27.03.2018

Declarații de presă susținute de Liviu Dragnea, președintele PSD, la Palatul Parlamentului

Este datoria noastră să începem să avem curaj să spunem ceea ce vrem, să spunem lucrurile în care credem. În România există o dorință uriașă pentru Unire. Atunci când poporul din Moldova și autoritățile din Moldova vor dori – eu sper cât mai repede – să facem acest pas, suntem pregătiți. Este important ca în perioada următoare Guvernul și Parlamentul să facă niște acțiuni concrete și este un plan destul de bine structurat, discutat cu domnul președinte Candu astă-toamnă, cu Guvernul Republicii Moldova, de sprijin serios din punct de vedere economic, sprijin financiar. În vară, la rectificare, se va aproba și aloca o sumă semnificativă pentru a reprezenta un sprijin direct pentru cetățenii din Republica Moldova care au venituri foarte mici. Este, în același timp, vorba despre un plan de investiții pe care România, prin companiile de stat, l-a început și îl va derula în continuare în Republica Moldova. Sunt domenii pe care ne vom concentra împreună și mă refer, de exemplu, la agricultură, pentru că este important, după părerea mea, ca fermierii din Republica Moldova să aibă acces și șansele pe care le au fermierii de aici să-și muncească pământul bogat, dar cu profit și să poată să scoată producții mari și de calitate. În domeniul educației vom continua programele începute în anii trecuți, în domeniul sănătății, în domeniul situațiilor de urgență, în domeniul cultural. Astăzi, sper ca frații noștri, domnul președinte Candu, cu care suntem prieteni și pe care-l apreciez foarte mult, domnul Leancă, ceilalți colegi din Parlamentul și din Guvernul Republicii Moldova, sper să fi înțeles, să fi simțit în Parlament care este dorința noastră, unii spunând-o mai clar, alții spunând-o cu subînțeles: vrem să fim aceeași țară!

Întrebare: Din punct de vedere constituțional, legal, ce se poate face ca să se ajungă la înfăptuirea acestui vis?

Liviu Dragnea: În momentul în care există voință politică și în momentul în care cele două popoare vor decide, căile constituționale și legale sunt la vedere, nu există dorința din nicio parte să se realizeze acest pas pe care ni-l dorim altfel decât prin respectarea tratatelor internaționale și a dreptului internațional.

Întrebare: Cum explicați absența președintelui țării?

Liviu Dragnea: Nu vreau să comentez absolut deloc absența președintelui României.

Întrebare: Nu ar fi nevoie de un referendum?

Liviu Dragnea: Ba da.

Întrebare: Ce s-a întâmplat cu acel proiect de lege privind statutul Casei Regale?

Liviu Dragnea: S-a realizat un nou proiect de lege împreună cu dumnealor, cred că a intrat sau urmează să intre în aceste zile în procedură parlamentară. Va fi adoptat până la finele acestei sesiuni.

Întrebare: Ce prevede?

Liviu Dragnea: O să-l vedeți și atunci o să-l analizați cu atenție.

O zi bună!