10.04.2018

Declarații de presă susținute de Liviu Dragnea, Președintele PSD, la Palatul Parlamentului

ÎntrebareCe proiecte ați discutat astăzi la grup?

Liviu Dragnea: Înainte de toate, Hristos a-nviat!

ÎntrebareCum a fost de Paști?

Liviu Dragnea: A fost frumos. Am ținut post de joi până sâmbătă noaptea, după ce am luat lumină, am mâncat miel, borș de miel, miel la cuptor, drob, am ciocnit ouă roșii, le-am și mâncat, am mâncat cozonaci. Am mâncat vreo patru-cinci, dar am ciocnit mai multe!

ÎntrebareDe ce Sinaia?

Liviu Dragnea: Putea să fie orice alt loc. Acolo am fost cu copiii și ne-am simțit foarte bine. Am vrut neapărat să merg la Mănăstirea Sinaia, este un loc pe care-l consider special și am fost de multe ori acolo.

ÎntrebareMulți s-au plâns de trafic în aceste zile.

Liviu Dragnea: Și eu m-am plâns. A fost foarte aglomerat, am plecat ieri pe la 6 și am ajuns pe la 7 jumătate, 8 fără un sfert în București. N-am făcut foarte, foarte mult, cred că a fost mai aglomerat până în 5, după părerea mea.

ÎntrebareCum se poate rezolva problema traficului?

Liviu Dragnea: Autostradă și, până la autostradă, la Comarnic, o să vorbesc cu Guvernul, cu ministrul Transporturilor, este o străduță care intră în DN1 în Comarnic și cred că acolo ar putea fi făcut ceva, dar, mă rog, nu vreau să intru în detalii acum. E o bucată de drum în România pe care ne-o dorim realizată cu toții de foarte mulți ani și poate reușim să o facem. S-au luat tot felul de angajamente și au fost tot felul de piedici între Ploiești și Brașov.

ÎntrebareCare sunt prioritățile până la sfârșitul sesiunii?

Liviu Dragnea: În această săptămână sau cel mai târziu săptămâna viitoare vor începe în comisia specială dezbaterile pe codurile penale. Săptămâna aceasta sper ca, cel puțin din partea noastră, colegii care au fost desemnați pe legile de securitate națională să ne prezinte obiectivele comisiei respective ca să intrăm într-un Birou Permanent Reunit și un plen reunit cu aprobarea comisiei și trebuie să ne uităm cu atenție la obiectivele comisiei, pentru că sigur o să fie și această comisie atacată la Curtea Constituțională, să nu mai fie vreo greșeală, plus celelalte legi pe care le-am tot discutat și la începutul sesiunii.

ÎntrebareReferitor la abuzul în serviciu, mai vedeți o variantă pragul?

Liviu Dragnea: Și dacă e pragul, trebuie să fie unul, mă rog, nu foarte mare.

ÎntrebareCe ar trebui să se regăsească în coduri prin transpunerea directivei?

Liviu Dragnea: Acolo sunt niște principii. Principiile din directiva respectivă trebuie transpuse în legislația din România, pentru că nu poți să iei un set de principii, să-l traduci în românește și să fie o lege, pentru că principiile sunt și acum și, cu toate aceste principii, tot vedem că apar protocoale secrete, tot felul de abuzuri în acest sistem. Trebuie să fie transpuse acele principii în acte normative, adică în special în coduri, cred, nu știu dacă mai trebuie și în altă legislație, în așa fel încât orice român să aibă garanția că beneficiază de prezumția de nevinovăție, că nu mai este obligat el să-și dovedească nevinovăția, că orice dubiu profită celui care este acuzat, acuzarea trebuie să fie cea care produce probe, că deciziile instanței se iau bazate pe probe dincolo de orice îndoială, așa cum este în orice stat democratic. Despre acest lucru cred că este vorba. Sunt cele trei motivații principale care au condus la intenția de a se modifica codurile penale, deciziile Curții Constituționale, deciziile CEDO și cele două directive, 343 și cea care se referă la confiscarea extinsă. Sunt cele trei motivații care trebuie transpuse în legislație.

ÎntrebareSunteți de acord să nu mai existe nicio comunicare publică când vorbim de suspecți, să fie înlăturate unele măsuri de supraveghere, cum ar fi camerele?

Liviu Dragnea: Nu, dar sunt propuneri, au fost propuneri, probabil că o să mai fie tot felul de propuneri, dezbaterea de-abia va începe.

ÎntrebareIdeea unei legi a defăimării în ce stadiu este?

Liviu Dragnea: Este într-un stadiu incipient, nu este acum o prioritate această lege. Nu renunț la acest principiu, pentru că uitați-vă ce se întâmplă peste tot, nu numai în Europa, în statele democratice din lume: fiecare cetățean își iubește țara, fiecare cetățean vrea ca țara lui să fie respectată, ca țara lui să se dezvolte și nu cred că cetățenii dintr-un stat sunt foarte bucuroși când oficiali din statul respectiv sau funcționari publici din statul respectiv aduc deservicii țării care-i plătește și lansează și rostogolesc tot felul de minciuni despre țara lor. N-are nimeni până acum un proiect de lege de acest gen. Am primit din partea câtorva colegi de la Bruxelles o minimă analiză a legislației în acest domeniu. Există în fiecare țară legislație specifică, unele țări în care legislația este foarte dură, altele în care nu este la fel de dură, dar sunt niște prevederi și cred că după ce ne așezăm puțin trebuie să dăm drumul la o dezbatere serioasă ca să vedem dacă și cum adoptăm o astfel de lege. Am vorbit, de asemenea, astăzi cu colegii mei și săptămâna trecută despre referendumul pentru modificarea Constituției. Este un subiect pe care noi îl susținem cu toată tăria și sper ca în această primăvară referendumul să se organizeze.

ÎntrebareCare va fi poziția Partidului Social Democrat?

Liviu Dragnea: Poziția mea și cred că și a partidului este cea de anul trecut, este neschimbată: susținem această modificare a Constituției, și anume că temelia familiei este căsătoria dintre un bărbat și o femeie.

ÎntrebareLa cine credeți că se referea domnul Coldea când vorbea de Iuda?

Liviu Dragnea: Eu în general nu îi cert pe colegii mei din Comisia SRI, nici măcar pe președintele Manda, dar eu am înțeles că acolo sunt audieri. La audieri nu te duci și citești și pleci, din câte înțeleg eu! Nu e audiere, e un seminar în care cineva vine, citește niște hârtii, dă mâna și pleacă și eventual mai spune niște pilde. Am văzut la televizor, am înțeles că și în interior, ce am auzit și eu pe surse, sursă la mâna a doua de la voi, cu Iuda, habar nu am la cine se referă și, sincer să fiu, nici nu mă interesează foarte mult. Eu nu mă uit la aceste lucruri, eu cred că principalele subiecte sunt cele legate de ce s-a întâmplat în acești ani, nici de porc, nici de șorici, nici de pilda respectivă pe care, mă rog, nu vreau s-o analizez, mai ales că suntem în a treia zi de Paști. Să se amenințe ei care cum vor! Toate aceste perdele de fum nu pot acoperi ceea ce s-a întâmplat și ceea ce începe să iasă la iveală în fiecare zi. Este un proces care, după părerea mea, nu mai poate fi oprit, cu toate piedicile și cu toate frânele.

ÎntrebareAți fost la acea întâlnire, cu porc sau fără porc?

Liviu Dragnea: O să spun la Comisia SRI, probabil în această viață, când domnul Manda o să se uite în agendă și o să-mi facă și mie un loc.

ÎntrebarePuteți defini relația pe care ați avut-o cu oameni din conducerea SRI?

Liviu Dragnea: Este aceeași pe care o am și astăzi.

ÎntrebareVorbeați în pilde cu domnul Coldea?

Liviu Dragnea: Nu, n-am vorbit până acum în pilde, uite că n-am știut! Dacă știam, mă pregăteam dinainte. Relația pe care o am acum cu Eduard Hellvig o aveam și înainte cu George Maior și cu Florian Coldea.

ÎntrebareAți primit acea sesizare de la Mediafax pentru desecretizarea protocoalelor?

Liviu Dragnea: Nu știu ce sesizare.

ÎntrebareO sesizare către Parlament.

Liviu Dragnea: Verific acum.

ÎntrebareCa beneficiar de informații secrete, știți de existența unui protocol între SRI și cele două camere ale Parlamentului? S-a vorbit de zeci de protocoale.

Liviu Dragnea: Nu, cel puțin de când sunt eu aici președinte nu există așa ceva și sper să nu fi fost nici înainte, dar o să verific. Nu cred!

ÎntrebareVorbea domnul Coldea despre faptul că aceste desecretizări ar pune în pericol relația României cu partenerii strategici.

Liviu Dragnea: Da, cred că deja ceea ce s-a întâmplat cu Portocală aruncă în aer securitatea națională a României, adică oamenii aceia trebuie lăsați în continuare să facă abuzuri, să continue abuzurile, presiunile asupra unor așa-ziși denunțători. Acele protocoale secrete, de fapt, reprezintă baza scrisă pentru un sistem de poliție politică care a fost construit în România.

ÎntrebareDomnul Coldea ne-a spus că este un model pe care l-a importat din statele membre NATO și UE.

Liviu Dragnea: Eu am trăit înainte de 1989 și atunci era fosta Securitate care făcea cercetări penale. Ei, acele protocoale au creat baza pentru ca SRI să se apropie de ideea de cercetări penale.

ÎntrebareDesființarea lor creează o breșă de securitate?

Liviu Dragnea: Cine a definit-o? N-a definit nimeni care ar fi breșa de securitate. Chiar nu vreau să analizez ce a spus domnul Coldea, mie îmi trebuie mult timp să analizez cu atenție ce a zis, dar eu nu am văzut nici pe altcineva să definească această breșă de securitate. Care sunt riscurile de securitate?

ÎntrebareE normal ca între SRI și instituțiile statului să nu existe astfel de colaborări pentru a preveni aceste pericole la adresa siguranței naționale?

Liviu Dragnea: Care sunt? Care este breșa de securitate creată prin desecretizarea acestor protocoale? Breșa de securitate pe care o acopereau până acum Onea și cu Portocală la Ploiești, să înțeleg?

ÎntrebareNu mai sunt procurori și nu mai există în acel sistem!

Liviu Dragnea: Apărați-i în continuare, eu nu îi apăr.

ÎntrebareCât credeți că mai durează până când președintele Iohannis ia o decizie în ceea ce privește solicitarea Ministerului de Justiție privind șefa DNA?

Liviu Dragnea: Când va termina cu analiza oportunității politice, atunci o să ne anunțe.

ÎntrebareDomnul Tăriceanu nu exclude alegeri prezidențiale în acest an. Le putem lega de o eventuală tărăgănare în cazul Kövesi?

Liviu Dragnea: N-am auzit această declarație.

ÎntrebareAutonomia Ținutului Secuiesc, proiectul se află astăzi în dezbatere în plenul Camerei Deputaților, îl susțineți?

Liviu Dragnea: Nu.

ÎntrebareÎn Comitetul Executiv de săptămâna viitoare va avea loc și o evaluare a Guvernului?

Liviu Dragnea: Nu, va fi o prezentare făcută de prim-ministru, o analiză, un mini-bilanț.

ÎntrebareExistă posibilitatea unor remanieri?

Liviu Dragnea: Nu.

ÎntrebareExistă posibilitatea unor remanieri pe termen lung?

Liviu Dragnea: Sunt niște prieteni de-ai noștri care în fiecare săptămână inventează ceva. Probabil că în următorii zece ani vor fi niște remanieri, dar din câte știu eu în perioada imediat următoare nu. Sunt mulțumit de activitatea prim-ministrului.

ÎntrebareSe implementează programul de guvernare ca la carte?

Liviu Dragnea: Da.

ÎntrebareAu apărut informații că ați fi avut o mică dispută cu domnul Fifor.

Liviu Dragnea: Eu n-am dispute cu Mihai Fifor.

ÎntrebareAu plecat de la o declarație făcută în fața noastră acum două săptămâni.

Liviu Dragnea: Eu pot să fac orice fel de declarație, încă sunt liber să fac declarații și le pot face. Dacă cineva se simte lezat, foarte bine, să interpreteze, să se supere, să-și facă griji, să dea prin presă că are cu mine conflicte. Eu n-am dispute cu nimeni din Guvern.

ÎntrebareReferendumul pentru familie ar putea avea loc într-o duminică spre finalul lunii mai. Este corect?

Liviu Dragnea: Nu știu. E doar părerea domnului Stănescu deocamdată, dar o să analizăm și o să ținem cont foarte mult de ce a spus domnul Stănescu.

ÎntrebarePropunerea prin care persoanele condamnate pentru fapte de corupție să-și ispășească pedeapsa acasă cu brățară electronică o susțineți?

Liviu Dragnea: Am înțeles că sunt vreo două sau trei proiecte de legi în ceea ce privește executarea pedepsei. Sunt mai multe prevederi acolo, nu le știu pe toate.

ÎntrebareUrmează să se dea un vot pe raportul acestei propuneri. Social-democrații din Comisia Juridică au votat ca amendament această propunere.

Liviu Dragnea: Am înțeles tema pe care o aveți.

ÎntrebareRecidiviștii ar trebui să beneficieze de arest la domiciliu?

Liviu Dragnea: Eu nu fac astfel de analize, pentru că n-am nivelul de pregătire pe care-l au cei din Comisia Juridică.

Vă doresc o zi bună!