05.07.2018

Declarații de presă susținute de Liviu Dragnea, președintele PSD, la Palatul Parlamentului

Întrebare: Nu ați participat astăzi la depunerea jurământului domnului Vlase. De ce?

Liviu Dragnea: Nu am acceptat invitația nici eu, nici domnul Tăriceanu. N-aveam de ce să merg acolo, să răspund la invitația unui președinte care nu respectă Constituția, care atacă permanent partidul pe care-l conduc, nu are niciun fel de rezerve, care blochează activitatea Parlamentului, un președinte de la care nu simțim o dorință de colaborare instituțională, că nu-i vorba de alte dorințe, n președinte care girează plângeri penale pentru înaltă trădare împotriva prim-ministrului, care îi cere premierului să-și dea demisia și să aibă grijă, că e bine să facă ceea ce i s-a spus, care merge la discuții despre programul financiar multi-anual și nu discută nici cu prim-ministrul, nici cu Parlamentul, nici premierul, nici Parlamentul nu știu niciodată de ce merge undeva, ce vorbește acolo, ce angajamente verbale, ca altfel nu le poate face, ia în numele statului român. Am ajuns la concluzia că nu avem de ce să mergem acolo ca să fim parte dintr-o poză în care directorul SIE, care a fost votat de Parlamentul României aici și aici trebuia să depună jurământul, pentru că acesta este forul suprem al acestei țări, am votat, l-am susținut, îi dorim succes în continuare, a fost suficient. Nu aveam de ce să mergem în această poză acolo.

Întrebare: Cât timp mai așteptați un răspuns de la președinte legat de suspendarea doamnei Kövesi?

Liviu Dragnea: Eu nu aștept răspuns, pentru că nu trebuie să-mi dea mie răspuns, trebuie să dea răspuns Constituției, o Constituție de care își bate joc. Nu îl interesează nici legea, nici Constituția, îl interesează doar propriul interes și propria protecție, ca să vorbim foarte răspicat. Spunea ieri despre dictatura majorității, păi este exact abordarea unui dictator, pentru că majoritatea este unul dintre pilonii esențiali ai democrației, de aceea merg oamenii să voteze liber când sunt alegeri, ca să aleagă o majoritate care să hotărască, să legifereze și să conducă prin Guvern treburile țării, administrarea acestei țări. Este deranjat de majoritate, deci este exact logica întoarsă a unui dictator, nu contează majoritatea, nu contează votul, contează doar ce vrea unul singur care trebuie să aibă subordonate toate instituțiile, instituțiile justiției, instituțiile parlamentare, instituțiile Guvernului, serviciile, Curtea Constituțională și absolut tot ce mișcă. Eu am discutat acum cu domnul Tăriceanu și i-am spus că, din punctul meu de vedere, suspendarea președintelui trebuie să fie o opțiune serioasă, pentru că dacă doar stăm și ne plângem că nu respectă azi Constituția, nu respectă mâine Constituția, poate mai trimite alt consilier prezidențial să mai amenințe alt judecător de la Curtea Constituțională, o fi trimis consilieri prezidențiali să amenințe și judecători de la Înalta Curte, nu poate să spună nimeni că nu-i adevărat, iar dacă noi doar stăm și constatăm, atunci nu ne exercităm un atribut important al acestui for, forul suprem din România.

Întrebare: Domnul Tăriceanu a fost de acord?

Liviu Dragnea: Și domnul Tăriceanu a spus că este de acord și că trebuie să analizăm foarte serios în aceste zile și luni să luăm o decizie, da sau nu.

Întrebare: Va fi CEX al PSD pe acest subiect?

Liviu Dragnea: V-ați hotărât dumneavoastră, ați făcut plângere penală la Parchet, că mi-ați pus o întrebare dată, probabil, de Gușă sau de Rareș Bogdan, că eu am făcut înțelegere cu statul paralel ca să mă achite? Ați făcut plângere, domnișoară? Dacă este de la dumneavoastră, atunci e și mai simplu, înseamnă că dumneavoastră aveți această informație. Răspundeți la această întrebare, pentru că ați făcut o afirmație foarte gravă.

Întrebare: A fost o întrebare.

Liviu Dragnea: De câte ori o să facem conferință de presă o să vă întreb, pentru că nu cred că domnul Lazăr se va trezi să se autosesizeze. Ar trebui să se autosesizeze, pentru că m-am săturat de aceste minciuni ordinare. Când vorbiți de negocieri cu statul paralel făcute de președintele Camerei Deputaților, ori trebuie să aveți dovezi pe care să le prezentați, ori trebuie să faceți o plângere penală direct la Parchetul General. Dacă ați avut acest lucru în minte, înseamnă că ați avut o informație. Vă rog s-o dați, domnișoară! Vă jucați cu vorbe foarte grele.

Întrebare: Ce dovezi aveți pentru înțelegerile dintre statul paralel și președintele Iohannis?

Liviu Dragnea: O să vă aduc dovezile când „Realitatea” va plăti sutele de milioane de lei pe care le are de plătit statului român. Atunci o să primiți dovezile. Eu îl întreb și acum pe domnul Mișa, care este președintele ANAF, dacă această instituție, precum și onor Ministerul de Finanțe, condus de domnul Teodorovici, au de gând să recupereze sutele de mii de euro de la domnul președinte Iohannis. Îi întreb acum, public, dacă au de gând, dacă au atât de mulți bani la buget și nu au nevoie de ei, poate dăm drumul la o amnistie fiscală, dacă sunt prea mulți bani și nu mai au loc în cuferele de la Trezorerie, de la domnul Mavrodin. Îi întreb și eu, că nu vreau să-i întreb la telefon, îi întreb public, că este o întrebare pusă de multe ori în studiourile de televiziune, o întrebare legitimă la care văd că nu răspunde nimeni. E făcută și plângerea penală împotriva domnului Iohannis și nu numai, bineînțeles, o minge de ping-pong între DNA, Parchetul de la Sibiu, înapoi la DNA, pentru că le e frică. Acolo discutăm de niște case obținute prin fals și sute de mii de euro care nu se dau înapoi la statul român, punct! Ca să vorbim despre chestiuni penale, unde nu mai sunt interpretări, sunt fapte dovedite.

Întrebare: Ce va fi luni?

Liviu Dragnea: Va fi o întâlnire.

Întrebare: Spunea domnul Țuțuianu despre o scrisoare comună în care să îi cereți președintelui să respecte deciziile CCR. Există această posibilitate?

Liviu Dragnea: Este o idee care e bună, dar până luni o să vedem care este cea mai bună variantă, că noi ne aflăm, practic, în fața unuia care pur și simplu spune că această cărțulie care e Constituția „nu mă interesează, hai să vedem ce faceți!”

Întrebare: Cum vedeți protestele, faptul că oamenii cer schimbarea premierului?

Liviu Dragnea: Ce facem cu celelalte milioane de români care ne-au votat şi care vor să aibă un Parlament care să legifereze? Este deranj foarte mare că acest Parlament vrea să respecte Constituţia. Nu am auzit pe nimeni spunând în 2016 că trebuia să iasă cineva în stradă când s-a dat OUG de modificare a Codului Penal. Nu am auzit pe nimeni altcineva să spună că nu e dezbatere, de ce mergem aşa rapid! Nu am auzit nici că s-a modificat prin OUG de către Cioloş şi Prună Codul Penal ca ofiţerii SRI să poată să facă cercetări penale. Şi acum îl întreb pe bunul meu prieten Eduard Hellvig: Edi, eşti de acord ca ofiţerii SRI să poată să facă cercetări penale? Da sau nu! Aștept un răspuns în scris sau public sau puneți-l pe domnul purtător de cuvânt de la SRI.

Întrebare: Ați văzut decizia de a se face publice numele procurorilor care au colaborat cu ofițerii SRI?

Liviu Dragnea: Nu, n-am văzut, dar dacă este așa – mă abțin să spun mai multe, că n-am văzut-o –, este un lucru bun, sper să nu vorbesc prostii, că nu știu despre ce e vorba, n-am această informație. Noi trebuie să ajungem, până la urmă, în situația în care să vedem cu toții pe toți cei care au colaborat sau colaborează cu actuala sau cu fosta Securitate.

Întrebare: Au fost amendamente depuse în ultimele 48 de ore la Codul Penal…

Liviu Dragnea: Vă știu de foarte mulți ani și vă știam un reporter care se respectă și o spun cu toată sinceritatea. Amendamentele de care vorbiți dumneavoastră sunt depuse, cred, din luna martie, erau depuse la Comisii. Despre abuzul în serviciu l-am întrebat foarte clar și mi-a spus că toate erau depuse cu mult timp înainte. Vorbiți cu domnul Iordache, eu știu ce-a vorbit cu mine. Care este, de fapt, subiectul? Am discutat despre Codul Penal ieri, nu discut la nesfârșit despre acest lucru. V-am spus că m-am săturat de aceste petarde, că sunt legi făcute pentru mine. Dacă mă omoară pe mine mâine, o să fie legi făcute pentru altcineva, pentru că ei, de fapt, nu vor să modifice aceste legi și susțin acest sistem ocult ca să poată să dea decizii ale instanțelor fără dovezi sau pe probe măsluite și pentru a nu se modifica aceste legi vin și spun, „are Ionescu ceva pe acel articol, de aceea vor să modifice legea”, pentru ca articolul să rămână neschimbat.

Întrebare: Au partenerii din ALDE un ultim cuvânt în ce privește suspendarea președintelui?

Liviu Dragnea: Nu există un ultim cuvânt. În coaliție noi luăm deciziile prin consens. Funcționăm de foarte mult timp în coaliție, avem o relație foarte bună, nici eu n-am avut vreodată ultimul cuvânt, nici domnul Tăriceanu. În coaliție o parte vine cu niște idei, cealaltă parte vine cu alte idei, se ajunge la o concluzie, se merge într-un fel sau altul.

Întrebare: Ieri ați avut doar câteva voturi în plus față de cele necesare. Vă mai bazați pe majoritatea din Parlament?

Liviu Dragnea: Deci n-am avut majoritate ieri? Au fost colegi plecați, unii prin spitale, alții din țară, au fost și alte situații în care am avut mai multe voturi.