12.11.2018

Conferință de presă susținută de președintele PSD Liviu Dragnea la Parlament

Azi este a doua zi de luni și este a doua valiză. Un localnic din Sibiu a zis că a găsit-o în curte și a dat-o unui prieten care i-a dat-o altui prieten, acel prieten cică a devenit martor sub acoperire! Aici sunt niște stickuri pe care o să vi le oferim.

Am văzut cu toții că de foarte mult timp, deși există jurnaliști care fac dezvăluiri, unele chiar cutremurătoare, bine documentate, cu privire la activitatea posibil infracțională a președintelui Iohannis, aceste știri ori nu se prezintă, ori mor repede, cu totul și cu totul întâmplător. Foarte ciudat! Am zis să le tot reiau eu, cel puțin atunci când sunt dat în direct, pentru că eu cred că românii au un drept legitim să știe cine este și ce a făcut cu adevărat acest personaj.

Ceea ce vedem noi la acest președinte, căruia eu i-am zis un președinte fake, adică un președinte fals, este doar o imagine falsă, este un personaj de carton, pus în vitrină de statul paralel și susținut în continuare de statul paralel. Mulți procurori l-au descris ca un șef de clan, ca un șef de grup organizat, cu toate acțiunile întreprinse în perioada în care a fost primar și nu numai și putem vorbi până la această oră, am înțeles, de 17 dosare penale, acest domn care vorbea cu atâta plăcere despre „penalii” din politică, despre „penalii” care s-au cocoțat în vârful statului. Păi vârful statului este președintele României la noi, deci dumnealui s-a cocoțat în vârful statului! Spunea că nu a fost niciodată urmărit penal. Minciună! A fost urmărit penal în mai multe dosare și nu și-a dat demisia, așa cum le cerea el unora să-și dea demisia.

Ce e foarte rău e că el i-a mințit pe cetățenii români. În timp ce juca rolul de Albă-ca-Zăpada și arăta cu degetul către alții, el era posibilul penal ajuns în vârful statului. Eu aș vrea să vorbim puțin despre minciunile domnului Iohannis în legătură cu declarațiile de avere. E un document de la Rise Project, o instituție foarte respectabilă. Iată România lucrului bine făcut, așa ne spunea nouă domnul Iohannis, care nu și-a trecut în declarația de avere sumele care erau trecute în contractul cu acea bancă comercială, care a plătit în avans pe trei ani chiria. Procurorii, așa cum ați văzut, n-au cercetat, l-au protejat, alte dosare au fost spălate, alte dosare au fost închise, unele au fost clasate de la început. Cred că o să mai urmeze să apară în perioada următoare informații despre acest președinte fals, un președinte mincinos, care a fost dovedit de instanțele civile din România că a comis niște infracțiuni.

Săptămâna viitoare, luni, voi veni cu a treia valiză, pentru că avem suficiente.

Întrebare: Puteți să definiți acest stat paralel, că tot îl invocați?

Liviu Dragnea: Și începe să vă enerveze, nu?

Întrebare: Nu, dar nu știm exact la cine să ne gândim când spuneți „statul paralel”!

Liviu Dragnea: Am mai dat această definiție, o s-o mai dau, dar nu astăzi. Acest lucru merită o conferință de presă distinctă. O să o facem tot așa, cu scheme.

Întrebare: Președintele Iohannis a spus chiar acum că suntem total nepregătiți pentru președinția Consiliului UE și că singura soluție ar fi ca acest accident al istoriei, Guvernul Dăncilă-Dragnea, să plece.

Liviu Dragnea: Fiecare cu obsesiile lui. Klaus Iohannis are aceste obsesii din noaptea alegerilor din decembrie 2016. Să-mi spuneți, dacă vorbesc prea urât despre el, umblu la potențiometru, că nu vreau să vă supăr!

Întrebare: Suntem sau nu pregătiți pentru preluarea președinției?

Liviu Dragnea: Bineînțeles. Sunt din ce în ce mai mulți români care nu se mai lasă păcăliți de minciunile lui Iohannis. De doi ani de zile ne-a tot mințit – mă rog, nu pe noi –, a tot spus că nu sunt bani de pensii, că nu se pot acorda facilități fiscale în același timp cu creșteri de pensii și creșteri de salarii, că n-o să ne încadrăm în deficitul de 3%. Numai minciuni alarmiste! Timpul și realitatea au dovedit că ceea ce noi am spus și ne-am angajat să facem prin programul de guvernare s-a realizat. Așa se va întâmpla și acum. Din punct de vedere al Guvernului, lucru certificat și de către secretarul general al Comisiei Europene la întâlnirile pe care le-a avut cu Guvernul, cu miniștrii, Guvernul este pregătit să gestioneze cu succes președinția Consiliului Uniunii Europene. Ceea ce face, în schimb, Klaus Iohannis și nu numai el aduce deservicii majore acestei țări, pentru că încearcă să inducă la nivelul atât al opiniei publice din România, cât și la nivelul opiniei publice internaționale că Guvernul din țara lui nu este pregătit să gestioneze această președinție, neavând niciun fel de probă, niciun fel de dovadă în acest sens. Ceea ce face este incalificabil din partea unui șef de stat.

Întrebare: Demisia ministrului nu este o dovadă că nu suntem pregătiți?

Liviu Dragnea: La o logică atât de tare ca a dumneavoastră chiar rămân blocat, nu mai pot să răspund!

Întrebare: Puteți da mai multe detalii cu privire la demisia domnului Negrescu?

Liviu Dragnea: Cred că e bine să vă dea domnul Victor Negrescu. Din câte am vorbit astăzi cu doamna prim-ministru, are deja propunerea de nominalizare a unui nou ministru la Afacerile Europene. Domnul Victor Negrescu este cel mai îndrituit să vă răspundă. Dacă nu va răspunde, atunci o să încerc să răspund și eu, dar nu am fost în ședința de Guvern și nici nu sunt angajatul dumnealui. Dar nu se pune problema ca această demisie foarte ciudată să afecteze pregătirea României pentru președinția Consiliului UE. Acolo nu a lucrat un singur om, a lucrat o întreagă echipă și lucrează în continuare.

Întrebare: Ana Birchall ar putea fi noul ministru?

Liviu Dragnea: V-am mai spus că nu sunt purtătorul de cuvânt al Guvernului. Vă rog să respectați acest lucru.

Întrebare: Când va fi votul în privința ridicării imunității domnului Tăriceanu? Cum vor vota parlamentarii PSD?

Liviu Dragnea: Am înțeles că astăzi Biroul Permanent a trimis solicitarea la Comisia Juridică. De-acolo intră pe procedurile regulamentare.

Întrebare: Cum va fi votul?

Liviu Dragnea: Eu sunt Mama Omida acum, sincer? Senatorii PSD au personalitate. Am spus-o: se vor uita cu atenție la acest dosar și nu face bine nimănui să ne pronunțăm înainte, mai ales eu, care nu-s senator și n-am acces acolo.

Întrebare: Condiționați în vreun fel susținerea domnului Tăriceanu?

Liviu Dragnea: Ne cunoaștem de foarte mult timp și mă abțin să vă dau un răspuns care nu mi-ar plăcea. Chiar îmi pare rău că puneți o asemenea întrebare!

Întrebare: Primarul general Gabriela Firea spunea că Executivul pregătește o ordonanță de desființare a Primăriei Capitalei.

Liviu Dragnea: Fiind vorba despre o enormitate, eu chiar nu comentez enormități.

Întrebare: Mai spunea că ați ordonat acele probleme din 10 august din Piața Victoriei.

Liviu Dragnea: Eu le-am ordonat? Altă enormitate. Sincer, nu pot să comentez.

Întrebare: În legătură cu legea off-shore, a ieșit o discuție despre o virgulă care a fost omisă dintr-un amendament extrem de important care schimbă sensul amendamentului.

Liviu Dragnea: Adevărul e că noi în fiecare zi facem istorie aici, în Parlament. Astăzi s-a discutat o jumătate de oră despre teoria virgulei. Dacă cineva dorește să modifice o lege deja promulgată, există calea inițiativei parlamentare, singura cale regulamentară, legală sau constituțională. Biroul Permanent al Camerei nu poate să modifice în ședința de Birou Permanent o lege deja promulgată, noi având decretul de promulgare pe masă, în Biroul Permanent. Decretul l-am arătat tuturor colegilor din Biroul Permanent. Biroul Permanent nu poate să modifice o lege deja adoptată de Parlament, deja promulgată de președintele României. Li s-a explicat acest lucru, n-am intrat pe fond. Cine vrea să modifice legea poate să facă un proiect de lege doar cu o virgulă, trece prin procedurile parlamentare și se aprobă sau nu.

Întrebare: Sunt informații publice dosarele lui Klaus Iohannis sau pe aveți pe surse?

Liviu Dragnea: Nu, sunt informații publice. Am spus de săptămâna trecută că eu nu prezint lucruri noi. Reiau doar lucruri care au apărut în presă, foarte grave, care au fost închise repede și date uitării. Îmi fac doar datoria să le readuc la cunoștința publicului, pentru că mi se par informații de o gravitate deosebită.

Întrebare: Ați făcut o adresă oficială către procurori?

Liviu Dragnea: Nu am făcut această adresă oficială.

Întrebare: DNA susține că documentul care a stat la baza modificărilor din OUG 13 au fost întocmite la cancelaria președintelui Camerei Deputaților. Este reală această informație?

Liviu Dragnea: Informația spune că eu am făcut acele texte? Eu nu am făcut niciun text la acea ordonanță și nimeni de la mine de la cabinet nu a făcut vreun text la mine la cabinet, adică la cabinetul președintelui Camerei Deputaților.

Întrebare: Cum explicați ceea ce susține DNA?

Liviu Dragnea: Eu știu, domnule Andrei? Nu știu. M-ați întrebat și v-am răspuns. E singura minciună pe care o susține DNA, plecând de la unitatea de elită și până în zilele de astăzi?

Întrebare: De ce ați schimbat la partid procedura de numire a miniștrilor?

Liviu Dragnea: Este o situație specială. Deja de astăzi trebuiau să fie acolo miniștrii și cred că nu mai trebuie întârziat.

Întrebare: V-a transmis doamna Dăncilă decizia?

Liviu Dragnea: Puteți să o întrebați pe dumneaei.

Întrebare: Cine a realizat acest spot?

Liviu Dragnea: Eu personal!

Întrebare: Inclusiv la nivel de fonduri?

Liviu Dragnea: Da, am cheltuit eu din buzunar.

Întrebare: Cine este vocea?

Liviu Dragnea: Nu vă pot spune. E o surpriză, e un martor sub acoperire!

Vă mulțumesc mult, o zi plăcută!