13.03.2017

Declaraţii de presă susţinute de Liviu Dragnea la Parlament

Colegii mei au ridicat câteva aspecte privind unele inițiative legislative, unele care urmează să intre în proceduri, altele care sunt deja trecute de o cameră, privind legea statutului funcționarului public, de exemplu, de asemenea inițiativa cetățenească, unde au fost trei milioane de semnături, privind modificarea Constituției a primit aviz favorabil de la Comisia Juridică și urmează să o punem rapid în plen în Camera Deputaților. Am discutat, de asemenea, despre legea privind industria de apărare. Aici, guvernul precedent trebuia să adopte o hotărâre de Guvern privind normele de aplicare. Domnul Leș a fost prezent și l-am rugat ca împreună cu ministrul Economiei să-l informeze pe premier și să se grăbească în a adopta acea lege, pentru că este vitală pentru industria de apărare românească, mai ales în contextul în care bugetul pentru Apărare este sporit în acest an. Am discutat câteva chestiuni legate de agricultură, despre situația din educație. Domnul Robert Cazanciuc ne-a prezentat un document de care am mai vorbit chiar acum doi ani de zile, și anume proiectele de zi cu zi, proiecte care par mici, dar care au influență foarte mare atât zonală, cât și regională. De asemenea, am discutat despre activitatea politică, urmând să ne vedem săptămâna viitoare la Tulcea, grupul senatorial, împreună cu mine, cu vicepreședinții partidului, unde va fi așteptat și premierul împreună cu o parte dintre miniștri.

Cam atât am discutat, în mare. În ceea ce privește ordonanța, nu am ridicat eu această temă, eu am spus-o public de mai multe ori, aștept și eu, ca și alți oameni, ca ministrul Apărării să inițieze, am înțeles că a plecat pe circuit proiectul de hotărâre de Guvern care trebuie să abroge hotărârea de Guvern precedentă și să reia procedura firească, adică un memorandum în Guvern, solicitare ulterioară de aviz, aprobare din partea Parlamentului, hotărâre de Guvern și eu cred că în final trebuie să ajungă tot în Parlament.

Întrebare: În privința achiziției corvetelor la care s-a renunțat prin acel memorandum anulat, se va face o altă achiziție în loc? Ce se va întâmpla?

Liviu Dragnea: Procedura legală este foarte simplă: un memorandum în Guvern este primul pas, după care al doilea pas este o aprobare din partea Parlamentului pe baza elementelor conținute în acel memorandum, pasul trei este hotărârea de Guvern care finalizează, eventual, un dialog competitiv, din câte rețin eu. Procedura trebuie reluată, pentru că procedura precedentă nu a îndeplinit condițiile legale. Or, nu cred că cineva din Guvern are curaj să aprobe o asemenea investiție fără să aibă aprobarea Parlamentului, aprobare de la Parlament care nu poate veni, din moment ce procedura a fost încălcată. Deci, rezultatul nu-l știe nimeni, va fi un dialog competitiv la îndemâna Guvernului, la îndemâna Ministerului Apărării, dar pe baza procedurii legale care, repet, nu trebuie să fie foarte lungă.

Întrebare: Până acum, principala problemă era șantierul care urma să onoreze comanda.

Liviu Dragnea: Nu mă pronunț eu aici. Nu este competența noastră. Eu am spus doar și cred că este firesc acest lucru: să se respecte legea, procedura legală. Nu știu ce a fost în Parlament, eu vă spun că Guvernul va relua procedura legală, putând ajunge la orice fel de rezultat. Important e să aibă bază legală.

Întrebare: Când va fi dată hotărârea de Guvern?

Liviu Dragnea: Ei pot să o dea foarte repede. Din câte știu eu, nu-i oprește nimeni. Întrebați la Guvern.

Întrebare: Ați ajuns la o concluzie cu legea grațierii?

Liviu Dragnea: Am avut doar eu o discuție cu domnul Șerban Nicolae și azi, și zilele trecute și aștept decizia dumnealui. Poziția mea politică și publică a fost foarte clară că nu susțin grațierea faptelor de corupție.

Întrebare: Alte proiecte privind înzestrarea armatei mai există?

Liviu Dragnea: Din câte știu eu, am avut o discuție cu prim-ministrul și ministrul Economiei și ministrul Apărării au început discuții foarte serioase, pentru că o mare parte din industria de apărare este sub autoritatea Ministerului Economiei, au început discuții serioase pentru a folosi bugetul Apărării, o parte din buget, pentru a dezvolta, pentru a renaște industria de apărare românească. Știu că au multe proiecte care nici măcar nu sunt complicate, puteau fi începute mai demult, care vor dezvolta industria de apărare.

Întrebare: Blindatele vor fi cumpărate de la Moreni?

Liviu Dragnea: Nu sunt consilierul, nici speakerul ministrului Apărării. N-am această onoare, sincer. Ministrul Apărării trebuie  să comunice acest lucru, nu m-am angajat purtător de cuvânt, nici n-am grade!

Întrebare: Ați purtat o discuție cu domnul Ponta?

Liviu Dragnea: Nu mai abordez acest subiect. Ne-am întâlnit vineri, mi-a adus o demisie în alb, am rupt-o, i-am spus și îi spun și acum că e bine să rămână în partid, e bine să muncească împreună cu noi, indiferent pe ce poziții suntem. N-am fost tot timpul în poziții înalte, fiecare dintre noi a fost și mai jos, și mai sus, și mai în stânga, și mai în dreapta, dar am tras și am susținut acest partid. Și Guvernul e susținut de partid, niciun guvern n-a fost perfect, din câte mi-aduc eu aminte, nu s-a inventat până acum, dar acest subiect nu-l mai abordez, pentru că mi se pare o copilărie. Din punctul meu de vedere, subiectul este închis. Oricine din partid poate vorbi foarte liber, fiecare pasăre cu limbajul ei.

Întrebare: Ați vorbit despre o lege a funcționarului public. Ce ar urma să prevadă?

Liviu Dragnea: Este vorba de flexibilizarea funcției publice, și am spus în campania electorală, este vorba despre clarificarea raporturilor dintre funcționar și șefii instituțiilor, că-s primari, miniștri sau alți șefi de instituții publice, posibilitatea ca funcționarii publici să beneficieze de un fond de premiere care să fie la dispoziția ordonatorilor de credite pentru a se putea stimula cei care, într-adevăr, muncesc mai mult, muncesc mai bine și doresc să se implice mai mult, de asemenea, stabilitate în funcții și o clarificare mult mai serioasă a obligațiilor care le revin funcționarilor publici.

Întrebare: Care e orizontul de timp?

Liviu Dragnea: Pentru statutul funcționarului public? Proiectul de lege deja, dacă nu greșesc, e în dezbatere publică. Cred că s-a terminat astăzi sau zilele trecute și deja intră în procedurile parlamentare, deci orizontul este strâns.

Întrebare: Un cod de conduită al parlamentarilor aveți în vedere? Era o recomandare în raportul MCV.

Liviu Dragnea: Categoric da. Am vorbit cu colegii mei. Eu zic că până la sfârșitul săptămânii o să stabilim care sunt colegii din Cameră și din Senat care să se ocupe de această temă. Au toată susținerea.

Întrebare: Tot astăzi vorbeați despre o nevoie de a modifica legea după decizia Curții Constituționale și după apariția motivării, în sensul că primarii ar trebui să nu mai fie anchetați pentru oportunități.

Liviu Dragnea: Nu numai primarii, orice ales direct sau indirect, aleși locali, aleși parlamentari, miniștrii, care sunt aleși prin votul Parlamentului, trebuie să aibă o legislație clară și în lumina Constituției, și în lumina deciziilor Curții Constituționale, și în lumina bunului-simț. Orice personaj sau orice om care are o astfel de poziție trebuie să fie anchetat pentru legalitate, nu pentru oportunitate, pentru că oamenii de aceea și-aleg reprezentanții, ca să aducă la îndeplinire niște promisiuni, niște angajamente din campanie prin votul cetățenilor. Este foarte simplu.

Întrebare: Se naște o nouă superimunitate, cea a miniștrilor?

Liviu Dragnea: Poate apărea orice, hârtia suportă orice, ecranul suportă orice, dar nu cred că undeva în lume se mai întâmplă acest lucru, ca cineva să meargă să îl întrebe pe un ministru sau pe un primar de ce ai făcut drumul acela și nu acela, atâta timp cât legea este respectată, cât n-a făcut o infracțiune, cât n-a încălcat vreo prevedere din Codul Penal sau din altă lege. Despre acest lucru vorbim, de fapt!