02.09.2017

Conferinţă de presă susţinută de preşedintele PSD Liviu Dragnea şi premierul Mihai Tudose la Năvodari

PSD

Liviu Dragnea: Am avut o discuție cu colegii noștri de la ALDE, am vorbit după această întâlnire cu dumneavoastră, i-am informat și pe colegii mei, o întâlnire cu deputații PSD, cu senatorii PSD și la final un Comitet Executiv Național lărgit la care au participat și membrii Guvernului, membrii PSD. În cadrul Comitetului Executiv Național am aprobat cele 18 departamente. Aș vrea să vi le citesc repede: Departamentul pentru Politici Sociale și Dialog Social, Departamentul pentru Educație, Cercetare Științifică și Societate Informațională, Departamentul pentru Sănătate, Departamentul pentru Politici Economice și Mediul de Afaceri, Departamentul pentru Politici Fiscale, Departamentul pentru Constituție, Drepturi și Libertăți Fundamentale, Departamentul pentru Politici de Mediu, Agricultură și Dezvoltare Rurală, Departamentul pentru Administrație Publică, Dezvoltare Regională și Turism, Departamentul pentru Infrastructură și Transport, Departamentul pentru Relații Internaționale și Afaceri Europene, Departamentul pentru Apărare și Afaceri Interne, Departamentul pentru Republica Moldova, Departamentul pentru Cultură și Culte, Departamentul pentru Identitate Națională și Românii de Pretutindeni, Departamentul pentru Tineret și Sport, Departamentul pentru Comunicare și Relații cu Mass-Media, Departamentul pentru Resurse Umane și Gestionarea Carierei și Departamentul pentru Identitate Social-Democrată, 18 departamente.

Am discutat, de asemenea, despre prioritățile legislative pe care vi le-am prezentat când ați fost prezenți la începutul Comitetului Executiv Național. Am stabilit care este modul de comunicare internă între sediul central al partidului și organizațiile județene, modul cum să fie organizate relațiile cu media la nivel județean, reluarea obiceiului de a organiza conferințe de presă săptămânale în fiecare județ și, de asemenea, am discutat despre câteva chestiuni administrative. S-au ridicat câteva probleme din partea tuturor colegilor legate de anumite blocaje în implementarea unor programe de investiții, în special în ceea ce privește Programul Național de Dezvoltare Locală 2. Sunt foarte multe întârzieri generate de emiterea cu greu a avizelor din partea unor structuri teritoriale ale ministerelor și prim-ministrul, în fața Comitetului Executiv Național, a spus ce va face împreună cu miniștrii de resort: va cere o evidență clară, într-un termen foarte scurt, a datelor când au fost transmise solicitările pentru emiterea de avize și stadiul lor, pentru că au fost colegi care au spus că sunt luni de zile de când nu se dă niciun răspuns de la diverse structuri teritoriale.

Am discutat, de asemenea, despre autostrăzi, despre modul prin care aceste investiții majore pe care le așteaptă toată societatea românească să fie realizate într-un termen rezonabil. Premierul a prezentat, de asemenea, stadiul implementării programului de guvernare. Am constatat toți cu satisfacție că față de data la care a preluat Guvernul astăzi suntem într-o situație foarte bună, și anume doar 14% dintre măsurile din programul de guvernare sunt nefinalizate ca realizare, sunt în curs. La sfârșitul lunii septembrie toate prevederile din programul de guvernare vor fi aduse la termen, în așa fel încât anul 2017 să fie încheiat cu respectarea măsurilor și acțiunilor care sunt prevăzute acolo.

Am avut o discuție cu prim-ministrul și cu ministrul Transporturilor despre autostrada pe Valea Prahovei, pe lângă celelalte autostrăzi. Acolo există un proiect mai vechi care are și avizele de mediu: este vorba despre București-Ploiești-Brașov. Autostrada Comarnic-Brașov nu implică și autostradă între Ploiești și Comarnic și prim-ministrul a stabilit cu ministrul Transporturilor ca săptămâna următoare să ne prezinte dacă poate să fie o opțiune mult mai bună și mult mai rapidă, în așa fel încât să avem o autostradă București-Brașov, nu întreruptă între Ploiești și Comarnic.

Am discutat, de asemenea, despre înființarea Casei Române de Comerț, o companie importantă care va ajuta foarte mult producătorii români. Sunt foarte multe cereri de a importa produse din România, numai că neexistând cât de cât o coordonare, sunt producători la care n-ajung cererile, nu reușesc să negocieze un preț bun și pierd și ei, pierde și statul și într-un timp rezonabil am stabilit să înființăm prin lege această companie națională.

Cam acestea au fost, în mare, principalele teme de discuție. Îl rog și pe prim-ministru să spună câteva lucruri despre stadiul implementării programului de guvernare, repet, cu satisfacția din partea tuturor că, într-adevăr, acum avem mult mai multă siguranță în implementarea acestui program.


 

Mihai Tudose: Reiau de la ultima idee a domnului președinte, despre Casa de Comerț: și atunci când eram la Ministerul Economiei eram în postura în care erau cereri de produse care se găseau în România, dar producători multipli care nu erau în stare să se sindicalizeze și nimeni din afară nu vine să îi sindicalizeze. Dau un exemplu cu roșiile sau cu bulionul. Sunt țări care au nevoie de contingente mari de produs, dar nu au structuri și nici nu doresc să se implice în a sindicaliza contingenta acelui produs și atunci a apărut necesitatea firească ca statul să se ocupe de așa ceva. Ei doresc un parteneriat cu statul, statul garantează acea comandă și la rândul lui sindicalizează producătorii de profil. Mi se pare un proiect interesant, inclusiv pe zona de producție agricolă. Bineînțeles, n-o să fie toată lumea fericită, n-o să fie fericiți în special cei care astăzi își permit să jongleze cu micii producători.

În ceea ce privește proiectul de care spunea domnul președinte cu povestea eternă a României din ultimii zeci de ani, Brașov-București, deși nici măcar București-Ploiești nu este terminată, capătul dinspre București începe de undeva din aer, ne gândim serios dacă acest mare proiect poate fi declarat proiect național de importanță strategică. Nu este pe bani europeni, este cu bani din buget, banii sunt oricum în bugetul Ministerului Transporturilor, să demarăm cât de repede cu putință, mai ales că există niște bucăți deja desenate, cu avize de mediu luate, adică putem să începem efectiv construcția pe acest tronson. La fel, TAROM și aeroportul București, acolo lucrurile stau incredibil din anumite puncte de vedere, sunt contracte din 2005 cu diverse firme, unele nefinalizate, care pur și simplu au plecat și, așa cum v-a spus și domnul președinte, cum v-am spus și eu, sunt două companii fanion ale României, poarta de intrare în România, embleme ale României și nu se poate ca lucrurile să continue așa. Și acolo intenționăm ca aceste două să fie declarate de importanță strategică națională, să ne putem ocupa cu mare celeritate de aceste două proiecte, de aceste două companii.


 

Liviu Dragnea: Vreau să mai adaug ceva, două lucruri să mai spun: ideea înființării unei Case de Comerț românești ne-a venit după întâlnirea pe care am avut-o cu un înalt oficial chinez, când am discutat despre posibile cereri din China, care-s foarte mari, și singura modalitate prin care am putea să devenim un furnizor important pentru China ar fi aceasta. Discuțiile au fost purtate și cu alte zone din lume, din Golf și din Orientul îndepărtat. Este un proiect care ne va ajuta foarte mult.

Despre proiectele mari din România, l-am rugat pe prim-ministru ca săptămâna următoare, dacă reușește să finalizeze, să stabilească o listă de obiective strategice de importanță națională în domeniul agriculturii, în domeniul sănătății, infrastructurii, educației, cercetării. Va fi stabilită și aprobată această listă. Sperăm să găsim înțelegere la toate forțele politice, să vedem dacă reușim, pentru a fi de acord cu această listă, să fie o listă de obiective strategice de importanță națională pentru care să începem finanțarea și execuția și să fie duse la capăt.


 

Întrebare: Ați luat vreo decizie despre pilonul II de pensii? Președintele ALDE a spus că rămâne menținut. A fost neclar dacă în acest moment există bani în buget pentru majorarea pensiilor.

Mihai Tudose: Sunt bani suficienți și nu e nicio problemă în plata pensiilor. Nicicum nu poate fi vorba despre legarea legii pensiilor de bugetul pe anul acesta, fiindcă legea pensiilor este în lucru și dacă intră în vigoare, intră de anul viitor, nu de anul acesta. Așa cum v-am spus, tot ceea ce înseamnă discuție pe pilonul II de pensii se face la nivel de Minister de Finanțe, Casa de Pensii. Va fi prezentat, s-au descoperit acolo niște mici probleme. Așa cum spunea domnul Tăriceanu, sunt niște comisioane care au fost luate mai mult decât trebuie, au luat mai mult timp decât primul an, aproape zece ani. Analiza este în curs de finalizare. Săptămâna viitoare domnul ministru de Finanțe, împreună cu președintele Casei Naționale de Pensii vă vor prezenta concluziile public, să le afle tot românul, câți bani s-au încasat mai mult sau mai puțin pe drept. Dar închiderea pilonului de pensii, o luăm de la capăt, nu se întâmplă, nu există naționalizare sub nicio formă. Toată discuția a fost și are loc încă având în vedere interesul suveran al cetățeanului, dacă banii din acel pilon sunt bine administrați.


 

Întrebare: Înțeleg că există o problemă inclusiv pe speranța de viață. Speranța de viață e mult mai mică decât cea din Europa, o să ajungă mult mai puțini bani din pilonul II când ies la pensie. Aveți de gând să schimbați legislația?

Mihai Tudose: Nu putem să umblăm la speranța de viață prin legislație, Dumnezeule! Dăm o lege să trăim mai mult?! Toată analiza în ceea ce privește structura pilonului II, structura pilonului III, a pilonului I va fi prezentată când va fi gata de către Ministerul de Finanțe, ASF și Casa de Pensii.


 

Întrebare: Ne așteptăm să fie o modificare legislativă în acest sens?

Mihai Tudose: Când va fi gata, săptămâna viitoare, toată analiza, va fi prezentată de către Ministerul de Finanțe, ASF și Casa de Pensii.


 

Întrebare: Când va fi o discuție despre legea pensiilor?

Liviu Dragnea: N-am putut să discutăm astăzi, pentru că doamna Olguța nu a fost prezentă. Va fi discutată săptămâna viitoare în coaliție.


 

Întrebare: Ați analizat cele trei variante?

Liviu Dragnea: Da.


 

Întrebare: Ați ajuns la o concluzie?

Liviu Dragnea: Da.


 

Întrebare: Care sunt principalele modificări?

Liviu Dragnea: Vă prezentăm după coaliție.


 

Întrebare: Au văzut și cei de la ALDE?

Liviu Dragnea: A rămas să se uite și dumnealor, să discutăm în coaliție.


 

Întrebare: Legat de eliminarea impozitul pe dividende, președintele ALDE a spus că se renunță, pentru că economia nu ne permite.

Liviu Dragnea: Îmi permit să vă corectez, eram lângă dumnealui, nu a spus așa. A spus când nu eram împreună? Îmi cer scuze!

Mihai Tudose: Tot ce înseamnă măsuri fiscale de acest gen sunt măsuri care pot fi implementate și mai devreme de șase luni, pentru că nu sunt măsuri care taie, ci măsuri care dau. Vă vor fi prezentate și făcute public odată cu proiectul de buget. Astăzi nu avem o analiză care să ne spună că nu ne permite să facem acest lucru.


 

Întrebare: De ce n-a fost adoptată în ședința de Guvern?

Mihai Tudose: De ce n-a fost adoptată acum două săptămâni. Va fi adoptată când va fi adoptată, anul acesta.


 

Întrebare: Există suficienți bani pentru adoptarea acestei măsuri?

Mihai Tudose: Ea va fi adoptată pentru anul viitor, nu vorbim de bugetul pe această lună, nici pe acest an. Face parte din construcția bugetară pe anul 2018.


 

Întrebare: Legat de TVA split, cei de la ALDE au făcut o serie de simulări pe efectele pe care le-ar putea avea. Ei susțin că impactul ar fi catastrofal, 80% dintre firmele mici ar putea dispărea. Ați discutat în interiorul coaliției? Aveți și dumneavoastră niște simulări?

Liviu Dragnea: Am discutat chiar astăzi cu colegii de la ALDE în interior și am convenit ca domnul Tăriceanu împreună cu domnul Chițoiu și domnul Vosganian și alți colegi de la ALDE care se pricep la acest domeniu să avem o întâlnire cu PSD și cu premierul și câțiva miniștri și pe acest subiect, și pe alte prevederi care sunt acum în discuție și în evaluare. În ceea ce privește impozitul pe dividende, dacă se menține sau dacă se elimină, în această perioadă premierul și ministrul de Finanțe, împreună cu ceilalți miniștri, lucrează la construcția bugetului de stat pe anul viitor. Toate aceste elemente sunt luate în calcul. Când vor avea analiza finalizată, vom avea o discuție într-o altă ședință a coaliției majoritare și pe argumente și simulări se va lua decizia finală.


 

Întrebare: Este posibil să reveniți la această măsură cu TVA split?

Liviu Dragnea: Cu tot respectul de care sunt în stare, vreau să vă rog ceva: am discutat de mai multe ori cu dumneavoastră și în diverse ocazii despre split TVA. V-a spus și premierul de foarte multe ori. Rugămintea mea este să aveți răbdare cu noi și să nu ne întrebați de fiecare dată, pentru că vom da același răspuns. N-o să acceptăm să plecăm de la o ipoteză și să facem o întreagă construcție. Când vom face această analiză – vorbim de un timp foarte scurt –, vom prezenta. Orice măsură care va fi adoptată de către Guvern sau de către Parlament sau și Guvern, și Parlament are ca dorință de finalitate mai binele pentru român, atât persoane fizice, cât și persoane juridice.


 

Întrebare: Atunci de ce Guvernul s-a grăbit să dea ordonanța cu TVA split dacă încă aveți îndoieli?

Liviu Dragnea: Noi n-avem îndoieli.

Mihai Tudose: Răspundem de zece ori la aceeași întrebare, cu răbdare: suntem țara cu cel mai mic grad de colectare pe TVA, 75%. 25% din banii pe care românii i-au plătit pentru stat, TVA fiind banii pe care îi ia statul din circulația mărfurilor, nu vin la stat. Cifrele sunt foarte mari, de ordinul miliardelor. Este o metodă ca acei bani despre care spunea colegul dumneavoastră să vină – sunt banii statului care nu mai vin de la firme. Lor li se părea normal să funcționeze o lună cu banii statului, dar acuzau faptul că dura foarte mult returnarea de TVA din partea statului. Și returnarea statului se face în trei zile, în cinci zile maxim. Acest lucru nu se vede, dar faptul că decapitalizăm nu știu ce firme, fiindcă pur și simplu luăm banii statului? Haideți…


 

Întrebare: Legat de activele bancare, există un scenariu în lucru?

Mihai Tudose: A apărut în capul unui senator liberal. Comentăm ce visează el noaptea? Omul acela a mai fost scos o dată din activitatea bancară tocmai pentru manipularea Bursei. Știți, probabil, i-a mai fost retras o dată avizul de către Banca Națională. Comentăm ce spune el? Dacă făcea acest lucru în Anglia, cred că nu mai povestea a doua zi nimic. Cum să comentăm niște tâmpenii?


 

Întrebare: În contextul dosarului de la CNAS cu acele decontări fictive, există această impresie că această corupție din sistem afectează oamenii de bună-credință care se bazează pe un sistem medical.

Mihai Tudose: Sincer, eu nu știu ce e în dosar, dar în niciun caz nu poate cineva să fie de acord cu sifonarea unor bani de niciunde, nu numai din sistemul de sănătate publică. E la fel de grav și de la infrastructură, de la educație, de peste tot.


 

Întrebare: Ați vorbit cumva cu ministrul de resort în acest sens pentru o analiză mai profundă?

Mihai Tudose: Nu e vorba de o analiză mai profundă, fiindcă nu face Ministerul o analiză mai profundă, înțeleg că o fac alte instituții despre ce se întâmplă în anumite zone.


 

Întrebare: O întrebare în legătură cu Victor Ponta, anunță că mâine se înscrie în alt partid. Ar putea să rupă din PSD, din parlamentarii partidului?

Liviu Dragnea: Se pare că nu, din ce am înțeles eu. Acum nu știu câți o să ne regăsim mâine acolo, la lansare!


 

Întrebare: Ați avut o relație apropiată cu Victor Ponta. Cum vedeți toată această răzvrătire?

Liviu Dragnea: Nu vreau să comentez acum, sincer! Dar nu înseamnă că n-o să comentez. Nici nu vreau să-i tulbur lansarea noului proiect politic.


 

Întrebare: Legat de legea salarizării, majorările de 25% din educație ar fi de fapt 4%. Ce le transmiteți celor care lucrează în acest domeniu? Cât primesc în plus în mână?

Liviu Dragnea: Aștept să le explice doamna ministru Vasilescu.

Mihai Tudose: Doamna ministru Lia Olguța Vasilescu a explicat săptămâna aceasta liderilor de sindicat atât de bine, încât domniile-lor au înțeles cum se face această creștere în două etape, cu cât va crește netul în prima etapă, cu cât va crește netul în etapa a doua, etapa a doua fiind martie. Au înțeles toți liderii, nu știu cine n-a înțeles.


 

Întrebare: PSD cât a promis în campanie majorare pentru educație, 25 sau 4%?

Liviu Dragnea: Sincer, fără supărare, sunt foarte reținut, ați citit legea salarizării? Atunci de ce mai discutăm pe marginea ei dacă o știm, de ce punem întrebări? Ca să ne audă lumea?


 

Întrebare: Credeți că alegătorii știu legea salarizării?

Liviu Dragnea: Eu nu vorbesc de alegători, eu vorbesc de cei cărora li se adresează această lege. Toți au citit-o și au înțeles-o, dar dacă noi luăm un articol din lege care este alb și discutăm o lună despre el că s-ar putea să fie negru, poate și acei oameni o să spună „el pare alb, dar poate s-o fi înnegrit între timp!” Mai chemați-o pe doamna Lia Olguța Vasilescu să vă explice și dacă după nenumărate întâlniri n-o să reușească, atunci mă întrebați și pe mine.

Vreau să vă mai spun că am decis și în grupul senatorial, și în grupul deputaților, și în Comitetul Executiv Național, decizie politică fermă de a duce până la capăt proiectul de modificare a Constituției în ceea ce privește definirea familiei, și anume organizarea referendumului în această toamnă.


 

Întrebare: Despre lista de investiții de care spuneați, veți avea un dialog cu celelalte partide politice?

Liviu Dragnea: Eu spun de vreo doi ani de zile și am tot spus, și prim-ministrul, și domnul Fifor, președintele Consiliului Național, cam toți membrii am spus, cu câteva excepții, că vrem să avem un dialog politic normal în România, și cu președintele Iohannis, și cu celelalte partide pe un pachet de obiective de importanță națională. Vrem în continuare să îl avem. Noi o să lucrăm la el. Dacă o să fie și dumnealor de acord, dacă vor să-l completeze, e foarte bine, dar de adoptat îl vom adopta, pentru că e vital pentru România. E vorba și de simplificarea unor proceduri, pentru că poate reușim în această țară să nu mai venim cu o idee, o dorință a unei întregi națiuni să facem un obiectiv mare, și toată națiunea se uită stupefiată un an, doi, trei, patru, cinci cum din cauza a câteva firme care se ceartă prin instanță România rămâne stagnată în dezvoltare și atunci trebuie să facem această listă de obiective strategice de importanță națională pe care să le prezentăm și pentru care să începem să finanțăm prin diverse moduri, prin parteneriat public-privat, prin bani de la bugetul de stat, prin Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții. Este o foame de dezvoltare în România și, culmea, avem și un potențial foarte mare pe care chiar vrem să-l folosim, cu toate supărările pe care le vom genera, în mod sigur.


 

Întrebare: Cum vedeți dialogul cu liderul liberalilor? V-a dat și o poreclă, Terente.

Liviu Dragnea: Ce a spus?! Serios?

Mihai Tudose: La cine vă referiți? Nu știu cine e liderul liberalilor.

Liviu Dragnea: Vorbeam de dialogul politic…

Mihai Tudose: Atunci când înțeleg că domnia-sa a declarat că una dintre strategiile lor politice, dorința lor de a trăi, plăcerea lor în viață, spuneți cum doriți, este să respingă apriori orice vine de la Guvern, dacă vi se pare o atitudine politică corectă… indiferent ce face Guvernul: vrea să facă ceva foarte bun, îl respinge pentru că vine de la Guvern, nu mai contează ce vine. A spus această chestie sau am fost eu informat greșit?


 

Întrebare: Vi se pregătește și o moțiune de cenzură.

Mihai Tudose: Este un instrument democratic.

Liviu Dragnea: PSD este obișnuit cu moțiunile de cenzură.

Mihai Tudose: Când nu le fac ei, le organizăm singuri și avem succes!


 

Întrebare: Cu Sorin Grindeanu cum a rămas cu împăcarea sau dialogul?

Liviu Dragnea: Am vorbit de vreo patru ori până acum. Ca să citez din mine, chiar mi-e greu!


 

Întrebare: La conferințele de presă vorbiți înainte când vă alegeți culorile la cămașă?

Liviu Dragnea: Credeți că venim așa, aiurea?! La următoarea conferință de presă pe care o facem în comun vom avea cămăși albe.

Mihai Tudose: Fiind acum avem amândoi albastre, iar data trecută am avut amândoi albe.

Liviu Dragnea: Am și hotărât să mergem împreună prin țară de câteva ori, bineînțeles, în perioada următoare!

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații.ÎNCHIDE