ați spus că în primul proces pe care l-ați avut s-a luat decizia în biroul președintelui.

Liviu Dragnea: După ceea ce am văzut în ultima perioadă, nu mai pot spune cu siguranță că nu, din păcate. Sper să mă-nșel.


 

Întrebare: Când spuneați de presiuni, vă refereați și la acel palat?

Liviu Dragnea: Altă întrebare!


 

Întrebare: De ce l-ați menținut atâta vreme pe Ghiță în Comisia de Control a SRI, având în vedere că nu mai era membru al partidului?

Liviu Dragnea: Nu cred c-a mai fost vreodată – vă referiți la mandatul trecut – un caz în care componența unei comisii de control SRI sau SIE să fie modificată. N-am avut un motiv anume.


 

Întrebare: Știați de prietenia dintre Coldea și Ghiță?

Liviu Dragnea: Nu. Sunt prieteni?! După ce am văzut la televizor, nu cred c-au fost prieteni. În concediu te întâlnești cu mulți oameni.


 

Întrebare: Când credeți că vom avea o evaluare, unde a plecat, dacă a plecat din țară, ce se întâmplă cu domnia-sa?

Liviu Dragnea: Nu știu când. Nu ține de noi aici, la Cameră. Am și eu aceeași curiozitate. Înțeleg că Ministerul de Interne e de vină pentru tot ce se întâmplă? Nu știu, toate instituțiile care ar fi trebuit să fie mai vigilente când a ieșit din țară, dacă a ieșit, să nu fie cumva prin țară și își râde de noi. Nu știu, aștept și eu ca și dumneavoastră. Eu n-am competență să le cer acest lucru acestor instituții.


 

Întrebare: Când vom avea un sistem de vot electronic?

Liviu Dragnea: Ni s-a spus că începând cu 1 februarie va fi funcțional. Astăzi nu se putea, era vorba de vot cu buletine, sigur a fost și vot prin ridicare de mâini. De la 1 februarie mi s-a spus că va fi valabil. Dacă nu, am spus că nu mai vreau să conduc o ședință în care voturile să nu fie prin vot electronic. Le-am spus-o foarte clar celor din stafful tehnic.


 

Întrebare: Care este statutul lui Eugen Bejinariu?

Liviu Dragnea: Am mai spus acest lucru, în sesiunea care începe la 1 februarie această solicitare va fi pusă din nou pe ordinea de zi, pentru că atunci n-a fost cvorum, și se va vota. Cred că nu va fi un vot negativ.


 

Întrebare: Camera Deputaților va suporta costurile acestei deplasări în Statele Unite?

Liviu Dragnea: Mi s-a spus că da, aceasta este practica. Poate reprezint această clădire, nu știu, reprezint pe cine trebuie ca să nu se supere cine nu trebuie! Deci, să mi se spună, numai să nu fie supărare. Am primit și viză, am înțeles, mi se dă voie să plec din țară. Particip la toate întâlnirile care sunt stabilite în aceste zile, niște întâlniri foarte importante. O să încerc să fiu mut, dacă n-o să-mi iasă, poate o să scot vreo vorbă. Sunt niște întâlniri foarte importante la care mai participă și președintele, și vicepreședintele, întâlniri obișnuite care se organizează de obicei în aceste trei zile, miercuri, joi și vineri, inclusiv participarea la ultimul eveniment de vineri seara, după învestitură.


 

Întrebare: Cât de importante vor fi concluziile Curții de Conturi? Au mai fost controale, inclusiv la ministerul pe care l-ați condus.

Liviu Dragnea: Deci de la Ministerul Dezvoltării s-a generat această gaură, să-nțeleg?


 

Întrebare: Au fost niște controale care n-au avut niciun efect…

Liviu Dragnea: Și Curtea de Conturi, și Comisia de Buget-Finanțe trebuie să ne ajute pe toți să vedem ce s-a întâmplat, care sunt cauzele. Spun a zecea oară: trebuie să vedem de ce au scăzut încasările atât de mult, pentru că este o problemă de siguranță națională, și, de asemenea, care au fost datele care i-au făcut pe cei care au semnat și în final au decis ca în condițiile în care veniturile scădeau să estimeze o creștere a veniturilor ca să poată să facă două rectificări bugetare pozitive. Acesta este obiectivul nostru, eu n-am alte obiective, să fie pedepsit cineva sau altcineva, numai că trebuie să avem aceste informații, pentru că dacă este o problemă de sistem Ministerul de Finanțe și Guvernul în ansamblu să intervină acolo. PSD nu poate să folosească acest lucru, PSD e un partid politic care nu este organ de anchetă sau instituție de cercetare penală. Vorbim de Camera Deputaților, vorbim de două demersuri făcute de Camera Deputaților.


 

Întrebare: Acest for nu va folosi aceste concluzii pentru a sesiza autoritățile competente?

Liviu Dragnea: Eu zic că trebuie să așteptăm să vedem ce iese din concluzii, poate nu iese nimic și constatăm după aceste două verificări că, de fapt, veniturile au crescut, cum spunea domnul Dacian Cioloș, că tot spune că eu mint. Am înțeles, se poate discuta, într-adevăr, la ei minus cu minus dă plus, se poate lua și acest lucru în calcul, dar trebuie să fie două instituții care să prezinte această aritmetică întoarsă. Este vorba de minus și plus, nu de altceva.


 

Întrebare: Ce se va întâmpla cu Comisia SIE?

Liviu Dragnea: Acolo este o obligație să fie reprezentat și Senatul. Din cei cinci membri, trei trebuia să fie de la Camera Deputaților, doi de la Senat, toate partidele au propus de la Camera Deputaților și nu puteam intra cu așa ceva în vot. De asemenea, eu cred că dacă tot am amânat-o, să vedem dacă avem baza legală și procedurală să mărim numărul membrilor din Comisia SIE. Totuși, cinci mi se pare un număr foarte mic, mai ales că există o dorință foarte mare din partea multora să intre în aceste comisii, și atunci, dacă putem mări numărul, le-am spus colegilor mei să găsim modalitatea legală prin care să facem acest lucru. Chiar trebuie, toată lumea care vrea să intre să intre în aceste două hore foarte atrăgătoare!


 

Întrebare: Ați avut o discuție cu doamna Turcan în privința președinției Comisiei SIE. Va reveni PNL?

Liviu Dragnea: Din punctul meu de vedere, vreau ca PSD să conducă și Comisia SIE. Cutuma de ani de zile în ceea ce privește aceste două servicii a fost ruptă de președintele Iohannis. A propus și la SIE, și la SRI doi membri PNL. Nemairespectând această cutumă, înseamnă că a rupt-o, deci nu mai există, nu avem ce să mai discutăm.

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații.ÎNCHIDE