13.11.2018

Conferinţă de presă susţinută de preşedintele PSD Liviu Dragnea şi premierul Viorica Dancilă la Parlament

PSD

Viorica Dăncilă: În cadrul Biroului Permanent Național de astăzi am venit cu propunerile pentru Ministerul Educației Naționale și pentru ministrul delegat pentru Afaceri Europene. Având în vedere că se împlinesc 45 de zile de interimat pentru Ministerul Educației Naționale, am venit astăzi cu propunerea pentru acest minister în persoana doamnei Ecaterina Andronescu. Pentru Ministerul Afacerilor Europene am propus ca ministru delegat pe George Ciamba. Am venit cu aceste propuneri pentru că eu cred cu tărie că avem nevoie de oameni cu experiență, cu expertiză. Sunt două portofolii importante și acest lucru face ca să avem în vedere oameni care pot conduce aceste portofolii și care pot aduce plus-valoare.

Pentru că am vorbit despre Ministerul Afacerilor Europene, vreau să vă asigur că România se află în grafic pentru preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene și cred că orice declarație care aduce o umbră de îndoială asupra acestui lucru nu poate face decât rău României. Suntem în linie dreaptă, ne aflăm, așa cum am spus, în grafic. Am nominalizat o persoană cu experiență care, cu siguranță, va fi sprijinită de mulți experți în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și care poate conduce cu succes la o președinție de succes pentru România.

Am văzut ieri declarații în spațiul public referitoare la președinția rotativă, la faptul că România nu este pregătită sau, mai bine spus, că acest guvern nu este pregătit. În calitate de prim-ministru al României, vă asigur că România este pregătită, că suntem, așa cum am spus, în grafic atât din punct de vedere al programului pentru președinția Consiliului Uniunii Europene, cât și din punct de vedere organizatoric și logistic. Cred că astfel de declarații nu pot face decât rău României. Cred că este un caz fără precedent într-un stat membru al Uniunii Europene și cer tuturor forțelor politice, inclusiv președintelui României, domnului Iohannis, să se abțină de la astfel de declarații, pentru că România are nevoie de consens, România are nevoie de unitate, are nevoie de buni români care să se gândească în primul rând la propria țară, mai puțin la interesele personale.

 

ÎntrebareAți transmis președintelui cele două propuneri?

Viorica Dăncilă: Nu am transmis aceste două propuneri, pentru că, așa cum știți, suntem un guvern politic. Am cerut acordul colegilor mei din Biroul Permanent Național și acum merg spre Guvern să trimit cele două propuneri. Nu am trimis nicio propunere până nu am cerut și opinia colegilor mei.

 

ÎntrebareCum vă explicați că ministerul condus de domnul Negrescu nu a finalizat nici măcar licitația privind cazarea oficialilor europeni?

Viorica Dăncilă: Este în curs de finalizare. Nu văd de ce neapărat trebuie să ne referim la cazare. Știți foarte bine că avem un număr foarte mare de evenimente, peste două sute de evenimente în teritoriu, plus evenimentele din București. Vă asigur că avem aceste lucruri, le vom realiza pe toate. Mai sunt foarte puține lucruri de realizat în ceea ce privește materialele. A durat mai mult pentru că a trebuit să respectăm toate procedurile legale, nu din vina cuiva sau a altcuiva nu a fost finalizată problema materialelor, ci faptul că a trebuit să îndeplinim toate procedurile legale, dar suntem în grafic. Chiar luna aceasta, pe data de 21, Consiliul Președinților va fi aici, la București, în frunte cu președintele Parlamentului European, Antonio Tajani. Vă asigurăm că avem toate lucrurile puse la punct.

 

ÎntrebareCând ați reevaluat-o pe doamna Andronescu?

Liviu Dragnea: Eu nu fac reevaluări. Doamna prim-ministru a venit cu cele două propuneri, au fost votate în Biroul Permanent Național. Am o completare la ce ați spus mai devreme, chiar ne-ați prins! Am înțeles că nici meniul nu e gata până la această oră pentru anul viitor, deci avem o mare întârziere.

Despre raportul MCV și despre rezoluție, zic că nu are rost să discutăm până nu apar.

 

ÎntrebareÎn condițiile atacului președintelui de ieri, mai este posibil acel acord între partidele parlamentare?

Viorica Dăncilă: Am văzut atacul de ieri al președintelui Iohannis. Noi avem acest Guvern pentru că am avut votul românilor și încrederea românilor și cred că domnul președinte nu trebuie să evalueze acest lucru, trebuie să respecte voința populară exprimată prin vot. În al doilea rând, ne-am obișnuit cu aceste declarații ale domnului președinte referitoare la Guvern, la guvernare. Nu vreau să-i răspund, nu vreau să procedez la fel cum face dumnealui. Pentru mine este important să vin cu lucruri concrete pentru români. Pentru mine a fost important săptămâna trecută să semnăm un acord de finanțare din fonduri europene de 710 milioane euro, pentru mine a fost important ieri să acordăm ajutoare de stat pentru nouă companii, dintre care șapte românești. De câte ori mă va ataca domnul președinte Iohannis, voi răspunde cu ceea ce facem noi, acest guvern și această coaliție pentru români. Pentru mine acest lucru este important. Cred cu tărie, și am spus-o de multe ori, românii s-au săturat de dispute. Eu m-am săturat de aceste lucruri. Cred că trebuie să vedem cum putem face să avem rezultate și în plan intern, dar și în plan extern. Subliniez încă o dată: îl rog pe domnul președinte Iohannis să nu mai iasă cu astfel de declarații care fac rău României. Știe și dânsul, știu și eu că acest lucru a fost subliniat și de președintele Comisiei Europene, domnul Juncker, care ne-a spus că, dacă vrem să avem succes, trebuie să existe un consens între președinție, Guvern și Parlament. Eu țin la acest consens, pentru că țin la imaginea României și țin la binele României. Sper ca și domnul președinte să înțeleagă acest lucru.

 

ÎntrebareMergeți pe proiectul de consens propus de domnul Tăriceanu?

Liviu Dragnea: Domnul Tăriceanu mai merge pe el? Nu am avut niciodată nici eu, nici partidul nostru, nici Guvernul nostru inițiativa vreunui război sau vreunui scandal, doar din când în când răspundem. Aduceți-vă aminte că începând cu toamna anului 2015, după ce am fost ales președinte la partid, am spus că vreau să încerc să fac tot ce pot și eu, și colegii mei, să avem o oarecare concordie, nu consens, că așa ceva este imposibil în România, pe temele mari pe care România le așteaptă de foarte mult timp. În permanență am spus și atunci, o spun și acum, chiar dacă mâna noastră a fost mereu întinsă, nu înseamnă că stăm și nu facem nimic, pentru că în România trebuie să se întâmple lucrurile bune pe care le-am vorbit, iar președinția, care este un eveniment de o importanță uriașă pentru țara noastră, trebuie să fie pregătită și a fost pregătită. După părerea mea, atitudinea și declarațiile de ieri ale președintelui Iohannis pot fi catalogate drept iresponsabile. Nu cred că mai există vreun șef de stat care să fi procedată în această manieră, neavând niciun fel de argument, ci doar această obsesie a lui și a acoliților dumnealui că acest guvern trebuie să pice, acest guvern nu care cumva să gestioneze președinția Consiliului Uniunii Europene. Aceasta nu poate să fie o atitudine responsabilă a unui președinte.

 

ÎntrebareTemele mari sunt cele pentru care primim critici azi în Parlamentul European.

Liviu Dragnea: Ca un român simplu, dar nu umil, consider că pentru România temele mari sunt altele, care au fost, sunt și vor rămâne, dincolo de orice rapoarte și MCV, pentru această țară. Vorbim de sănătate, de educație, de infrastructură, de agricultură, de dezvoltare economică, de venituri mai mari pentru români, de un mediu de afaceri predictibil și favorabil și de reforma macrosistemelor, teme de care noi ne-am ocupat. Am făcut și personal, și instituțional domnului președinte apeluri permanente de a lucra împreună, numai că le-am făcut degeaba.

 

ÎntrebareCriticile vin pe aceste teme mari. Cum o să fie relația cu UE?

Viorica Dăncilă: Aș vrea să nu faceți o legătură. Am venit cu un program pentru preluarea președinției. Venim cu forma finală a acestui program în cursul lunii noiembrie. Acela este programul pe care noi trebuie să-l ducem la bun sfârșit. Al doilea lucru pe care-l avem este să încheiem agenda strategică 2014-2019, sunt peste 200 de dosare legislative și non-legislative, trebuie să închidem cât mai multe. Avem de răspuns la o serie de provocări, Brexitul, viitorul Uniunii Europene post-Brexit, avem de răspuns la un acord pe cadrul financiar multianual, de un răspuns pe care îl dăm politicilor tradiționale – mă refer la politica de coeziune și politica agricolă comună, cât și la alte provocări. Pe aceste lucruri va fi judecată România la final. O președinție de succes este o președinție în care închidem cât mai multe dosare, dosare importante, în care ducem la bun sfârșit programul cu care am venit în fața românilor, în primul rând, pe urmă în fața Uniunii Europene și modul în care gestionăm aceste dosare atât de importante pentru viitoarea perioadă. Aș vrea să nu judecăm România acum, după anumite critici, anumite rezoluții mai mult sau mai puțin reale, pliate pe realitate, după anumite lucruri pe care le spun unii și alții. O să răspundem la aceste lucruri, dar n-aș vrea să legăm acest lucru de președinție. Să nu uităm că atunci când vorbim de președinția rotativă pe care o va prelua România, acest lucru va trebui să implice fiecare român, fiecare român să simtă că deținem această președinție și pentru acest lucru trebuie să aibă în Guvernul lor încredere. Acest Guvern, că ne place, că nu ne place, va reprezenta România. Dacă noi de fiecare dată îl punem la punct și încercăm să-i găsim critici, cred că acest lucru nu e bun pentru niciun român.

 

ÎntrebarePSD ce a făcut pentru ca MCV să nu mai fie aplicat pentru România?

Liviu Dragnea: Vorbim zilele următoare și vă asigur că va fi o discuție interesantă.

 

ÎntrebareCe se întâmplă cu remanierea? Va fi evaluare prin teste-grilă?

Liviu Dragnea: Prin ce? De unde a mai ieșit așa ceva, mă scuzați?

 

ÎntrebareDe la doamna Firea!

Liviu Dragnea: Dar ce, dăm examen pentru permisul de șofer? Dați-ne voie să decidem noi în CEX, așa cum se fac remanierile.

 

ÎntrebareV-ați asumat înființarea unor cabinete medicale în zonele defavorizate. Au fost făcute astfel de cabinete?

Viorica Dăncilă: În ședința Comitetului Executiv vin cu o evaluare pe fiecare minister în parte, inclusiv pe Ministerul Sănătății. Vom da un răspuns acestor lucruri după evaluarea pe care o vom prezenta public. Am ținut cont de toate punctele din programul de guvernare și o să vin cu o evaluare generală asupra guvernării, o evaluare pe fiecare minister în parte, pornind de la lucrurile asumate. Lăsați-mă până la remaniere ca atunci să vin punctual cu fiecare aspect.

 

ÎntrebareInstanța Supremă a decis să nu aștepte motivarea CCR. Vă va rămâne completul tras la sorți săptămâna trecută.

Liviu Dragnea: Habar n-am!

 

ÎntrebareDe ce ați făcut această contestație la Înalta Curte?

Liviu Dragnea: În primul rând, am citit pe un site extraordinar de bine informat și foarte serios că completul inițial erau trei la doi în defavoarea mea. M-aș fi așteptat ca CSM să se autosesizeze, să-i întrebe pe cei care spun acest lucru de unde au aceste informații, că și eu sunt curios. Deci, dacă a început în România să se discute atât de liber, atât de transparent despre faptul că unii judecători, înainte să înceapă procesul, au deja o opinie formată, unii pro, alții contra, mie mi se pare un lucru de o gravitate foarte mare. Bineînțeles că nu îl trage nimeni la răspundere, pentru că este din sistem domnul așa-zis jurnalist. În al doilea rând, toate demersurile pe care le-am făcut și le voi face pe această speță au un motiv foarte clar de care cred că trebuie să beneficieze orice român într-un stat normal și într-un stat de drept, și anume dorința mea ca eu și nu numai eu, toți justițiabilii, să fim judecați de niște completuri constituite legal, ca să nu ajungem iar în situația nedorită, peste o lună, două, trei, nouă, să se constate că aceste completuri au fost constituite nelegal și să se ia de la capăt, pentru că m-am cam săturat!

 

ÎntrebareCe nu a fost legal săptămâna trecută?

Liviu Dragnea: Discutați cu avocații. Eu am făcut acest demers, de aceea sunt avocați, că nu trebuie să îmi dau eu cu părerea despre tot. Dar v-am spus care este motivarea mea: nici dreptul de a cere niște lucruri văd că nu mi se mai acordă. Eu în continuare sper sau, mă rog, cred că deocamdată încă mai avem niște drepturi în această țară.

 

ÎntrebareÎnalta Curte a spus că a respectat decizia CCR.

Liviu Dragnea: Eu nu vreau să intru în dispută cu conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție. Sunt destui care și-au dat cu părerea, care au motivat, chiar nu vreau să fac acest lucru.

 

ÎntrebareÎn CEX de săptămâna viitoare veți discuta situația primarului Gabriela Firea?

Liviu Dragnea: Pe teste-grilă!

 

ÎntrebareV-a acuzat că nu aveți bărbăție politică să recunoașteți că ați discutat cu primarii desființarea Primăriei Generale.

Liviu Dragnea: Discutăm în CEX.

 

ÎntrebareSe impune excluderea doamnei Firea?

Liviu Dragnea: Doamne-ferește! Cum să piardă partidul un asemenea om?

 

ÎntrebareDe ce a ales ministrul Negrescu să își dea demisia?

Viorica Dăncilă: Am avut o discuție în Guvern. Am sperat ca domnul ministru să vină să continuăm această discuție. Eu cred că orice decizie trebuie să fie luată de întreaga echipă, iar domnul ministru și-a dat demisia. A fost dorința dânsului. Nu comentez. A făcut treabă bună până acum, s-a implicat. Eu trebuie să privesc mai departe, să vedem cum gestionăm în continuare și să avem o președinție de succes. Pentru mine acest lucru este important. A fost opțiunea dumnealui, nu pot s-o comentez.

 

ÎntrebareDoamna Firea spunea că domnul Negrescu a spus că i s-au tăiat din atribuții.

Viorica Dăncilă: Nu. Neg cu vehemență acest lucru. Domnului Victor Negrescu nu i s-a tăiat nicio atribuție. Am lucrat împreună cu Victor Negrescu de-a lungul întregului an pentru președinție, am lucrat împreună pe fiecare dosar, ne-am consultat pe fiecare lucru tocmai pentru ca rezultatele să fie foarte bune. Dimpotrivă, i-am spus domnului Negrescu dacă consideră că sunt și alte lucruri care să-l ajute să-și îndeplinească cu succes mandatul – nu, nu i s-au tăiat din atribuții.

Liviu Dragnea: Eu credeam că toți am fost la aceeași ședință de Birou Permanent. Nu a spus nici domnul Negrescu că i s-au tăiat din atribuții, nu a spus nimeni altcineva în ședința BPN că i s-au tăiat din atribuții ministrului delegat pentru Afaceri Europene. Este o minciună.

 

ÎntrebareCare au fost nemulțumirile pentru care și-a dat demisia?

Liviu Dragnea: Întrebați-l pe domnul Negrescu! Domnul Negrescu a spus, a ieșit public, a și postat, e suficient, întrebați-l pe dumnealui. N-am avut încă onoarea, v-am mai spus, să fiu nici purtător de cuvânt, nici consilier al dumnealui!

 

ÎntrebareDoamna Firea a spus că domnul Negrescu ar fi spus că i s-au tăiat din atribuții.

Liviu Dragnea: Și eu v-am spus mai devreme că poate a fost la altă ședință. Îmi cer scuze, dar eu zic că-i bine să îi credeți pe cei care au fost acolo. Ce să facem? Nu putem să venim toți membrii BPN și să spunem că nu-i adevărat. Iar în legătură cu bărbăția, să stea liniștită, am suficientă bărbăție!

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Partidul Social Democrat respectă și aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Înainte de a continua navigarea te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de confidențialitate, prelucrare și protecția datelor cu caracter personal. ÎNCHIDE