23.11.2017

Declarații de presă susținute de Liviu Dragnea, președintele PSD, la Palatul Parlamentului

Întrebare: Puțin mai devreme, premierul Tudose spunea că nu înțelege conceptul de „stat paralel”. Dumnealui nu a votat acea rezoluție?

Liviu Dragnea: Da, din câte știu, a fost votată de toată lumea.

Întrebare: Cum vă explicați acum poziția premierului?

Liviu Dragnea: E o poziție corectă din punctul lui de vedere. Unii au fost de acord cu altă formulare, alții n-au fost de acord. Până la urmă, a fost o rezoluție rezultată din discuția de acolo.

Întrebare: Moțiunea de cenzură a trecut.

Liviu Dragnea: A fost un demers, e dreptul constituțional al PNL. Am fost întrebat mai devreme dacă a boicotat PSD. Nu înțeleg întrebarea. Fiecare, când vrea să depună o moțiune, se asigură că are voturi, că are cvorum. Noi ne-am îngrijit să avem colegi în sală ca să asigurăm cvorumul, să nu se facă complet de râs. E un text plin de invective, de minciuni, niciun program.

Întrebare: Domnul deputat Roman venise cu ouă și arăta că exista o creștere a prețurilor pe care nu o recunoaște Guvernul.

Liviu Dragnea: Guvernul nu trebuie să recunoască sau să nu recunoască niște prețuri. Guvernul nostru face ca prin toate măsurile veniturile românilor să crească. Este foarte simplu.

Întrebare: Dar cresc și prețurile?

Liviu Dragnea: Pe ce vă bazați când spuneți acest lucru? Ne uităm la niște instituții respectabile care spun că puterea de cumpărare a crescut cu 14% la pensionari și cu 12% la salariați. Când s-a făcut această analiză s-a luat în seamă și creșterea prețurilor. Guvernul nu poate limita prețurile, ci ia măsuri pentru ca veniturile românilor să crească, repet, și face acest lucru în continuare.

Întrebare: Vi s-a cerut din nou demisia de la Cotroceni. Cum răspundeți?

Liviu Dragnea: Nu e prima dată. Are această plăcere. Mai pune câte o parte din sistem pe mine, iar îmi cere demisia. Așa se lucrează. Lucrează foarte bine coordonat. Se pare că e o colaborare bună cu noua alianță politică PNL-DNA pe care am văzut-o la șueta politică de acum câteva zile!

Întrebare: V-ați hotărât asupra programului de 1 Decembrie?

Liviu Dragnea: Da, o să merg la paradă undeva, vedem, discutăm. O să discutăm la partid și o să vedem care este cel mai bun loc. Nu accept invitația președintelui Iohannis, pentru că nu cred în ea.

Întrebare: Șeful statului vorbea despre faptul că șefi de stat europeni îl întreabă despre calitatea dumneavoastră în cele trei dosare. Cum credeți că se vede România?

Liviu Dragnea: Eu am văzut cum se vede România și din afară, dar și dintr-o mare parte a românilor. Vedem în fiecare zi dezvăluiri despre abuzuri făcute de acest sistem. Cam așa se vede.

Întrebare: Ministrul Muncii spunea că și în PSD există cârtițe din acest sistem paralel și ilegitim. Sunteți de acord cu ea?

Liviu Dragnea: Dacă le știe, să le scoată la iveală, că se tot vorbește despre acest lucru. Dacă le știe, să le scoată la iveală, că ne ajută pe toți.

Întrebare: Ați spus că mergeți până la capăt cu legile justiției. Ce înseamnă acest lucru?

Liviu Dragnea: Când am spus, domnișoară? Am spus că eu merg până la capăt.

Întrebare: Sunt multe critici legate de modul în care se dezbate acest proiect de lege. Nu se ține cont de amendamentele opoziției, măcar să fie puse în discuție.

Liviu Dragnea: Noi am avut o discuție cu domnul Florin Iordache, care conduce această comisie, care ne-a spus că de la liberali n-a venit niciun amendament, adică nu știe de ce poate să țină seama sau nu, din moment ce nu există amendamente. În schimb, ce-am văzut și public și a spus și domnul Iordache, am văzut și o poziție publică a asociațiilor de magistrați, erau foarte mulțumiți că s-a ținut cont de toate amendamentele lor, ceea ce mi se pare foarte important. Cred că Uniunea Judecătorilor din România contează.

Întrebare: Vi s-a pus sechestru pe avere și se vorbea despre faptul că ați avea mai mulți bani decât cei din declarația de avere.

Liviu Dragnea: Unde se vorbea? Nu mă uit la toate televizoarele. Unde se vorbea? Cel puțin mie DNA nu mi-a spus acest lucru. S-a pus sechestru pe bunurile imobile și pe conturile foarte mari pe care le am.

Întrebare: Aveți și alte averi despre care DNA nu a făcut declarații publice?

Liviu Dragnea: Nu. Dar aveți informații că DNA are informații și nu le-a făcut publice?

Întrebare: Nu, vă întrebam dacă aveți și alți bani sau bunuri.

Liviu Dragnea: Hai, măi, râzi și tu de ce întrebi… Nu!

Întrebare: Bugetul intră săptămâna viitoare în Guvern pentru a fi avizat?

Liviu Dragnea: Nu știu. Ei lucrează în continuare. Noi le-am sugerat ca atunci când este rotund, când au toate calculele făcute, să vină cu el. Ori înainte de 1 decembrie, ori în prima săptămână de după 1.

Întrebare: Unde au mai rămas discuții? Au comunicat la partid, unde e centrul de comandă?

Liviu Dragnea: Unde e centrul de comandă?! Voi nici nu mai știți ce-am zis eu, puneți de la voi și după aceea faceți știri! Hai să fim serioși… centrul de comandă este la Guvern, acolo se elaborează bugetul și în Parlament îl dezbatem. Nu-s probleme, se fac calcule, în așa fel încât să fie siguri că nu rămâne nimic neacoperit din ceea ce înseamnă prevederi în 2018 pentru program.

Întrebare: Era vorba că Guvernul va da o ordonanță de urgență pentru a plafona nivelul amenzilor la nivelul anului 2017.

Liviu Dragnea: L-ați avut pe domnul Tudose aici. Când îl mai prindeți, întrebați-l!