05.01.2017

Declarații de presă susținute de Liviu Dragnea, președinte PSD, la Palatul Parlamentului

Întrebare: Președintele s-a arătat indignat de sesizarea făcută de Avocatul Poporului…

Liviu Dragnea: Președintele cui?

Întrebare: Președintele României!

Liviu Dragnea: Nu l-am văzut pe domnul președinte. Am văzut o doamnă foarte agitată. Mă rog, fiecare cu ce-l doare! Eu voiam să vă comunic niște lucruri importante, dacă iese o doamnă dintr-un palat și vorbește nu cred că este important pentru oameni. E cancan, dar revenim și la acest subiect. Noi astăzi o să votăm legea de modificare a Codului Fiscal, având două obiective importante, și anume pensiile sub 2000 de lei o să aibă impozit pe venit 0 și contribuția la sănătate pentru toate pensiile va fi 0 după ce vom vota astăzi legea în Parlament. Am avut o discuție și cu domnul premier Grindeanu și aseară, și astăzi la telefon, pentru că și eu, și dumnealui am văzut, de fapt, ce fac cei de la PNL și probabil și cei de la Cotroceni: de fapt, vor să blocheze activitatea Guvernului. Înseamnă că vor să blocheze funcționarea statului. Suntem în plină iarnă. Guvernul are nevoie să emită ordonanțe acum, pentru că, totuși, sunt măsuri care au fost întârziate în mod deliberat și românii au nevoie de ele. Mâine, fiind în continuare sesiune extraordinară, chiar dacă cei de la PNL au anunțat că vor să blocheze legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe, într-un mod iresponsabil, după părerea mea, și o spun foarte apăsat. Guvernul va adopta niște acte normative așa cum sunt trecute în programul de guvernare și care sunt așteptate: salariul minim va fi aprobat mâine în ședința de Guvern, 1450 de lei, așa cum s-a stabilit, majorarea salariilor din administrația locală cu 20%, majorarea salariilor pentru actori și alte categorii de artiști cu 50% De asemenea, i-am rugat să verifice dacă informația este reală, și anume că s-a prorogat printr-o ordonanță intrarea în vigoare a legii care majorează cu 15% salariile din educație și sănătate și, dacă este într-adevăr prorogată de Guvernul Cioloș, mâine să anuleze această prorogare și majorările de 15% să intre în vigoare de la 1 februarie, din păcate. De asemenea, alocarea per student a burselor de la 83 de lei crește la 201 lei, nu este nevoie, din câte știu eu, de o hotărâre a Guvernului și este suficient un ordin al ministrului. Am înțeles că premierul i-a și cerut ministrului Educației acest lucru. De asemenea, pensia minimă de la 400 de lei la 520 de lei. Este primul pachet de măsuri care vor fi prinse în HG și ordonanțe pe care Guvernul pe poate emite mâine, chiar dacă ei vor să blocheze legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe. De asemenea, cer foarte serios ANRE, care este autoritate de reglementare și control în domeniu, ca în condițiile în care, cum am spus în permanență, chiar dacă ieri la microfon cineva spunea altceva, ca și cum nu a trăit în această țară în ultimele zile, taxa pe stâlp a dispărut. În condițiile în care taxa pe stâlp a dispărut și noi n-avem de gând să revenim la ea, a fost inclusă în preț într-un mod incorect, după părerea mea, de către distribuitorii de energie electrică și gaze, dispărând taxa pe stâlp, eu mă aștept ca factura la energie electrică și la gaze să scadă și îl rog pe președintele ANRE să se preocupe și să intervină imediat în acest subiect. De asemenea, îl rog să reanalizeze cu atenție prețul corect pentru distribuția de gaze naturale. Un singur exemplu, am mai spus acest lucru, suntem în București, unde ELCEN, care este un singur consumator, plătește 40 de milioane de euro taxa de distribuție de gaze pe o conductă care este foarte mică. Bineînțeles că aceste costuri se transferă în factura de energie termică din București pentru fiecare bucureștean. Îl rog să analizeze cu atenție acest lucru.

Acum întrebați-mă dumneavoastră despre marele subiect de la Cotroceni!

Întrebare: Ale cui salarii din administrația locală?

Liviu Dragnea: Nu ale aleșilor, funcționarii din administrația locală, pentru că, așa cum știți bine, salariile primarilor și ale președinților de consilii au fost mărite, majorate anul trecut, dacă nu în 2015. În administrația locală salariile sunt foarte mici și oamenii pleacă din sistem și, în afară de aleși, pentru toți funcționarii din administrația publică locală.

Întrebare: Intenționați să dați curs solicitării celor de la PNL, și anume să introduceți observațiile Consiliului Legislativ în textul legii?

Liviu Dragnea: Noi am spus în ultimele zile, și ieri, și aseară, că de aseară Guvernul s-a apucat de treabă și nu mai avem timp să răspundem sau să intrăm în jocul lor, un joc iresponsabil, din păcate, care intenționează să blocheze activitatea Guvernului. Dacă va fi nevoie, dacă Guvernul va avea nevoie ca și săptămâna viitoare să adopte niște ordonanțe urgente necesare pentru români, vom convoca din nou o sesiune extraordinară. Nu ne jucăm cu ei, dacă așa înțeleg să lucreze, este treaba lor!

Întrebare: Care ar fi consecințele unei contestații la CCR pe legea de abilitare?

Liviu Dragnea: Să nu intre în vigoare, în așa fel încât Guvernul în perioada vacanței parlamentare să nu poată emite ordonanțe, adică să nu funcționeze. Este stilul lor de a face politică, nu s-a mai întâmplat până acum în România o asemenea atitudine, n-am mai văzut-o, dar nu înseamnă că noi o să stăm cu mâinile în sân și nu sprijinim Guvernul să funcționeze.

Întrebare: Cu proiectul de buget când veniți în Parlament?

Liviu Dragnea: Nu vin eu, vin ei. Deja au început discuțiile, din câte am înțeles. În schimb, îl rog pe domnul ministru de Finanțe, domnul Ștefan Viorel, dacă e nevoie și de sprijin de la Parlament, facem și acest lucru, să demareze urgent o verificare, cercetare, anchetă foarte dură internă, ca să vedem cum s-a ajuns în situația în care ei au avut o rectificare pozitivă, spunând că vor avea venituri suplimentare la buget, în schimb se pare că au încasat mai puțin cu 10 miliarde. Este ceva foarte grav și trebuie să dea socoteală, dacă este așa, și premierul, și doamna ministru de Finanțe. Îl rog pe domnul Viorel Ștefan să verifice urgent acest lucru, pentru că nu ne jucăm cu bugetul țării.

Întrebare: Rămâne forma pe care ați prezentat-o, așa va fi votată în Parlament?

Liviu Dragnea: Bineînțeles, numai că era doar fila generală, acum se lucrează la fila de buget pentru fiecare minister.

Întrebare: Cum vedeți declarațiile purtătorului de cuvânt al Administrației Prezidențiale de astăzi și decizia Avocatului Poporului de a contesta această lege la CCR?

Liviu Dragnea: Am câteva observații, ca să ne lămurim: nu intenționez să merg prim-ministru acum, nici acum, nici mâine, nici anul acesta. Am dat un vot de încredere și l-am dat din toată inima actualului cabinet. Îl sprijin pe Sorin Grindeanu și eu, și partidul, și coaliția guvernamentală din toate puterile, deci n-am de gând să fac un pas în acest sens. Am decis să fiu președintele Camerei Deputaților, aici rămân. În schimb, ceea ce am văzut astăzi speram să nu mai văd niciodată în România. Azi am văzut două presiuni nepermise din partea Administrației Prezidențiale, dacă doamna a vorbit serios – adică dacă a vorbit în numele Administrației, să nu se fi trezit vorbind singură! –, o presiune nepermisă asupra judecătorilor de la Curtea Constituțională, transmițându-le ca nu cumva să ia în seamă ce a sesizat Avocatul Poporului, și, de asemenea, o amenințare și o presiune pe Avocatul Poporului, căruia i s-a transmis că trebuie să țină cont de ceea ce vrea președintele României. Avocatul Poporului nu este subordonat nimănui. Pe de altă parte, chiar remarc înțelepciunea Avocatului Poporului, care a stat deoparte de disputele politice în ultimele zile și n-a introdus această acțiune pe care se pare că a avut-o de mult în intenție până când nu s-a finalizat instalarea Guvernului. De aici încolo decide Curtea Constituțională. Pentru mine e mai puțin important ce decizie va lua. Este important, totuși, să-i lăsăm să judece fără să aibă presiuni. Constat, totuși, cu regret, că este foarte posibil ca încet-încet eu să devin o obsesie pentru acel palat, pentru un partid am văzut ieri, am fost trecuți și în programul lor de campanie, am fost trecut și în discursul de ieri, am văzut și aseară, la o ceremonie importantă, și văd și astăzi. Eu zic că fiecare ar trebui să se preocupe de ceea ce îi interesează pe români. Eu nu dau curs la așa ceva, noi chiar avem treabă.

Întrebare: Cum ați văzut acea replică a președintelui Iohannis de aseară la adresa dumneavoastră?

Liviu Dragnea: Nu a fost o replică de nivelul unui președinte, părerea mea!

Întrebare: Faptul că a părăsit sala mai devreme?

Liviu Dragnea: Ce „văzurăm” noi aseară n-a prea fost o replică a unui președinte, zic eu! Nu știu, l-ați caracterizat dumneavoastră foarte bine și toți cei care au fost la televizoare aseară. Eu aseară am plecat cu un gust amar de la acea ceremonie. Mă așteptam, totuși, ca toată lumea să metabolizeze atât victoria, cât și înfrângerea și să ne apucăm de treabă în folosul românilor. Tipul acesta de a se organiza în mișcări de rezistență împotriva românilor, împotriva instituțiilor statului nu este responsabil.

Întrebare: Au mai fost discuții între dumneavoastră, președinte, președintele Senatului, miniștri?

Liviu Dragnea: Aseară? Am ajuns, am vorbit între noi, am plecat, am vorbit între noi, ne-am urcat în microbuze, i-am condus până la Guvern, am mai schimbat câteva vorbe, ei au rămas la Guvern, eu cu domnul Tăriceanu am plecat la casele noastre.

Întrebare: De ce ați condus?

Liviu Dragnea: Am înțeles că, totuși, nu e infracțiune, dar a fost, până la urmă, să știți, un motiv care poate părea neserios: nu erau taxiuri în curte la Cotroceni, n-am vrut nici să plec pe jos, am plecat cu microbuzele de aici, împreună, și eu, și domnul Tăriceanu, și membrii Guvernului, de-acolo am plecat la Guvern. De la Guvern am mai stat zece minute, am avut o discuție foarte bună și cu domnul Dacian Cioloș, care a ținut neapărat să ne vedem, era și domnul Grindeanu, și domnul Tăriceanu, ne-am întâlnit acolo.

Întrebare: Ce se întâmplă cu acest drept legitim al dumneavoastră despre care ne vorbeați imediat după consultările de la Cotroceni?

Liviu Dragnea: Nu dispare, acel drept legitim nu dispare, dar nu sunt un om iresponsabil sau un om, nu știu cum să vă spun, un copil! Ieri am dat un vot de încredere și l-am dat cu toată tăria și cu toată convingerea. Acest Guvern va fi sprijinit de mine din toate puterile și va face treabă.

Întrebare: Dacă CCR va spune că e neconstituțional articolul acela din Legea 90, este posibil să îl vedem pe Liviu Dragnea propunere de premier?

Liviu Dragnea: Sorin Grindeanu va rămâne premier – și vreau să vă mai spun ceva, pentru că eu tot nu înțeleg – cât îl vor ține puterile, sper că patru ani de zile. Dacă eu intenționam să modific acea lege, o majoritate o modifică, e foarte simplu. Putea să o modifice Guvernul aseară prin ordonanța de reorganizare a Guvernului sau în Parlament. Nu am avut acest lucru în intenție și nu îl am în intenție. Noi acum suntem preocupați, am stat în contact cu ei, se pregătesc pentru viscolul de la noapte, au făcut comandament pentru situații de urgență, în ministere găsesc tot felul de lucruri, ministrul Sănătății am înțeles că era foarte supărat, pentru că se pare că o să găsească niște documente care pregăteau închiderea a o sută de spitale, pentru că spitalele respective n-au fost ajutate, n-au primit bani de la minister, adică în fiecare zi colegii mei din Guvern, colegii de partid care sunt în Guvern tot descoperă mine în fiecare minister. Până la urmă, cineva va trebui să răspundă pentru această atitudine, pentru că deja nu mai este politică.

Întrebare: L-am văzut venind astăzi pe ministrul Sănătății, pe ministrul Apărării și pe ministrul Justiției. I-ați chemat dumneavoastră?

Liviu Dragnea: Nu. Eu eram în Parlament. Au fost la Senat, au aflat că sunt aici. Eu l-am rugat pe ministrul Apărării, înainte să plece din Parlament, să vină să schimbăm două vorbe, pentru că vorbisem la telefon și cu doamna ministru de Interne. L-am rugat să meargă dumnealui personal la Comitetul pentru Situații de Urgență, să nu trimită doar un secretar de stat, pentru că este o operațiune complicată. Eu știu foarte bine, că am gestionat aceste lucruri. Este zona tradițional negativă când vin zăpezile în acele județe și toți sunt conectați. Ministrul Sănătății a venit la mine să-mi spună exact aceste lucruri, pentru că era destul de supărat.

Întrebare: Vă așteptați să colaboreze cu prefecții, mulți dintre ei au fost schimbați.

Liviu Dragnea: Prefecții au niște răspunderi legale foarte stricte și riguroase. Eu sper ca niciun prefect să nu se joace în astfel de situații, pentru că nu e de glumă. Și prefecții, și președinții de consilii județene, și primarii din zonele respective, și structurile Ministerului de Interne, și structurile de la Inspectoratele pentru Situații de Urgență, cei din zona de energie, din zona de ambulanță, sănătate, în asemenea situații nu se joacă nimeni. Dacă cineva este inconștient și crede că face politică în asemenea situații, va plăti foarte scump!

Întrebare: Schimbați legislația pentru ca prefecții să fie numiți politic, să fie membri de partid?

Liviu Dragnea: După ce Guvernul se va ocupa de problemele urgente acum și în paralel de Legea Bugetului, este posibil să ajungem la acest lucru, pentru că s-ar putea ca această măsură inclusă în strategia guvernului tehnocrat să fie bună. Ei au cuprins acest lucru în strategia de reformă a administrației locale. Este o variantă. E foarte posibil să ajungem la această concluzie. De fapt, suntem într-o mare ipocrizie cu prefecții care, vezi Doamne!, sunt funcționari publici, dar sunt puși politic.

Întrebare: Din punct de vedere procedural, cazul Bejinariu, rămas restant din sesiunea trecută, e nevoie de o nouă solicitare a DNA pentru actualul Parlament?

Liviu Dragnea: Din câte știu eu, nefiind cvorum, când începe sesiunea în februarie intră pe ordinea de zi.

Întrebare: Doamna Nassar la Casa Națională de Asigurări de Sănătate?

Liviu Dragnea: De unde a apărut această informație? Doamna Nassar la Casa de Sănătate?! N-am auzit această informație și nici nu e reală. Răspunsul e nu. Acolo nu e nevoie de oameni politici.

Întrebare: Spunea ministrul Justiției ieri că poate n-ar fi rău, poate ar fi de bun augur să se discute în Parlament o lege a amnistiei și grațierii.

Liviu Dragnea: Ministrul Justiției are toată libertatea să înceapă ceea ce trebuia început de mult, și anume o discuție serioasă cu structurile profesionale din acest sistem. Ceea ce susțin eu ca principiu: întărirea independenței judecătorilor și protecția judecătorilor, pentru că trebuie să discutăm foarte deschis și fără patimă, cei care împart dreptatea sunt judecătorii. Pentru acest lucru ministrul Justiției are sprijin politic de la noi să întreprindă toate demersurile. El împreună cu structurile profesionale vor decide ce acte normative inițiază în acest domeniu. De asemenea, i-am spus că îl sprijinim total pentru demararea programului pe care l-am și enunțat de investiții masive în infrastructura judecătorească.

Întrebare: Știți ceva de un proiect de lege depus de cei de la ALDE?

Liviu Dragnea: Am văzut acum pe surse. Nu cred că există așa ceva. Eu v-am spus mai devreme că este o problemă extrem de serioasă în acest domeniu și atunci ministrul Justiției trebuie să facă ceea ce v-am spus mai devreme și sunt sigur că Florin Iordache va face acest lucru.

Întrebare: Cum va vota PSD în cazul Bejenariu?

Liviu Dragnea: Să ajungem acolo! Votăm cum ne dictează conștiința. Nu cred că se va pune problema să se respingă solicitarea de la Parchet.

Vă mulțumesc mult, o zi bună!