28.06.2017

Declaraţii de presă susţinută de preşedintele PSD Liviu Dragnea şi premierul desemnat Mihai Tudose, la Parlament

Liviu Dragnea: Am avut o întâlnire cu colegii de la UDMR. Prim-ministrul a prezentat câteva propuneri de completare pentru programul de guvernare actual pe care îl știau, despre dorința noastră politică și dorința guvernamentală de colaborare în continuare cu UDMR. Colegii de la UDMR au rămas în continuare să dezbată și într-un timp rezonabil, nu știu exact cât, o să iasă și o să spună care este decizia pe care o vor lua, dacă susțin sau nu noul Guvern.

Întrebare: Ce completări anume au cerut?

Liviu Dragnea: Nu, nu, doar au ascultat ceea ce le-a prezentat prim-ministrul.

Întrebare: S-a discutat despre acele proiecte de lege pe care le voiau cei de la UDMR adoptate săptămâna trecută?

Liviu Dragnea: Nu, nu s-a discutat.

Întrebare: Au pus vreo condiție ca să voteze noul Guvern?

Liviu Dragnea: Nu, nu s-a discutat în acești termeni. Doar premierul le-a prezentat și eu le-am spus câteva lucruri, rămânând să dezbată.

Întrebare: Există pericolul ca acest Guvern să nu fie votat de majoritate?

Liviu Dragnea: Eu cred că nu.

Întrebare: De unde vă luați voturile necesare?

Liviu Dragnea: Păi o să fie voturi în plus față de cele de la moțiune, PSD plus ALDE. Noi avem majoritate PSD plus ALDE, data trecută când s-a format Guvernul UDMR a votat cu noi, sperăm să o facă, dar urmează să decidă, și sperăm s-o facă și minoritățile.

Întrebare: Protocolul de colaborare cu UDMR va fi modificat în vreun fel?

Liviu Dragnea: Ne-au spus colegii și noi avem același punct de vedere că la finalul acestei sesiuni, adică 30 iunie, ei vor face o analiză și noi vom face o analiză a modului cum a funcționat această colaborare, urmând ca pe viitor să vedem cum modificăm, completăm, îmbunătățim acel acord de colaborare.

Întrebare: Ați discutat de o intrare la guvernare a celor de la UDMR?

Liviu Dragnea: N-am discutat acest lucru.

Întrebare: Cei din coaliție care n-au susținut moțiunea de cenzură vor susține acest Guvern?

Liviu Dragnea: Ei au spus că da.

Întrebare: Deci vă bazați pe voturile tuturor parlamentarilor PSD și ALDE?

Liviu Dragnea: Teoretic da.

Întrebare: Domnule premier desemnat, dumneavoastră ce le-ați spus celor de la UDMR?

Mihai Tudose: Exact ce a spus domnul președinte, cu ce se completează programul de guvernare, iar ca condiție, dacă vreți, a fost condiția lor să ducem la bun sfârșit acest program de guvernare. Vă vor comunica domniile-lor după ce vor lua o decizie și vor ieși în fața dumneavoastră.

Întrebare: Încă premierul Sorin Grindeanu spunea că Fondul Suveran a fost trimis la partid la sfârșitul lunii mai. Unde s-a blocat?

Mihai Tudose: A fost trimis pe data de 15 mai, este un număr de înregistrare de la Cancelaria Prim-ministrului , dar fiind faptul că la acest fond de investiții s-a lucrat într-o formulă interministerială prin ordin al prim-ministrului, deci produsul a fost livrat la cel care l-a comandat. 15 mai este data de intrare în clădirea Guvernului.

Întrebare: Venea tot de la premierul Grindeanu un sfat pentru dumneavoastră, spunea că există probleme cu încasările la buget și vă sfătuia să schimbați conducerea ANAF și spunea că există premisele unei crize care s-ar manifesta în perioada următoare.

Mihai Tudose: Așa cum spuneam și un pic mai devreme, principalele măsuri în plus sau accentuate pe noul program de guvernare sunt cele de disciplină financiară și presupun exact întărirea disciplinei financiare cu tot ce înseamnă colectare de TVA, plata de taxe, reducerea evaziunii fiscale.

Întrebare: O întrebare legată de domnul Darius Vâlcov, la modul cel mai serios, de ce lucrează la grupul parlamentar?

Liviu Dragnea: Pentru că e bun!

Întrebare: Și ce face?

Liviu Dragnea: Face bine!

Vă mulțumesc mult!