06.06.2017

Declaraţii de presă susţinute de Gabriela Firea, Primarul General al Capitalei, la Palatul Parlamentului

Vreau să vă spun că l-am sunat pe domnul președinte Liviu Dragnea, am vorbit în cursul serii trecute. M-a întrebat și domnia-sa ce s-a întâmplat, de ce este această situație mai tensionată în mass-media și de ce unii dintre colegii noștri au reacționat la cele afirmate de mine. I-am spus și acum domnului președinte, după ce am stabilit, firește, întâlnirea, că mă bazez pe sprijinul domniei-sale, pentru că de fiecare dată a fost receptiv la problemele bucureștenilor. Așa cum știți, eu am ajuns primar general pentru că domnul președinte Liviu Dragnea m-a propus să fiu candidat și m-a susținut în toată această perioadă și, de asemenea, a susținut toate proiectele pozitive, bune pentru bucureșteni. Eu nu am făcut altceva decât să exprim public într-o emisiune relația pe care Primăria Generală, primăriile de sectoare le au cu reprezentanții Guvernului, cu unii dintre ei. Am observat speculațiile cum că Gabriela Firea ar fi cerut demisia Guvernului sau demiterea premierului. Nu îmi permit să fac așa ceva. În schimb, nici nu-mi permit să tac și să ascund care este relația adevărată dintre Guvern și aleșii locali ai municipiului București. Țin la aceste proiecte foarte mult. Problema aglomerației nu se rezolvă nicăieri în lume și nu s-a rezolvat în nicio capitală europeană doar din bugetul local, întotdeauna au fost măsuri guvernamentale care s-au luat pentru rezolvarea problemelor sistemice dintr-o capitală europeană cum ne dorim să fie Bucureștiul. Am solicitat sprijinul Executivului pe mai multe coordonate atât în ceea ce privește aglomerația, mediul, de asemenea, problemele din sănătate, din educație. Din nefericire, unii dintre reprezentanții guvernamentali nu înțeleg faptul că românii trebuie să fie tratați cu mai mult respect – românii din toată țara, dar eu am vorbit în calitate de primar general și m-am referit la problemele românilor din București.

Mai departe, este absolut normal ca Guvernul, fiind unul politic, să fie supus unei evaluări din partea președinților celor două partide care compun coaliția de guvernământ, mă refer la președintele PSD, domnul Liviu Dragnea, și la președintele ALDE, domnul Călin Popescu-Tăriceanu. Este firească și chiar obligatorie această evaluare a activității guvernamentale, câtă vreme am câștigat cu un program de guvernare care trebuie să fie respectat ad litteram. Nu putem să lăsăm la voia întâmplării ceea ce fac unii dintre reprezentanții guvernamentali, pentru că nu ei vor răspunde în fața românilor, ci noi. Acest program de guvernare a fost prezentat în campanie de către comunicatorii Partidului Social Democrat și în special de președintele PSD, domnul Liviu Dragnea. Nici domnul prim-ministru și nici miniștrii sau secretarii de stat, directori nu au militat în campania electorală, nu au mers în fața dumneavoastră să explice de ce unele măsuri sunt bune și care este timpul de aplicare a acestor măsuri, care este calendarul pentru implementarea programului de guvernare și atunci răspunderea este la noi. Răspunderea este la factorul politic și mi se pare absolut normal și necesar ca în următoarea perioadă, coordonatorii coaliției de guvernământ să anunțe care sunt rezultatele acestei evaluări.

Acesta a fost subiectul pe care l-am discutat cu domnul președinte Dragnea și m-ați rugat să ofer o declarație de presă, am făcut acest lucru.

Întrebare: Cine sunt acei miniștri care v-au nemulțumit în relație cu Primăria Capitalei?

Gabriela Firea: Primăria Generală a Capitalei a transmis mai multe proiecte către Guvernul României. Punctez câteva dintre acestea. Este vorba despre rezolvarea problemei termoficării în capitală. Primăria Capitalei este extrem de avansată prin RADET cu planul de reorganizare al acestei entități economice, în schimb Guvernul, prin Ministerul Energiei și prin ELCEN este întârziat în realizarea planului de reorganizare. Cele două entități economice ar fi trebuit să fuzioneze în această vară, astfel încât începând de la toamnă să nu mai fie probleme cu apa caldă și căldura. Nu se întâmplă acest lucru, ne întâlnim în grupuri de lucru, dar se pare că cel puțin până acum ne-am întâlnit degeaba. Am transmis scrisoare în acest sens și premierului României. Îi asigur pe bucureșteni că, chiar dacă suntem într-un moment dificil, vor avea apă caldă și căldură pe perioada de iarnă, pentru că Primăria Capitalei nu stă cu mâinile în sân și nici nu așteaptă să se întâmple o minune acolo unde nu se pot întâmpla minuni și ne vom lua măsurile și juridice, și legale, și financiare astfel încât să putem să asigurăm bucureștenilor apă caldă pe tot parcursul anului și căldură pe perioada sezonului rece. Am solicitat, de asemenea, câteva măsuri guvernamentale pentru deblocarea traficului sufocant din capitală. Toate centurile ocolitoare aparțin municipalităților, la noi nu se întâmplă așa. Metroul este parte a transportului local, este în continuare la Minister. Autoritatea metropolitană de transport, care ar trebui să coordoneze toate mijloacele de transport și mă refer aici la metrou, la autobuz, la tramvai, la troleibuz, la microbuze – este tot o autoritate în subordinea Ministerului Transporturilor. Nicăieri nu se întâmplă așa. Am solicitat, de asemenea, și am rugat Guvernul ca toate unitățile militare dezafectate, care acum sunt pline de șobolani, poate chiar de persoane care nu au adăpost, să fie date primăriei capitalei pentru a putea construi parcări, de asemenea, pentru a putea construi cămine de studenți și cămine de bătrâni. Nu se dorește acest lucru. Sunt terenuri importante din municipiul București care nici nu sunt folosite de armată, nici nouă nu ne sunt date pentru a investi. De asemenea, am solicitat ca salba de lacuri din București și din zona limitrofă să fie dată, tot pentru investiție, la Primăria Capitalei. Repet, sunt proiecte pentru București, nu sunt aspecte pe care le cer pentru mine personal. Eu nu am cerut de la Guvern decât respect față de problemele bucureștenilor. Iar dumneavoastră știți foarte bine, Guvernul este unul politic și este absolut normal și firesc să existe o analiză, practic, a activității guvernamentale – ceea ce se realizează în această perioadă –, iar în momentul în care această analiză va fi finalizată, cu siguranță că președintele partidului va convoca un Comitet Executiv și va anunța rezultatele acestei evaluări.

Întrebare: Ministrul Transporturilor e de la PSD, ministrul Apărării, de care spuneați, e, la fel, de la PSD. Ar trebui remaniați acești miniștri după această evaluare? Vă întreb în calitate de lider PSD.

Gabriela Firea: Nu eu personal decid care sunt măsurile politice care se vor lua după analiza activității fiecărui minister în parte. Repet, este normală această evaluare și chiar îmi pun întrebarea de ce în ultimele două zile se punea cumva sub semnul întrebării, dacă vreți, legitimitatea partidului politic de a analiza activitatea guvernamentală, câtă vreme nu avem un guvern de tehnocrați. Avem un guvern politic pentru care ne-am asumat cu toții angajamentul în fața românilor și am garantat că acest guvern este bun și că miniștrii vor lucra în același ritm și că vor respecta cu toții prevederile din programul de guvernare și că vor fi foarte atenți la solicitările autorităților locale.

Întrebare: Spuneați că domnul Liviu Dragnea a fost mereu receptiv la problemele bucureștenilor.

Gabriela Firea: A susținut programul de guvernare local, în primul rând.

Întrebare: A fost la fel de receptiv și astăzi, când i-ați transmis toate aceste probleme? Va face această analiză pe care dumneavoastră ați cerut-o?

Gabriela Firea: Nu doar eu am cerut-o, mai sunt și alți colegi din partid care au solicitat acest lucru, iar această analiză este firească și nu cred că trebuie să fie neapărat cerută de noi. Era absolut normal să fie făcută și, repet, cine are cea mai mare legitimitate să o realizeze dacă nu președintele partidului împreună cu câțiva colegi, cu o comisie care să analizeze gradul de îndeplinire al programului de guvernare până în acest moment și, foarte important, perspectiva, ce anume se angajează sau nu coordonatorii ministerelor să realizeze în perioada următoare. Pentru că dacă după această jumătate de an câteva proiecte mari nu sunt începute, este foarte greu să credem că la anul vom putea să culegem roadele activității dacă nu se plantează acum acele semințe. Exact ca și în cazul autorităților publice locale, dacă nu se realizează în această perioadă un studiu de fezabilitate, un proiect tehnic, este greu de crezut că la sfârșitul anului sau la începutul anului viitor vom putea să construim ceva. Este normal, pentru că sunt pași  juridici, administrativi care trebuie să fie depășiți. Și această componentă va fi analizată în cadrul acestei comisii.

Întrebare: Există o ruptură între Guvern și PSD?

Gabriela Firea: Nu pot să fac această precizare doar eu însămi, nu vreau să-mi depășesc atribuțiile pe care le am ca vicepreședinte al Partidului Social Democrat. Nu am făcut altceva decât să spun și în cadrul partidului, dar și public, pentru că nu am de ce să mă ascund, care sunt problemele pe care le întâmpinăm în relația cu reprezentanții Guvernului. Subliniez faptul că este absolut obligatoriu ca un partid politic, mai ales că suntem într-o coaliție, deci două partide politice care girează o guvernare trebuie să își asume și analiza activității acestei guvernări.

Întrebare: Ce se va întâmpla mai concret?

Gabriela Firea: Acest lucru îl va decide doar Comitetul Executiv Național, după ce președintele partidului va prezenta acest raport al analizei care se face în această perioadă și, cu siguranță, vor fi mai multe propuneri. Nu aș dori să intru în domeniul speculațiilor, nu uitați că am fost și eu jurnalist și nu voi cădea în această capcană de a răspunde eu înainte ca CEX să voteze ce s-ar putea întâmpla. Ar fi incorect din partea mea să fac astfel de previziuni, pentru că, în primul rând, mă știți că sunt un om serios și nu am de ce să spun eu acum ce va hotărî CEX.

Întrebare: Nu ne-ați spus nimic de activitatea premierului Sorin Grindeanu. Credeți că el este principalul responsabil pentru această relație pe care o aveți cu Guvernul?

Gabriela Firea: V-am ridicat și v-am prezentat și dumneavoastră care sunt problemele pe care le-am exprimat în relația nu foarte bună cu Executivul. De asemenea, avem foarte multe proiecte blocate și la Ministerul Culturii și așteptăm de câteva luni de zile ca Ministerul Culturii să deblocheze aceste proiecte. Ce se va întâmpla mai departe cu acest guvern politic vor decide doar liderii coaliției de guvernământ și nu le sugerez eu ce anume ar trebui să facă. Ar fi, din punctul meu de vedere, o obrăznicie să le spun eu domnilor Dragnea și Tăriceanu ce să facă cu domnul Grindeanu. Cred că au suficientă maturitate și experiență politică ca să știe.

Vă mulțumesc foarte mult!