19.11.2018

Conferinţă de presă susţinută de preşedintele PSD Liviu Dragnea, premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele interimar al Consiliului Naţional al PSD Mihai Fifor, la Parlament

PSD

Liviu Dragnea: Am avut un Comitet Executiv Național unde am analizat și votat propunerile doamnei prim-ministru pentru remanierea Guvernului și în partea a doua am luat niște decizii organizatorice. O rog pe doamna prim-ministru să vă prezinte propunerile de remaniere.

Viorica Dăncilă: La Ministerul Transporturilor, Lia Olguța Vasilescu. Am văzut că are capacitatea de a duce la bun sfârșit proiecte majore pentru România. Mă refer la legea salarizării, la legea pensiilor. Această capacitate, dublată de experiența în domeniul administrației, cred că o face pe doamna Olguța Vasilescu un candidat foarte bun pentru acest portofoliu. Sperăm ca succesul pe care l-a avut în cadrul Ministerului Muncii și Justiției Sociale să fie reflectat și în cadrul Ministerului Transporturilor.

Ministerul Muncii este un minister care a rămas vacant în urma numirii doamnei Olguța Vasilescu la Ministerul Transporturilor. Am propus pentru acest minister pe Marius Budăi. Este șeful Comisiei pentru Buget-Finanțe și Bănci, iar acest lucru este dublat și de experiența pe care o are în domeniul social. A fost director executiv la Casa de Pensii Botoșani, de asemenea, director al Agenției Județene pentru Prestații Sociale Botoșani.

La Ministerul Economiei, nominalizarea este Nicolae Bădălău. Am considerat că este nevoie de o persoană cu autoritate pentru a accelera activitatea în acest domeniu deosebit de important.

Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale propunerea noastră este Alexandru Petrescu, fost ministru în cadrul Ministerului Întreprinderilor Mici și Mijlocii. Cred că experiența pe care o are îl ajută să dea un răspuns pozitiv provocărilor din cadrul acestui minister.

Ministerul Culturii și Identității Naționale, profesor universitar Daniel Breaz, chiar dacă prin natura sa, cultura are în principal conotații artistice, cred că avem nevoie de rigurozitatea matematică a domnului profesor care să miște lucrurile în bine în cadrul acestui minister.

Ministerul Tineretului și Sportului: în opinia mea, experiența în domeniul educației, dar și al sportului, îl recomandă pe deplin pe domnul Bogdan Matei.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice: am propus revenirea unui fost ministru în echipa guvernamentală, este vorba despre Ilan Laufer.

Ministerul Apărării Naționale, după cum știți, domnul Fifor și-a dat demisia și se va ocupa de departamentele din cadrul partidului. În această situație, vreau să îi mulțumesc domnului Mihai Fifor pentru activitatea sa. Lasă un minister la cheie, iar la acest minister l-am propus pe domnul Gabriel Leș, care a mai avut funcția de ministru al Apărării.

Acestea sunt cele opt modificări din cadrul echipei guvernamentale. Sper ca următoarea echipă guvernamentală să fie o echipă care să aducă plus-valoare.

Vreau să menționez încă un lucru și vreau să le mulțumesc tuturor colegilor cu care am lucrat în echipa guvernamentală. A fost o echipă implicată și am văzut acest lucru în rezultatele obținute, prin creșterea economică de 4,3% din trimestrul III al anului 2018 față de anul trecut. Am făcut aceste modificări pentru că întotdeauna este loc de mai bine, pentru că trebuie să răspundem la provocări noi, legate atât de activitatea guvernamentală, dar și în ceea ce privește preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2019.

Liviu Dragnea: Astăzi am luat și niște decizii politice și administrative. L-am propus colegilor mei pe Mihai Fifor ca președinte interimar al Consiliului Național al PSD, având speranța că Mihai va organiza foarte curând, foarte rapid departamentele partidului în oglindă cu fiecare minister va fi un departament care va furniza informații, propuneri, sprijin pentru ministerele respective, în același timp, informări periodice către prim-ministru. Tot astăzi, l-am propus pe domnul Codrin Ștefănescu. E aici de față, cred că îl cunoașteți, ca secretar general interimar.

S-a discutat și despre situația de la Ilfov și despre situația de la București. A trebuit să discutăm în urma demisiei doamnei Firea din funcția de președinte interimar al PSD București. S-a discutat foarte mult despre situația de la Ilfov, pentru că acolo s-a întâmplat ceva imposibil de acceptat din partea colegilor noștri, și anume toți parlamentarii PSD și-au dat demisia în bloc din partid. Sigur, doamna Gabriela Firea a spus că nu a știut și că a aflat ulterior. Toți ceilalți colegi au spus că parlamentarii respectivi au relatat că nu țineau neapărat să-și dea demisia, dar li s-a cerut. A fost o acțiune de neacceptat, pentru că poate este cel mai grav lucru pe care poate să îl facă un președinte de organizație sau o conducere județeană a unei organizații, să le ceară, să-i forțeze, să-i invite, să le sugereze unor parlamentari ai oricărui partid să-și dea demisia din partidul care i-a propulsat în acele poziții, punând sub semnul întrebării votul pe proiectele legislative ale majorității parlamentare. În aceste condiții, propunerea a fost de dizolvare, conform statului, a Biroului Permanent Județean Ilfov, urmând ca Biroul Permanent Național să desemneze o conducere interimară, sperăm săptămâna viitoare, care să reorganizeze activitatea politică în Ilfov a Partidului Social Democrat.

S-a propus, de asemenea, să se retragă sprijinul politic al doamnei Firea pentru funcția de vicepreședinte al partidului. Eu nu am supus la vot această propunere. În schimb, ulterior, pe parcursul discuțiilor, doamna Firea ne-a anunțat că dorește să-și dea demisia și din funcția de vicepreședinte al partidului. Am discutat, de asemenea, și despre posibilitatea reală, așa am înțeles cu toții din partea tuturor ca aceste dispute, majoritatea dintre ele fără un fundament real, fără argumente serioase, să înceteze, pentru că de câteva luni de zile Partidul Social Democrat este obligat să discute despre aceste lucruri, în condițiile în care principala menire este să sprijine Guvernul pe care l-a instalat, să sprijine inițiativele legislative și să adopte în Parlament legile pe care această majoritate și le-a asumat în campania electorală. Eu în continuare sper ca ceea ce s-a spus în interiorul acestei ședințe să fie lucruri spuse cu bună-credință și cu sinceritate și toată lumea să se țină de ele. De asemenea, îmi doresc foarte mult ca toate zvonurile pe care le-am citit în presă și pe care le-am auzit pe la colțuri despre alte intenții ale unor colegi care să pună niște parlamentari să semneze niște demisii în alb să fie pure speculații, doar zvonuri, să nu se întâmple în realitate, pentru că așa ceva nu poate fi caracterizat în termeni pozitivi și nici nu poate fi acceptat și nici nu poate fi explicat de către nimeni care generează astfel de acțiuni.

Colegii de la București, în urma demisiei doamnei Gabriela Firea, l-au propus pe domnul Gabriel Mutu ca președinte interimar pe București, pe doamna Rodica Nassar ca vicepreședinte interimar pe regiunea București-Ilfov și pe domnul Daniel Florea ca secretar general adjunct la partid, care să țină relația dintre organizația centrală și organizația Municipiului București și ale sectoarelor.


 

Întrebare: Media unui ministru PSD în acest mandat a fost de șase luni. E o dovadă a faptului că nu a mers ceva?

Viorica Dăncilă: Am să vă răspund referitor la perioada 29 ianuarie până în prezent, de când sunt prim-ministru. Am considerat că fiecare ministru a fost implicat și că acest lucru este dovedit de analiza activității pe care am făcut-o pe fiecare minister în parte, dar, așa cum am menționat anterior, vrem în anumite domenii o impulsionare a activității. Sunt anumite domenii în care este loc de mai bine și acest lucru l-am avut în vedere atunci când am propus această remaniere guvernamentală. În altă ordine de idei, cum am precizat, preluăm președinția Consiliului Uniunii Europene și avem nevoie de oameni cu experiență mai multă, cu implicare mai multă, și acesta este un al doilea motiv pentru care această remaniere a avut loc. Deci, așa cum reiese din analiza făcută, până acum ne-am îndeplinit sau sunt în curs de îndeplinire 80% dintre obiectivele pe care le-am avut în programul de guvernare. Dar eu cred că în anumite domenii se poate face mai mult. Am ales împreună cu Comitetul Executiv, am votat și am propus oameni care sunt cu mai multă experiență, astfel încât rezultatele să fie și mai bune, iar acolo unde avem mici întârzieri, acestea să poată să fie recuperate.

Liviu Dragnea: De acord!


 

Întrebare: Cum de au apărut miniștri care au fost și în celelalte guverne ale PSD?

Viorica Dăncilă: Am venit cu aceste propuneri tocmai pentru că avem nevoie de experiența unor persoane care au fost miniștri. Nu putem să venim cu persoane care nu au experiență, nu au expertiză. Așa cum am spus, repet încă o dată, preluăm președinția Consiliului UE. Avem nevoie de oameni cu experiență, oameni care să știe să ducă negocierile în dosarele pe care le vor avea pe masa de lucru și consider că faptul că au fost miniștri le dă un avans față de alte persoane care nu au avut această experiență.


 

Întrebare: Chiar dacă nu au performat în celelalte guverne?

Viorica Dăncilă: Eu vreau să nu privesc înapoi, ci să mă refer la prezent și să privesc spre viitor. Eu cred că vor performa. Cred că în această echipă vor performa și cred că experiența lor și faptul că vor trebui să dovedească atât echipei care le-a acordat această încredere, cât și românilor că sunt în stare să-și ducă la îndeplinire obiectivele din programul de guvernare. Va fi un stimulent pentru ei și vor avea succes în activitatea pe care o desfășoară.

Liviu Dragnea: De acord cu doamna!


 

Întrebare: Este o problemă faptul că această remaniere vine cu atât de puțin timp înainte de preluarea președinției Consiliului UE?

Viorica Dăncilă: Nu este absolut nicio problemă. Așa cum am mai spus, avem dosare pentru fiecare ministru cu obiectivele pe care le are în timpul președinției, cu dosarele legislative și non-legislative pe care le vor avea pe masa de lucru, deci fiecare va prelua din mers aceste dosare. În altă ordine de idei, văd că de fiecare dată vine această întrebare, dacă avem probleme cu preluarea președinției Consiliului UE. Chiar astăzi, Comisia Europeană a menționat faptul că România este pregătită și are încredere în România să preia președinția rotativă a Consiliului UE. Nu cred că va fi nicio problemă. Mai mult, miercuri vom avea o întâlnire, va veni la București președintele Parlamentului European împreună cu liderii grupurilor politice din Parlamentul European și cu alți oficiali europeni. Vom avea o primă discuție referitoare la preluarea președinției, o primă discuție oficială. Spun acest lucru pentru că chiar eu am fost de două ori și am vorbit cu președintele Comisiei Europene, am avut discuții cu liderii grupurilor politice la Bruxelles, am vorbit cu comisarii europeni. Nu cred că va fi nicio problemă și acest lucru va fi dovedit de preluarea președinției și mai ales de exercitarea președinției Consiliului Uniunii Europene de către România.

Liviu Dragnea: Sunt de acord total!


 

Întrebare: Cum vedeți raportul MCV? România trebuie să ia vreo măsură după acest raport?

Liviu Dragnea: Eu nu cred că e momentul acum, în această seară cu atâtea știri, cu remanieri, cu schimbări, cu numiri în partid. Putem discuta mâine sau poimâine. Ce vă pot spune: eu susțin foarte mult ca România să procedeze, să acționeze, să legifereze exact așa cum o face fiecare stat membru din Uniunea Europeană, așa cred eu. Mai pe larg despre MCV și despre rezoluția din Parlamentul European, mâine, cel mai târziu poimâine. Acum avem de discutat, mai ales după ce s-a întâmplat și la Paris, din nefericire.


 

Întrebare: În cazul domnilor Neacșu și Țuțuianu ați ales excluderea din partid. De ce în cazul Gabrielei Firea nu s-a mers până acolo?

Liviu Dragnea: Pentru că sunt două lucruri total diferite. Eu încerc să fiu portavocea colegilor din Comitetul Executiv Național: să nu aveți impresia că acum sau data trecută sau acum trei dăți sau acum patru dăți eu vorbesc șase ore singur în Comitetul Executiv Național. Sunt lucruri total diferite. Dimpotrivă, orice măsură de acest gen poate să aibă și un revers la un moment dat, depinde doar de comportamentul și atitudinea fiecăruia. Nu are rost să facem un paralelism sau comparație între cele două situații și nu a dorit nimeni ca doamna Firea, primarul general al Capitalei, să fie exclusă. Aici nu e vorba de cine a criticat mai mult sau mai puțin. Dacă tot ați adus vorba, n-am spus până acum, doar câteva precizări. Am explicat în Comitetul Executiv Național, acum pot să spun și public, nu am vrut să ies public până astăzi, despre unele afirmații care s-au făcut în spațiul public de doamna Firea. Am încercat s-o conving, de fapt, că ceea ce a spus nu era adevărat. Nu m-am întâlnit cu primarii de sectoare pentru a desființa Bucureștiul. În primul rând, așa ceva nu se poate, orice om cu oarece pregătire înțelege că așa ceva nu se poate. Nu m-am întâlnit ca să facem șase orașe în București. Nu m-am întâlnit cu ei ca să luăm banii de la București și să îi ducem nu știu unde. A fost o solicitare din partea colegilor de la București la ultima ședință de Comitet Executiv să avem o discuție. Ne-am întâlnit a doua zi, marți. Mi-au zis că vor să participe la elaborarea noului proiect de repartizare și de formare a bugetelor locale. Le-am spus că, din punctul meu de vedere, trebuie să o aștepte pe doamna Firea, care era plecată din țară, și împreună să meargă la Ministerul de Finanțe toți șapte și să discute cu argumente pe masă care este cel mai bun sistem de alocare a fondurilor în interiorul Municipiului București. Am și vorbit cu domnul ministru Teodorovici, urmând ca atunci când trebuia să se întoarcă doamna Firea să meargă toți șapte să discute. Eu cred că și acum îi așteaptă domnul Teodorovici! Am vrut să fac aceste precizări pentru că nu e bine să rămână în spațiul public aceste lucruri neadevărate. În același timp, nu sunt de acord să se mai continue cu aceste aprecieri, cu aceste afirmații, că eu nu susțin sau că blochez nu știu ce proiecte din București. Nici n-am cum și nici nu fac acest lucru. Guvernul și fiecare minister încearcă să ajute Bucureștiul, așa cum încearcă să ajute orice comunitate din această țară. Doamna prim-ministru are toată deschiderea, Guvernul are toată deschiderea, rămâne doar să se poarte discuții aplicate și discuții care să aibă un rezultat care să fie pus și în aplicare, nu doar discuții care să se finalizeze cu niște dorințe, după care fiecare să spună de celălalt că nu-l ajută. Închei acest subiect, nu era cazul, nu s-a pus problema ca primarul general, membru PSD, să fie exclus din PSD. Dimpotrivă, încă îmi exprim speranța că Primăria Capitalei și primarii de sectoare se vor concentra pe ceea ce au promis în campania electorală, pe ceea ce așteaptă bucureștenii și pe rezolvarea unor probleme serioase cu care se confruntă capitala noastră, nu de ieri, de azi.


 

Întrebare: Vedeți posibile cele trei transferuri cerute de doamna Firea?

Viorica Dăncilă: Am solicitat de la fiecare minister în parte punctul de vedere, un punct de vedere bazat pe legislație, pe ceea ce se poate sau nu se poate. O să avem o discuție săptămâna viitoare cu doamna primar general tocmai pentru a explica fiecare punct din cele trei solicitări ale domniei-sale. Cred că cea mai bună armă este dialogul și acest dialog cred că trebuie să-l facem la Guvern, la Primăria Capitalei, nu prin intermediul unuia sau altuia. Eu cred că acest dialog este important. Am avut dialog, am sprijinit-o pe doamna primar general în multe proiecte, dar atunci când a fost posibil. Când nu a fost posibil, nu pot să fac niște lucruri pe care legea nu mi le permite. Vom avea o discuție săptămâna viitoare pe cele trei proiecte solicitate de doamna primar general.


 

Întrebare: Aveți mână proastă la oameni? Vedem foarte mulți apropiați plecați acasă, unii chiar excluși. Marian Neacșu a fost mâna dumneavoastră dreaptă, la fel și Paul Stănescu. Ce se întâmplă cu toți acești oameni?

Liviu Dragnea: Mai spun o dată ce am spus acum două CEX: mâna mea dreaptă e aceasta, iar aceasta e mâna stângă! În ceea ce privește acțiunile unor colegi, nu vreau acum să le analizez. Ce trebuie să înțelegem cu toții este că dacă o minoritate destul de mică, dar nu contează că e mică sau mare, susține un punct de vedere într-o comunitate, că este partid, că este altă structură, iar majoritatea tot spune că n-au dreptate, poate odată și odată acea minoritate va înțelege că nu mai poate continua așa, că așa se întâmplă în democrație. Dacă de atâtea ori s-a tot discutat acest subiect și marea majoritate au alt punct de vedere, înseamnă că poate acolo este o greșeală în ceea ce cred dumnealor.


 

Întrebare: Spuneați că nu v-ați mai văzut cu Florian Pittiș de peste 10-15 ani. Au apărut imagini cu dumneavoastră de acum 3-4 ani când erați împreună cu Florian Pittiș, dar și cu alți acționari TelDrum, la partide de vânătoare.

Liviu Dragnea: Eu cu Florian Pittiș nu m-am mai văzut de când a murit! Îi cinstesc memoria.


 

Întrebare: Petre Pitiș, mă scuzați!

Liviu Dragnea: Nu știu despre ce fotografii vorbiți. Eu cred că am fost la sute de partide de vânătoare și cred că la acele partide de vânătoare pe tot cuprinsul țării erau zeci de acționari la diverse companii. Nici cu mâna întoarsă la spate nu cred că pot să-mi aduc aminte de toți cei cu care m-am văzut sau care au participat la vânătoare.


 

Întrebare: Nu știați la momentul acela că sunt prezenți și acționarii TelDrum?

Liviu Dragnea: Care e momentul acela?


 

Întrebare: Figurați că ați participat la 32 de partide de vânătoare împreună cu Florian Pittiș.

Liviu Dragnea: Nu cred că Florian Pittiș a fost la vreo partidă de vânătoare!


 

Întrebare: Petre Pitiș, mă scuzați!

Liviu Dragnea: V-am răspuns la întrebare. Eu nu înțeleg, câteodată îți pare rău după Kövesi, era mai profesionist DNA. Acum pun întrebări prin reporteri, chiar așa de rău au ajuns?


 

Întrebare: Știați că se află cu dumneavoastră la vânătoare acționarii TelDrum?

Liviu Dragnea: Încă o dată vă spun, nu știu despre ce fotografii vorbiți, îmi puneți o întrebare despre „acele” partide de vânătoare, despre „acel” moment. Nu știu la care moment vă referiți, habar n-am despre ce poze vorbiți.


 

Întrebare: Sunt 31 de partide de vânătoare la care ați participat împreună cu Petre Pitiș.

Liviu Dragnea: Habar n-am. Domnișoară procuror, chiar v-am răspuns, e suficient, zic! O țineți langa cu această întrebare în zece forme? Întrebarea mea este foarte simplă la dumneavoastră și vorbesc mai tare ca să audă și DNA: a merge la o partidă de vânătoare este o infracțiune? Puteți da și răspunsuri, că sunteți portdrapelul DNA? Sunt oameni chemați la DNA să fie întrebați de vânători, de regulile de la vânătoare? Până la urmă, cred că ar trebui să fie chemați și mistreții, și iepurii, și vulpile, și fazanii și chiar ar trebui arestați!


 

Întrebare: Întrebarea mea a fost cu totul alta!

Liviu Dragnea: Și răspunsul meu a fost același.


 

Întrebare: Înțelegem că întrebările puse de procurorii DNA au avut legătură cu acele partide de vânătoare. Liderii PSD și acționarii TelDrum au participat la aceleași vânători, au discutat despre contracte pe bani publici?

Liviu Dragnea: Nu cred așa ceva. Sunt niște prostii. Eu n-am participat la nicio partidă de vânătoare unde lideri politici au discutat cu acționari de la vreo companie despre contracte. Eu la așa ceva n-am participat.


 

Întrebare: Ați spus mereu că n-aveți nicio legătură cu acționarii TelDrum.

Liviu Dragnea: Păi chiar nu am!


 

Întrebare: Și atunci cum se face că apăreți în imagini?

Liviu Dragnea: Am înțeles. Nu vreți să vă strângeți toți și în cor să puneți aceleași întrebări? Că le aveți trimise la fel. Am o întrebare: dacă eu am fost la vânătoare cu o mie și ceva de oameni, înseamnă că am legătură cu ei? Sunt curios dacă vă puneți și dumneavoastră aceste întrebări.


 

Întrebare: Sunt curioasă cu cine mergeți la vânătoare!

Liviu Dragnea: Păi nu mai fiți așa curioasă, că aflați de la DNA! E simplu. Eu am o singură întrebare în legătură cu Rise Project: cum au ajuns la Rise Project niște documente, în condițiile în care înainte ajunseseră la DNA? E o întrebare banală și timidă la care sigur că cineva va da răspuns la un moment dat.


 

Întrebare: Referitor la Tudorel Toader…

Liviu Dragnea: N-a fost la vânătoare!


 

Întrebare: A rămas în Guvern. Ne așteptăm la o serie de acțiuni care să aducă contraargumente la criticile oficialilor europeni?

Liviu Dragnea: Nu îmi permit să discut în numele dumnealui.


 

Întrebare: De ce a rămas în Executiv?

Viorica Dăncilă: Pentru că în urma evaluării am considerat că domnul Tudorel Toader trebuie să rămână în Executiv. S-a făcut o evaluare a activității, evaluarea este pozitivă. Eu nu cred că trebuie să schimbăm o persoană pentru că îi place sau nu îi place cuiva. Pentru mine, așa cum am spus, importantă este activitatea fiecărui ministru, iar domnul Tudorel Toader, în urma evaluării, are o activitate bună.


 

Întrebare: Ce anume a îndeplinit ministrul Justiției?

Liviu Dragnea: Să înțeleg că întrebați despre fiecare ministru care rămâne în Guvern? Vorbea cineva acum o săptămână sau câteva zile despre un test-grilă. Ne dați teste-grilă? Câte a îndeplinit X, câte a îndeplinit Y?


 

Întrebare: Credeți că sunt nejustificate întrebările despre noul Guvern?

Liviu Dragnea: Dacă țineți neapărat să aveți un dialog frumos cu mine, eu vă invit și sunt dispus, domnișoară, dar v-a răspuns doamna premier și cred că e suficient. Zic și eu!


 

Întrebare: Cât de mult a contat faptul că liderii PSD au semnat scrisoarea prin care vi s-a cerut demisia în această evaluare?

Liviu Dragnea: Nu cred că mai suntem într-o conferință de presă, ne îndreptăm ușor-ușor către șezătoare. Pentru mine n-a contat deloc, cred că nici pentru doamna prim-ministru.

Viorica Dăncilă: Eu am spus că am făcut o evaluare destul de consistentă pe fiecare minister în parte și am prezentat o sinteză a activității Guvernului pe fiecare domeniu în parte și pe guvernare în ansamblul ei. Nu am luat în considerare nicio atitudine sau o scrisoare semnată sau alte lucruri. În plus, suntem un guvern politic. Fiecare membru al Guvernului a avut un vot politic în cadrul Comitetului Executiv Național. De ce vreți dumneavoastră ca pentru un ministru să fie alte reguli decât pentru un alt ministru? Eu cred că trebuie să privim în ansamblu tot Guvernul și să folosim aceleași reguli pentru fiecare ministru în parte.


 

Întrebare: În urmă cu ceva timp spuneați, „să te ferească Dumnezeu să intri în gura Gabrielei Firea”. Acum este un război pe front deschis. Faceți față?

Liviu Dragnea: Război între cine și cine? Nu vreau să comentez această expresie, chiar nu vreau. Dacă tot citați din mine, eu n-am război cu doamna Firea. Dacă aveți timp să mai citiți puțină istorie, într-un război sunt cel puțin două părți beligerante, în care și una face ceva, și cealaltă face ceva. Eu nu fac nimic împotriva doamnei Firea.


 

Întrebare: Poate fi un război rece?

Liviu Dragnea: Nu știu, nu mă pricep.


 

Întrebare: În programul de guvernare al PSD s-a promis Sebeș-Turda gata până în 2017. Este un motiv pentru care Lucian Șova a fost schimbat?

Viorica Dăncilă: Am spus că s-a făcut o evaluare în care am ținut cont de toți acești factori. Am schimbat acolo, înseamnă că îmi doresc mai mult și că am în plan, am în program să îndeplinim mai multe obiective din programul de guvernare în privința transporturilor.


 

Întrebare: În luna august ați cerut o evaluare a stării podurilor. Ați primit vreo concluzie?

Viorica Dăncilă: Da, am cerut o evaluare a stării podurilor. Am această evaluare acum și în funcție de gradul de deteriorare a fiecărui pod vom încerca să intervenim.


 

Întrebare: Un coleg al dumneavoastră a arătat degetele mijlocii unor colegi din opoziție. Ar trebui sancționat. Deja opoziția a depus aceste cereri. Cum vedeți un astfel de gest?

Liviu Dragnea: Nu mi-a plăcut gestul. Probabil că domnul Iordache s-o fi inspirat din zicerile domnului Iohannis, care atunci când făcea referință la niște plăcuțe de înmatriculare spunea că sunt „opinii politice”. Așa s-o fi gândit și el, a luat de bun ce a spus președintele și eu știu ce-a avut în minte?! Eu nu am făcut niciodată asemenea gesturi și consider că a fost o foarte mare greșeală.


 

Întrebare: Ar trebui sancționat?

Liviu Dragnea: Cred că ar trebui sancționat exact cum au fost sancționați și ceilalți parlamentari de la alte partide, în special de la USR, când au făcut gesturi și mai urâte.


 

Întrebare: S-a schimbat regulamentul între timp.

Liviu Dragnea: Știu, dar nu pot să decid eu în Parlament singur.


 

Întrebare: Ce o califică pe doamna Vasilescu pentru postul de ministru al Transporturilor?

Viorica Dăncilă: Am spus atunci când am vorbit de nominalizare că doamna Vasilescu a dus la bun sfârșit legi importante pentru români și pentru România. M-am referit la legea salarizării și legea pensiilor. În altă ordine de idei, are experiență în administrația publică, a fost primarul Craiovei. Cred că aceste două lucruri pot să o califice pe doamna Vasilescu ca viitor ministru al Transporturilor.


 

Întrebare: Vorbim, totuși, de domenii diferite.

Viorica Dăncilă: Haideți să o lăsăm pe doamna Lia Olguța Vasilescu să dovedească că și acest domeniu este unul pe care-l va conduce foarte bine și va avea rezultate. Nu aș vrea să facem aprecieri înainte. Haideți să o lăsăm să preia această funcție, să vedem ce rezultate obține și pe urmă să o judecăm. Eu sunt convinsă că va obține rezultate bune.


 

Întrebare: Ne puteți lămuri care e situația domnului Fifor? De ce e nevoie să plece din cabinet?

Liviu Dragnea: Înțeleg că nu îl cunoașteți, dar e chiar aici!

Viorica Dăncilă: Întotdeauna am o relație foarte bună cu cabinetul meu. Întotdeauna discut cu fiecare ministru și cred că dialogul este foarte important pentru un guvern. Am discutat cu domnul Fifor și regret plecarea lui din Guvern, dar este opțiunea dumnealui și nu pot să mă împotrivesc unei alegeri făcute de domnia-sa. Cred că domnul ministru Fifor poate să spună singur de ce a luat această decizie.

Mihai Fifor: Eu am spus lucrul acesta și la intrarea în Comitetul Executiv, am motivat ce anume m-a determinat să iau această decizie. Am discutat și cu domnul președinte Dragnea, și cu doamna prim-ministru Dăncilă și am ajuns la concluzia că, având în vedere perioada destul de complicată din ultima vreme, cred că pot avea un rol mult mai important alături de echipă la partid, pentru că urmează doi ani foarte complicați. E nevoie să întărim această echipă și să ne pregătim foarte, foarte serios pentru proiectele care urmează. Eu cred că a reuși să revitalizăm departamentele Consiliului Național înseamnă un lucru extrem de important pentru partid. Așa cum vă spunea și domnul președinte Dragnea, ne vom apuca de îndată să lucrăm la acest proiect și cred că foarte curând vom putea să avem o operaționalizare a departamentelor Consiliului Național. Aceasta a fost motivația mea.


 

Întrebare: Am avut cel mai dur raport MCV, avem opt puncte noi. În ce măsură va ține cont Parlamentul de recomandările din raportul MCV?

Liviu Dragnea: Deja am ajuns la al treilea rând de a fi puse aceleași întrebări. Cred că pasul următor e să vă punem noi întrebări. Am atacat acest subiect, am răspuns. Reiau din mine: Parlamentul României va acționa ca parlamentul fiecărui stat membru.


 

Întrebare: Veți ține cont de aceste recomandări? Da sau nu.

Liviu Dragnea: Deci test-grilă! Parlamentul României va acționa ca parlamentul fiecărui stat membru.


 

Întrebare: Există o decizie CCR din 2012 care spune că recomandările din MCV sunt obligatorii.

Liviu Dragnea: Nu sunt specialist în constituționalitate.


 

Întrebare: Și veți ține cont de aceste recomandări?

Liviu Dragnea: V-am răspuns de trei ori la această întrebare.


 

Întrebare: Doamna Firea spunea că în momentul în care a fost schimbat Ilan Laufer din funcția de ministru ați fi declarat în partid că acesta avea o agendă proprie. S-a încheiat acea agendă proprie a domnului Laufer?

Liviu Dragnea: Cred că s-a încheiat acea agendă proprie, după părerea mea, dar propunerea care a venit de la colegi la Comitetul Executiv Național a fost votată. În privința domnului Laufer m-am abținut astăzi la vot, dar nu înseamnă că nu va avea toată susținerea mea și nu sunt convins că nu va avea și susținerea doamnei prim-ministru.

Vă mulțumim foarte mult, o seară extraordinară în continuare!

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Partidul Social Democrat respectă și aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Înainte de a continua navigarea te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de confidențialitate, prelucrare și protecția datelor cu caracter personal. ÎNCHIDE