10.04.2017

Conferinţă de presă susţinută de preşedintele PSD Liviu Dragnea la Palatul Parlamentului

Am discutat despre proiectul de lege al salarizării unitare. I-am anunțat pe colegi decizia pe care am luat-o, pe care v-am spus-o și dumneavoastră mai devreme și o reiau acum: nu depunem proiectul de lege astăzi în Parlament. Cred că s-au completat aproape toate semnăturile din partea colegilor din Parlament, dar am decis să mai stea o perioadă în Săptămâna Mare, vin și sărbătorile de Paști, până săptămâna viitoare, rugându-i pe toți colegii mei din Parlament să studieze cu atenție legea. Dacă au propuneri de făcut și în partea vorbită a legii, și în anexe, să le facă, dacă au întrebări de pus, să le pună, pentru a putea primi răspunsuri, ca să fim sigur că în primul rând ei, care fac parte din coaliția majoritară, înțeleg legea, înțeleg principiile și care sunt obiectivele acestei legi, pe de altă parte, toți cei interesați din societate să aibă posibilitatea de a avea acces direct – înțeleg că deja se urcă pe site acum, în cinci minute, la PSD – și să studieze proiectul de lege adevărat, nu un proiect care a circulat în spațiul public nu știm de unde și nu știm de ce. Oricum, contează mai puțin. De asemenea, am vorbit cu colegii mei de la Cameră și de la Senat să fie transmis și celorlalte grupuri parlamentare din Parlament, tuturor grupurilor parlamentare, pentru a se putea uita cu atenție pe ele și, eventual, dacă au propuneri sau amendamente, să fie făcute înainte ca legea să fie depusă în mod oficial la Parlament.

Întrebare: Ce v-a determinat să luați această decizie?

Liviu Dragnea: Din când în când, mai iau și eu decizii la partid și le-am comunicat colegilor mei. M-am consultat și cu doamna Olguța Vasilescu mai devreme. O săptămână, zece zile în plus nu strică nimănui, ba dimpotrivă. Este o perioadă în care absolut toată lumea de bună-credință și cea de rea-credință are posibilitatea, înainte, repet, să fie depus în mod oficial proiectul de lege la Parlament, să îl studieze.

Întrebare: Veți mai face modificări pe această lege înainte să o depuneți la Parlament?

Liviu Dragnea: Dacă vor veni niște propuneri care îmbunătățesc textul, anexele, care aduc principii mai bune, teoretic, da! Nu pot să spun că am lăsat-o la dispoziția grupurilor în glumă. Nu, noi credem foarte mult în proiectul pe care l-am depus, dar e mai bine să mai stea la dospit o săptămână, zece zile.

Întrebare: Ce s-a schimbat de sâmbătă seara până astăzi? De ce ați ajuns la concluzia că e mai bine să mai așteptați?

Liviu Dragnea: Așa sunt eu, mai înțelept decât alții!

Întrebare: Nu dați apă la moară opoziției, care spune că proiectul nu este gata?

Liviu Dragnea: Din moment ce e pe site, cum? Proiectul a fost gata de joi. Atunci am făcut câteva corecturi de formă, v-am mai spus și atunci, împreună cu colegii de la ALDE. Astăzi el a fost pregătit, este pus pe site, deci este oficial.

Întrebare: Dar care este marja în care mai acceptați modificări la acest text, doamnă ministru?

Liviu Dragnea: Dacă îmi permiteți, nu sunt de acord să o expunem pe doamna ministru! Nu e vorba de a accepta sau a nu accepta doamna ministru, e vorba să acceptăm noi, coaliția majoritară, propuneri de modificare a proiectului de lege pe care ni l-am asumat.

Întrebare: Deci veți accepta solicitarea majorării la o anumită categorie bugetară?

Liviu Dragnea: Puțin probabil, pentru că legea cuprinde majorări semnificative, deci puțin probabil să mai vină amendamente de majorare, dar nu este imposibil să vină amendamente de micșorare.

Întrebare: Pe care le veți accepta?

Liviu Dragnea: N-am zis, din moment ce am lăsat-o în dezbatere. Acum vreți să spun că am făcut-o publică și o să spunem „aici da, aici nu”? Nu, haideți să vedem, că poate vin niște amendamente extraordinar de bune care nouă ne-au scăpat.

Întrebare: De ce le-ați permis parlamentarilor să vină cu amendamente în această perioadă și să nu lăsați cursul firesc cu amendamente venite la comisie?

Liviu Dragnea: Ce interpretare! Colegii noștri pot veni cu propuneri la grup, nici nu le denumim amendamente, ca să ieșim din această rigoare a dumneavoastră. După ce legea se depune, nimeni nu are interdicție să depună amendamente pe procedura firească, regulamentară. N-am spus acest lucru. Am luat decizia ca atunci când intră în Parlament în mod oficial această lege să fie, într-adevăr, cunoscută de mase largi din populație și din partea categoriilor sociale interesate. În Parlament nu există această procedură, doar la minister există această procedură, dar nu cred că este nimeni deranjat dacă 7, 8, 10 zile înainte de a fi depus la Parlament opinia publică află despre acest proiect de lege.

Întrebare: Veți purta discuții și cu opoziția? Mă refer la negocieri cu PNL, cu USR.

Liviu Dragnea: Eu cred că aceste zile sunt importante, dacă vor dori să le folosească să înțeleagă legea, să înțeleagă care sunt principiile și, dacă vor să discutăm, cu toată deschiderea!

Întrebare: De unde vor proveni banii pentru majorarea salariilor?

Liviu Dragnea: Din bugetul de stat. Săptămâna viitoare o să am o prezentare în care o să reiau ceea ce am spus și în campania electorală, nu numai eu, și colegii mei, să mai aducem aminte care sunt sursele pentru aplicarea acestei legi, cu o mică precizare: în 2017 impactul este foarte mic, pentru că doar câteva categorii sociale vor beneficia de această creștere.

Întrebare: De ce ați ales să puneți proiectul pe site-ul partidului? Deja este căzut.

Liviu Dragnea: Cum să fie căzut? După ce terminăm conferința de presă, folosim orice mijloc de comunicare. Am întrebat colegii de aici, de la Parlament, dacă eu, ca inițiator al legii, pot să pun pe site-ul Camerei acest proiect. Mi s-a spus că nu. O să verific de ce, mi s-a părut ciudat. Am înțeles că grupul n-are site și atunci am zis să găsim un site unde încă avem acces, la PSD, să-l punem. După ce terminăm conferința de presă vorbim deja cu colegii noștri să-l trimitem la toată presa și cred că dacă toată presa primește acest proiect, toată lumea o să aibă acces.

Întrebare: A fost luat în calcul și impactul asupra bugetului pentru pensiile speciale?

Liviu Dragnea: Da. Dar am mai spus-o și o mai spunem încă o dată: după ce finalizăm acest proces de legiferare și legea va fi adoptată și promulgată, o să începem discuțiile serioase despre sistemul de pensii din România. Trebuie să avem răbdare. Hai să citim toți legea. O să avem o discuție mult mai aplicată. Nu cred că ați citit-o, că n-ați avut unde. Haideți să avem răbdare să citim toată legea, să fim în cunoștință de cauză, pentru că am și vorbit cu colegii noștri, fiecare să vorbim aceeași limbă: noi să știm legea, dumneavoastră să știți legea și atunci când purtăm o discuție și cei care se uită la televizor să înțeleagă ceva.

Întrebare: Există intenția de a se elimina pensiile speciale?

Liviu Dragnea: Vă pot spune doar atât: în condițiile în care anumite categorii sociale vor beneficia de creșteri substanțiale de salariu, trebuie să ne uităm cu atenție dacă acest lucru implică o creștere la fel de mare a unor pensii care deja sunt foarte mari, așa-numitele pensii speciale.

Întrebare: Și dacă site-ul a picat și nu pot să văd legea…

Liviu Dragnea: Eu vă spun sigur că nu se adoptă în această noapte, deci o să mai aveți timp să studiați. Vreau să fie toată legea înțeleasă, avem și noi această mică pretenție!

Întrebare: Nu știu dacă ați auzit declarațiile guvernatorului Deltei Dunării care vă acuză că ați lăsat știuca să moară! Ați capturat-o, nu i-ați dat drumul înapoi în apă.

Liviu Dragnea: Nu știu cine este acest personaj, nu știu cum se numește, n-am auzit de el, sincer! Nu știu cât de pescar este. Este lipsa mea că nu-l cunosc. Nu orice știucă pe care o prinzi trebuie s-o pupi! Vă spun sincer, eventual se zice că trebuie să pupi prima știucă, care în cazul meu a fost acum mulți ani. Doi: eu nu capturez pești, orice pește pe care l-am prins a fost eliberat înapoi în apă, nu numai la acea partidă de pescuit. Trei: de unde știe acest om că eu am pescuit în Deltă atunci? Vorbește ca să se afle în treabă. A auzit cumva că va fi schimbat? L-a păcălit cineva că va fi schimbat și e nervos.

Întrebare: V-a dat de gol domnul Ciolacu!

Liviu Dragnea: Vă luați după Ciolacu?

Vă mulțumesc mult! Mergem să reparăm site-ul, o seară bună!