03.04.2017

Declaraţii de presă susținute de Liviu Dragnea, președintele PSD, la ceremonia de aniversare a 151 de ani de la înființarea Academiei Române

PSD

Întrebare: Ați spus la un post de televiziune că există prea multe coincidențe…

Liviu Dragnea: Ah, nu! Orice vreți să discutăm, orice altceva, discutăm la Parlament. Direct la Parlament merg acum!

 

Întrebare: Am văzut că ați vorbit despre acea strategie pe care a făcut-o Academia Română și despre modul în care aceasta poate fi implementată. Vedeți pe viitor dezbateri, poate chiar în Parlament?

Liviu Dragnea: Da, am vorbit și cu domnul președinte Tăriceanu, vrem să punem toată disponibilitatea Parlamentului și din punct de vedere al infrastructurii, și din punct de vedere al tuturor resurselor disponibile în slujba acestui proiect care este proiectul nostru fundamental și cred că solicitarea mea, invitația pe care am adresat-o Academiei va găsi, totuși, finalitate. Domnul președinte al Academiei a acceptat, mi-a spus și acum acest lucru. Am avut în minte un lucru foarte important care, poate, a fost cauza pentru care România n-a avut atâția ani de zile o strategie coerentă de dezvoltare și am ratat foarte multe oportunități, și anume dispar geloziile: dacă pornește un om politic o strategie de dezvoltare, alți oameni politici vor să o blocheze, pentru că nu e de la ei, și atunci cred că putem avea capacitatea toți să ne aducem aminte că suntem trecători, că Academia Română are o istorie deja de 150 de ani și va rămâne și după ce noi nu vom mai fi în funcțiile în care stăm acum temporar, va rămâne și Academia Română, și țara, și atunci cred foarte mult în această implicare a Academiei Române și în coordonarea strategiei de dezvoltare a României pe termen de 20 de ani, poate și mai mult, și, în același timp, pe termen foarte scurt, stabilirea strategiei noastre de negociere în contextul modificărilor serioase din Uniunea Europeană și nu numai.

 

Întrebare: Am văzut că ați discutat și cu domnul Ion Iliescu. Ați discutat problemele interne din PSD?

Liviu Dragnea: Nu. În PSD nu sunt probleme interne. Avem o singură problemă care se pare că nu mai e internă, e externă. Am discutat cu domnul președinte Iliescu despre anul 2003 și 2004, când dumnealui, ca și acum, sub patronajul președintelui Iohannis, s-a realizat acest studiu, și atunci, sub patronajul dumnealui, s-a realizat o strategie de dezvoltare durabilă a României până în 2025. Din păcate, după alegerile din 2004, acel document foarte bine realizat a fost aruncat în sertare timp de 10-12 ani de zile. Noroc că Academia Română a reluat acum această temă care este una fundamentală. Acesta era subiectul discutat cu domnul președinte Iliescu. Mai spunea ceva, îl pârăsc acum, spunea că noi toți venim la Academie cu drag și suntem onorați când venim, iar Academia nu are o instalație de sonorizare foarte bună, pentru că nu se auzea foarte bine, ceea ce arată respectul pe care instituțiile statului l-au acordat de-a lungul anilor Academiei Române!

 

Întrebare: Ați spus că în PSD e o problemă externă, nu internă. Să înțelegem că Victor Ponta e o problemă externă?

Liviu Dragnea: Să înțelegem că discutăm la Parlament! Aici nu vreau să discut despre acest subiect care, sigur, are o importanță planetară!

 

Întrebare: În legătură cu declarațiile făcute de anumiți membri ai partidului, m-aș referi la Ioan Deneș, cu privire la homosexuali și la un proiect de lege care să reintroducă Articolul 200 în Codul Penal.

Liviu Dragnea: Nu, nu sunt de acord cu afirmațiile domnului senator Deneș și îl sfătuiesc și pe el, și pe ceilalți să nu uite că fac parte din PSD. Partidul Social Democrat este un partid tolerant, nu un partid cu atitudini radicale, un partid care crede cu toată tăria că în societatea românească avem loc toți și trebuie să ne respectăm unii pe alții.

 

Întrebare: Și Codrin Ștefănescu…

Liviu Dragnea: Le spun tuturor și o să discut mai apăsat cu ei la Sinaia, poate aerul de munte o să e facă bine tuturor și o să le dea capacitatea de înțelegere mai mare a ceea ce înseamnă PSD, a ceea ce înseamnă viziunea PSD.

 

Întrebare: Înseamnă că PSD sprijină parteneriatul civil?

Liviu Dragnea: PSD sprijină toleranța, sprijină ideea, conceptul că în România avem loc cu toții, chiar avem loc cu toții și nu trebuie să ne războim între noi, pentru că trebuie să fim uniți. Pericolele și riscurile sunt în afara țării, nu în interior. Să nu ne mai facem și noi probleme artificiale!

 

Întrebare: În ce va consta evaluarea ministrului Justiției?

Liviu Dragnea: Să înțeleg că nu vreți să ne mai vedem la Parlament? Îmi făcusem atâtea speranțe că o să discutăm acolo, pe holurile acelea plăcute! Îmi pare rău, dar nu vreau să discut aici, la Academia Română. Vă rog să mă înțelegeți!

Mulțumesc mult, o zi bună!

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații.ÎNCHIDE