04.07.2018

Declarații de presă susținute de Liviu Dragnea, președintele PSD, la Palatul Parlamentului

În sfârșit, s-a adoptat o hotărâre importantă: Serviciul de Informații Externe stă de un an și jumătate sub o conducere neconstituțională, pentru că a lipsit directorul care trebuia să fie numit de Parlament, din cauza faptului că președintele României nu a considerat că este important acest serviciu, că este importantă instituție și, bineînțeles, nu a considerat important să-și exercite într-un termen normal, rezonabil, atribuțiile constituționale în ceea ce privește această numire. Până la urmă, e mai bine și foarte târziu decât niciodată. Cred că va avea suficiente voturi domnul Gabriel Vlase ca să fie numit director al Serviciului de Informații Externe. Eu i-am urat succes. Sper ca cunoștințele pe care le are, pregătirea pe care o are și, cel mai important, din punctul meu de vedere, buna-credință pe care sper să o aibă să îl facă să conducă acest serviciu împreună cu echipa de acolo și cu lucrătorii din SIE, lucrători profesioniști, majoritatea dintre ei neștiuți, care își riscă viețile unii aproape în fiecare zi și care fac multe lucruri pentru România să facă această instituție să aducă chiar un avantaj serios și avantaje importante pentru România atât din punct de vedere strategic, cât și din punct de vedere economic. Atât despre numirea de la SIE, care, într-adevăr, închide o perioadă de instabilitate pentru această instituție care n-a fost apreciată deloc nici din partea partenerilor instituționali cu care serviciul și România au relații foarte strânse.

Întrebare: Este un Cod Penal dedicat lui Liviu Dragnea?

Liviu Dragnea: Nu, este un Cod Penal dedicat justițiabililor din România și vreau să vă spun, cu tot respectul cuvenit, că de un an și jumătate de zile m-am săturat de aceste petarde aruncate de unii și de alții. Ce înseamnă „dedicat pentru Liviu Dragnea”? În ceea ce privește persoana mea, decizia luată acum un an și jumătate de către Iohannis și de către un grup restrâns de oameni cu influență și cu puteri oculte în statul român a fost că, indiferent cum ar fi, eu să fiu anihilat. Că acum e vorba de abuzul în serviciu, mâine pot să-mi facă o mie de dosare, două mii de dosare. Când și-au pus o țintă, nu ezită, pentru că își joacă destinul, joacă pierderea unei puteri inimaginabile pe care au avut-o și încă o au în statul român, vorbim de o putere ocultă, nelegitimă. Dar pentru a lăsa ca mii de oameni din România nevinovați să tremure până ajung în fața instanței, până află sentința, să nu știe, chiar dacă sunt nevinovați, să nu știe dacă rămân în libertate, așa ceva nu poate fi acceptat. Eu am o preocupare mult mai mare acum și o frământare mult mai mare legată de legea off-shore, care este o lege de o importanță strategică uriașă pentru România. Dincolo de discuțiile care au apărut în spațiul public, dincolo de excesele la care, dacă te uiți cu atenție, îți cam dai seama din partea căror servicii apar și căror interese majore vin. Discutăm aici de posibilitatea ca România să devină o țară total independentă energetic, ceea ce ne conferă un statut la care puțini dintre noi visau. Pe de altă parte, poate să fie o sursă serioasă de putere pentru România, pentru că poate deveni un hub regional și distribuitori de energie în zona noastră, la vecinii noștri, ceea ce ne va crește puterea de influență. În al treilea rând, e o sursă importantă de venituri la bugetul de stat. În al patrulea rând, avem o dezvoltare a industriei pe orizontală și multe companii românești care să participe la acest tip de investiții off-shore. Să nu uităm absolut deloc, pentru că noi discutăm acum de unul sau două perimetre, dacă nu greșesc, dar rezervele din Marea Neagră sunt mult mai mari. De asemenea, discutăm de posibilitatea ca muncitori români să poată să aibă locuri de muncă bine plătite. Așa cum am spus-o și ieri, o spun în continuare: în aceste zile noi trebuie să luăm niște decizii foarte importante, că am văzut și acuzații, „ce vom face noi aici” – cred că trebuia pusă întrebarea de ce a ajuns la noi în această formă, adică de ce a ajuns în Camera Deputaților în această formă, de la inițiatori și pe tot procesul legislativ, dar suntem aici și trebuie să avem curajul, tăria și, în același timp, înțelepciunea să găsim echilibrul corect între interesele noastre legitime și de a obține acele avantaje despre care am vorbit și de a vedea care este mai important dintre ele și interesul legitim firesc al companiilor care vor să investească sume uriașe și vor să facă și profit. Ce ne interesează foarte mult, printre alte lucruri, este ca toată cantitatea de gaze care se extrage din Marea Neagră să nu plece din România. Așa ceva este inacceptabil! Cu toate riscurile și pentru mine, și pentru colegii mei, cu toate problemele care au apărut și care pot apărea, la așa ceva nu se poate ceda. Astfel, este important să punem în lege o cotă serioasă, o cotă importantă din producția de gaze din Marea Neagră care să fie vândută transparent pe piața din România, pentru a contribui la dezvoltarea economiei românești, este o șansă pe care n-o putem pierde, pentru că nimeni nu poate ierta pe nimeni dacă gazele in subsolul românesc traversează România și participă la dezvoltarea economică a țărilor din jur. În aceste zile, astăzi, mâine, poimâine, în zilele următoare, până se termină sesiunea extraordinară, va trebui să fie un vot și, repet, trebuie să găsim echilibrul corect pentru ca investiția, totuși, să se facă.

Întrebare: Președintele a spus că va folosi toate instrumentele pentru a bloca cele două Coduri. Vă surprinde?

Liviu Dragnea: Nu mă surprinde, pentru că președintele Iohannis a folosit în mod abuziv toate instrumentele și atribuțiile pe care le are în Constituție pentru a bloca și alte legi, legi care țin de guvernare, care țin de programul economic, Fondul Suveran, sprijinul pentru fermierii români și multe alte legi, legea salarizării, doar-doar pentru a se întârzia, poate la un moment dat le iese această dorință care n-are legătură cu democrația de a găsi mijloace prin care acest Guvern să fie dat jos, dar nu prin mijloace parlamentare sau constituționale. Nu poate să fie o surpriză faptul că a anunțat că atacă, trebuie să stea la rând, că am înțeles că atacă și ceilalți din opoziție.

Întrebare: Sunt critici venite dinspre DNA și Parchetul General. Ce ne puteți spune?

Liviu Dragnea: Vine momentul să răspund și la aceste critici, numai că vreau să le citesc cu atenție. Parlamentul are niște atribuții foarte serioase în ceea ce privește arhitectura statului român, și anume atributul fundamental al legiferării. Aceste amendamente care au fost aprobate în Codul Penal, în legile justiției, după ce se aprobă aici, trec prin filtrul constituțional. O să treacă sigur și prin retrimiterea de către președinte la Parlament, o să se mai analizeze încă o dată. Până la urmă, suntem în situația în care Parlamentul României este amenințat din toate părțile, este presat din toate părțile să voteze într-un fel sau altul sau să nu voteze într-un fel sau altul. Când Parlamentul sau altcineva a făcut presiuni asupra unei alte instituții să nu adopte o decizie într-un fel sau altul? Așa trebuie pusă problema.

Întrebare: De ce a fost adoptat imediat după ce ați primit sentința? Se află în Parlament de foarte multe luni.

Liviu Dragnea: Păi hotărâți-vă, domnișoară, dacă se adoptă înainte era tot pentru mine, dacă se adoptă după, e tot pentru mine! El a fost inițiat de foarte mult timp. Au parcurs etapele legislative pentru legile justiției, s-a anunțat în comisia specială că după ce se termină cu legile justiției, adică își termină procedurile, încep dezbaterile pe Codul Penal, au ajuns la adoptare.

Întrebare: Se spune că au fost obiectul unei negocieri pentru a primi o achitare în acest dosar. Acum fapta de care sunteți incriminat nu mai există în Codul Penal.

Liviu Dragnea: Domnișoară, public vă cer să demonstrați aceste lucruri și vă cer public, pentru că m-am săturat, să mergeți la Parchetul General și să spuneți de unde aveți aceste informații. Public vă cer acest lucru. M-am săturat de aceste prostii! Cu cine să negociez de la statul paralel? Dacă dumneavoastră știți oamenii cu care se poate negocia, înseamnă că se poate negocia! Înseamnă că ceea ce spunem de foarte mult timp este adevărat, că se poate negocia. Noi nu știm să negociem, că nu știm cu cine. Eu vă cer public să faceți o plângere la Parchetul General. Dacă nu știți s-o faceți, întrebați-l pe domnul Orban.

Întrebare: În urma redefinirii infracțiunilor de care sunteți acuzat, scăpați de cele două acuzații?

Liviu Dragnea: Eu nu cred. Mai aveți alte întrebări?

Întrebare: Partenerii externi ai României au criticat aceste modificări înainte ca ele să fie adoptate. Au spus că ar putea afecta colaborarea juridică cu România.

Liviu Dragnea: M-am consultat cu juriștii după acele declarații. Forma actuală a Codurilor Penale nu poate afecta cu absolut nimic buna colaborare dintre România și partenerii externi în ceea ce privește infracționalitatea economico-financiară, combaterea terorismului, a traficului cu droguri, cu ființe umane sau războiul cibernetic. Nu există niciun fel de temere sau prevedere din aceste Coduri Penale care să afecteze această colaborare.

Întrebare: Este vorba și de foloase necuvenite pentru rudele de gradul I…

Liviu Dragnea: Faceți o teză de drept în ceea ce mă privește, dacă aveți această obsesie! Eu spun de un an și ceva de zile, am spus-o și colegilor mei, când mi-am asumat aceste lucruri și în campania electorală, și ulterior, știam ce mă așteaptă și știu ce m-așteaptă, numai că eu nu vreau să plec ca prostul din această viață și din această funcție. E foarte simplu și vă spun pe românește, ca la noi în Teleorman: vreau să duc această luptă până când, sper, fiecare român, dumneavoastră și oricare din această țară, să știe că poate avea încredere în justiție, chiar dacă nu 100%. Nu vorbiți de faptul că e un președinte la Cotroceni care calcă în picioare Constituția, care trimite un consilier să amenințe un judecător constituțional, care a obținut case prin fals și care refuză să dea sute de mii înapoi statului român? Nu vorbiți de faptul că s-au obținut denunțuri prin șantaj, prin amenințări, că au fost probe falsificate în dosare și că sunt oameni care stau în pușcărie degeaba și nevinovați, oameni care au ieșit din pușcărie și s-a dovedit la CEDO că au stat nevinovați? Aveți o problemă cu această obsesie. Eu nu am această problemă. Când am spus acest lucru, am spus că s-ar putea să nu scap și nu cred că o să scap, dar vreau măcar când am terminat această funcție să știu că am lăsat împreună cu colegii mei – pe care îi felicit că rezistă la toate aceste mizerii, presiuni și amenințări – o țară mai bună. Este obiectivul nostru și din punct de vedere al drepturilor și libertăților fundamentale, și din punct de vedere economic și social. Eu cred că Dumnezeu ne va ajuta!

Vă mulțumesc și vă doresc o zi bună!