09.01.2017

Declarații de presă susținute de Liviu Dragnea, președintele PSD, la Palatul Parlamentului

Așa cum bine știți, Partidul Național Liberal a atacat la Curtea Constituțională legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe, adică de a putea lucra în perioada vacanței parlamentare. Pentru a scoate Guvernul din această situație, pentru că chiar vrem să lucreze, de astăzi Camera Deputaților a intrat în sesiune extraordinară, deci practic este la lucru până la 31 ianuarie, când la 1 februarie va începe sesiunea normală. De asemenea, am hotărât astăzi ca în această sesiune extraordinară, pe lângă proiectele de legi care sunt deja pe agenda comisiilor de specialitate ale Parlamentului, să mai fie dezbătute în comisii, întocmite rapoarte și eventual aduse în plen la votul final trei ordonanțe: cele două ordonanțe prin care se reglementează procedura de achiziție a Cumințeniei Pământului și a treia ordonanță, ordonanța prin care s-au mărit, în opinia mea, nejustificat de mult salariile demnitarilor, ordonanță pe care eu o să susțin să fie respinsă, și anume salariile demnitarilor să revină la valoarea de dinainte de această ordonanță. De asemenea, mâine vom avea un Birou Permanent reunit, Camera Deputaților și Senat, pentru a repartiza la Comisiile de Buget-Finanțe din Cameră și Senat acele două ordonanțe de rectificare bugetară din anul 2016, cea din august și cea din 23 noiembrie, pentru că până astăzi aceste ordonanțe nu fuseseră repartizate la comisiile de specialitate. O să le cere Comisiilor de specialitate de Buget-Finanțe din Cameră și Senat, înainte de a întocmi raportul, să se constituie în comisii de anchetă și să facă o anchetă asupra procedurii și asupra veridicității datelor care au stat la baza celor două rectificări pozitive. Aș vrea, totuși, să vă dau și niște cifre, pentru că așa am fost obișnuiți în ultimele luni, mai ales că am văzut o postare pe Facebook a cuiva care făcea referire la cifre. Într-adevăr, are dreptate, chiar îi dau dreptate domnului, pentru că a spus că se poate vorbi de o gaură atunci când sunt venituri mai mici. Despre ea vorbim! Conform programării inițiale, la adoptarea bugetului pentru 2016, veniturile erau estimate pe final de an la 231,1 miliarde de lei. La sfârșitul anului, veniturile au fost de 221,1 miliarde de lei. Mai puțin cu 10 miliarde. Problema serioasă la care Comisiile de Buget-Finanțe trebuie să găsească răspuns audiindu-i pe toți cei care au fost pe acest circuit este cum s-a putut ca în august și în noiembrie, în condițiile în care veniturile se vedea că sunt mai mici, să facă două ordonanțe de rectificare pozitivă – rectificarea pozitivă, ca să înțeleagă toată lumea, apare în momentul în care în timpul unui an constați că veniturile pe care le-ai realizat sunt mai mari decât ceea ce ai prevăzut, deci apar bani în plus pe care trebuie să-i repartizezi. În august au făcut o rectificare pozitivă în plus cu 4,4 miliarde de lei, adică au spus că până la finalul anului veniturile prognozate vor fi mai mari decât 231, cât au fost inițial, și anume, 235,4 miliarde de lei, adică mai mari cu 4 miliarde și ceva, iar în condițiile în care la 30 septembrie erau deja informațiile oficiale că veniturile sunt mai mici cu 9,5 miliarde de lei, în noiembrie au mai făcut o rectificare pozitivă, au mai prognozat că veniturile vor fi mai mari cu 300 de milioane, astfel că au ajuns la 235,4 miliarde de lei ca și prognoză. Realitatea a arătat că au fost 221,1 miliarde de lei, deci mai puțin cu 14 miliarde, dacă e să scădem cele 4 puse din burtă în plus, mai puțin cu 10 miliarde față de prognoza inițială. Pentru a se realiza o rectificare pozitivă, ANAF, Ministerul de Finanțe, probabil Ministerul Fondurilor Europene, de unde pot veni venituri în plus în funcție de gradul de absorbție, și Consiliul Fiscal fac analize și arată sursele sau informațiile care pot sta la baza fundamentării unei asemenea analize. Toate aceste persoane și instituții trebuie să explice la Comisia de Buget-Finanțe pe ce s-au bazat când au mințit. În ceea ce privește alte afirmații pe care le-am văzut tot pe Facebook, nu se pune problema ca programul nostru de guvernare să fie afectat de această situație. Programul de guvernare va fi implementat 100%, toate măsurile pe care le-am prezentat vor fi adoptate, resursele financiare sunt identificate, în schimb, asta nu înseamnă că am decis să acoperim nereguli. Tot ceea ce s-a făcut greșit sau mai grav, putând fi caracterizat altfel, va trebui scos la iveală. Nu cu patimă, numai că adevărul trebuie spus până la capăt și tot ce s-a făcut în acest an, și bine, și rău, va fi adus la cunoștința publicului. Asta este rațiunea pentru care am făcut acest anunț, pentru că vreau să mai spun ceva: din 2004 încoace a mai fost o singură pereche de ani când într-un an au fost venituri mai mici decât în anul precedent, și anume 2009 față de 2008, atunci au fost cu 7,9 miliarde mai puțin, și acum, 2016 față de 2015. Trebuie să fie o explicație serioasă pentru așa ceva.

Întrebare: În aceste cifre, puneți sub semnul întrebării și acea cifră de deficit de 2,59% invocată de domnul Cioloș și de doamna Dragu?

Liviu Dragnea: După aceste informații se pune sub semnul întrebării orice cifră care a fost promovată și care a fost anunțată. De aceea, este bine pentru toată lumea, în primul rând pentru opinia publică, ca aceste două Comisii de Buget-Finanțe din Cameră și Senat să facă această anchetă. Pentru că trebuie să vedem, totuși, poate că au fost de bună credință membrii Guvernului, poate cineva dintre funcționarii instituțiilor respective au mințit sau nu, dar aceste lucruri vor fi spuse în comisii.

Întrebare: Au dat niște explicații pe paginile lor de Facebook, așa cum ați spus și dumneavoastră, că, de fapt, au rambursat TVA mai mult decât prognozaseră, în loc de 700 de milioane, 1,4 miliarde, și că de fapt vă ușurează povara de pe bugetul acesta! Ce credeți că s-a întâmplat?

Liviu Dragnea: Nu știu. S-a întâmplat ceva foarte ciudat. Dincolo de orice altceva, dincolo de orice comentarii, este aritmetică de clasele primare. 231 de miliarde de lei adoptate de noi aici, în această clădire, venituri prognozate pentru 2016, 221 miliarde de lei venituri realizate, deci cu 10 miliarde mai puțin.

Întrebare: Prognoza e prognoză, poate nu au reușit să adune.

Liviu Dragnea: Se poate întâmpla, dar în primul rând trebuie să explice de ce nu s-au făcut veniturile. În al doilea rând, ceea ce este mult mai grav, este dacă în 23 noiembrie tu ca Guvern și Ministerul de Finanțe spui că peste o lună veniturile vor fi mai mari, vor fi 235, și peste o lună sunt mai mici cu 14 miliarde decât ai spus, cu așa ceva nu te poți juca!

Întrebare: Aveți și o procedură nouă și cam ciudată, nu faceți comisie parlamentară de anchetă, cereți ca comisiile reunite să facă anchetă!

Liviu Dragnea: Vă spun de ce: am întrebat, acea procedură este de durată și pe noi ne interesează să iasă informațiile cât mai repede la iveală.

Întrebare: Cum vă veți îndeplini promisiunile, atâta vreme cât există acest risc?

Liviu Dragnea: Noi vom calcula veniturile în mod corect și realist pentru acest an. Nu vreau să faceți această confuzie. De aceea nu înțeleg, totuși, au fost într-un guvern și trebuia să știe aceste lucruri elementare. Repet: această diferență de încasare a veniturilor care sigur că dacă se încasau era mult mai bine pentru acest an 2017, adică făceam mai multe decât am prevăzut, marea problemă o reprezintă pe ce te-ai bazat când ai spus că ai venituri mai mari cu 14 miliarde decât ai scris în documentele oficiale.

Întrebare: Pe ce vă bazați în decembrie când vorbeați de bani necheltuiți de către tehnocrați?

Liviu Dragnea: Noi tot așa analizam cifrele. Apărea în Legea Bugetului ce nivel de investiții au, ce nivel de cheltuieli au aprobat și prognozat și vedeam că lună de lună banii nu se cheltuie. Era foarte simplu și s-a dovedit că până la urmă am avut dreptate.

Întrebare: Veți spune în 2017 pe ce venituri vă bazați?

Liviu Dragnea: O să vă spună Ministerul de Finanțe cât de curând.

Întrebare: Ne puteți spune pe ce venituri ați calculat aceste promisiuni ca surse de finanțare?

Liviu Dragnea: O să vă spună Ministerul de Finanțe care vor fi veniturile, poate mai mari decât noi le-am anunțat în campania electorală. O să vă prezentăm zilele următoare prin vocea ministrului de Finanțe care vor fi veniturile pentru 2017 care vor acoperi toate programele noastre. Vă garantez acest lucru, chiar dacă încercați să mutați subiectul pe altă temă. Nu merge, pentru că este un subiect foarte grav!

Întrebare: Au apărut discuții legate de cota unică. S-ar putea să umblați acolo?

Liviu Dragnea: Ce discuții au apărut?

Întrebare: Domnul Constantin a vorbit despre o cotă progresivă.

Liviu Dragnea: Domnul Daniel Constantin ar trebui să vorbească despre problemele de la Ministerul Mediului, aceasta este tema lui în Guvern. În rest, nu se discută aceste lucruri în public până când în cadrul coaliției guvernamentale, împreună cu prim-ministrul și cu ministrul de Finanțe, nu vom discuta, dar o altă informație pe care i-o dau domnului viceprim-ministru Daniel Constantin este că ceea ce este trecut în programul de guvernare se va implementa în acești patru ani de zile. Restul sunt discuții.

Întrebare: Salariile sub 2000 de lei trec de la 16% la 10%...

Liviu Dragnea: La 0%, iar peste 2000 de lei 10% pentru diferența peste 2000 de lei.

Întrebare: De la 1 ianuarie 2018?

Liviu Dragnea: Bineînțeles.

Întrebare: Salariile foarte mari vor fi supraimpozitate?

Liviu Dragnea: Tot ce este trecut în programul de guvernare. Nimic în plus, nimic în minus. Restul sunt discuții politice ale unor colegi care poate ar trebui să se ocupe acum, în aceste luni, de respectarea calendarului care a fost votat în campania electorală.

Întrebare: Garantați că 16% rămâne cotă unică, nu mergeți în sus?

Liviu Dragnea: Cotă unică nu există acum în România, domnișoară! Cotă unică înseamnă 16% la tot. Nu există așa ceva. Noi am spus în campania electorală că impozitul pe venit sub 2000 de lei va scădea la 0%, ceea ce românii au votat, peste 2000 de lei se duce la 10%, ceea ce românii au votat și așa se va întâmpla! Unde e problema?

Întrebare: Cum rămâne cu această comisie de anchetă?

Liviu Dragnea: Comisiile de Buget-Finanțe pot întreprinde aceste acțiuni de anchetă parlamentară pe acest subiect cât de repede se poate, o săptămână-două.

Întrebare: De ce comisia care a monitorizat România nu a făcut nicio sesizare în acest sens?

Liviu Dragnea: Nu știu, întrebați-i pe ei. Noi am hotărât că din când în când mai avem voie să vorbim și fără să îi întrebăm pe ei în România. Așteptăm un an de zile ca să acoperim o ilegalitate? Nu!

Întrebare: Până la urmă, în buget s-au găsit bani necheltuiți sau s-a găsit o gaură de 10 miliarde de lei?

Liviu Dragnea: 231 de miliarde de lei au fost prognozate în Legea Bugetului de Stat venituri în acest an, 221 de miliarde au fost venituri efective. Este o gaură de 10 miliarde de lei. Trebuie două explicații: de ce sunt veniturile mai mici față de 2015 și cum au spus că vor fi venituri mai mari și după aceea s-a dovedit că sunt venituri mai mici. E foarte simplu.

Întrebare: Ar putea fi vorba și de o infracțiune?

Liviu Dragnea: Eu nu sunt procuror, nu mă pricep.

Întrebare: Cum apreciați discursul președintelui Klaus Iohannis de la CSM și solicitarea expresă către ministrul Justiției de a nu scrie sau aproba o lege a amnistiei și grațierii?

Liviu Dragnea: Am mai spus-o și aseară: domnul președinte am văzut că nu ratează nicio ieșire publică fără să pomenească numele meu sau să se refere la mine. Deja pentru mine devine plictisitor. Nu mai comentez, noi ne ocupăm de alte lucruri, de ce face Guvernul, de măsurile din programul de guvernare.

Întrebare: A avut niște afirmații grave, că dumneavoastră sunteți un condamnat penal, domnul Tăriceanu acuzat de minciună și că dacă se va da o lege a grațierii ar putea să fie și pentru dumneavoastră. Ați dori să fiți grațiat?

Liviu Dragnea: Eu vreau să vă spun altceva, și unele măsuri din programul de guvernare sunt și pentru mine. Pot fi luat pentru foloase necuvenite că am promovat un program de guvernare care aduce beneficii unor milioane de români, printre care sunt și eu. Nu mă interesează, sincer, acele afirmații, chiar nu vreau să le comentez.

Întrebare: Domnule Dragnea, în campania electorală spuneați că veți recredibiliza Parlamentul. Astăzi am avut parte de o ședință a Camerei Deputaților cu doar 35 de oameni în sală, o ședință convocată de pe o oră pe alta, la ora 4 BP, la ora 5 ședința. V-aș mai întreba, totodată, dumneavoastră de ce nu ați participat la această ședință, fiind în Parlament?

Liviu Dragnea: Da, azi a fost o ședință puțin atipică pentru că a trebuit să adoptăm o măsură atipică pentru că suntem în fața unei situații nemaiîntâlnite până acum, când legea de abilitare a Guvernului a fost atacată la Curtea Constituțională și pentru a nu pune Guvernul în situația în care să nu adopte o ordonanță și în situația în care să nu poată funcționa cum trebuie am convocat această sesiune extraordinară și pentru procedură, pentru a se începe oficial această sesiune extraordinară, a fost această ședință de începere a sesiunii cu câți au fost în sală. Eu am stat – și poate că am greșit – să mă pregătesc să vin să vorbesc cu voi, să vă dau aceste date.

Întrebare: Vă întreb în calitate de președinte al Camerei Deputaților, de ce nu s-a convocat această ședință mâine pentru a le putea da posibilitatea deputaților să vină și să fie prezenți, dar de pe o oră pe alta…

Liviu Dragnea: De mâine au această posibilitate toți în comisii, comisiile sunt deschise.

Întrebare: Dar astăzi nu au avut această posibilitate, că de pe o oră pe alta…

Liviu Dragnea: V-am răspuns la întrebare.

Întrebare: Ce se va întâmpla cu ordonanța care privește Cumințenia Pământului?

Liviu Dragnea: Cele două ordonanțe?

Întrebare: Da, cele două.

Liviu Dragnea: Vor avea rapoarte în comisii și vor ajunge în plen. O să așteptăm rapoartele comisiei să vedem, acolo trebuie o analiză serioasă, să vedem care, totuși, au fost procedurile de achiziție, au fost respectate prevederile legale, cum s-au făcut negocierile, adică sunt niște întrebări care au fost ridicate în ultimele luni și la care trebuie să dăm răspuns și în funcție de aceste rapoarte, sigur, plenul va hotărî.

Întrebare: Ne puteți spune, aveți aici cifrele legate de venituri, care au fost cheltuielile Guvernului la final de an?

Liviu Dragnea: Da, nu le am acum, dar nu acesta era subiectul. Dacă vreți, facem mâine, că mâine avem Biroul Permanent Reunit, și facem din nou o emisiune ca în campanie, cu cifre. Am zis să nu vă plictisesc. Indiferent cum ar fi…

Întrebare: Tocmai de aceea vă întrebam.

Liviu Dragnea: Nu, nu. Stimate domn, eu vorbesc de o gaură reprezentată de diferența dintre veniturile prognozate și veniturile încasate. Despre asta vorbesc eu, dumneavoastră vorbiți despre ce doriți!

Întrebare: Mai am eu o întrebare, dincolo de ordonanțe, de proceduri, spuneți-mi, vă rog, care este abordarea dumneavoastră în ceea ce privește Cumințenia Pământului? Ce ar trebui să se întâmple cu capodopera lui Brâncuși?

Liviu Dragnea: Din câte am înțeles, dacă s-ar fi căutat cum trebuie, s-ar fi găsit documentele care atestau că este deja proprietatea statului român, pe de o parte, iar pe de altă parte, această operă, ca și alte opere care ar putea fi recuperate de statul român, trebuie să fie recuperată, dar printr-o procedură legală și transparentă. Ceea ce s-a făcut acolo – în opinia mea, poate greșesc – nu a fost nici legal, nici transparent, dar comisiile de specialitate vor analiza lucrul acesta.

Întrebare: Ați încuraja Guvernul să cumpere lucrarea?

Liviu Dragnea: Eu nu încurajez așa ceva, nu am încurajat nici ce a făcut guvernul respectiv, guvernul trecut. Până la urmă, au încasat niște bani și nu știu cum să-i dea înapoi oamenilor.

Întrebare: Ca să înțelegem, nu încurajați această metodă de subscripție națională sau pur și simplu…

Liviu Dragnea: Nu încurajez ca Guvernul să facă așa ceva, ca un guvern să se implice în așa ceva, să promoveze această colectă națională, să strângă o sumă de bani pe care să nu mai știe cum să o dea înapoi, pune un semn de întrebare asupra Guvernului acestei țări.

Întrebare: Ați fi de acord ca Executivul să plătească pentru opera lui Brâncuși?

Liviu Dragnea: Eu cred că Executivul poate să răspundă la întrebarea aceasta.

Întrebare: Cum caracterizați ceea ce au făcut instituțiile statului legat de scandalul momentului: înregistrările domnului Ghiță în care Băsescu spune că Kövesi, Coldea stăteau de vorbă, i-a înregistrat și făceau dosare. Vi se pare că se mișcă lucrurile?

Liviu Dragnea: Sincer, de aceea am spus că domnul președinte devine plictisitor pentru mine. Eu mă așteptam ca acolo acesta să fie subiectul principal. A ne preface că nu există acest subiect și că nu sunt probleme în acest sistem ar însemna să fim pe altă lume. Toată lumea înțelege că sunt probleme, ele trebuie lămurite. Or, nu a atins subiectul acesta, am văzut că are alte chestiuni personale. Până acum am văzut și eu, ca și dumneavoastră, foarte multă tăcere.

Întrebare: Până la președinte sunt instituțiile care ar trebui să facă lumină.

Liviu Dragnea: Păi da, dar dacă tot mergea acolo și punea presiune pe anumite instituții, poate fără presiune le aducea aminte, așa, părintește că poate e bine să se aplece și asupra acestui scandal. Se pare că nu.

Întrebare: Credeți că are o problemă cu dumneavoastră, o problemă personală?

Liviu Dragnea: Nu, nu, doar că mă pomenește de fiecare dată, ceea ce mă bucură!

Întrebare: Ați avut informații că Florian Coldea ar fi încercat să-l șantajeze pe Victor Ponta, așa cum spune Sebastian Ghiță?

Liviu Dragnea: Eu nu sunt informator și nici colector de informații. Nu știu, mă uit doar la televizor și ascult ce spun unii sau alții. Dar se spun prea multe lucruri ca ele să rămână așa, în întuneric. Nu cred că mai pot rămâne în întuneric. Cineva trebuie să facă lumină aici, mai devreme sau puțin mai târziu.

Întrebare: Ministrul Justiției poate să facă ceva? Ați avut vreo discuție cu domnul Iordache?

Liviu Dragnea: Nu am avut discuții pe nicio temă, nu ne-am întâlnit zilele acestea, dar îl văd ca pe un om foarte hotărât.