06.06.2017

Declaraţii de presă susţinute de Lia-Olguţa Vasilescu, Ministrul Muncii și Justiției Sociale, la Palatul Parlamentului

Urmează să facem majorări salariale la absolut toți bugetarii cu 25% creșteri pe salariu brut începând cu data de 1 ianuarie, după care, începând cu data de 1 martie, o majorare de încă 20% pentru educație, care, cumulat cu cei 25%, înseamnă per total o creștere de 50%, deci exact cum am promis, și, de asemenea, cu grila până în 2022 pentru medici și asistente, tot de la 1 martie.

Întrebare: Aveți să-i reproșați ceva lui Viorel Ștefan?

Lia Olguța Vasilescu: Nu, absolut nimic. Eu nu știu ce a comunicat domnul ministru, pentru că, așa cum v-am spus, am avut o discuție de dimineață care a început de la 7 și jumătate, dumnealui la ora 10 și jumătate s-a retras, pentru că avea o discuție cu premierul. N-a stat să vadă varianta finală la care am convenit ca să știe exact.

Întrebare: Premierului aveți ceva să-i reproșați?

Lia Olguța Vasilescu: Eu n-am nimic de reproșat niciunui coleg. Înțeleg unde bateți, dar nu e momentul. Suntem concentrați cu toții pe legea salarizării unitare pe care mâine va trebui să o adoptăm în plenul Camerei Deputaților.

Întrebare: A apărut informația că vă veți da demisia și veți provoca dărâmarea Guvernului?

Lia Olguța Vasilescu: Sunt absolut convinsă că dacă mi-aș fi dat demisia, dumneavoastră ați fi aflat printre primii, nu? Eu, cel puțin, aș fi știut.

Întrebare: Această reetapizare vă permite să vă încadrați în acea anvelopă?

Lia Olguța Vasilescu: Da. 32 de miliarde, atenție, este până în anul 2020, cu o majorare salarială de 56% pe medie la toți bugetarii, dar pentru anul 2018 anvelopa pe care o aveam deja discutată cu Ministerul de Finanțe era de 75 de miliarde, adică 7 miliarde adăugate la celelalte 68, pentru că am ajuns anul acesta la o anvelopă de 68 de miliarde din cauza faptului că au crescut salariile în sănătate și educație cu 15%, au crescut cu 20% în administrație, cu 50% în cultură și cu 20% la Delta Dunării, OPC, IMM-uri, agenții de mediu ș.a.m.d., în general la bugetarii care aveau salariile foarte, foarte mici, adică la nivelul salariului minim pe economie. La fel, a apăsat destul de mult pe buget corectarea acelor disfuncționalități pe care le aveam în apărare și ordine publică. Știți bine discuțiile cu sindicatele, ei își luau sporurile la nivelul anului 2009. Toate aceste lucruri le-am reglat deja.

Întrebare: Se pot da toate aceste măriri?

Lia Olguța Vasilescu: Absolut. O să vedeți că este amendamentul pe care noi îl trecem acum, în cadrul Comisiei, iar mâine legea va fi votată în plen.

Întrebare: Dar un impact bugetar al amendamentelor ați calculat?

Lia Olguța Vasilescu: Da, am spus deja, cred că am spus de trei ori până acum că este vorba de 75 de miliarde de lei pe care le avem pentru anul viitor. La ora actuală este calculată suma de 68 de miliarde pentru anul acesta, 7 miliarde în plus. Nu neapărat amendamentele, înseamnă și majorările acestea de 25% la toți bugetarii.

Întrebare: V-a spus ministrul Finanțelor de unde va face rost de acești bani?

Lia Olguța Vasilescu: Eu cred că ar trebui să îl mai întrebați și pe domnul Viorel Ștefan.

Întrebare: Acele contribuții vor fi plătite de către angajat?

Lia Olguța Vasilescu: Încă o dată vă spun, trebuie să discutați cu domnul ministru de Finanțe. Noi am avut 75 de miliarde pentru anul viitor, exact acolo ne-am încadrat, n-am ieșit deloc, deși, sinceri să fim, ne-au cam dat peste cap amendamentele care au trecut în comisii și ce-au făcut și colegii noștri la Cameră când au corectat Ordonanța 2/2017 cu acele majorări salariale de 20% pe care le-au făcut deja.

Întrebare: Cum vă simțiți că acele discuții de pe grupul PSD au fost făcute publice? Mai aveți grupul acela de WhatsApp?

Lia Olguța Vasilescu: Având în vedere că eu am fost supravegheată câteva luni, inclusiv în baie, credeți că mai cred că e ceva secret pe lumea asta? N-am nicio problemă. Cum vorbesc la televizor, cum vorbesc cu dumneavoastră, așa vorbesc în orice grup.

Întrebare: Acele discuții sunt reale?

Lia Olguța Vasilescu: N-aș putea să vă spun dacă sunt reale, pentru că am văzut, cel puțin în partea care mă privește, eu nu mai am telefonul, probabil că ați văzut cu toții că de-acum trei luni de zile mi-am schimbat telefonul, a fost virusat telefonul, practic, din această cauză a și trebuit să-l schimb. N-am mai putut să mai aleg nimic din el. La un moment dat, când sunați la mine, ați văzut că intrau tot felul de melodii, adică a fost atacat informatic.

Întrebare: Recunoașteți acel îndemn pe care îl făceați ministrului Justiției? Credeți că imaginea unei femei în penitenciar bate imaginea a sute de mii de români ieșiți în stradă?

Lia Olguța Vasilescu: Nu cred că trebuie s-o luați așa. Dumneavoastră interpretați cum vreți, eu zic că niște discuții private, în primul rând, nu trebuiau să ajungă în sectorul public. Pe de altă parte, eu n-am nicio problemă să-mi asum absolut nimic, pentru că, așa cum v-am spus, cum vorbesc pe orice grup, așa vorbesc și la televizor. Sunt absolut convinsă că totul este monitorizat. V-am spus, nu mă mai întrebați altceva. Sunt concentrată foarte mult pe legea salarizării unitare. Trebuie să ajung la domnul președinte de la Muncă și mâine reușim să finalizăm această lege.

Întrebare: Au fost discuții în coaliție astfel încât legea să se adopte în varianta trecută de Senat?

Lia Olguța Vasilescu: Noi discuții în coaliție pe legea salarizării avem tot timpul. E normal să fie așa, pentru că ați văzut că a fost într-o perpetuă schimbare. Am agreat de la început ideea că dacă vor veni amendamente bune din partea colegilor noștri, indiferent că este vorba de colegii parlamentari din coaliție sau de ceilalți, din opoziție, le vom accepta. Ați participat cu toții la discuțiile din Comisie și ați văzut că ne-am ținut de cuvânt, adică acolo unde am considerat că e corect să fie așa, așa am trecut amendamentele, dorind să avem o lege cât mai corectă și desigur că pe măsură ce treceau aceste amendamente tot timpul trebuia să găsim modalități, dacă luăm de undeva, să și punem în altă parte.

Întrebare: Au existat discuții ca legea să fie trecută în varianta de la Senat?

Lia Olguța Vasilescu: Nu, nu, nici poveste, nu știu de unde le scoateți! Aveți niște surse de informare de mă speriați! Trebuie să ieșim și să infirmăm ceva ce n-a spus nimeni și poate nici n-a gândit nimeni. Am avut o discuție de câteva minute de salut cu domnul Tăriceanu, nu am discutat amănunte.