01.09.2017

Conferinţă de presă susţinute de preşedintele PSD Liviu Dragnea la Curtici

PSD

Bună ziua! În primul rând, vreau să-i mulțumesc domnului doctor inginer Muscă pentru invitația de a vizita toată munca dumnealui din ultimii 27 de ani – vorbim de munca de după Revoluție. Am venit aici cu mare drag și cu foarte multă determinare și, așa cum am spus în mai multe rânduri, am fost și o să tot merg prin țară la obiective economice din domeniul agriculturii, pentru că vreau să continuu să transmit un semnal puternic și constant că actuala majoritate nu are niciun fel de ezitare în a implementa programele din agricultură.

Ce vede aici cine vine? Vede o muncă asiduă și constantă de 27 de ani, faptul că un om înțelept s-a opus devalizării unor obiective economice de dinainte de Revoluție. Atunci toată lumea ne spunea că trebuie să distrugem, să devalizăm, să desființăm, să închidem, să lichidăm și acest om, împreună cu cea mai mare parte a comunității, a decis că aceasta este, de fapt, o bogăție a acestor locuri pe care trebuie să o protejeze și s-o folosească și pentru binele dumnealor, dar și pentru binele comunității. Vedem aici ferme de vaci, de lapte, de carne, ferme de porci, abatorizare. Vedem aici cum ar trebui să fie în toată România într-un timp destul de rezonabil. La ultima deplasare, împreună cu domnul ministru Daea, în mod firesc, am primit o întrebare corectă care ne frământă și pe noi. Când o să ajungem în România ca toți cei care produc să nu mai vândă direct de pe tarla producția? Dacă menținem coerența programelor noastre, dacă vom subvenționa, dacă vom stimula ca de la producția agricolă să se continue lanțul, așa cum a făcut domnul Muscă și fiul dumnealui și colegii cu care lucrează – grâul nu se vinde pur și simplu. S-a făcut fermă de vaci, se folosește acolo, se transformă în carne și în lapte și într-un iaurt foarte bun, vă invit să-l beți, eu n-am băut un iaurt așa bun de când eram mic. Se transformă în mezeluri, au moară, au fabrică de pâine. Pe de altă parte, toți trebuie să înțelegem că așa ceva nu se face fără muncă, fără seriozitate, fără știință. Știu că la agricultură, la politică și la fotbal ne pricepem toți, dar cei care au rezultate sunt cei care o fac cu foarte multă știință.

Vreau să-l felicit, vreau, de asemenea, să spun de aici, din curtea domnului Muscă, că România trebuie să fie zootehnizată așa cum era înainte. Potențialul zootehnic al acestei țări este uriaș. Știu, a fost o perioadă după Revoluție când ni s-a spus că nu trebuie să mai avem subvenții la agricultură, că trebuie să închidem complexe de porci, de păsări, de vaci. Chiar aici, aproape, erau porcii de la ComTim care rodeau zăbrelele, că îi lăsau să moară de foame. Încet-încet, trebuie să mâncăm în România ceea ce se produce pe acest pământ, pentru că este un pământ bogat și tot ce produce este foarte gustos – legume, fructe, carne, produse din carne, lapte și pâine. Cantități uriașe de cereale pleacă din România așa cum sunt recoltate și se întorc în țară sub formă de produse de panificație, de la pâine până la biscuiți și alte dulciuri.

Vreau, de asemenea, să vă mai spun ceva: am discutat cu domnul Muscă despre situația funciară din această zonă și cred că trebuie să încercăm să stopăm ceea ce se întâmplă în domeniul vânzării de terenuri agricole în România. Este o lege care este păcălită, nu se respectă criteriile de acolo și, respectând cerințele Uniunii Europene, vom intra cu un proiect de lege foarte repede în Parlament prin care să ajutăm, în primul rând, românii să cumpere terenuri, să ajutăm tinerii români să cumpere terenuri, pentru că ceea ce se întâmplă acum nu e în regulă: tranzacții între străini, bineînțeles că dacă un român – avem un caz chiar aici – oferă un preț pe un teren, ar prefera să vândă un străin la alt străin. Nu avem nimic cu străinii, dar până la urmă vorbim de pământul acestei țări și cred că primii care trebuie să aibă prioritate sunt românii. Și acum se eludează legea, se eludează criteriile, cineva împrumută pe cineva cu înțelegerea foarte clară să nu îi mai dea împrumutul înapoi, după care în instanță i-a luat terenul care fusese pus gaj. Știu că o să generez foarte multe comentarii, vom intra cu legea foarte curând în Parlament, este aproape gata proiectul de lege.

Am discutat și despre situația din această vară cu seceta de-aici și acest lucru arată încă o dată cât de util este programul anti-grindină și de creștere a precipitațiilor. Vom avea în finalul programului o suprafață acoperită de 11 milioane de hectare, dintre care 2 milioane de hectare pentru stimularea precipitațiilor.

De asemenea, am auzit o situație care mi se pare destul de ciudată, o captare de apă din Mureș care pleacă în Ungaria, dar la care cei care solicită de aici n-au acces. Nu înțelegem de ce. Sigur că domnul ministru o să verifice cu cei de la ANIF, înțeleg, și cred că o să găsească o rezolvare. Dacă noi pentru producțiile agricole ducem la capăt programul de irigații cu apa până la stațiile de punere sub presiune gratuit, dacă programul anti-grindină și de creștere a precipitațiilor este finalizat, atunci vom avea primele condiții esențiale pentru ca producția agricolă din România să crească, veniturile fermierilor să crească, Produsul Intern Brut să crească, veniturile la buget să crească și această țară să se dezvolte, pentru că oricine are cât de cât idee de agricultură știe ce înseamnă ca o cultură să aibă apă la timp și în cantități suficiente.

Cam atât am vrut să vă spun. O să mai vorbim pe parcursul acestei zile, o să vizităm mai multe obiective. Dacă aveți întrebări, cu toată deschiderea vă răspundem.


 

Întrebare: Ce conține acel proiect de lege prin care vreți să stimulați românii să cumpere terenuri?

Liviu Dragnea: Nu, în primul rând, să aibă prima șansă, să aibă prioritate. Sunt niște prevederi în lege pe care o să le vedeți exact atunci când o să ieșim cu proiectul de lege. Nu mai facem greșeala să anunțăm ce vrem să facem și până să apară proiectul de lege toți cei interesați să-l bombardeze la televiziuni și prin presă.


 

Întrebare: Comisia Europeană s-a arătat îngrijorată și spune că n-ar fi primit acel proiect de lege cu modificarea legilor justiției. Ministrul spune că l-a trimis.

Liviu Dragnea: Și eu sunt îngrijorat. Și eu sunt îngrijorat când am văzut în presă și am citit ce s-a încercat să se facă ieri la CSM. Și eu sunt îngrijorat când văd niște ambasadori în România care-și permit să ne interzică și dreptul de a începe o dezbatere. Urmează să ni se interzică dreptul de a gândi. Și eu sunt îngrijorat de faptul că procurorii au început să certe judecătorii. Știți ce mă interesează pe mine, ca președinte PSD, ca președinte al Camerei Deputaților, ca deputat și ca cetățean român? Să văd ce spun asociațiile magistraților și Uniunea Națională a Judecătorilor din România. Am văzut că acolo există o susținere pentru acele prevederi. Eu nu sunt jurist, nu-s specialist. Sigur că în final decizia va fi luată în Parlament după o cumpănire serioasă, după o dezbatere serioasă, așezată, nu cu patimă, nu pentru a servi interesul unuia sau altuia, nu pentru a subjuga ideea de justiție în România. Am înțeles: fiecare cu îngrijorările lui!


 

Întrebare: Și ambasadorul american la București s-a declarat îngrijorat.

Liviu Dragnea: M-am referit și la acest lucru. Am spus: fiecare cu îngrijorările lui. Și eu sunt îngrijorat când ambasadorii merg la miniștri în fiecare zi să promoveze interesele unor companii străine. Cine știe? Poate cineva se gândește că și așa ceva înseamnă acte de corupție. Sigur că dacă ați merge dumneavoastră la un ministru să promovați interesele companiei domnului Muscă, veți avea o problemă! Eu zic să fim mai calmi. O să vedem ce spun specialiștii, ce spun judecătorii, ce spun ceilalți oameni care n-au interese personale, ci care vor ca justiția din România să funcționeze independent și judecătorii să fie protejați, să nu mai fim în situația în care președinta Curții Supreme este certată de niște procurori. Așa ceva nu e posibil. De aceea spun: fiecare avem îngrijorările noastre și mergem înainte pentru România! Alte întrebări! Aceasta, sigur, a avut o legătură foarte strânsă cu vacile de lapte.


 

Întrebare: În ce relații mai sunteți cu fostul premier Sorin Grindeanu?

Liviu Dragnea: Noi n-avem relații. Sorin Grindeanu este exclus din partid la această oră. Aici nu e vorba despre relații. Am mai spus: am avut o întâlnire în care am discutat, am spus atunci ce-am discutat, e suficient. Ați ridicat un subiect aici și știu că am avut o discuție cu președintele Consiliului Județean Dobra de la Timiș, pentru că acolo este o dorință firească, după părerea mea, pentru o sală polivalentă. Nu eu decid, decide Ministerul Dezvoltări în final. Cred că acolo trebuie făcută acea sală polivalentă și cred că cea mai bună locație din ceea ce am auzit este cea care este lângă oraș, în Giroc, dar dacă vor decide să facă sala polivalentă acolo, ceea ce cred că ar fi util, sfatul meu este să gândească și ca o sală unde se pot desfășura și evenimente artistice. Timișoara este capitală culturală europeană și, dacă tot vor face o sală pe care Timișoara o merită, o să facă o sală multifuncțională așa cum nu mai este în România și cred că trebuie un proiect aparte.


 

Întrebare: Ce măsuri va lua Guvernul pentru a elimina acele greșeli făcute de bănci prezentate de ANPC?

Liviu Dragnea: Nu sunt purtătorul de cuvânt al Guvernului și nici nu-mi permit să spun ce trebuie să facă Guvernul. Aseară m-am uitat și eu la televizor, foarte curajos președintele ANPC. N-am auzit de el până acum! În șapte luni de zile nu l-am văzut. A devenit foarte curajos și cred că și sistemul bancar a tremurat azi-noapte după ce a intrat la televizor!


 

Întrebare: Dar PSD va formula anumite măsuri? PSD este la guvernare, ar putea să plece către Guvern anumite propuneri.

Liviu Dragnea: De la PSD nu pleacă către Guvern, nici de la Parlament către Guvern, fiecare instituție are atribuțiile ei. Ce trebuie să se întâmple în orice sistem din România: trebuie să se întroneze normalitatea și cinstea. Oricine funcționează pe teritoriul României trebuie să plătească taxele și impozitele așa cum scrie în lege, fără să se folosească niciun fel de artificiu. Nu o să ajungă nimeni în nicio țară, nici măcar în România, să plătească tot ceea ce trebuie, dar nici la nivelul la care suntem acum. Probabil că vor fi adoptate niște măsuri care să ajute băncile din România să devină profitabile, pentru că acum nu-s profitabile. Fiind pe pierderi, noi vrem ca orice firmă din România să fie profitabilă ca să poată să întrețină în continuare activitatea, să poată să plătească salariații, acționarii să-și ia dividende și statul să ia venituri. În acest sens cred că trebuie acționat și cred că așa vom acționa.


 

Întrebare: Contestația lui Sorin Grindeanu când se va judeca?

Liviu Dragnea: Am vorbit suficient. Avem atâtea subiecte frumoase aici… când vin la Timișoara! Vin la Timișoara cât de curând, foarte curând, la Timișoara și Caraș. Cum ar fi să vin la Timișoara și să pună cineva întrebări despre domnul Muscă? Suntem la Arad.

Vă mulțumesc mult și continuăm vizita!

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații.ÎNCHIDE