09.02.2018

Declaraţii de presă susţinută de Liviu Dragnea, Preşedintele PSD, la Palatul Parlamentului

Întrebare: Consilierul guvernamental Darius Vâlcov a primit ieri o condamnare de opt ani. Ce ar trebui să facă domnul Vâlcov? Să plece din Guvern?

Liviu Dragnea: Nu îi dau sfaturi domnului Vâlcov. E o condamnare în primă instanță. Nu-s jurist, nu-s avocat. Mi-este foarte greu să comentez o astfel de decizie. În schimb, am o părere de rău, dar până la decizia definitivă mai este. Sunt milioane de români, totuși, care au avut în 2017 și o să aibă în continuare salarii mai mari, pensii mai mari. România a avut o creștere economică record datorită unui program de guvernare la care Darius Vâlcov a avut o contribuție determinantă și îmi pare rău că se întâmplă acest lucru. Nu pot să spun că e nedreaptă decizia instanței, că nu știu dosarul, dar îmi pare rău pentru el. În schimb, Guvernul va decide dacă rămâne sau nu rămâne acolo. Nu am propus pe nimeni în aparatul Guvernului, nici n-o să propun să plece cineva. Este strict decizia Guvernului și a prim-ministrului. Este ce am avut de comentat pe acest subiect.

Întrebare: CEX privind evaluarea secretarilor de stat când faceți?

Liviu Dragnea: Mă obligați să fac ceea ce n-am făcut niciodată, să anunț public înainte de a da anunțul, dar o să îmi cer scuze tuturor colegilor mei, ca să nu mai alergați după mine, CEX o să facem miercuri și imediat după ce termin declarațiile de presă o să plece anunțurile către membrii CEX. Luni o să facem un Birou Permanent Național.

Întrebare: Se va discuta și despre schimbarea domnilor Bădălău și Ștefănescu din funcțiile pe care le au?

Liviu Dragnea: Nu. Am văzut cum continuă seria de „fake news”. Eu nu-mi dau seama ce se va întâmpla cu acești proști care tot anunță lucruri de foarte mult timp că se întâmplă în PSD și ulterior nu se întâmplă. N-ajung la un moment dat la un nivel la care să spună, „Domnule, ne facem de râs”? Nu există așa ceva.

Întrebare: Sunt colegi de-ai dumneavoastră care spun aceste lucruri?

Liviu Dragnea: Care sunt aceia? Eu nu văd. Văd doar surse și văd tot felul de site-uri obscure care spun aceste lucruri. Am mai văzut și oameni pe care la un moment dat îi citeam, îi urmăream cu atenție, care se lasă păcăliți. Am auzit de execuții: nu facem execuții!

Întrebare: Domnul Bădălău rămâne președinte executiv?

Liviu Dragnea: Dacă-mi permiteți să vă explic, la Senat a fost un vot. La noi în partid și la noi în Senat și în Cameră se întâmplă votul. Votul nu este niciodată o execuție. Din partea mea, rămâne, dacă vrea să rămână, eu n-am nicio problemă.

Întrebare: Ați vorbit cu domnul Tăriceanu despre situația SPP? Vorbeați de o comisie de anchetă.

Liviu Dragnea: Nu cred că putem evita o comisie de anchetă parlamentară. L-am văzut pe domnul Vela că se agită să facă ceva acolo, un fel de audiere, să-l acopere pe domnul Pahonțu. Cred că trebuie făcută o comisie de anchetă parlamentară.

Întrebare: Ați discutat în coaliție? Tot este în spațiul public, dar nu veniți cu decizia.

Liviu Dragnea: Așteptăm să se mai strângă lucruri.

Întrebare: Domnul Tăriceanu e de acord?

Liviu Dragnea: Cred că da.

Întrebare: Ați discutat în coaliție de principiu pentru ancheta SPP?

Liviu Dragnea: V-am spus că eu cred că n-avem cum să evităm această comisie de anchetă parlamentară, pentru că încep să apară din ce în ce mai multe lucruri și cred că trebuie să le lămurim, pentru că se pare că acolo sunt lucruri mult mai grave decât bănuiam noi.

Întrebare: Aveți și dovezi? Domnul Vela spune că v-a invitat marți să veniți cu dovezi. Mergeți la Comisie?

Liviu Dragnea: O să merg, normal c-o să merg. Sunt curios să văd ce întreabă domnul Vela. Nu-l întreabă pe Pahonțu?

Întrebare: Mai întâi pe dumneavoastră, așa zicea, și apoi pe Pahonțu.

Liviu Dragnea: Dar cine e domnul Vela, doamnă? Comisia de Apărare e comisie de anchetă. E Comisia de Apărare a lui Pahonțu? Acolo-i președinte Vela! Să știți că eu nu sunt la șuetă aici. Am venit să vă răspund la câteva întrebări, dar nu pot să răspund la douăzeci de întrebări pe un subiect.

Întrebare: Spuneați că așteptați să se mai strângă lucruri. La ce vă referiți? Ce sperați să mai adunați?

Liviu Dragnea: Eu nu sper nimic. Tot apar informații.

Întrebare: Domnul Stănescu vine și cu personajul care a vorbit cu dânsul? Domnul Vela îi cerea să vorbească.

Liviu Dragnea: Aoleu, domnul Vela e din ce în ce mai viteaz, săracul, la Comisia de Apărare a lui Pahonțu! Tocmai de aceea ne gândeam să facem comisia de anchetă, ca să-l ajutăm pe domnul Vela, că tot îl apără pe Pahonțu.

Întrebare: Despre felul în care au decurs dezbaterile din Parlamentul European pe legile justiției, ce părere aveți? Ministrul Justiției nu a fost lăsat să ia cuvântul.

Liviu Dragnea: Era de așteptat să nu fie lăsat să ia cuvântul. Am auzit tot felul de explicații, că nu e în procedură, că nu se poate… dacă era ministrul Justiției din Germania, de exemplu, nu era lăsat să ia cuvântul? Îl țineau în sală și nu-i dădeau microfonul când se vorbea despre justiția din România? Acolo am văzut foarte multe minciuni din partea unor europarlamentari români care au ajuns acolo pe votul românilor și care au mințit cu nerușinare. În același timp, am văzut europarlamentari români buni patrioți care, cu curaj, cu foarte multă rigoare, au explicat, de fapt, adevărul din România. Am văzut și europarlamentari din alte țări care au susținut acest punct de vedere. Eu cred că ceea ce au gândit și au vrut să monteze acești mincinoși în Parlamentul European s-a întors împotriva lor.

Întrebare: De ce nu a fost și prim-ministrul acolo?

Liviu Dragnea: Nu a fost invitată la această dezbatere din Parlamentul European. În același timp, întrebați-o pe dumneaei. Problema nu era să meargă doamna prim-ministru acolo. De ce nu a fost lăsat să vorbească ministrul Justiției, că vorbea despre justiție?

Întrebare: Informațiile de la Bruxelles spun că doamna premier ar fi trebuit să vină, pentru că a fost o discuție la nivelul consiliului de președinți. Ar fi fost folosit ca un tertip pentru ca domnul Tudorel Toader să nu vorbească acolo. Sunt informații că acolo trebuie să vorbească premierul.

Liviu Dragnea: Iar comentăm pe surse? Iar comentăm minciunile?

Întrebare: Cum ați primit faptul că un europarlamentar din grupul socialiștilor a criticat faptul că există o investigație care vă vizează pe fonduri europene și, totuși, aveți o funcție de conducere în Parlament?

Liviu Dragnea: E un tip foarte bine informat domnul europarlamentar sau doamna, habar n-am, nu știu cine a vorbit! Ați văzut vreodată în momentele grele din România, când tot așa, era Europa plină de minciuni cu referendumul, că s-au interesat măcar să întrebe, de fapt, ce s-a întâmplat în România? Nu!

Întrebare: E vorba de familia dumneavoastră politică.

Liviu Dragnea: Eu am o altă familie, domnișoară! Nu am familie în Europa.

Întrebare: A apărut un articol pe Rise Project care vorbește de o achiziție făcută de o firmă în care fiul dumneavoastră deține 70% din acțiuni care a cumpărat cu o sumă de 100 de mii de euro 3,9 hectare, o vilă de protocol aproape de Turnu Măgurele. Știți de această achiziție?

Liviu Dragnea: Nu știu.

Întrebare: Nu v-a comunicat că face această achiziție?

Liviu Dragnea: De ce trebuia să-mi comunice mie? DNA se pregătește acum să intre și-n familie, să înțeleg.

Întrebare: Nu vă cere sfaturi legate de afaceri?

Liviu Dragnea: Uite că nu-mi cere, mai ales că, din câte știu eu, el nu e nici director, nici administrator, n-are nicio funcție executivă acolo, dar nu contează, să înceapă și cu el!

Întrebare: E o afacere bună această achiziție? 100 de mii de euro un teren atât de mare?

Liviu Dragnea: Dar de ce mă întrebați pe mine, sincer, dacă e mare, dacă e mic, dacă e ieftin, dacă nu e ieftin?

Întrebare: Declarați că nu aveți nicio legătură cu firma Tel Drum. Vă mențineți această declarație, în momentul în care fiul dumneavoastră face achiziții de la această firmă?

Liviu Dragnea: Eu înțeleg că o firmă a făcut achiziții de la altă firmă, nu fiul meu. Eu n-am nicio legătură cu firma Tel Drum. Ce nu se înțelege aici? E atât de disperat DNA încât vă pune să puneți aceste întrebări? Are nevoie de alte informații? Pot să mă cheme.

Întrebare: E numele dumneavoastră, e fiul dumneavoastră, e dosarul dumneavoastră!

Liviu Dragnea: Și ce trebuie să mai fac aici? Nu e DNA? Nu dă tot felul de informații pe surse? Luați-le de-acolo!

Întrebare: Cu dosarul cum stați? Avocata dumneavoastră spunea că ați reușit să xeroxați o parte din dosar.

Liviu Dragnea: Am rugat-o pe doamna avocat să nu mai aibă niciun fel de declarații publice în niciun fel de speță, pentru că orice declarație se pune în dreptul meu. Sunt în aceeași situație, adică am plătit 18 volume din aproape 300. Nu e obligatoriu să am dreptul la apărare, e doar o informație!

Întrebare: În continuare nu primiți în format electronic?

Liviu Dragnea: Noi am făcut o cerere. Cine știe?

Întrebare: N-aveți niciun răspuns la această cerere?

Liviu Dragnea: Nu.

Întrebare: Ați spus că despre numirile în Guvern se discută întâi în Comitetul Executiv. A spus și doamna premier acest lucru. Veți discuta și despre situația domnului Vâlcov?

Liviu Dragnea: Nu este membru al Guvernului.

Întrebare: Domnul Vâlcov își păstrează funcția la grupul parlamentar al PSD?

Liviu Dragnea: V-am spus că la Comitetul Executiv, așa cum ați văzut și dumneavoastră, am discutat despre membrii Guvernului. Nu înțelegeți acest lucru, deci ce să mai comentăm?

Întrebare: Evaluarea secretarilor de stat și eventualele schimbări sunt finalizate?

Liviu Dragnea: Va fi un punct de discuție la Comitetul Executiv Național. O să vedem miercuri.

Întrebare: BNR vorbea de creșterea accelerată a inflației? Cum vedeți acest lucru?

Liviu Dragnea: Păi n-a vorbit domnul Isărescu? Îmi permit să comentez ce spune domnul Isărescu de la BNR?

Întrebare: Au crescut salariile parlamentarilor, cresc și sumele forfetare sau ar trebui plafonate?

Liviu Dragnea: Înțeleg că întrebarea e ce voi face cu cei 2000 de lei în plus, ca să nu punem zece întrebări! Mai creez un loc de muncă, angajez pe cineva.

La revedere!