17.11.2017

Conferinta de presa sustinuta de presedintele PSD Liviu Dragnea, premierul Mihai Tudose si secretarul general al PSD Marian Neacsu dupa reuniunea CExN al PSD, la Baile Herculane

Liviu Dragnea: Am avut un Comitet Executiv, așa cum bine știți, în care am prezentat o analiză a stadiului implementării programului de guvernare care ne-a arătat că, dincolo de toate criticile și minciunile spuse în spațiul public, cum că PSD nu își poate aplica programul de guvernare, a arătat cu cifre și date economice că realitatea stă cu totul altfel. Aveți această analiză, deci ea a fost transmisă. De asemenea, s-a adoptat o rezoluție pe care o să-l rog pe domnul secretar general Marian Neacșu să v-o citească, după care așteptăm câteva întrebări, pentru că deja e târziu.

Marian Neacșu: Comitetul Executiv al PSD, întrunit în şedinţa din 17 noiembrie 2017, a analizat rezultatele obţinute în cele 10 luni de guvernare precum şi situaţia politică actuală.

Referitor la stadiul îndeplinirii Programului de guvernare, s-a constatat că Guvernul a realizat măsurile aferente perioadei analizate, datele fiind sintetizate într-un document public. Acesta atestă îndeplinirea angajamentelor asumate în campania electorală față de români.

În acelaşi timp, PSD a analizat situaţia tensionată prezentă în spaţiul public din cauza numeroaselor informaţii despre abuzurile grave ale unor persoane care activează, au condus sau încă mai conduc instituţii publice de forţă şi care indică în mod clar existenţa unui aşa-numit „Stat Paralel şi Ilegitim”, care încearcă să preia controlul asupra puterii politice, legitim constituită prin alegeri libere şi corecte, reprezentând un pericol de natură să îngrijoreze opinia publică.

PSD constată existenţa mai multor vulnerabilităţi ale statului de drept, care sunt speculate de exponenţii „Statului Paralel şi Ilegitim”, cu scopul de a controla discreţionar puterea politică sau puterea judecătorească.

Rezultă că „Statul Paralel şi Ilegitim” foloseşte resursele financiare publice şi instrumentele specifice autorităţii de stat pentru a-i intimida, şantaja sau a-i înlătura pe decidenţii politici care susţin sau promovează modificările legislative menite să readucă puterile statului în matca lor constituţională, în acord cu principiile democratice şi cu drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului.

Mai mult decât atât, acţiunile din ultima perioadă ale „Statului Paralel şi Ilegitim”, disimulate sub aşa-numita „luptă anti-corupţie”, au drept scop evident hărţuirea şi, în ultimă instanţă, decapitarea puterii politice legitim alese, pentru ca aceasta să nu îşi poată îndeplini Programul de guvernare angajat în faţa electoratului.

Se mizează astfel pe faptul că un eşec în realizarea beneficiilor pentru cetăţeni din Programul de guvernare va diminua şansele în viitoarele scrutine electorale pentru cele două partide politice din Coaliţia de guvernare. Aşadar, din dorinţa de a deţine controlul asupra puterii politice, „Statul Paralel şi Ilegitim” adoptă o conduită anti-naţională şi anti-cetăţenească, fiind dispus să blocheze toate politicile publice de creştere a veniturilor populaţiei, de creare de locuri de muncă, de susţinere a capitalului autohton sau de reformare a Justiţiei.

PSD constată lipsa de reacţie complice a Preşedintelui României în ceea ce priveşte numeroasele încălcări ale Constituţiei României comise de exponenţii „Statului Paralel şi Ilegitim”, începând de la exercitarea unor presiuni asupra puterii judecătoreşti şi până la sfidarea Parlamentului, cu încălcarea deciziilor obligatorii ale Curţii Constituţionale. Tolerând toate aceste abateri grave de la litera şi spiritul Constituţiei, Preşedintele României încalcă una dintre principalele sale atribuţii, respectiv aceea de „a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor statului”, PSD îşi manifestă susţinerea totală faţă de reformarea sistemului de justiţie, după modelul funcţional european.

În acest context, PSD apreciază efortul presei care a avut şi are un rol esenţial pentru apărarea democraţiei şi a drepturilor fundamentale ale omului. În pofida tuturor presiunilor şi ameninţărilor, au existat posturi de radio şi televiziune, ziare şi publicaţii care au avut curajul să dezvăluie abuzurile „Statului Paralel şi Ilegitim” și mecanismele prin care acesta încearcă să confişte puterea legitim aleasă. Fără aceste relatări, multe dintre delictele şi excesele „Statului Paralel şi Ilegitim” ar fi rămas necunoscute şi ar fi putut prolifera fără niciun fel de rezistenţă din partea opiniei publice.

Având în vedere toate aspectele de mai sus, PSD îşi manifestă susţinerea totală a majorităţii parlamentare PSD-ALDE, pentru adoptarea pachetului de legi care să asigure reformarea sistemului de Justiţie, conform deciziilor CCR şi Directivelor Europene, care să garanteze stoparea abuzurilor şi aplicarea aceloraşi principii de bază care guvernează actul de justiţie în toate țările europene cu respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor.

Pachetul cu modificările legislative necesare în domeniul justiţiei reprezintă singurul instrument legal, democratic şi constituţional pentru garantarea respectării întocmai a drepturilor fundamentale prevăzute de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, concretizată în asigurarea unei reale independenţe a judecătorilor pentru exercitarea şi înfăptuirea actului de justiţie.

De asemenea, membrii Comitetului Executiv îşi declară sprijinul pentru Guvern în ceea ce priveşte realizarea obiectivelor angajate prin programul de guvernare, indiferent de obstacolele ridicate de cei care încearcă să blocheze reformele benefice pentru stat, societate şi cetăţeni.

Liviu Dragnea: A fost adoptată în unanimitate această rezoluție.

Întrebare: S-a discutat și despre manifestații. Care este decizia partidului?

Liviu Dragnea: Am decis ca orice organizație PSD din țară să poată să organizeze manifestări publice oricând, stabilind data, locul și motivul pentru care vor să facă această manifestație, coordonându-se sau nu între județe. Aceasta este decizia pe care am luat-o.

Întrebare: Nu va fi un miting mare la București?

Liviu Dragnea: Nu știm. Una nu exclude pe alta.

Întrebare: Președintele Klaus Iohannis a spus azi din nou că persoanele care au probleme penale nu ar trebui să ocupe funcții publice, în contextul în care a fost întrebat cum vede acest nou dosar al dumneavoastră.

Liviu Dragnea: El îl vede și îl știe bine. E la curent de mult cu acest lucru. N-a spus nimic nou. Probabil că numai cei care iau câteva case de la stat prin fals pot sta acolo.

Întrebare: PSD are de gând să ia și alte măsuri decât această rezoluție în ceea ce-l privește pe președinte?

Liviu Dragnea: Nu am discutat acest lucru astăzi. Această rezoluție cuprinde sprijin pentru cele două obiective fundamentale ale noastre exprimate în campanie și care au primit suport popular, și anume în România să se trăiască mai bine și țara să fie dezvoltată – meritul Guvernului și al programului de guvernare este o creștere economică foarte mare –, iar al doilea obiectiv fundamental este dreptate și stoparea abuzurilor. Nu este o rezoluție îndreptată împotriva lui Iohannis.

Întrebare: Spuneți că sunt instituții care se opun ca românii să beneficieze de îndeplinirea programului de guvernare. Este o măsură de precauție a PSD în cazul în care măsurile sale vor eșua?

Liviu Dragnea: Noi tocmai am prezentat un material care a devenit public care arată că nu eșuăm, ba dimpotrivă, dar probabil că vor fi în continuare și în acest an, și anul viitor, și peste zece ani oameni care să spună că, cu toate că România a avut o creștere economică mare, cu toate că au crescut salariile și pensiile și vor crește în continuare, românii o duc rău. Deci putem vorbi de eșuări atunci când există aceste eșuări.

Întrebare: Aveți de gând să faceți vreun demers împotriva șefului statului?

Liviu Dragnea: Dau același răspuns: n-am discutat acest lucru. N-am luat în calcul, nu luăm în calcul. Repet: avem aceste două obiective importante, și anume programul de guvernare și măsurile pe care le avem prevăzute pentru acest an, cele câteva măsuri care mai sunt în programul de guvernare, parteneriat public-privat, legea bugetului, rectificare și celelalte câteva legi, Fondul Suveran, precum și pachetul de legi din domeniul justiției, să le îndeplinim în acest an. Acestea sunt cele două obiective majore pentru care majoritatea guvernamentală și parlamentară a primit un sprijin necondiționat și unanim de la Comitetul Executiv Național.

Întrebare: Se vorbește de creșterea puterii de cumpărare. Cum se explică aceste scumpiri în lanț?

Mihai Tudose: La preluarea mandatului s-a spus că o să capotăm la sfârșitul lui august, că n-o să mai avem bani de salarii, apoi toată lumea ne-a recomandat să fim mai blânzi cu anumiți operatori economici, că va veni și răzbunarea, probabil. ROBOR nu avea cum să mai scadă, a atins un minim istoric în lume, nu avea decât cum să crească. Ce se întâmplă pe segmentul bancar eu cred că puteți să-l întrebați foarte bine pe domnul guvernator al Băncii Naționale, domnia sa coordonând și trebuind, cel puțin teoretic, să aibă grijă de aceste fluctuații.

Liviu Dragnea: Iar puterea de cumpărare se calculează luând în considerare toate aceste elemente, inclusiv prețurile.

Mihai Tudose: La scumpirea la energia electrică acum două luni am luat o decizie în Guvern de a trimite o solicitare Parlamentului în vederea efectuării unei anchete privind activitatea ANRE, care s-a soldat și cu înlocuirea conducătorului unității, fiindcă acolo anumite lucruri au derapat din cauza neefectuării la timp sau în condiții legale a unor licitații pentru contracte.

Întrebare: Când majorați salariul minim pe economie la 1900 de lei?

Mihai Tudose: La 1 ianuarie. Va fi prinsă în buget și va intra pe 1 ianuarie în vigoare.

Întrebare: Primarii spun că vor fi nevoiți să majoreze impozitele anul viitor.

Mihai Tudose: Este fals. Niciun primar, nicio unitate administrativ-teritorială nu va avea un buget mai mic, cel puțin egal va fi cu bugetul pe care l-a avut în 2017.

Liviu Dragnea: Nivelul taxelor din 2017 nu are de ce să fie mărit în 2018 ca efect al ordonanței privind modificarea Codului Fiscal din mai multe motive, dar și dintr-un motiv foarte simplu: prin legea bugetului de stat se vor asigura pentru toate autoritățile locale un nivel de venituri cel puțin egal cu 2017, deci n-au motive pentru a crește aceste taxe. Unii vor avea mai mult, venituri mai mari decât în 2017.

Întrebare: Se va lucra în Parlament la modificări ale ordonanței?

Mihai Tudose: Discuția pe care am avut-o la nivel de partid, coaliție a fost ca și săptămâna viitoare să avem o ultimă clarificare cu reprezentanții mediului de afaceri și în ceea ce privește IT și acel prag, dacă este 500 de mii de euro sau 1 milion până la care se introduce acel impozit de 1%, care să elimine celelalte taxări să fie introduse prin amendamente în Parlament.

Întrebare: Cum de acum a reușit Guvernul aceste măsuri și ce s-a întâmplat atunci cu Sorin Grindeanu?

Liviu Dragnea: S-a lucrat mai bine. Acestea nu sunt toate măsurile îndeplinite, sunt multe, au fost selectate principalele 100 de măsuri. Guvernul a lucrat mai bine și mult mai eficient, cu toate că în permanență este sub asediu, ca noi toți.

Întrebare: Această vizită probabil că ne va sprijini și pe noi în relansarea stațiunii Băile Herculane. Rugămintea noastră este să vă aplecați oarecum și asupra stațiunii. Noi am făcut și un masterplan pentru relansare. Potențialul nostru natural este de primă mărime la nivel mondial.

Liviu Dragnea: Doar foarte scurt o să vă răspund…

Întrebare: O clipă, noi minerii din zona Bran v-am întrebat dacă se va umbla la pensiile noastre. Ne-ați asigurat că nu se va umbla. Vreau să vă spun că deja colegi de-ai mei au primit hârtii prin care suntem anunțați că totalul de puncte se va împărți la 30, cum se împarte la toată lumea. Eu, în loc să am 3 puncte, o să am doar 2 puncte.

Liviu Dragnea: La prima intervenție, ieri după-amiază și azi-noapte mai târziu am avut o discuție cu domnul prim-ministru și cu colegii atât despre Băile Herculane, cât și despre zona balneară din România. Este un pachet gândit de noi anul trecut. Anul 2018 este anul în care va începe acest program prin mai multe metode. Una va fi Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții și, de asemenea, investițiile din infrastructură către aceste zone balneare. Chiar astăzi am discutat în Comitetul Executiv și eu cu premierul i-am cerut domnului Felix Stroe să nu uite că avem un angajament pentru a realiza, de exemplu, drumul de la Câmpuluneag la Herculane, care este important și pentru Băile Herculane, și pentru Valea Jiului.

Întrebare: S-a repetat foarte des sintagma „stat paralel și ilegitim”. La ce vă referiți? La persoane, la instituții?

Liviu Dragnea: Da. Exact la ce ați spus.

Întrebare: Cine formează acest stat paralel?

Liviu Dragnea: Se vorbește în spațiul public de foarte mult timp și cred că toată lumea a înțeles.

Întrebare: Are legătură cu apariția celui de-al treilea dosar această rezoluție?

Liviu Dragnea: Adică vreți să spuneți că tot ce se vorbește de aproape un an de zile are legătură cu acest al treilea dosar? Acum am avut CEX. Nu știam că avem CEX după ce apare acel al treilea dosar. Poate să apară și al patrulea dosar, și al cincilea dosar. Sunt liberi să facă, dacă e liber la abuzuri, de ce nu? Iei niște oameni pe care-i ameninți cu pușcăria sau le spui că poate scapă de pușcărie, să scrie ceva acolo, dăm drumul la un dosar.

Întrebare: Înainte de CEX unii lideri vorbeau despre un vot de susținere pentru dumneavoastră.

Liviu Dragnea: Da, au dorit acest lucru. Eu le-am spus că nu vreau susținere pentru mine. Le-am spus cu tot respectul cuvenit, apreciez foarte mult acest lucru, chiar e-n regulă, adică m-a și impresionat, nu doar discuțiile de astăzi sau de aseară, ci și din zilele trecute. Toți mi-au zis și înainte de Comitetul Executiv, și în timpul lui, ca și mulți alți colegi din țară, oameni care nu-s membri de partid, să nu cedez. Eu am spus că nu aceasta-i întrebarea. Tema este întrebarea pe care le-am pus-o eu: ei sunt dispuși să nu cedeze? Problema nu e Liviu Dragnea, ci dacă ei sunt hotărâți să nu cedeze, așa cum în 2016 n-au cedat și am reușit să câștigăm alegerile, cu tot acest an greu și cu un asalt continuu asupra noastră și asupra Guvernului, să facem din această țară o țară mai bună, atunci lucrurile vor fi în regulă. De aceea n-am dorit să existe vreo susținere pentru mine nici prin vot, nici prin rezoluție.

Întrebare: Astăzi a fost depusă și moțiunea de cenzură a liberalilor. Credeți că sunt nemulțumiți în PSD care să voteze această moțiune?

Liviu Dragnea: Nu cred.

Întrebare: Ați introdus o prevedere pentru negocierea colectivă. Este suficientă pentru reducerea riscurilor dacă unii patroni nu vor transfera brutul întreg? Ce se va întâmpla cu firmele mici?

Mihai Tudose: Am avut negocieri și discuții cu mediul de afaceri de la cei mai mari la reprezentanții celor mai mici angajatori. În condițiile în care noi ne-am atins ținta de ocupare a forței de muncă cu patru ani înainte, când deja e o presiune pe piață, nemaifiind suficientă forță de muncă – una dintre problemele care va fi în atenția Guvernului anul viitor – angajatorii riscă, nepunând în aplicare exact cum se poate pune în aplicare această prevedere, să crească și salariul angajatului, riscă să-și piardă angajații. Vorbim de cei mici, nesindicalizați. În altă ordine de idei, dacă astăzi, când stăm de vorbă, nefiind sindicalizați, nefiind în cadrul unui contract colectiv de muncă, dacă voia să îi scadă leafa, o putea face și astăzi foarte liniștit. După cum ați văzut, față de acum două-trei săptămâni, când toată lumea spunea că măsura nu va putea fi aplicată, că angajatorii vor profita de acest lucru și vor scădea netul angajaților, mesajele publice ale unor mari angajatori și ale unor angajatori mai mici, dar importanți, au fost foarte, foarte, foarte clare și determinate. Nimeni nu va scădea salariul net al angajatului, ci dimpotrivă, chiar vor fi crescute.

Întrebare: Când va fi finanțată unitatea de management a apei grele de aici?

Mihai Tudose: În bugetul pe anul viitor.

Întrebare: Drobeta are o problemă cu încălzirea, s-au cerut subvenții.

Mihai Tudose: Am avut o discuție aseară cu domnul președinte, cu domnul primar, cu domnul președinte Mocioalcă. Încercăm să găsim o soluție pe termen lung, o rezolvare pe termen scurt, dar și o soluție pe termen lung, fiindcă altfel la anul vorbim exact de aceeași problemă și peste doi ani despre exact aceeași problemă, ceea ce nu este normal. Unitatea de management este o discuție integrată și cu Cernavodă, și cu mina de uraniu, și cu apa grea.

Întrebare: Reforma în justiție este necesară pentru eliminarea statului paralel și ilegitim? Ați văzut gara din Băile Herculane, care din elicopter e o bijuterie și de aproape e o ruină?

Liviu Dragnea: Recunosc, n-am văzut-o din elicopter, dar am văzut-o de aproape și i-am spus domnului Stroe, sper să fi văzut-o și dumnealui.

Mihai Tudose: Tocmai frumusețea ei deosebită și importanța istorică îi creează cumva probleme la reabilitare. Fiind monument istoric, e un pic mai complicat decât dacă ar fi o simplă gară feroviară. Nu numai că e prinsă în planul de reabilitare, dar își dau tot concursul și Ministerul Culturii, și partea de autoritate publică locală, dar și Ministerul Transporturilor.

Liviu Dragnea: Statul paralel și ilegitim dispare în momentul în care nu mai are instrumentele prevăzute în niște legi care pot fi interpretate și care dă posibilitatea să comită abuzuri fără să fie trași la răspundere. Acesta este raționamentul.

Întrebare: Spuneți că statul paralel folosește resurse financiare publice pentru a intimida decidenții politici. Aveți dovezi în acest sens?

Liviu Dragnea: Se vede cu ochiul liber, sincer! Dacă vreți să facem analiză pe text asupra acestei rezoluții, înseamnă să stăm multe, multe, multe emisiuni și să revedem foarte multe interviuri, dezvăluiri ș.a.m.d. Toate dezvăluirile și mărturiile care se întâmplă de câteva luni încoace sunt spuse de oameni care le-au trăit, care le-au văzut, care le-au simțit și vor fi spuse în continuare. Sunt unele mărturii pe care le-am văzut cu toții, altele pe care nu le-am văzut, pentru că sunt spuse într-o comisie a SRI, de exemplu, de unde nu toate informațiile pot fi făcute publice.

Întrebare: Deci trag concluzia că nu este nicio dovadă…

Liviu Dragnea: Ați tras o concluzie foarte bună. N-am niciun fel de dovadă, totul e perfect în România.

Întrebare: Când vor fi adoptate legile justiției?

Liviu Dragnea: În această sesiune parlamentară.

Întrebare: S-a spus că și dumneavoastră ați participat la astfel de întâlniri private cu șefi din servicii sau DNA. Dumneavoastră nu ar trebui să dați niște răspunsuri în fața acelorași comisii?

Liviu Dragnea: Eu răspund în fața oricui mă întreabă. Eu nu fug și nici nu dau răspunsuri din acestea alambicate.

Întrebare: S-a depus această moțiune de cenzură. Aveți emoții că va trece?

Mihai Tudose: Nu. Eu cred că pe lângă faptul că este un demers legitim al opoziției, un instrument al opoziției, este și o oportunitate de a le prezenta românilor ceea ce am făcut la guvernare în ultimul an.

Liviu Dragnea: Vă mulțumim mult, o seară plăcută în continuare!