04.10.2017

Conferinţă de presă susţinută de preşedintele PSD Liviu Dragnea la Uzina Dacia din Mioveni

PSD

Bună ziua! Vă mulțumesc pentru invitație. Am revăzut doar clădirile din fabrică. Eu sunt inginer auto, în facultate făceam practică la Pitești. Am întrebat direct despre fosta secție de segmenți, pentru că aici făceam practică, pentru cei de specialitate e ușor de înțeles, era poate cea mai complicată piesă din motor, pentru că la acea vreme nu se găsise aliajul perfect care să dea duritatea suficientă segmentului pentru a nu se toci repede, dar să nu fie atât de dură încât să strice cămașa cilindrului. Răspunsul a fost foarte clar: se importă, pentru că în lume s-au specializat doar câteva companii, pentru că este foarte greu pentru o companie producătoare de mașini să se specializeze în toate. În schimb, am văzut nivelul ridicat de productivitate și competitivitate din această fabrică. E păcat că foarte puțini români știu la ce nivel de calitate și competitivitate și siguranță a muncii se lucrează aici, în această uzină. Ar trebui să fie o mândrie pentru noi toți. Eu personal am rămas impresionat. De aici știu că foarte multe date cerute se referă la numărul de autovehicule care se produc, dar se produc și foarte multe piese care se exportă. Numai de șasiuri dacă discutăm, sunt aproape un milion de șasiuri care se exportă în celelalte fabrici ale grupului și nu numai.

Am văzut, de asemenea, care este abordarea pentru viitor. Am remarcat un lucru la domnul președinte care pe mine m-a bucurat foarte mult: simte românește, ceea ce este foarte important. Se bate pentru această fabrică ca și cum ar fi român și eu cred că începe să simtă serios că este român pentru a dezvolta această fabrică, fiind într-o competiție serioasă și corectă cu celelalte fabrici din grup.

Am discutat și despre stabilitatea legislativă, despre un subiect important care se discută și public de foarte mult timp, de cele mai multe ori nu neapărat cu bună-credință sau cu știință, despre mutarea contribuțiilor din dreptul firmei în dreptul angajatului. I-am prezentat domnului președinte foarte pe scurt care este schema, care este procedura, mecanismul și, corect, dacă angajatorul nu are cheltuieli mai mari și angajatul nu are un salariu mai mic, dimpotrivă, duce mai mulți bani acasă, atunci toată lumea este mulțumită și în foarte scurt timp Guvernul va prezenta care este procedura.

S-a discutat, de asemenea, despre infrastructura care este necesară pentru această companie pentru a se dezvolta. Vorbim de mii de tiruri care merg pe Valea Oltului, de exemplu, care sunt numai pentru Uzina Pitești. Și pe mine, și pe președintele Tăriceanu ne-a informat ministrul Transporturilor că pe primul tronson, Pitești-Curtea de Argeș, licitația deja a fost organizată, iar pe celelalte patru tronsoane urmează să se finalizeze documentația și să scoată la licitație, proiectare și execuție în această toamnă, estimat undeva în noiembrie, și același lucru se poate spune despre Craiova-Pitești.

S-a discutat, de asemenea, despre un pod peste Argeș care este foarte necesar pentru fabrică, plus restul de centură ocolitoare a Piteștiului.

Un alt punct important despre care am discutat: raportul dintre vehiculele noi versus vehiculele second-hand în România. E bine ca toți să începem să conștientizăm ce înseamnă să cumpărăm vehicule produse în România versus vehicule de mâna a doua cumpărate din vest, în general din Germania. Un vehicul care este produs în România aduce la bugetul de stat venituri undeva la 3500 de euro, un vehicul la mâna a doua care este importat în România produce 0. În schimb, orice vehicul care este produs în România are nevoie de piese de schimb produse în această țară, produse de către români, iar un vehicul achiziționat la mâna a doua din vest generează cheltuieli pentru achiziția de piese de schimb, dar produse în țara de origine a mașinii respective, ceea ce, sigur, poate să fie un business mai mic sau mai mare nefiscalizat pentru unii concetățeni de-ai noștri, dar este și o gaură pentru bugetul de stat și frânează dezvoltarea producătorilor de mașini din România. Cred că o să discutăm și cu Guvernul, programul „Rabla” nu numai că trebuie menținut, dar în opinia noastră trebuie dezvoltat, adică numărul de unități care să fie disponibile pentru acest program trebuie să fie mai mare decât a fost până acum și cred că trebuie să fie în creștere în fiecare an în următorii patru-cinci ani de zile. Ca informație, noi am aplicat de la partid pe „Rabla” pentru trei Loganuri. Am vorbit acum cu trezorierul partidului, care e chiar de-aici, din Argeș, a lucrat și aici, la fabrică, să depunem și pentru Duster.

Am văzut, de asemenea, noul Duster, „le bebe”, cum i s-a spus, care în opinia mea este o mașină extraordinar de plăcută, de frumoasă, de fiabilă. Am și pornit-o, ne-am urcat în ea, cred că va fi un mare succes în România.

Am primit de la un domn vicelider sindical câteva solicitări, printre care două erau legate de contribuții și infrastructură. Le-am explicat. A treia era despre reapariția contractului colectiv de muncă pe ramură. Sigur, vor fi niște discuții care vor fi purtate în perioada următoare, dar nu numai cu sindicatele, pentru că nu trebuie să fie luate decizii fără ca patronatele să fie implicate. Noi susținem salariații, susținem creșterea veniturilor pentru fiecare român, dar în același timp trebuie să avem grijă mare ca prin toate măsurile legislative și actele normative toți agenții economici de bună credință din România să fie ajutați să își crească și volumul cifrei de afaceri, dar și profitul, în așa fel încât să poată susține în același timp și competitivitatea, productivitatea, dar și creșterea salariilor pentru muncitori.

Cred că am atins toate subiectele discutate, vă mulțumesc pentru atenție!


 

Întrebare: Astăzi au avut loc proteste în Piața Victoriei, au fost la discuții și cu premierul Tudose. Vă mențineți poziția despre trecerea contribuțiilor?

Liviu Dragnea: Da, pentru că răspunsul este foarte simplu. Sigur că noi asistăm în ultima perioadă la proteste generate de măriri de salarii. E o noutate, dar o să ne obișnuim și cu ea! Trecerea contribuțiilor de la companie la angajat înseamnă că pentru angajat cresc contribuțiile la pensii. Angajatorul nu va avea o cheltuială totală mai mare, iar salariatul va avea un venit net puțin mai mare, în funcție de salariu. În condițiile în care salariatul câștigă, în condițiile în care se simplifică procedurile în cadrul companiei și compania nu pierde, de ce ar trebui să renunțăm? Doar pentru că sunt dispute la televizor? Cei care explică nu iau în calcul toate elementele. Nu avem de ce să renunțăm, pentru că nu facem decât să creștem veniturile angajaților. Este o măsură bună și ne batem pentru ea.


 

Întrebare: Ați mai discutat cu ministrul Justiției despre sesizarea CCR privind conflictul DNA-Guvern?

Liviu Dragnea: Nu îl mai puneți în întârziere pe ministrul Justiției, pentru că este un om care nu întârzie, este un om care are ritmul lui, dar este foarte așezat. Eu îl apreciez și îl susțin foarte mult. O să discutăm, astăzi e puțin probabil, poate mâine sau zilele următoare. Noi credem că acea sesizare trebuie făcută. Că o va face Guvernul sau unul dintre noi, este o sesizare care trebuie făcută.


 

Întrebare: Cum va afecta creșterea ROBOR românii pe viitor?

Liviu Dragnea: Eu nu am o problemă să răspund la întrebări, dar nu mă simt foarte confortabil când ni se adresează întrebări mie și domnului Tăriceanu și domnul președinte stă pur și simplu spectator. Să discutăm despre uzină, totuși, dacă se poate.


 

Întrebare: Atunci despre decizia CCR de ieri…

Liviu Dragnea: Care are foarte mare legătură cu uzina Dacia! Putem să forțăm o legătură, și toată lumea care e la Dacia trebuie să respecte deciziile Curții Constituționale, deci înseamnă că orice cetățean din această țară trebuie să respecte deciziile Curții Constituționale, cu supărare sau nu, dar trebuie respectate.


 

Întrebare: Nu ați comentat acel incident de ieri de la Înalta Curte. Au venit interlopii să vă ajute să ieșiți?

Liviu Dragnea: Nu vreau să fug de această întrebare, îmi cer scuze față de președinte. Unu: ce am văzut ieri la Înalta Curte mi-a adus aminte de ce am auzit despre metodele sovietice, în care justiția nu trebuia să fie realizată în sala de judecată, în care în presă trebuia printr-o campanie foarte bine susținută financiar și foarte bine construită să se spună că cineva este deja vinovat și că instanțele trebuie să se ia după ce se spune în aceste montaje. Am văzut că cineva flutura niște cătușe. Îi sugerez să le pregătească pentru altcineva, pentru cea sau cel care i-a instigat să vină acolo. Ca informație, domnul care era cu cătușele a venit după aceea în holul de la Înalta Curte, mi-a arătat de ce era supărat, primise o amendă și mi-a zis că dacă eu rezolv la contestație la instanță, el iese și spune că mă susține. Nu eram singur, erau mai mulți acolo. În ceea ce privește persoanele pe care le-am găsit la ieșire, nu am chemat pe nimeni. Nu știu dacă știe toată lumea, eu n-am solicitat nici SPP, nu am SPP de când am devenit președintele Camerei și n-am nevoie să chem pe cineva să mă apere. Am fost surprins. Nu vreau să comentez altceva. Și eu îmi puneam întrebări cine este acolo. Nu știu dacă cineva a făcut-o din greșeală, intenționat, dacă a fost, pur și simplu, o întâmplare. Nu mi-a plăcut, dar o să mai discutăm în perioada următoare.


 

Întrebare: Ați cerut ambulanță în coloana oficială? Unde mergeți când aveți probleme de sănătate? La Spitalul Militar, care este pentru demnitari?

Liviu Dragnea: Eu n-am nicio ambulanță. La spital, de obicei, merg la Alexandria. Acolo sunt doi doctori, domnul doctor Filip și doamna doctor Crețu, care îmi țin sănătatea mie și familiei mele de douăzeci și ceva de ani de zile, iar dacă este ceva urgent în București, la Sanador.


 

Întrebare: Premierul Tudose a anunțat că ia în calcul să renunțe la măsura cu trecerea contribuțiilor în urma discuțiilor cu sindicaliștii. Cum comentați?

Liviu Dragnea: Eu zic că discutăm, dacă ne primește la discuții domnul Hossu. Dacă nu, atunci să conducă dumnealui Guvernul. E foarte simplu! Nu putem să renunțăm la orice măsură care ajută salariații din România pentru că ne speriem de un protest. Așa ceva nu se acceptă.


 

Întrebare: Premierul s-a speriat?

Liviu Dragnea: Doamne-ferește! Nu îmi permit să spun așa ceva.

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații.ÎNCHIDE