29.09.2017

Conferinţă de presă susţinută de preşedintele PSD Liviu Dragnea şi premierul Mihai Tudose după reuniunea CExN al PSD, la Suceviţa (II)

PSD

Întrebare: Impozitul pe dividende, domnule Dragnea, se mai aude ceva de el? Și dacă da, ce?

Mihai Tudose: Păi eu văd că dumneavoastră tot auziți de el, că noi nu am auzit de el.


 

Întrebare: Deci nu ați auzit de o reducere la zero, de o eliminare a impozitului?

Liviu Dragnea: E în program și vedem când.


 

Întrebare: Credeți că e posibil anul acesta să se reducă la zero? Există varianta ca acesta să fie majorat?

Liviu Dragnea: Este în program și o să stabilim când.


 

Întrebare: Domnule președinte, vizavi de întâlnirea cu primarii care a avut loc astăzi aici, ați spus la un moment dat că în urma discuțiilor din cauza relației proaste cu Direcția Silvică… Direcția Silvică e condusă de un pesedist, de ce ar fi proaste?

Liviu Dragnea: Nu știu de cine e condusă Direcția Silvică, dar ei au spus aici despre o relație proastă cu Direcția Silvică.


 

Întrebare: Înseamnă că e undeva o problemă în partid?

Liviu Dragnea: Dar noi nu avem lemne în partid. Noi la Kiseleff ne încălzim cu gaze.


 

Întrebare: Nu, aș vrea să discut despre Codul Silvic, care, din câte am înțeles…

Liviu Dragnea: Păi nu, s-a discutat foarte mult despre Codul Silvic, astăzi, și de aprobarea prin HG a regulamentului în ceea ce privește aplicarea lui. S-a discutat despre asigurarea lemnelor de foc, asta s-a discutat.


 

Întrebare: Cu Codul Silvic se rezolva problema în 2019. Suntem în 2017.

Liviu Dragnea: Nu, nu, dacă ați luat pe surse, nu. Nu, era vorba de necesarul de lemn de foc din România și de capacitatea acestei țări de a livra milioane de metri cubi și cât poate să asigure. Nici nu am spus că aceasta ar fi cea mai mare problemă. Asta spun și ei, dacă au fost la Ocolul Silvic și le-a spus, domnule cota dumitale este de 12 metri cubi, păi la 12 metri cubi la 250 de cereri, înseamnă că la fiecare cetățean vine cu o pungă și îi dă trei surcele. Asta spuneau primarii. Sigur că după ce reușim să ieșim din această conferință de presă, mâine, poimâine o să se intereseze și Guvernul, să vedem, de fapt, despre ce e vorba. Că poate la noi, la Teleorman sau prin sud, mai avem câțiva pomi sub care să mergem la umbră, dar aici cred că sunt, totuși, ceva păduri.

 

Întrebare: Domnule Dragnea, în urma războiului declarațiilor dintre domnul Tăriceanu și președintele Iohannis, președintele Senatului zicea nu prea mai are răbdare să încerce comunice cu președintele statului pentru că nu mai merită. Este un război al Coaliției, până la urmă? Avem o reacție și de la dumneavoastră în același sens?

Liviu Dragnea: Nu știu dacă un război al Coaliției, dar la domnul Tăriceanu eu am văzut-o ca un drept la replică. Știți că în Parlament se tot dă dreptul la replică. L-a tot nominalizat președintele Iohannis, eu încă o dată spun: atitudinea asta din partea președintelui Iohannis, câteodată, pentru că are perioade când este foarte în regulă din punct de vedere al relaționării instituționale cu celelalte puteri, câteodată este foarte tranșant și nu cred că e în regulă. Nu poți să ai astfel de atitudine în ceea ce privește Parlamentul, în ceea ce privește Guvernul, Coaliția, liderii politici. Nu cred că e bine. Un război politic în România, poate chiar instituțional, nu va avea câștigători. Cine crede că va câștiga un astfel de război se înșeală amarnic. De pierdut sigur va pierde România.


 

Întrebare: Dacă își schimbă atitudinea, există presiuni asupra lui?

Liviu Dragnea: Sincer, îmi este greu să spun de ce, dar cu toată sinceritatea vă spun, mă gândesc serios și încerc să aflu de ce, pentru că, totuși, e președintele României, adică e important. Și o spun sincer, mi-aș dori foarte mult să existe o comunicare și o colaborare corectă între președinte, Parlament și Guvern, întâlniri periodice. Sunt decizii grele de luat. Decizii importante, strategice pentru România. În felul acesta nu e în regulă. Pentru că în jurul nostru se întâmplă lucruri, în lume se întâmplă lucruri, din câte știu eu, în toate țările dezvoltate, democratice, oamenii, indiferent de la ce partide sunt, comunică, colaborează și stabilesc puncte de vedere comune și pe toate căile și canalele le urmăresc, noi nu reușim să facem asta. Și nu de acum, din 2005 încoace. Nu reușim. Poate rupem acest blestem, eu cred că este un blestem. Nu e în regulă.


 

Întrebare: Apropo, dumneavoastră personal alimentați vreodată la pompă sau spuneți slavă Domnului că nu trebuie să faceți asta? Mașina dumneavoastră cu ce merge?

Liviu Dragnea: Cum?


 

Întrebare: Dumneavoastră personal alimentați vreodată la pompă? Aveți probleme cu creditele? Pentru că de la asta a pornit totul. Domnul Tăriceanu a spus slavă Domnului că nu are astfel de probleme.

Liviu Dragnea: Ați văzut, am stat toată ziua în întâlniri și în conferințe de presă. Nu știu exact nici ce a zis domnul președinte Iohannis, nici ce a zis domnul președinte Tăriceanu. Nu știu exact. Explicați-mi cum e cu pompa.


 

Întrebare: Domnul Tăriceanu a zis că slavă Domnului că nu are credit la bancă, întrebat de situația ROBOR.

Liviu Dragnea: Nu știu, sincer, nu mă puneți să comentez ceva ce nu am văzut.


 

Întrebare: La Suceava, e o ședință de consiliu local în care s-a discutat despre alocarea în avans a unei subvenții pentru o firmă care să asigure agentul termic în Suceava. Este vreo strategie la nivel național în ceea ce privește furnizarea agentului termic centralizat? Am reținut că consilierii locali ai PSD s-au împotrivit și ca atare s-a găsit o soluție cumva de-a valma.

Mihai Tudose: Nu știu cine și cum livrează agentul termic aici, ce tip de contract e.


 

Întrebare: Este o strategie la nivel național în ceea ce privește furnizarea agentului termic? Sunt 15000 de apartamente la noi în Suceava. Ce facem cu ele?

Mihai Tudose: Repet, nu am de unde să știu în fiecare oraș ce tip de contract este, cine este furnizorul, e în regie proprie, aveți contract cu alt agent economic. Cred că domnul președinte Stan poate să ne facă un tablou complet de ce s-a întâmplat, ce s-a votat ieri… fiindcă vorbiți de strategie generală.


 

Întrebare: Vorbesc de strategie pentru că este vorba de funcționarea unei entități…

Mihai Tudose: Cine dă căldură la Suceava?


 

Întrebare: O firmă privată.

Mihai Tudose: O firmă privată, da? Repet, nu există două situații la fel în țară. Nu poți să ai o strategie națională pe acest gen de contracte.

Liviu Dragnea: Dar pe primar l-ați întrebat? Eu sunt foarte curios, că v-am ascultat cu atenție. Pe primar l-ați întrebat?


 

Întrebare: Dar normal că l-am întrebat.

Liviu Dragnea: Din câte îmi aduc eu aminte, acestea țin de primărie. Și când a venit în campanie, nu cred că a spus, domnule, eu vin la primărie, dar aceasta e problema Guvernului. De-aceea vă tot întreb, că sunt curios. Ce se întâmplă cu orașele care reușesc să nu aibă astfel de probleme și care nu țipă la Guvern. Eu întreb. Înțeleg că cu gropile temporare e o problemă tot a Guvernului, cu energia termică e o problemă a Guvernului, alte chestiuni care țin de județ, tot ale Guvernului. Dar oamenii aceștia care au fost aleși?


 

Întrebare: Sunt niște prevederi legislative care spun că niște subvenții sunt asigurate din partea Guvernului.

Mihai Tudose: Vă mai spun o dată: am să preiau de la domnul președinte, de la domnul senator Stan care este problema aici și vedem în ce măsură Guvernul are sau nu, poate sau nu avea o implicare, fiindcă mai ales dacă primarul nu și-a făcut bine treaba și putem să nu lăsăm oamenii în frig, da, vom vedea dacă putem interveni. Dar dacă este vorba de un contract comercial între două entități private, până la urmă, asta-i viața!


 

Întrebare: Ați spus că liderii europeni ar trebui să se informeze mai bine înainte să comenteze. Voiam să vă întreb dacă veți mai trimite acest proiect către minister, dacă va mai avea ministrul Justiției întâlniri cu ambasadorul Americii, care, și el, a fost foarte critic la adresa acestui pachet.

Liviu Dragnea: Da.


 

Întrebare: V-ați întâlnit inclusiv și dumneavoastră, chiar și ministrul Justiției și ați discutat pe acest pachet. Ce se întâmplă? Pentru că acum ați spus că nemulțumirile vin din partea Executivului.

Liviu Dragnea: Nu știu. Eu, în discuția pe care am avut-o cu domnul ambasador, pe lângă alte subiecte a fost abordat și subiectul legat de legile Justiției. Mie mi-a spus foarte clar că are două îngrijorări legate de două prevederi: Inspecția Judiciară și numirea de către președinte a procurorilor-șefi. Și eu i-am spus că dacă acestea sunt cele două îngrijorări, poate să aibă o viață liniștită. De ce? Există în intenție ca aceste două prevederi să fie modificate în sensul bun.


 

Întrebare: Aceasta e o noutate, nu ne-ați mai spus până acum.

Liviu Dragnea: E un breaking news. În aceste condiții, sigur că suntem calmi, dar ne mirăm puțin. De unde mai apar din nou îngrijorări? Care prevederi din aceste legi sunt acelea periculoase, care creează atâta supărare și pornire? Se vorbește despre independența justiției, de lupta anti-corupție. Care prevedere din acele legi îi blochează pe unii să ancheteze Lacul Belina, de exemplu, sau vreun lac din Suceava. Adică eu vreau să vedem, că ne tot întrebăm, domnule, totuși ce deranjează de acolo? Că acele două prevederi chiar nu sunt cele mai importante.


 

Întrebare: Aceste două prevederi vor fi modificate așa cum…

Liviu Dragnea: Am spus de foarte multe ori că legile se votează și se aprobă în Parlament. Eu am înțeles toată această supărare, nervozitate, luptele din CSM, ambasade, foarte bine. În continuare Parlamentul în România funcționează și în continuare are atribuțiile constituționale de legiferare după largi dezbateri. Numai că mă întreb de unde este această încrâncenare. Eu tot caut care sunt articolele care deranjează. Din moment ce toată lumea înțelege că cu aceste două articole nu este o mare problemă, ce deranjează de fapt de acolo?


 

Întrebare: De la CSM așteptați să vină o explicație la fiecare articol care sunt acele nelămuriri?

Liviu Dragnea: Am înțeles că negativ total.


 

Întrebare: Domnule premier, știu că suntem la Suceava, dar aș vrea să ne mutăm puțin în Ardeal. Un senator de Cluj face un apel pentru salvarea fabricii Clujana și cere Guvernului sprijin ca armata să-și facă bocancii la acea fabrică tocmai ca ea să poată să reziste pe piață. Se poate face ceva în sensul acesta?

Mihai Tudose: Să facă bocanci buni, să-i oferteze la armată și să câștige contractul.


 

Întrebare: Cheltuielile forfetare nu au fost plafonate. Ați vorbit de ele, chiar spuneați că ar trebui să fie plafonate. Au fost doar sumele pentru cazare și transport. Ce s-a întâmplat?

Liviu Dragnea: Liderii nu reușesc să se pună de acord. Eu dau înapoi mare parte din suma forfetară, pentru că nu o cheltui.


 

Întrebare: Nu ar trebui făcut ceva în acest sens?

Liviu Dragnea: Ba da, eu o să fac și această chestie. Săptămâna viitoare, de fapt, nu îi dau înapoi, o să renunț la niște bani de acolo. O să vă prezint datele, cifrele.

Vă mulțumim mult, vă dorim o seară plăcută!

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații.ÎNCHIDE