08.01.2018

Conferinţă de presă susţinută de preşedintele PSD Liviu Dragnea după reuniunea CExN

Bună seara și la mulți ani!

Am avut o ședință a Comitetului Executiv Național pe care am convocat-o săptămâna trecută pentru a adopta două decizii, una privind hotărârea pentru propunerea noului ministru al Apelor și Pădurilor și alta pentru a stabili data și locul următorului Comitet Executiv Național. Au fost adoptate aceste două decizii. Propunerea noastră pentru Ministerul Apelor și pădurilor este domnul senator Ioan Deneș din Bistrița, iar următorul Comitet Executiv Național se va organiza în perioada 29-31 ianuarie la Iași, unde vom face și întâlnirea cu grupurile parlamentare.

Acestea au fost cele două motive pentru care am convocat CEX și, în consecință, s-au adoptat aceste decizii.

Întrebare: Ați discutat și despre restructurarea Guvernului?

Liviu Dragnea: Da. Au fost mai multe păreri, idei. S-au discutat multe lucruri la Comitetul Executiv Național, dar cele două decizii adoptate au fost cele pe care vi le-am prezentat mai devreme.

Întrebare: Sunteți de acord cu restructurarea Guvernului?

Liviu Dragnea: Eu sunt de acord cu ce am spus eu în mai multe rânduri anul trecut și în ultimele două emisiuni din acest an. Cred că am vorbit de câteva luni de zile de faptul că în luna ianuarie, după ce vom finaliza 2017, va trebui făcută o analiză a modului cum funcționează în primul rând fluxul deciziei în interiorul ministerelor care generează întârzieri în ceea ce privește avizarea și care sunt măsurile care ar putea face ca în 2018 actul de guvernare să fie și mai bun decât a fost în 2017. Că poate fi una dintre măsuri o restructurare a Guvernului, că poate fi o remaniere a Guvernului, le-am menționat pe amândouă, că poate nu e niciuna, nici alta și se regândește fluxul de decizie administrativă în interiorul ministerelor, poate să fie și aceasta. Ceea ce s-a discutat astăzi este că, de fapt, vom face o discuție, poate, la Comitetul Executiv următor, trebuie să discutăm și cu partenerii de la ALDE despre acest subiect, pentru că o restructurare a Guvernului necesită un vot în Parlament.

Întrebare: Era vorba și de o evaluare a miniștrilor. S-a făcut o astfel de evaluare la CEX de astăzi?

Liviu Dragnea: Nu, astăzi a ținut mult pentru că foarte mulți colegi au venit cu păreri, cu idei, cu gânduri. Nu s-a făcut un CEX pentru analiza ministerelor. Pentru așa ceva este nevoie de o perioadă mult mai lungă, adică să se facă o evaluare a activității fiecărui ministru, sperăm să primim și evaluarea făcută pentru secretarii de star, evaluarea celebră despre care am discutat la Sucevița.

Întrebare: Există o tensiune între dumneavoastră și premier?

Liviu Dragnea: Din partea mea, categoric nu.

Întrebare: Domnul Bădălău a depus o scrisoare în care vine și cu bune, și cu rele, ca să spunem așa, și cu critici, și cu laude pentru PSD. Cum ați văzut această scrisoare? O susțineți?

Liviu Dragnea: Să vă spun cu sinceritate, și din partea mea, și din partea tuturor colegilor, am apucat să mă uit puțin pe ea, dar nimeni n-a putut să o analizeze, pentru că vorbeau colegii și nu puteam toți să facem lectură și cine vorbea să vorbească singur. Este un document, am și spus, un document bun care va face parte dintr-un document propus pentru a fi adoptat la CEX de la sfârșitul lunii, atât în ceea ce privește activitatea partidului, funcționarea partidului, înființarea departamentelor care sunt foarte aproape și care riscă să devină celebre și acesta este un minus al nostru, despre modul în care o să funcționăm și o să ne organizăm în 2018. Este un document bun, un punct de vedere al domnului Bădălău și o să mai fie și alte puncte de vedere, și alte propuneri.

Întrebare: Poate suferi modificări în cadrul unui CEX?

Liviu Dragnea: Sigur că da. Nici domnul Bădălău n-a spus că e de necompletat sau de neîmbunătățit.

Întrebare: A fost suspendată democrația internă în partid?

Liviu Dragnea: După părerea mea și a majorității colegilor, nu, pentru că cred că este partidul politic din România care a avut cele mai multe ședințe de Comitet Executiv Național, care înseamnă, în afara Congresului, cea mai largă reprezentare într-un for în care se iau decizii.

Întrebare: Dar de Birou Permanent Național?

Liviu Dragnea: Ce e cu el? Am și spus că o să spun la CEX de la Iași de ce nu s-au ținut ședințe de Birou Permanent Național în 2017. În schimb, vestea bună sau rea, nu știu, o să vedem, este că o să fie ședințe de Birou Permanent Național săptămânale după ședința de coaliție săptămânală.

Întrebare: O altă critică ce apare explicit aici este că au devenit miniștri oameni care nu erau cunoscuți în partid sau recunoscuți profesional în domeniile respective.

Liviu Dragnea: Este un material de analiză foarte serios.

Întrebare: Se spune că PSD nu a reușit transformări fundamentale, nici reforma teritorial-administrativă. Sunteți de acord cu acest punct de vedere?

Liviu Dragnea: Sunt două puncte de vedere! Reforma administrativ-teritorială implică niște componente, o componentă o reprezintă descentralizarea și s-a cerut miniștrilor cred că din primăvară să vină cu propuneri de descentralizare a fiecărui minister, ministerul pe care-l conduc. Când era doamna Shhaideh în Guvern a cerut scris fiecărui ministru. Din păcate, miniștrii nu au venit cu niște propuneri serioase, ba dimpotrivă, făceau fundamentări că nu se poate. Este o problemă veche cu descentralizarea, cine ajunge într-un post de ministru, majoritatea care ajung acolo nu vor să facă descentralizare, dar este unul dintre obiectivele politice pe care o să-l propun colegilor mei la Iași. A doua componentă, dar nu ultima, este regionalizarea, care nu poate fi făcută decât prin modificarea Constituției.

Întrebare: Credeți că s-a format o coaliție în interiorul PSD formată din mai mulți șefi de organizații care se opun politicii dumneavoastră și dumneavoastră în fruntea partidului?

Liviu Dragnea: Nu.

Întrebare: Domnul Bădălău spunea că este loc de mai bine în ceea ce privește conducerea Partidului Social Democrat…

Liviu Dragnea: Categoric!

Întrebare: V-a cerut cineva să faceți un pas în spate?

Liviu Dragnea: Nu. Dar dumneavoastră n-ați avut, totuși, informații din CEX de astăzi? Mă miră! Eu am avut telefonul la mine și mai mulți, că îi vedeam pe mulți care se jucau cu telefoanele.

Întrebare: În ce condiții sunteți dispus să vă depuneți mandatul din fruntea partidului?

Liviu Dragnea: Dar de ce aș face-o? S-a tot discutat despre acest lucru, am tot discutat în partid până când m-am plictisit și eu, și colegii mei, așa că nu mai abordez acest subiect.

Întrebare: Mai aveți aceeași susținere ca atunci când ați fost ales în fruntea partidului?

Liviu Dragnea: Cam da! Așa o simt.

Întrebare: Ați fi de acord cu o modificare a modului de alegere a președintelui partidului?

Liviu Dragnea: Cred că ar fi un pas înapoi. A fost o propunere pe care a avansat-o Victor Ponta la vremea respectivă, contestată de mulți atunci, pe care eu am susținut-o. Cred că ar fi un pas înapoi, pentru că îi dă președintelui partidului o legitimitate foarte mare, ceea ce n-are nicio legătură cu demiterea unui președinte al PSD. Astăzi s-a discutat despre modificări care ar face ca președinții de organizații județene să nu mai fie aleși de toți membrii din județ. Sunt subiecte foarte serioase pe care le vom discuta la Iași. Aici au fost o sumă de păreri, de idei și de puncte de vedere.

Întrebare: Au fost colegi care au spus că ar trebui modificat și acel articol din statut care prevede suspendarea din funcție odată cu punerea în mișcare a acțiunii penale.

Liviu Dragnea: Eu le-am spus colegilor mei astăzi, printre alte lucruri, un lucru pe care eu îl consider foarte important. Românii așteptau și așteaptă de la noi nu discuțiile interne despre statut, despre nu știu care articole din statut, despre nu știu ce modificări. Așteaptă să vadă dacă și în 2018 continuăm să adoptăm măsurile guvernamentale și legile care le fac viața mai bună și le aduc bunăstare. Cred că acest lucru este important. Eu le-am cerut și le cer în continuare ca pe acest lucru să ne focusăm în primul rând. Nu cred că îi interesează pe marea masă a cetățenilor din România dacă noi facem congres, de ce facem congres, când facem un congres. Cred că sunt interesați să vadă că și în 2018 măsurile guvernamentale, programul de guvernare pe care l-au votat va fi pus în practică.

Întrebare: Statul paralel mai este una dintre prioritățile PSD? A fost o rezoluție împotriva statului paralel.

Liviu Dragnea: Care s-a adoptat și care n-a fost desființată! Nu e vorba de o prioritate, este vorba despre o rezoluție care a fost adoptată și care n-a fost desființată. Noi avem în continuare un program legislativ serios pentru 2018, foarte serios și bogat, foarte important.

Întrebare: Le-ați cerut celor doi miniștri să spună public cine i-a contactat pentru a prelua șefia PSD…

Liviu Dragnea: De-abia s-a terminat Revelionul și am avut toate aceste discuții. Sincer, n-am înțeles de ce a fost atâta agitație înainte de acest CEX. A fost un CEX simplu, convocat pentru două măsuri care s-au adoptat.

Întrebare: Într-o declarație spuneați că așteptați ca doi miniștri să vină să spună, că altfel veniți și spuneți numele lor!

Liviu Dragnea: Recunosc. Mai așteptăm!

Întrebare: Susțineți un congres pentru a fi desemnat un candidat la alegerile prezidențiale în primăvara acestui an?

Liviu Dragnea: Nu. Ar fi o mare greșeală. Dacă noi am desemna un candidat, în trei luni de zile dispare.

Întrebare: UDMR și două partide maghiare cer autonomie teritorială pentru Ținutul Secuiesc. Care e poziția dumneavoastră?

Liviu Dragnea: E foarte clară și limpede, cum a fost tot timpul: este neconstituțională și de neacceptat și de nenegociat.

Întrebare: Carmen Dan ar trebui să-și dea demisia după ce acest polițist pedofil nu a fost găsit timp de patru zile?

Liviu Dragnea: Este o întâmplare foarte gravă care a cutremurat foarte mulți oameni. Eu cred că ministrul de Interne ar trebui să facă o analiză serioasă ca să vadă cum a ajuns un astfel de om, cum a trecut testele pe care le-a trecut, inclusiv testele psihologice, și cum a stat atâta timp în aceste structuri de poliție, să vedem cine le-a organizat, cine trebuia să verifice periodic aceste lucruri. Poate ar trebui să se facă o analiză serioasă a conducerii Poliției Române, după părerea mea, poate trebuia să se facă mai demult.

Întrebare: Dar cine e de vină?

Liviu Dragnea: Nu stabilesc eu acest lucru, este treaba Guvernului.

Întrebare: Radu Mazăre a fugit în Madagascar, la fel și fratele lui astăzi. Cum vedeți acest lucru?

Liviu Dragnea: Cum să văd? Nu vreau să comentez. Sunt deciziile lor.

Întrebare: Făceau apel la Partidul Social Democrat să schimbe legile justiției, astfel încât să se poată întoarce în țară.

Liviu Dragnea: Legile justiției, despre care s-a tot vorbit în ultima perioadă și care au fost adoptate în Parlament, nu pot influența astfel de acțiuni. E foarte simplu. Vorbim de directive europene care trebuie implementate, de decizii ale CEDO, este o comisie specială care își va reîncepe lucrul, va fi din nou foarte transparent, sunt absolut sigur, și foarte zgomotoasă dezbaterea. Sunt în comisie și lucrează, ați văzut foarte bine.

Întrebare: Președintele vorbea despre modificarea Constituției, în sensul în care cei care au probleme penale să nu mai fie în conducerea statului. Sunteți de acord?

Liviu Dragnea: Nu pot fi de acord dintr-un motiv foarte simplu, este deja o decizie a Curții Constituționale care interzice o astfel de modificare în acest sens, dar, până la urmă, fiecare gândește cum crede.

Întrebare: Președintele a spus că parlamentarii au îngrășat porcul în ajunul Crăciunului cu legile justiției.

Liviu Dragnea: Eu nu cred că pot fi comparate legile justiției, legi dintr-un domeniu fundamental, cu un porc, părerea mea! Îmi cer scuze.

Întrebare: Cum ați caracteriza relația cu premierul Tudose și cu președintele executiv Bădălău?

Liviu Dragnea: Din partea mea, foarte bună. Este o relație neschimbată, ca și înainte de noul Guvern, și după. Eu n-am nicio problemă.

Întrebare: Este reciprocitate?

Liviu Dragnea: Da, deocamdată n-am văzut altceva. Eu nu sunt nervos. Nu știu de ce a fost foarte multă lume nervoasă, în special în afara partidului, mai ales că de-abia s-au terminat sărbătorile.

Întrebare: Credeți că s-au făcut erori în acest an de guvernare? Dacă da, care ar fi ele?

Liviu Dragnea: Discutăm la Iași.

Întrebare: Veți putea fi candidatul la alegerile prezidențiale pentru PSD?

Liviu Dragnea: Nu discutăm acum. Alegerile prezidențiale sunt peste doi ani de zile.

Întrebare: Secretarul general Codrin Ștefănescu a spus că este nevoie de un congres.

Liviu Dragnea: Oricum, candidatul la prezidențiale va fi desemnat în urma unui congres. Se pune problema când. Eu, cum am gestionat ultimii doi ani de zile, chiar doi ani și jumătate, am alt punct de vedere în ceea ce privește data când trebuie anunțat candidatul la prezidențiale. Nu de-acum, nu în primăvară.

Întrebare: Vă vedeți prezidențiabil al PSD? Excludeți o posibilă candidatură?

Liviu Dragnea: Tocmai v-am spus că vom discuta mai târziu de cine ar fi posibili candidați la prezidențiale.

Întrebare: S-a făcut un apel la întoarcerea către statut, la respectarea criteriilor acestuia. Este și un articol care prevede votarea premierului în congres. Regretați că n-ați mers cu propunerea de premier în fața congresului?

Liviu Dragnea: Nu.

Întrebare: Regretați decizia de a da jos propriul Guvern?

Liviu Dragnea: Nu, pentru că am spus-o de mai multe ori, dar, sigur, se mai uită, nu-s un om important, dincolo de guverne, dincolo de președinți de partide, dincolo de partid, cel mai important pentru români este programul de guvernare și pentru el sunt dispus să fac foarte multe eforturi și să-mi asum foarte multe riscuri pentru ca acest program de guvernare să fie pus în practică, pentru că, ce să vezi?, cu toate Casandrele care au vorbit în 2017 și ne spuneau peste tot cum n-o să se îndeplinească, cum o să ne blocăm, cum o să depășim deficitul, cum n-o să se mărească salariile, cum n-o să avem bani, cum n-o să facem nimic, 2017 a arătat că acest program de guvernare despre care se spunea că este futurist și nerealizabil produce roade și vreau ca și în 2018 să se întâmple la fel, și în 2019, și în 2020. Faptul că programul de guvernare pe 2017, în cea mai mare parte a lui sau într-o majoritate zdrobitoare, a fost pus în practică e un lucru bun pentru români și contează.

Întrebare: Cu ministrul Toader ați discutat?

Liviu Dragnea: N-am vorbit. Din câte am înțeles, domnul Toader a fost în concediu dinainte de sărbători și n-am avut când.

Întrebare: Toată lumea aștepta o decizie de la dumnealui referitoare la propunerea de revocarea a șefei DNA.

Liviu Dragnea: N-am vorbit.

Întrebare: Veți continua colaborarea parlamentară cu UDMR?

Liviu Dragnea: Până acum am colaborat bine, în sensul că am colaborat pe anumite proiecte de legi, cum am colaborat și cu alte formațiuni politice.

Întrebare: Dar rezoluția pe care au adoptat-o astăzi nu schimbă puțin lucrurile? Aveți opinii diametral opuse.

Liviu Dragnea: Să știți că am avut opinii diametral opuse într-un caz sau două și cu ALDE, ceea ce nu înseamnă că nu am putut să colaborăm în continuare.

Întrebare: Cu cei din ALDE ați discutat despre o posibilă restructurare a Guvernului?

Liviu Dragnea: M-a sunat domnul Tăriceanu acum două zile, cred, și m-a întrebat despre ce e vorba și i-am spus că nu luăm o decizie astăzi, pentru că trebuie o discuție serioasă în coaliție despre oportunitate și, dacă decidem că aceasta este măsura sau una dintre măsurile care trebuie adoptate, trebuie gândită foarte bine.

Întrebare: Ședință de coaliție vom avea înainte sau după CEX de la Iași?

Liviu Dragnea: Știu că domnul Tăriceanu voia să plece câteva zile. În funcție de când pleacă, ne vom întâlni. Mâine cred că mă văd cu dumnealui să vedem dacă e dispus să facem și o coaliție sau să ne vedem doar noi.

Întrebare: Ce miniștri sunt vizați de această restructurare?

Liviu Dragnea: Nu mă întrebați pe mine. Din moment ce este doar o idee, n-a structurat-o nimeni.

Întrebare: Decizia restructurării se ia în coaliție sau la Guvern?

Liviu Dragnea: Decizia finală, cred eu, ar trebui luată în coaliție, pentru că se ajunge în Parlament și trebuie să se voteze, după părerea mea. Decizia premierului este de propunere și, fiind încă un guvern politic, cred că PSD și ALDE trebuie să aprobe un posibil proiect de restructurare pentru a avea garanția că în Parlament se votează, pentru că, vrând-nevrând, ajungem în Parlament.

Întrebare: Un ultim cuvânt îl va avea coaliția, să-nțelegem?

Liviu Dragnea: Acum vreți să redefinim procedurile constituționale și parlamentare? O astfel de decizie trebuie să vină în Parlament pentru a fi supusă votului. Nu poate fi prezentată în Parlament, după părerea mea, înainte de a exista un gir politic în cele două partide și în plenul coaliției, pentru a avea o garanție că acolo avem majoritate la votul respectiv.

Întrebare: Credeți că premierul va risca și va cere această restructurare chiar dacă nu există girul coaliției?

Liviu Dragnea: Eu sper să nu și nu cred. Nu cred.

Întrebare: Cum caracterizați întâlnirea pe care a avut-o premierul Tudose cu mai mulți președinți de filiale înaintea ședinței de astăzi?

Liviu Dragnea: Cu care președinți de filiale?

Întrebare: Adrian Țuțuianu, Marian Oprișan…

Liviu Dragnea: Și cam atât. Cred că a fost o întâlnire foarte bună.

Întrebare: Simțiți că domnul Țuțuianu e supărat pe dumneavoastră după ce l-ați schimbat de la Ministerul Apărării?

Liviu Dragnea: Nu l-am schimbat eu, dar Adrian Țuțuianu are tot dreptul să fie supărat și pentru acest lucru, și pentru altele. Dar eu în continuare sunt prietenul lui și îl susțin.

Vă mulțumesc mult, vă doresc un an foarte bun!