11.03.2019

Conferinţă de presă susţinută de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, la Parlament

Întrebare: Va mai avea loc azi întâlnirea în care ministrul Toader trebuia să vă dea explicații legate de ordonanțele de urgență în domeniul justiției?

Liviu Dragnea: Încercăm s-o facem să aibă loc astăzi.

Întrebare: Premierul Viorica Dăncilă nu s-a raliat nemulțumirilor din PSD legate de aceste ordonanțe de urgență. Nu a vrut să spună dacă trebuie sau nu trebuie date.

Liviu Dragnea: Vă rog, dacă aveți alt subiect…

Întrebare: La Biroul Permanent de la Senat a fost prelungit termenul privind cererea de urmărire penală pe numele președintelui Senatului la propunerea a patru senatori PSD. Care este punctul dumneavoastră de vedere?

Liviu Dragnea: Eu cred că până la sfârșitul lunii martie ar trebui să se voteze. O să vorbesc și cu colegii mei. Poate până la sfârșitul lunii martie ar trebui să se voteze, o să le spun colegilor mei părerea mea.

Întrebare: Veți avea și o recomandare cum să voteze?

Liviu Dragnea: Sunt suficient de maturi ca să voteze singuri.

Întrebare: Bugetul va fi modificat în Parlament?

Liviu Dragnea: Nu, a fost elaborat foarte bine și nu putem să-l modificăm din cauza mofturilor unui om care, întâmplător, este președintele României și mai e și leneș pe deasupra.

Întrebare: Robert Negoiță spunea că v-a retrimis amendamentele primarilor la acest buget.

Liviu Dragnea: Domnul Negoiță n-a spus nimic în BPN și nu îmi permit să comentez ce spuneți dumneavoastră că a zis dumnealui. E simplu. N-am văzut.

Întrebare: Știți de ce a fost amânată ședința de Guvern astăzi?

Liviu Dragnea: Da, era nevoie și de avizul Consiliului Economic și Social. Conducătorii sau o parte dintre dumnealor nu sunt în țară, se vor întruni mâine și după ședința CES vor avea ședință de Guvern. Aceasta este explicația pe care am primit-o și eu.

Întrebare: Am văzut că au ieșit foarte mulți actori în stradă în sprijinul magistraților.

Liviu Dragnea: Și eu îi sprijin pe magistrați cu toate puterile mele. Nu văd de ce nu i-aș sprijini. N-am făcut absolut nimic nici eu, nici PSD împotriva magistraților, ba dimpotrivă. Cu tot ce am putut am sprijinit, creșterea de salarii pentru magistrați, am sprijinit investiții în infrastructură, am sprijinit drepturile de pensie. De asemenea, am pus umărul toți cât am putut pentru a face o legislație care să mărească independența magistraților și care să-i protejeze pe judecători de toate abuzurile care au ieșit la iveală și care, probabil, vor mai ieși la iveală. Faptul că au fost mii de dosare, din ceea ce am văzut cu toții, deschise din oficiu împotriva unor judecători pe deciziile luate, adică pe sentințele date, mie mi se pare un lucru de o gravitate foarte mare. Trebuie să limpezim și să definim în ce constă sprijinul pe care-l dăm unul sau altul pentru magistrați în această țară. Eu am spus și spun în continuare că voi face tot ce ține de mine pentru ca judecătorii din România să ajungă la un nivel de decizie care să nu mai fie afectată de niciun serviciu secret în baza unor protocoale, de niciun mijloc de șantaj sau de amenințare. Am făcut și vom face în continuare acest lucru.

Întrebare: Ei susțin că PSD încearcă să-și subordoneze justiția.

Liviu Dragnea: Afirmații se pot face multe și am văzut foarte multe afirmații de acest gen, numai că nu au acoperire. Care justiție să fie subordonată și prin ce mijloace? Noi am transferat cât am putut, prin lege, să meargă decizii la Consiliul Superior al Magistraturii, care nu este politic, unde sunt doar judecători și procurori?

Întrebare: Facebook a suspendat 31 de pagini ale unor grupuri care aveau legătură cumva cu PSD. Știți despre acele pagini?

Liviu Dragnea: Am auzit știrea, dar nu știu detalii. Dacă trebuie să închidă, pot să închidă tot PSD.

Întrebare: Vorbim despre Facebook…

Liviu Dragnea: Am înțeles, despre Dumnezeu, știu! Nu știu detalii, domnișoară.

Întrebare: Consiliul Fiscal atrăgea atenția că deficitul ar putea ajunge la 3,5%. Cum priviți aceste semnale de alarmă?

Liviu Dragnea: Le privesc cu maturitate și responsabilitate, domnișoară. Consiliul Fiscal a spus mereu că se vor întâmpla lucruri care nu s-au întâmplat. Realitatea a dovedit – nu vorbesc de postul dumneavoastră, ci de realitatea din România – că ceea ce am pus noi în programul de guvernare și în proiectele de buget s-a adeverit.

Întrebare: Ministrul Finanțelor spunea că ar trebui înființată o comisie care să analizeze contractul în baza căruia rezervele de aur sunt plasate în afara țării. Susțineți un astfel de demers?

Liviu Dragnea: N-am auzit această știre, dar nu știu dacă mai avem suficienți parlamentari să facem atâtea comisii de anchetă câte se solicită.

Întrebare: Premierul a anunțat azi o evaluare a tuturor miniștrilor. Are legătură cu nemulțumirile pe care le-ați exprimat în week-end?

Liviu Dragnea: Eu n-am auzit vorbindu-se despre evaluare. Solicitarea tuturor colegilor noștri și a mea și a doamnei prim-ministru către miniștri este foarte simplă, să transmită toate punctele din programul de guvernare care au fost realizate, stadiul lor, pentru a putea promova aceste realități și aceste adevăruri în opinia publică. Dar nu are legătură cu evaluarea miniștrilor și nici despre nicio remaniere nu e vorba.

Întrebare: Dacian Cioloș vă cerea să prezentați public angajamentele privind colaborarea cu fosta Securitate și o posibilă colaborare cu actualele servicii. Veți face acest lucru?

Liviu Dragnea: Eu pot să fac orice. Are ceva tupeu băiatul ăsta! El trebuie să răspundă dacă are vreo legătură cu niște servicii despre care l-am întrebat eu. N-am niciun fel de legătură. Este o tactică securistă la Cioloș. Dacian, nu ține! O să tot vorbim lunile acestea!

Întrebare: Ați spus că în Pro România sunt masoni…

Liviu Dragnea: Și securiști!

Întrebare: Faptul că sunt masoni e o problemă?

Liviu Dragnea: Nu, e de bine.

Întrebare: Ne puteți da niște nume de masoni?

Liviu Dragnea: Acum nu.

Întrebare: Vă mulțumim!

Liviu Dragnea: Vă mulțumesc și eu pentru această conversație foarte bună. Despre FSDI, dacă mai aveți vreo întrebare, pentru că chiar vreau să plec!

Întrebare: Ați discutat în ultima perioadă cu șeful ALDE? Când ați discutat ultima oară?

Liviu Dragnea: Vreți și ora?

Întrebare: Nu, ziua!

Liviu Dragnea: Vineri am discutat și sâmbătă am discutat.

Întrebare: În ce relații mai sunteți cu domnia-sa? Sunt probleme în coaliție?

Liviu Dragnea: Nu, nu sunt probleme în coaliție. Suntem într-o relație foarte, foarte bună.

Întrebare: V-au dat feedback pe problema OUG 114?

Liviu Dragnea: Nu trebuie să îmi dea mie răspuns, doar am lucrat împreună. Când mai mulți oameni lucrează împreună, nu-și dau feedback-uri unul altuia sau, mă rog, răspunsuri. Toți am venit cu propuneri concrete ca să ajungem la un punct de vedere comun. Și am ajuns!

Întrebare: Ni-l puteți spune?

Liviu Dragnea: Nu, nu vi-l pot spune, pentru că trebuie să fie o discuție finală în coaliție cu doamna prim-ministru și când s-a luat decizia finală, inclusiv în ceea ce privește textul articolelor, atunci va fi comunicată.

Întrebare: Ați discutat cu Călin Popescu-Tăriceanu despre situația ministrului Toader?

Liviu Dragnea: Am discutat să încercăm să ne vedem astăzi, dacă nu mai stau foarte mult în picioare aici!

Întrebare: Nu v-a spus dacă ar fi de acord cu remanierea ministrului Justiției?

Liviu Dragnea: Domnul Călin Popescu-Tăriceanu mi-a spus un lucru firesc, de bun-simț. Ministrul Justiției este asumat de PSD, este pe locurile PSD, deci nu poate ALDE, cum nici PSD nu poate, nu poate impune să fie păstrat sau remaniat un ministru de la ALDE, că așa este corect, așa s-a construit această coaliție.

Întrebare: Vă mai mențineți termenul de două săptămâni până la care Tudorel Toader trebuie să vină cu aceste soluții?

Liviu Dragnea: Da, sper ca luna martie să fie ultima lună în care mai discutăm despre aceste subiecte parazite.

Întrebare: Premierul Dăncilă vrea să se adopte aceste ordonanțe?

Liviu Dragnea: Premierul Viorica Dăncilă vrea ca subiectul să fie închis. Sper să aibă o întâlnire bună astăzi și lămuritoare cu domnul Frans Timmermans, să se stabilească în ce măsură și când o să aibă loc o discuție cu Comisia, dacă va avea loc, ca să ne transmită care e punctul de vedere al Guvernului și să închidem această dezbatere.

Întrebare: Intră în ședința de Guvern de mâine Fondul Suveran de Investiții?

Liviu Dragnea: Nu știu. Nici doamna premier nu știe. Domnul Teodorovici este la Bruxelles. Văd că vă interesa doar la Călărași și Ialomița, vreau să vă dau o informație ca să nu mai greșiți cu cele 4,7 miliarde…

Întrebare: Sunt dividendele de la acele companii care nu vor mai ajunge la bugetul de stat.

Liviu Dragnea: Care nu vor mai ajunge la bugetul de stat când?

Întrebare: În anul 2019.

Liviu Dragnea: Nu, nu. Orice companie achită dividendele proprietarului în anul următor pentru anul precedent. Anul 2019 a fost anul în care statul primea dividendele pentru că nu erau trecute la Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții. Dividendele care vor fi plătite în 2019 pentru 2018 merg, normal, la bugetul de stat. E simplu, e legea societăților comerciale.

Întrebare: Spuneați că n-ați apucat să citiți studiul BNR despre OUG 114. Între timp, ați apucat să vă familiarizați cu el?

Liviu Dragnea: Mi-este greu. N-am pregătirea dumneavoastră și îmi trebuie săptămâni întregi ca să înțeleg un astfel de studiu!

Întrebare: Cum se explică că nu i s-a cerut BNR un astfel de studiu înainte de OUG 114?

Liviu Dragnea: Sincer, ați pus foarte multe întrebări. Noi n-am cerut BNR un studiu, om fi greșit! Mai greșim, vă dați seama. Ne-a interesat ca băncile din România să sprijine economia acestei țări, nu scandalul și nu bârfa. Vă spun mai tare ca să fiu sigur că se-aude peste tot. Ne-ar fi interesat ca băncile din România să sprijine mai mult creditarea și în special creditarea economiei, să nu mai fie diferență atât de mare între dobânda la depozit și dobânda cerută la împrumuturi. Ne-a interesat acest lucru și ne interesează în continuare, pentru că ținem la această țară. E simplu!

Mulțumesc foarte mult, o zi plăcută!