06.02.2018

Declarații de presă susținute de Liviu Dragnea, președintele PSD, la Palatul Parlamentului

Întrebare: Ați fost înștiințați de Administrația Prezidențială oficial că pleacă în vacanță?

Liviu Dragnea: Nu, n-am fost înștiințat și nici nu trebuia să fiu înștiințat, dar nu văd o problemă, sincer! De ce n-ar avea dreptul președintele să meargă câteva zile unde dorește? Nu cred că e un subiect.

Întrebare: Ați avut aseară o întâlnire cu ministrul ungar de Externe. Puteți să ne spuneți ce ați avut pe agenda discuțiilor?

Liviu Dragnea: Vă puteam spune și de ieri, dar nu ne-am mai văzut după întâlnire. Am avut o întâlnire bună. Am abordat câteva teme extrem de importante și pentru România, și pentru Ungaria, și anume câteva proiecte de infrastructură mare, o legătură între București și Budapesta pe calea ferată, vorbim de cale ferată de mare viteză. De asemenea, o discuție despre posibilitatea ca în viitorul foarte apropiat România să poată deveni un furnizor de gaze naturale pentru Ungaria. Am discutat, de asemenea, despre Fundația Gojdu și i-am spus domnului ministru că cred că putem avea suficientă înțelepciune ambele părți să începem o discuție serioasă și fără patimă despre moștenirea Gojdu. Nu  respins ideea. De asemenea, s-a discutat despre câteva puncte de trecere a frontierei pentru care se dăduse acordul anul trecut și sunt întârziate. N-am reușit să aflu care este motivul și am convenit că o să informez și Guvernul și să ia legătura cu omologii lor ca să se deblocheze aceste două puncte, în primă fază, ca să poată să treacă granița ușor cetățenii ungari și cetățenii români. Cam acestea au fost principalele puncte de discuție pe care le-am abordat ieri. Repet, a fost o discuție foarte bună. De asemenea, mi-a transmis invitația premierului Orbán, în calitate de președinte de partid, și am spus că o să-i transmit astăzi-mâine care ar fi câteva date posibile ca să aprofundăm temele de discuție pe care le-am abordat ieri.

Întrebare: Veți cere reînființarea Liceului de la Târgu Mureș?

Liviu Dragnea: I-am spus că legea este inițiată și în curs de adoptare și majoritatea guvernamentală o susține și o vom adopta. O s-o trimitem la promulgare.

Întrebare: Partidul Social Democrat va sprijini consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare pentru comunitatea maghiară din România?

Liviu Dragnea: Nu.

Întrebare: Luați în considerare modificarea legii salarizării, având în vedere că au existat micșorări ale salariilor chiar și cu 40%? Deja se anunță proteste.

Liviu Dragnea: Doar Guvernul ne poate propune așa ceva, dacă va fi cazul. Nu știu. Am înțeles că astăzi va fi o conferință de presă a doamnei ministru Olguța Vasilescu care cred că ne va lămuri pe mulți.

Întrebare: Dumneavoastră nu ați avut o discuție în prealabil cu doamna ministru?

Liviu Dragnea: Tocmai v-am spus că o să aibă o conferință de presă.

Întrebare: Despre comisia SPP ați mai discutat?

Liviu Dragnea: N-am avut când să discutăm. Noi nu respingem această inițiativă. O s-o discut astăzi-mâine cu domnul Tăriceanu. Ce-am înțeles eu aseară e că a fost un vot politic la PNL ca să fim chemați eu și premierul la acea comisie, la Comisia de Apărare din Senat. În schimb, a fost tot un vot să nu fie chemat Pahonțu. Este puțin ciudat și penibil să nu fie chemat la acea comisie subiectul discuției și alți oameni care au început să vorbească în ultima perioadă. După părerea mea, este o glumă politică. Dincolo de acest lucru, subiectul SPP este foarte serios și pare din ce în ce mai grav. Sunt mai mulți oameni care vor să vorbească. Este foarte posibil să luăm o astfel de decizie, dar, repet, vreau să discut cu domnul Tăriceanu. Nu înțeleg exact în ce calitate, dar merg la orice comisie parlamentară care mă cheamă.

Întrebare: La serviciile SPP veți mai apela?

Liviu Dragnea: Atâta timp cât instituția este condusă de un om care le cere ofițerilor să facă rapoarte informative într-un mod ilegal, fără să aibă bază legală, să folosească informațiile nu știu pentru ce, eu nu pot să beneficiez, în condițiile în care acolo sunt oameni pe care îi respect, cărora le respect munca, oameni foarte bine pregătiți. Instituția în sine este una foarte bună, dar atâta timp cât este condusă de acest domn, are niște practici care sunt nelegale.

Întrebare: La comisie veți veni cu dovezi în acest sens?

Liviu Dragnea: Nu știu dacă la comisie. E o comisie făcută în glumă sau, mă rog, o acțiune în glumă. Dacă vrem să facem ceva serios, facem o comisie specială ca să se discute despre tot.

Întrebare: Mitică Iliescu spunea că ați fost dezinformat de Mlădinoiu, fostul dumneavoastră aghiotant, de situația din SPP.

Liviu Dragnea: E un om în vârstă domnul Dumitru Iliescu și mă abțin să am un comentariu răutăcios. Nu înțeleg de ce se bagă în această chestie, de ce apără o cauză pierdută. Este foarte ciudat. Nu știe dumnealui ce am vorbit eu cu domnul Mlădinoiu, n-am mai vorbit cu Mlădinoiu de mult, dar cred că și dacă va fi chemat Mlădinoiu la acea comisie, dacă se va înființa, va putea să spună lucruri interesante, ca și alți foști lucrători din SPP. Eu le sugerez tuturor celor care încearcă să sprijine această cauză pierdută și disperată a domnului Pahonțu un sfat prietenesc: să fie mai rezervați.

Întrebare: Dar un orizont de timp pentru această comisie?

Liviu Dragnea: V-am spus că o să vorbesc cu domnul Tăriceanu.

Întrebare: Au apărut zvonuri despre o posibilă remaniere, la doar o săptămână după ce a fost instalat Guvernul. Cât de veridice sunt aceste zvonuri?

Liviu Dragnea: Sunt niște prostii, ca să apreciez foarte mult această știre. Sunt niște prostii! Nu există așa ceva. Nicio discuție în partid, în coaliție, la nivelul prim-ministrului, absolut niciuna!

Întrebare: Subiectul Casei Regale a fost amânat. De ce?

Liviu Dragnea: Pentru că se poartă discuții care vor fi finalizate în aceste zile cu reprezentanții Casei Regale pentru a se găsi forma constituțională, în primul rând, și în al doilea rând firească în care poate fi adoptată această lege, că nu e vorba de lege în sine, ci dacă sau nu se înființează prin lege o instituție care să fie numită Casa Regală sau altfel.

Întrebare: Ați stabilit o dată pentru a vă prezenta la Comisia SRI?

Liviu Dragnea: Tot aștept. Văd că cei care sunt funcționari publici prin diverse ambasade, chiar ambasadori, tot amână venirea la Comisie. Adică, de exemplu, n-am înțeles de ce domnul Maior a fost în țară și n-a vrut să vină la Comisie și amână spre sfârșitul lunii. Am înțeles! Când o să mă cheme, eu merg, nu trebuie să fie nicicând!

Întrebare: Cum vedeți discuțiile pe care președintele Comisiei SRI le are cu invitații? De ce nu vin direct la audieri?

Liviu Dragnea: Întrebați-l pe el. Nu vreau să îi dau sfaturi. Eu n-aș fi făcut așa. Cine vrea să vorbească, adică este, practic, obligat să vină la Comisie, să vină la Comisie să vorbească în plenul Comisiei.

Întrebare: Spuneați că trebuie să reluăm discuțiile pe legea SRI.

Liviu Dragnea: Împreună, da, trebuie reluate discuțiile cât mai repede despre legile SRI, SIE și ale altor instituții, dar împreună cu aceste instituții. Sub nicio formă nu vrem să luăm SPP de la președinte, ca să nu mai existe tot știri din acestea foarte bine fundamentate.

Întrebare: Dar ce se dorește ca modificare la legea de funcționare?

Liviu Dragnea: Voi vorbiți de legea de funcționare a SPP și mă întrebați pe mine ce se dorește!

Întrebare: Am auzit de la colegii dumneavoastră de partid…

Liviu Dragnea: Întrebați-i pe ei, cei foarte bine informați.

Întrebare: De nemulțumiri în interiorul partidului legate de activitatea unor miniștri ați auzit?

Liviu Dragnea: Nu.

Vă mulțumesc mult, o zi bună!